Υπόδειγμα υπευθυνότητας: Σε αυτό το ιταλικό χωριό μένουν μονάχα δύο κάτοικοι -Κι όμως, κρατούν αποστάσεις και φορούν μάσκα! - iefimerida.gr

Υπόδειγμα υπευθυνότητας: Σε αυτό το ιταλικό χωριό μένουν μονάχα δύο κάτοικοι -Κι όμως, κρατούν αποστάσεις και φορούν μάσκα!

Κάτοικοι σε ιταλικό χωριό
Σε αυτό το ιταλικό χωριό μένουν δύο μονάχα κάτοικοι -Επιμένουν να κρατούν αποστάσεις και να φορούν μάσκα / Φωτογραφία: CNN/Silvia Marchetti
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Nortosce είναι ένα μικρό χωριό στην Ιταλία. Μοναδικοί του κάτοικοι ο Giovanni Carilli και ο Giampiero Nobili, δύο ηλικιωμένοι που βιώνουν τη δική τους πραγματικότητα εν μέσω κορωνοϊού.

Οι δύο άνδρες μπορεί να έχουν ελάχιστες πιθανότητες να κολλήσουν Covid-19, ωστόσο τηρούν τα αυστηρά μέτρα που έχει λάβει η ιταλική κυβέρνηση, καθώς τα κρούσματα στη χώρα αυξάνονται. Κάθε φορά που συναντιούνται επιμένουν να κρατούν αποστάσεις, παρότι δεν έχουν γείτονες και σπάνια φεύγουν από τον τόπο τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μικρό ιταλικό χωριό βρίσκεται στην Περούτζια, στην περιφέρεια της Ούμπρια. Στέκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την πρόσβαση εκεί. Το χωριό χρονολογείται από τον Μεσαίωνα και, σύμφωνα με τον μύθο, ο πρώτος κάτοικός του ήταν ένας αγρότης από την κοντινή πόλη Rocchetta, ο οποίος ήρθε να φυτέψει μια καρυδιά σε έναν οπωρώνα. Η ονομασία Nortosce διόλου τυχαία, καθώς προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων «καρύδι» και «οπωρώνας» στην αρχαία τοπική διάλεκτο.

Δύο ωραίοι τύποι σε ένα ιταλικό χωριό: Τηρούν τα μέτρα και ας είναι οι μοναδικοί κάτοικοι -«Είναι θέμα αρχής»

Όμως, παρά την απομακρυσμένη τοποθεσία, οι δύο ηλικιωμένοι αισθάνονται την ανάγκη να προστατευτούν από τον ιό, ο οποίος αποτελεί αιτία για σχεδόν 37.000 θανάτους στην Ιταλία. «Είμαι πολύ φοβισμένος με τον ιό», λέει ο Carilli στο CNN Travel. «Αν αρρωστήσω, είμαι μόνος μου, ποιος θα με φρόντιζε;», διερωτάται. «Είμαι μεγάλος, αλλά θέλω να συνεχίσω να μένω εδώ φροντίζοντας τα πρόβατά μου, τα αμπέλια, τις κυψέλες και τον οπωρώνα, κυνηγώντας τρούφες και μανιτάρια. Απολαμβάνω τη ζωή μου», περιγράφει ο άνδρας.

Οι δύο άνδρες δεν αποχωρίζονται τη μάσκα όταν συναντιούνται, αποτελώντας γι' αυτούς ιερό κανόνα. Ο Nobili θεωρεί ότι θα αποτελούσε ασέβεια εάν ένας από τους δύο αγνοήσει τα αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Το να φοράς μάσκα και να σέβεσαι την κοινωνική αποστασιοποίηση δεν είναι μόνο για λόγους υγείας», λέει. «Δεν είναι κάτι "κακό" ή "καλό". Εάν υπάρχουν κανόνες, πρέπει να τηρείτε αυτούς για χάρη σας και για άλλους. Είναι θέμα αρχής», εξηγεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν οι δυο τους συναντώνται για έναν εσπρέσο στο σπίτι του Carilli, κάθονται σε ένα τραπέζι μήκους δύο μέτρων, με τον έναν να κάθεται στο ένα άκρο και τον άλλον στο άλλο. Μόνοι τους σύντροφοι στο ιταλικό χωριό είναι ο σκύλος για τρούφα του Carilli και τα πέντε πρόβατα που έχει στην αυλή του. Βέβαια, και οι δύο εξακολουθούν περιστασιακά να συναντιούνται με την οικογένειά τους έξω από τον οικισμό.

Nortosce: Ενας παράδεισος για εκείνους που... αντέχουν

Επειδή δεν καταστήματα στον αγαπημένο τους τόπο, οι δύο άνδρες χρειάζεται να προμηθεύονται είδη πρώτης ανάγκης από κοντινές πόλεις. «Ζούμε μια πολύ απλή ζωή: το μόνο που έχουμε να προσφέρουμε είναι φρέσκος, πλούσιος σε οξυγόνο αέρας, γαλήνη, σιωπή και νερό από τα βουνά», αναφέρει ο Carilli. «Αυτή είναι η σωτηρία μας. Όποτε πρέπει να πάω σε μια μεγάλη πόλη, νιώθω άρρωστος, μισώ τον θόρυβο», συμπληρώνει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ιταλικό χωριό είναι ένας τόπος ονειρικός και μαγικός, θυμίζοντας κάτι από παραμύθι. Βελανιδιές, καστανιές και πεύκα συνδυάζονται με αγρούς γεμάτους μούρα, τρούφες, άγρια ​​σπαράγγια, μανιτάρια και κατσίκες. Ωστόσο, οι χειμώνες εκεί είναι δύσκολοι και θέλουν αντοχές, καθώς η απόσταση μπορεί να γίνει σύνθετη υπόθεση. Το ιταλικό χωριό, επί του παρόντος, διαθέτει αρκετές ανακαινισμένες αγροτικές κατοικίες. Μάλιστα, μία πωλήθηκε πρόσφατα για 20.000 ευρώ!

Ο Nobili, βέβαια, τονίζει ότι όσοι επιθυμούν να μετεγκατασταθούν εδώ πρέπει να προετοιμαστούν για μια μεγάλη αλλαγή ζωής. «Ο τρόπος ζωής είναι ευχάριστος, αλλά πρέπει να προσαρμοστείς. Δεν υπάρχουν καταστήματα, ούτε φαρμακείο, ούτε γιατρός. Κάθε φορά που θέλετε να αγοράσετε ψωμί ή να πάρετε μια συνταγή για χάπια, πρέπει να πάτε στην κοντινή πόλη Borgo Cerreto», δηλώνει στο CNN Travel.

Ενώ παραδέχεται ότι το Nortosce δεν είναι για όλους, ο Carilli δεν θα αντάλλασσε τη ζωή του για τίποτα και αγαπά να κατοικεί σε ένα τόσο μοναδικό μέρος, που του επιτρέπει να είναι κοντά στη φύση. Γιατί να το κάνει, άλλωστε…

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ