Θαρραλέος Κάπτεν: Η φωτογραφία σύμβολο από τη λήξη της Οδύσσειας στο Diamond Princess-Γιατί όλοι παραμιλούν με τον καπετάνιο - iefimerida.gr

Θαρραλέος Κάπτεν: Η φωτογραφία σύμβολο από τη λήξη της Οδύσσειας στο Diamond Princess-Γιατί όλοι παραμιλούν με τον καπετάνιο

Καπετάνιος Princess Diamond
Καπετάνιος Princess Diamond /Φωτογραφία: Facebook
ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΛΟΒΙΝΗ

Το πλοίο του μετατράπηκε για μέρες σε πλωτή φυλακή. Μέσα σε αυτό είχαν εγκλωβιστεί εκατοντάδες επιβάτες, σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού. Ο καπετάνιος Gennaro Arma του Diamond Princess αντιμετωπίζεται πλέον σαν ήρωας για όλα όσα έκανε για τους επιβάτες του και το πλήρωμά του σε αυτές τις εξαιρετικα δύσκολες συνθήκες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο καπετάνιος Gennaro Arma ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που εγκατέλειψε το πλοίο. Η φωτό που μοίρασε η εταιρεία με τον καπετάνιο να φεύγει από το Diamond Princess με το καπέλο του στη μασχάλη θα μπορούσε να είναι η φωτό ενός καπετάνιου που μόλις κατέβηκε από το καράβι του αφού είχε ταξιδέψει τους επιβάτες του σε πολλούς ειδυλλιακούς προορισμούς. Η μάσκα στο πρόσωπό του ήταν, ωστόσο, το σημάδι που πρόδιδε ότι επρόκειται για τον άνθρωπο που έμεινε μέχρι τέλους σε ένα πλοίο οι επιβάτες του οποίου πέρασαν μέρες δραματικές και οι διακοπές τους μόνο ειδυλλιακές δεν ήταν.

Η ηρεμία στο πρόσωπό του ζωγραφισμένη. Ανθρωποι που τον γνωρίζουν λένε ότι για τον Arma είναι μια τυπική συμπεριφορά γιατί για αυτόν τον καπετάνιο πάνω από όλα είναι το καθήκον. Και αυτός είναι και ο λόγος που ο έμπειρος καπετάνιος αντιμετωπίζεται στην Ιταλία σαν ένας ήρωας.

«Κατέληξε να είναι αυτό που λέει το παρατσούκλι που του έδωδαν ''Ατρόμητος''», λέει η σύζυγός του στο CNN Travel από το σπίτι τους στο Σαντ Αντζελο μια όμορφη παραλιακή πόλη στη Νάπολη στην οποία θα επιστρέψει σύντομα ο καπετάνιος. «Δεν είχε ποτέ κανένα πρόβλημα και δεν ανησύχησα ποτέ, γιατί ήμασταν συνεχώς σε επαφή», προσθέτει.

Η καραντίνα στο πλοίο Diamond Princess έχει επικριθεί ευρέως επειδή όπως υποστήριξαν κάποιοι θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης για όσους είχαν εγκλωβιστεί στο πλοίο. Πολλοί επιβάτες τελικά απομακρύνθηκαν με ελικόπτερα, αλλά όχι πριν τουλάχιστον πέντε άτομα καταλήξουν από κορωνοϊό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρ 'όλα αυτά, ο Arma αποδείχτηκε ότι ήταν βράχος για τους επιβάτες και το πλήρωμά του κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας τους και έχει επαινεθεί ευρέως επειδή βοήθησε στο να κρατηθεί ακμαίο το ηθικό τους και αποτέλεσε παράδειγμα για το πώς ένας καπετάνιος πρέπει να αντιμετωπίζει τις αντιξοότητες.

«Οι μονομάχοι μου»

Η υποστήριξή του για το πλήρωμά του εκδηλώθηκε μέχρι τέλους όταν αποβιβάστηκε στις 2 Μαρτίου, εποπτεύοντας την τελική μεταφορά όλων των επιβατών είτε σε νοσοκομεία είτε σε άλλους χώρους καραντίνας. Τους αποκάλεσε «οι μονομάχοι μου».

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ευχαριστούσε όλους τους επιβάτες για την υπομονή και την επιμονή τους, αφήνοντάς τους εμψυχωτικά σημειώματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πίσω στο Sant'Agnello οι φίλοι, η οικογένειά του, οι συμπολίτες του και οι τοπικές αρχές περιμένουν την επιστροφή του Arma, ετοιμάζοντάς του ένα μεγάλο πάρτι. Ο καπετάνιος ήταν αρνητικός στον κορωνοϊό και βρίσκεται σε καραντίνα στην Ιαπωνία.

Η σύζυγός του λέει ότι η ηρεμία του και ο έλεγχος που είχε στο πλοίο κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης έκανε πιο εύκολο για τους επιβάτες το να αντέξουν τον εγκλωβισμό τους στην καμπίνα τους. Έδωσε επίσης στην οικογένειά του μια αίσθηση ηρεμίας.

«Μιλούσαμε κάθε μέρα, τόσο μέσω τηλεφώνου όσο και μέσω βιντεοκλήσεων», λέει η σύζυγός του. «Τον άκουγα ήρεμο, ότι όλα ήταν καλά και μπορούσα να δω και ότι ήταν καλά. Δεν είχε ποτέ προβλήματα. Μπορούσα να τον δω στο πλοίο, ήταν καλά, δούλευε, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τα πάντα, ακόμα και για την οικογένειά μας και όχι μόνο για την κατάσταση στο πλοίο».

Ο Arma, σύμφωνα με την γυναίκα του, είναι ένας πραγματικός θαλασσόλυκος με δεκαετίες εμπειρίας στη θάλασσα, με ταξίδια σε όλο τον κόσμο, μετά την αποφοίτησή του από διάσημη ιταλική ναυτική σχολή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι ένας άνθρωπος με μεγάλες δεξιότητες και τεχνογνωσία στη θάλασσα», προσθέτει. «Η κύρια ανησυχία του ήταν πάντα η ευημερία των επιβατών του. Ήταν ένα καλό τεστ». Ως σύζυγος καπετάνιου κρουαζιερόπλοιου, η Gargiulo θέλησε να μοιραστεί και να υποστηρίξει τη δουλειά του συζύγου της. Λέει ότι ήταν «πάντα πολύ γαλήνιος» ακόμη και κατά τις προηγούμενες κρίσιμες εβδομάδες.

«Μετά από τόσα χρόνια, είμαι συνηθισμένη στο γεγονός ότι μπορεί να είναι πολύ μακριά για μεγάλο χρονικό διάστημα». Η Gargiulo λέει τώρα ότι δεν γνωρίζει ποια θα είναι τα επόμενα σχέδια του Arma - αν θα κάνει ένα διάλειμμα ή όχι, πριν επιστρέψει στη θάλασσα. Προς το παρόν, λέει ότι η ίδια ανυπομονεί απλά να τον δει και πάλι.

Αληθινό διαμάντι

Η εργοδότρια εταιρεία, η Princess Cruises, έχει ήδη εκφράσει την ευγνωμοσύνη της για τις προσπάθειες του καπετάνιου της. «Σε όλη αυτή τη διαδισκασία που το Diamond Princess προσπαθούσε να ανταποκριθεί σε αυτή την κατάσταση, ο καπετάνιος Arma ήταν ένας εξαιρετικά ήρεμος, ικανός και εμπνευσμένος ηγέτης για όλους τους επιβάτες», δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας κρουαζιέρας Princess, Jan Swartz σε δήλωσή του στο CNN.

«Από τα όσα έπρεπει να γίνονται καθημερινά στο πλοίο, ως τον ακούραστο συντονισμό του με τις αρχές δημόσιας υγείας, τα όσα έπρεπε να γίνονταν από τα γραφεία της εταιρείας και την ομάδα του, η συνεισφορά του καπετανιου Arma έχει χαιρετιστεί παγκοσμίως ως ένα case study εξαιρετικών, βέλτιστων, πρακτικών ηγεσίας. Όπως είπε στους ''μονομάχους'' του, ένα διαμάντι είναι ένα κομμάτι άνθρακα που ανθίζει υπό πίεση και πιστεύω ότι ο ίδιος ο καπετάνιος Arma είναι ένα αληθινό διαμάντι».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επιβάτες έχουν επίσης επαινέσει τη σταθερή ηγεσία του Arma και το πόσο άνετα τους έκανε να νιώθουν με τα συχνά μηνυματά του, την ενημέρωση ακόμη και τα δώρα που τους έκανε.

«Ευχαριστώ [κεπετάνιε] Gennaro για τις ανακοινώσεις σας και την ικανότητά σας να κάνετε χιούμορ σε μια ασυνήθιστη περίσταση», έγραψε μια επιβάτις, ονόματι Au Na Tan, στο Twitter.

Προσέθεσε ότι ο Arma ήταν «θαρραλέος, συμπαθής και έδειξε αξιοπρέπεια και αισιοδοξία σε μια άνευ προηγουμένου και ιδιαίτερη κατάσταση. Κατά τη διάρκεια όλου του ταξιδιού, προσπάθησε να φέρει φως στην κατάστασή μας και προσπάθησε να μας καθησυχάσει όσο μπορούσε. Γιατί είναι αλήθεια ότι μόνο ένας ''φοβισμένος καπετάνιος κάνει ένα πλήρωμα φοβισμένο''».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σύζυγος του Arma λέει ότι η ζεστή και φιλική του προσέγγιση προς τους φιλοξενούμενούς του είναι ένα από τα πολλά χαρακτηριστικά που του δίνουν πόντους και αποτελεί ίδιον του χαρακτήρα του.

«Πάντα φροντίζει τους επιβάτες του, πάντα δείχνει ιδιαίτερη προσοχή σε αυτούς», λέει. «Κάθε μέρα το μεσημέρι, πριν αρχίσουν να τρώνε, εύχεται σε όλους καλή όρεξη στα ιταλικά ''buon appetito''».

«Και επιπλέον υπήρξε η χειρονομία του να στείλει λουλούδια και σοκολάτες την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στους επιβάτες που ήταν κλεισμένοι στις καμπίνες τους», για να τους κάνει να αισθανθούν καλύτερα και να τους δείξει ότι δεν τους έχουν εγκαταλείψει. «Πρέπει να ήταν πραγματικά δύσκολο για αυτούς».
Οι επιβάτες ήταν ευγνώμονες για τα δώρα και τα τρόφιμα του Αγίου Βαλεντίνου, ποστάροντας φωτογραφίες με όλα όσα τους πρόσφερε το πλήρωμα του Arma.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάποια στιγμή, ο Αrma έστειλε ένα σημείωμα στους επιβάτες, με απόσπασμα από την Καινή Διαθήκη για τη δύναμη της αγάπης, από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς Κορινθίους, για να τους ανυψώσει το ηθικό και να στείλει ένα μήνυμα πίστης και ανθεκτικότητας.

Και δεν ήταν μόνοι οι επιβάτες του Princess Diamond που επαίνεσαν τον καπετάνιο.

Οι ενέργειες του καπετάνιου του κρουαζιερόπλοιου επαινέθηκαν παγκοσμίως, ειδικά στην Ιταλία όπου πολλοί βρήκαν στο πρόσωπό του την ενσάρκωση της ιταλικής αντοχής και του πνεύματος θυσίας.

Κάποιοι Ιταλοί στράφηκαν στα social media για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους και τα συναισθήματά τους για τον καπετάνιο γράφοντας μεταξύ άλλων «είματε περήφανοι που είμαστε Ιταλοί. Σε ευχαριστούμε».

Σε ένα tweet χαρακτήριζονται τα επιτεύγματα του Arma ως «παράδειγμα αυστηρότητας, ανθρωπιάς και αφοσίωσης, το σύμβολο μιας Ιταλίας που δεν εγκαταλείπει ποτέ».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας άλλος θαυμαστής του έγραψε ότι θα πρέπει να είναι «μια ιστορία παράδειγμα για τους πολυλογάδες, κακούς και δειλούς πολιτικούς».

«Υπάρχουν καπετάνιοι και καπετάνιοι», γράφει ένα άλλο tweet που αναφέρει ότι οι ενέργειες του Arma θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο μυθιστόρημα του συγγραφέα Rudyard Kipling «Captain courageous».

Και δεν έλλειψαν και εκείνοι που έγραψαν ότι η γενναιότητα και ο ηρωισμός του Arma έκαναν ξανά περήφανο το Σορέντο που το 2012 είχε ντροπιαστεί από έναν άλλον ντόπιο καπετάνιο, τον Φραντσέσκο Σκετίνο που πήδηξε από το Costa Concordia την ώρα που βούλιαζε, αφήνοτας πίσω του το πλήρωμα και τους επιβάτες του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αντί-Σκετίνο

Ενα νέο σύμβολο ιταλικής υπερηφάνειας, ο Arma έχει περιγράφεται ως ο Αντι-Σκετίνο. «Είναι το καλύτερο όπλο εναντίον όλων των Σκετίνο στον κόσμο», έγραψαν σε ένα tweet.

Tα τοπικά ΜΜΕ σε Σορέντο και Αμάλφι πλημμύρισαν επίσης με μηνύματα από φαν του Arma.

Συνδυάζοντας τον ηρωισμό του και την ταπεινοφροσύνη του, στο τελευταίο μήνυμα του Arma στο πλήρωμά του τόνισε ότι ήταν η ομαδική εργασία που είχε αυτό το αποτέλεσμα. «Είμαστε όλοι στο τελικό σκέλος του ταξιδιού μας», έγραψε. «Μείνετε δυνατοί, φροντίστε τον εαυτό σας, θα τελειώσουμε όπως ξεκινήσαμε: μαζί». «Σας ευχαριστώ, μονομάχοι μου, και buon appetito (καλή όρεξη)».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ