Ποια είναι η δούκισσα Σόφι -Αγαπημένη νύφη της Ελισάβετ, κολλητή της Κέιτ, αρνήθηκε τίτλους στα παιδιά της - iefimerida.gr

Ποια είναι η δούκισσα Σόφι -Αγαπημένη νύφη της Ελισάβετ, κολλητή της Κέιτ, αρνήθηκε τίτλους στα παιδιά της

Η δούκισσα του Εδιμβούργου Σόφι
Η δούκισσα του Εδιμβούργου, Σόφι / Φωτογραφία: AP Images
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΟΥ

Η Σόφι είναι παντρεμένη με τον μικρότερο αδελφό του βασιλιά Κάρολου, τον Έντουαρντ, με τον οποίο έχει αποκτήσει δύο παιδιά. Υπήρξε η αγαπημένη νύφη της βασίλισσας Ελισάβετ.

Γεννημένη στις 20 Ιανουαρίου 1965 και μεγαλωμένη στο Brechley του Κεντ, σε οικογένεια μεσαίας τάξης, η Σόφι Τζόουνς εργαζόταν σε εταιρείες δημοσίων σχέσεων μέχρι που άνοιξε το 1996 τη δική της εταιρεία, αν και παντρεμένη με τον μικρότερο γιο της βασίλισσας Ελισάβετ, Έντουαρντ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τον σύζυγό της κατείχαν τους τίτλους του κόμη και της κόμισσας του Wessex, μέχρι που ανέβηκε στον θρόνο ο Κάρολος και τους τίμησε με τους τίτλους του δούκα και της δούκισσας του Εδιμβούργου, αντίστοιχα.

Να αναφέρουμε πως τον τιμητικό τίτλο δούκα του Εδιμβούργου είχε ο πρίγκιπας Φίλιππος.

Η δούκισσα του Εδιμβούργου, Σόφι, γνώρισε τον Έντουαρντ, τον μικρότερο γιο της βασίλισσας Ελισάβετ, το 1987, ως σύντροφο καλής της φίλης, την περίοδο που εργαζόταν σε ραδιοφωνικό σταθμό, ωστόσο ξεκίνησαν να βγαίνουν έξι χρόνια αργότερα.

Τον Ιανουάριο του 1999 ανακοινώθηκε επίσημα ο αρραβώνας τους, από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, και τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς παντρεύτηκαν στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Γουίνδσορ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, όταν έγινε γνωστό το ειδύλλιο του πρίγκιπα Έντουαρντ με τη Σόφι, τα δημοσιεύματα της εποχής την παρομοίασαν με την Νταϊάνα, ενεργό μέλος τότε της βασιλικής οικογένειας, καθώς έμοιαζαν αρκετά τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους.

Σε αντίθεση με την Νταϊάνα και τη Σάρα Φέργκιουσον, οι οποίες ήταν παντρεμένες με τον τότε πρίγκιπα Κάρολο και τον πρίγκιπα Άντριου αντίστοιχα, η Σόφι ήταν ένα πρόσωπο χαμηλών τόνων που δεν προκαλούσε περαιτέρω προβλήματα στη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας. Ήταν ένας από τους σημαντικούς λόγους που η βασίλισσα Ελισάβετ την εκτίμησε πολύ και έγινε η αγαπημένη της νύφη.

Ο δούκας και η δούκισσα του Εδιμβούργου έχουν αποκτήσει δύο παιδιά: τη λαίδη Λουίζ και τον Τζέιμς. Τον περασμένο Αύγουστο έγινε γνωστή η είδηση πως η έφηβη αγαπημένη εγγονή της βασίλισσας Ελισάβετ εργαζόταν σε φυτώριο μέχρι να ξεκινήσει τα μαθήματά της στο πανεπιστήμιο, κάτι που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στους Βρετανούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Σόφι, αν και παντρεμένη με μέλος της βασιλικής οικογένειας, εργαζόταν κανονικά έχοντας τη δική της επιχείρηση μέχρι το 2002, οπότε την έκλεισε προκειμένου να εργάζεται αποκλειστικά για τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας.

Δούκισσα Σόφι: Η γνωριμία και ο λιτός γάμος με τον γιο της βασίλισσας Ελισάβετ

Η Σόφι γνώρισε για πρώτη φορά τον Έντουαρντ όταν εργαζόταν στο Capital Radio και εκείνος έβγαινε με μια φίλη της.

Οι δυο τους συναντήθηκαν ξανά σε γύρισμα προώθησης για τον πρίγκιπα Έντουαρντ προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς το 1993, και οι δυο τους ξεκίνησαν τη σχέση τους αμέσως μετά.

Τον Δεκέμβριο του 1993 και εν μέσω αυξανόμενων εικασιών για το αν σχεδίαζαν να παντρευτούν, ο Έντουαρντ έγραψε μια επιστολή στους συντάκτες εφημερίδων, στην οποία αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέδια γάμου και ζήτησε από τα μέσα ενημέρωσης να σεβαστούν την ιδιωτικότητά τους.

Η πρόταση γάμου έγινε από τον Έντουαρντ σε διακοπές στις Μπαχάμες, στα τέλη Δεκεμβρίου του 1998, και ανακοινώθηκε αρχές της επόμενης χρονιάς από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως έγινε γνωστό, ο Έντουαρντ της έκανε πρόταση γάμου με ένα δαχτυλίδι αρραβώνων με ένα οβάλ διαμάντι δύο καρατίων που πλαισιώνεται από δύο καρδιές-πολύτιμους λίθους σε σχήμα, σε λευκό χρυσό 18 καρατίων.

Ο γάμος του νεότερου παιδιού της βασίλισσας με τη Σόφι τελέστηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Γουίνδσορ, το 1999. Ήταν χαμηλών τόνων για τα βασιλικά δεδομένα, καθώς δεν υπήρχε κρατική ή στρατιωτική συμμετοχή, αλλά η τηλεοπτική μετάδοση προσέλκυσε εκατομμύρια τηλεθεατές.

Το νυφικό της Σόφι σχεδιάστηκε από τη Samantha Keswick και ήταν από μεταξωτή οργάντζα, διακοσμημένο με 325.000 κρύσταλλα και μαργαριτάρια. Η ίδια έβαλε την τιάρα Anthemion, που ονομάστηκε έτσι λόγω του σχεδίου, και αποτελούνταν από ακτινοβόλα πέταλα, παρόμοια με βεντάλια, και επιλέχθηκε από την ιδιωτική συλλογή κοσμημάτων της βασίλισσας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ημέρα του γάμου τους, ο πρίγκιπας Εδουάρδος πήρε τον τίτλο του κόμη του Wessex. Το ζευγάρι πέρασε τον μήνα του μέλιτος στο κάστρο Balmor.

Το ντροπιαστικό φιάσκο που κατάφερε να ξεπεράσει

Η επιτυχημένη καριέρα της Σόφι στις δημόσιες σχέσεις έληξε άδοξα το 2001, όταν αποκάλυψε ενοχλητικές απόψεις -μεταξύ των οποίων η περιγραφή της βασίλισσας ως «αγαπητής γριάς»- σε έναν δημοσιογράφο που εμφανιζόταν ως σεΐχης (και τον οποίο θεωρούσε ως υποψήφιο πελάτη).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχετικά με τη μετάβαση από το «κορίτσι καριέρας» σε μια πλήρως βασιλική εργαζόμενη, η Σόφι έχει δηλώσει στο παρελθόν:

«Σίγουρα μου πήρε λίγο χρόνο για να βρω τα πατήματά μου. Η απογοήτευση ήταν ότι έπρεπε να μειώσω τις προσδοκίες μου για το τι μπορούσα πραγματικά να κάνω. Δεν μπορούσα να εμφανιστώ σε μια φιλανθρωπική οργάνωση και να πω "σωστά, νομίζω ότι πρέπει να κάνεις αυτό", επειδή αυτό είχα συνηθίσει να κάνω στην επαγγελματική μου ζωή. Έπρεπε να κάνω ένα πραγματικά μεγάλο βήμα πίσω και να πω: Εντάξει, θέλουν να είσαι το κερασάκι στην τούρτα, το άτομο που θα έρθει να ευχαριστήσει τους εθελοντές και τους χρηματοδότες τους, όχι απαραίτητα να τους πει πώς να εκτελέσουν το επικοινωνιακό τους σχέδιο».

Αποφάσισε να μεγαλώσει φυσιολογικά τα παιδιά της

Η Σόφι ήταν αποφασισμένη να προσφέρει στον γιο και στην κόρη της μια όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική παιδική ηλικία, παρά τη θέση τους ως τα δύο μικρότερα εγγόνια της βασίλισσας Ελισάβετ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πηγαίνουν σε φίλους για να κοιμηθούν και να κάνουν πάρτι. Τα Σαββατοκύριακα κάνουμε πολλές βόλτες με τον σκύλο και μένουμε με φίλους», είπε κάποτε σε συνέντευξή της. «Υποθέτω ότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες όλων δεν ζουν σε ένα κάστρο, αλλά το πού πηγαίνεις δεν είναι το σημαντικό, ούτε το ποιοι είναι. Όταν είναι με τη βασίλισσα, αυτή είναι η γιαγιά τους».

Η Σόφι και ο Έντουαρντ αποφάσισαν να μη δώσουν στα παιδιά τους τον τίτλο της Αυτού ή της Βασιλικής Υψηλότητος. Τα παιδιά τους φοίτησαν σε τοπικά σχολεία και η Lady Louise είχε μάλιστα μια δουλειά σε ένα κέντρο κήπων, πριν κερδίσει μια θέση για σπουδές στο Πανεπιστήμιο St Andres.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δούκισσα Σόφι: Η αγαπημένη νύφη της βασίλισσας Ελισάβετ που την αποκαλούσε «μαμά»

Η σύζυγος του πρίγκιπα Έντουαρντ, Σόφι, αποκαλύφθηκε πως ήταν ο «βασιλικός βράχος» της βασίλισσας Ελισάβετ.

Λέγεται από βασιλικούς γνώστες ότι είχε στενούς δεσμούς με την Αυτής Μεγαλειότητα.

«Η βασίλισσα την εμπιστεύεται και στηρίζεται σε αυτήν με τρόπο που δεν θα μπορούσα να πω ότι ισχύει για τη δούκισσα του Κέιμπριτζ ή τη δούκισσα της Κορνουάλης», είχε δηλώσει πηγή, συμπληρώνοντας: «Είναι σαν άλλη μια κόρη για την Αυτής Μεγαλειότητα, είναι τόσο κοντά μεταξύ τους».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας αυλικός εξήγησε: «Αν ρωτάτε ποιος είναι το αγαπημένο παιδί της Αυτής Μεγαλειότητος, δεν είναι κανένας από αυτούς -είναι η νύφη της».

Η βασίλισσα λεγόταν ότι συχνά ζητούσε από τη νύφη της να τη συνοδεύει στο αυτοκίνητο πριν πάει στην εκκλησία, καθώς «έβρισκε την παρουσία της Σόφι καταπραϋντική».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Tatler, ορισμένοι βασιλικοί εμπειρογνώμονες υποστήριζαν ότι έβλεπε τη Σόφι περισσότερο σαν κόρη παρά σαν νύφη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο στενός δεσμός της βασίλισσας και της Σόφι λέγεται ότι οφείλεται στα παρόμοια ενδιαφέροντά τους, με τους δυο τους να περνούν συχνά τα βράδια του Σαββάτου ή της Κυριακής μαζί στο Windsor, παρακολουθώντας παλιές πολεμικές ταινίες και ιστορικά ντοκιμαντέρ, όπως είχε αναφέρει στο παρελθόν η MailOnline.

Η Sophie είχε συχνά την τιμή να ταξιδεύει μαζί με τη βασίλισσα όταν παρακολουθούσε τις εκκλησιαστικές λειτουργίες είτε στο Sandringham είτε στο Balmoral, κάτι που λέγεται ότι είναι ένα σημάδι τού πόσο κοντά ήταν.

Η Σόφι ήταν το πρώτο μέλος της οικογένειας που μίλησε δημόσια για τον θάνατο του πεθερού της, πρίγκιπα Φιλίππου. Σε μια ειδική εκκλησιαστική τελετή προς τιμήν του δούκα του Εδιμβούργου, η Σόφι είχε περιγράψει με συγκίνηση τις τελευταίες του στιγμές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απαρηγόρητη στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ
Απαρηγόρητη στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ

Το 2019, η βασίλισσα και η κόμισσα του Wessex ήταν παρούσες για να γιορτάσουν την επιτυχία του Diamond Jubilee Trust της βασίλισσας, του οποίου διετέλεσαν προστάτιδα και αντιπρόεδρος, όταν η Sophie αποκάλεσε την Αυτής Μεγαλειότητα «μαμά».

«Μαμά, όταν επέστρεψα από τα ταξίδια μου, ήμουν τόσο περήφανη που μοιράστηκα μαζί σας το έργο που είδα να επιτελείται υπό την ομπρέλα του Queen Elizabeth Diamond Jubilee Trust και τη φροντίδα τόσων ανθρώπων που εργάζονται τόσο σκληρά για τη διάσωση και τη θεραπεία της όρασης», είπε η Sophie.

Ανέλαβε να καλύψει το κενό των Sussex

Η κόμισσα του Wessex βρέθηκε, αναγκαστικά, πιο μπροστά και στο επίκεντρο της βασιλικής ζωής τα χρόνια που ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ αποσύρθηκαν από τα βασιλικά καθήκοντα και ο πρίγκιπας Άντριου εγκατέλειψε τα επίσημα καθήκοντά του μετά το σκάνδαλο Τζέφρι Επστάιν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη νέα αναβαθμισμένη θέση της στη «βασιλική αλυσίδα», η Sophie έχει υπηρετήσει ως πρέσβειρα του στέμματος, ενώ συνεχίζει να υπηρετεί σκοπούς που βρίσκονται κοντά στην καρδιά της, όπως ο αγώνας για την ισότητα των γυναικών και των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δούκισσα του Εδιμβούργου Σόφι κέρδισε ιδιαίτερους επαίνους για την εγκάρδια αντίδρασή της στους θανάτους του πρίγκιπα Φίλιππου και της Αυτής Μεγαλειότητος βασίλισσας Ελισάβετ Β'.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ