Barrier Reef Floating Resort: Η αλλόκοτη ιστορία του πρώτου πλωτού ξενοδοχείου του πλανήτη, που σκουριάζει στη Βόρεια Κορέα - iefimerida.gr

Barrier Reef Floating Resort: Η αλλόκοτη ιστορία του πρώτου πλωτού ξενοδοχείου του πλανήτη, που σκουριάζει στη Βόρεια Κορέα

To πρώτο πλωτό ξενοδοχείου του κόσμου σκουριάζει πλέον στη Βόρεια Κορέα
To πρώτο πλωτό ξενοδοχείου του κόσμου σκουριάζει πλέον στη Βόρεια Κορέα / Φωτογραφία: Hyundai Asan
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Barrier Reef Floating Resort ήταν το πρώτο πλωτό ξενοδοχείο του πλανήτη.

Μόνον που το success story του αποδείχθηκε πολύ βραχύβιο, αφού μετά από ταξίδια 14.000 χλμ. στη θάλασσα το εντυπωσιακό πρώην τουριστικό θέρετρο σκουριάζει πλέον σε μια περιοχή ερμητικά κλειστή για τους δυτικούς επισκέπτες.

Το 1988 το πιο φουτουριστικό ξενοδοχείο του κόσμου την εποχή εκείνη εγκαινιάστηκε σε απόσταση περίπου 70 χλμ. από τις ακτές της Τάουνσβιλ στην Αυστραλία. Το Barrier Reef Floating Resort των επτά ορόφων με τα 200 δωμάτια έκανε θραύση αφού έπλεε καταμεσής του ωκεανού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το όνομά του το πήρε το ξενοδοχείο, σύμφωνα με αυστραλιανά ΜΜΕ, επειδή έπλεε πάνω από τον Μεγάλο Κοραλλιογενή ύφαλο. Διέθετε αρκετά εστιατόρια, ένα night club, γήπεδο τένις, ακόμη και ελικοδρόμιο για να μπορούν να προσγειώνονται τα ελικόπτερα που μετέφεραν επισκέπτες, αλλά ακόμη και… πίτσες από τη στεριά.

Το όνειρο ενός Ιταλού μετανάστη

Το πλωτό ξενοδοχείο αποτέλεσε την υλοποίηση του ονείρου ενός Ιταλού μετανάστη, του Doug Tarca, που μετέφερε με καταμαράν επισκέπτες στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο για να θαυμάσουν από κοντά τις ομορφιές του. Κάποια στιγμή του ήλθε μια τολμηρή ιδέα: Τι θα γινόταν αν οι επισκέπτες μπορούσαν να διανυκτερεύσουν στο σημείο εκείνο; Μίλησε λοιπόν με τις Αρχές της Τάουνσβιλ και διάφορους επενδυτές και τη διετία 1987 – 1988 το όραμά του έλαβε σάρκα και οστά.

Το Barrier Reef Floating Resort in Singapur κατασκευάστηκε στη Σιγκαπούρη -με το κόστος να αγγίζει τότε τα 40 εκατ. δολάρια - και χρειάστηκε να ταξιδέψει κάπου 5.000 χλμ. για να φτάσει στην Αυστραλία, όπου άνοιξε τον Μάρτιο του 1988 τις πύλες του για τους πρώτους επισκέπτες. Ουδείς, ωστόσο, μπορούσε να φανταστεί την εποχή εκείνη ότι το όνειρο του Τarca θα θρυμματιζόταν έναν χρόνο αργότερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αφιέρωμα του περιοδικού The Age στο όνειρο του πρώτου πλωτού ξενοδοχείου του κόσμου που ναυάγησε
Αφιέρωμα του περιοδικού The Age στο όνειρο του πρώτου πλωτού ξενοδοχείου του κόσμου που ναυάγησε

Πριν ακόμη γίνουν τα εγκαίνια του πλωτού ξενοδοχείου, το σάρωσε ένας κυκλώνας. Πολλοί από τους επισκέπτες κατέφθασαν έχοντας πάθει ναυτία αφού το ταξίδι με θαλάσσιο ταξί από την Τάουνσβιλ ήταν λόγω της θαλασσοταραχής μόνον για γερά στομάχια. Και δεν ήταν σπάνιο να αδυνατούν να αγκυροβολήσουν σκάφη εκεί λόγω της κακοκαιρίας.

Η μετακόμιση του ξενοδοχείου στο Βιετνάμ

Ο ενθουσιασμός για το πρώτο πλωτό ξενοδοχείο του πλανήτη εξανεμίστηκε γρήγορα και το 1989 οι επενδυτές αναγκάστηκαν να το πουλήσουν. Έτσι το Barrier Reef Floating Resort έβαλε πλώρη για την πόλη Χο Τσι Μινχ του Βιετνάμ σε απόσταση σχεδόν 5.000 χλμ. Το Βιετνάμ ήθελε την εποχή εκείνη να ανοίξει τις πύλες του σε δυτικούς τουρίστες και το ξενοδοχείο θα λειτουργούσε ως μαγνήτης.

Το Saigon Floating Hotel στις όχθες του ποταμού Σαϊγκόν, όπως μετονομάστηκε το πλωτό ξενοδοχείο στο Βιετνάμ
Το Saigon Floating Hotel στις όχθες του ποταμού Σαϊγκόν, όπως μετονομάστηκε το πλωτό ξενοδοχείο στο Βιετνάμ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πράγματι, μετά τα νέα εγκαίνιά του το “Saigon Floating Hotel”, όπως μετονομάστηκε, αποτέλεσε πόλο έλξης, αφού διέθετε πλέον δύο νυχτερινά κέντρα. Αλλά και εκεί η επιτυχία του άντεξε για λίγα μόλις χρόνια, μέχρι το 1997 συγκεκριμένα, όταν οι νέοι ιδιοκτήτες του αναγκάστηκαν για οικονομικούς λόγους να πουλήσουν το “Floater”, όπως ήταν το παρατσούκλι του ξενοδοχείου.

Κι έτσι, το πρώην Barrier Reef Floating Resort ξεκίνησε άλλο ένα ταξίδι για τη νέα του πατρίδα.

Τελικός σταθμός η Βόρεια Κορέα;

Κι αυτή δεν ήταν άλλη από τη Βόρεια Κορέα, και συγκεκριμένα ένα λιμάνι κοντά στο όρος Κουμγκάνγκ. Ήταν μια επένδυση που έβγαζε τότε νόημα για τους ιθύνοντες στην Πιονγιάνγκ αφού το 1998 επιχειρήθηκε μια νέα προσέγγιση μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με το Barrier Reef Floating Resort ως δόλωμα οι Βορειοκορεάτες ήλπιζαν να προσελκύσουν τουρίστες από τη Νότια Κορέα αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, ένα σχέδιο που φάνηκε να αποδίδει για κάποια χρόνια μέχρι το 2008 που ένας Βορειοκορεάτης φρουρός πυροβόλησε και σκότωσε μια τουρίστρια από τη Σεούλ με αποτέλεσμα να απαγορευτούν τα ταξίδια στην περιοχή του όρους Κουμγκάνγκ.

Έκτοτε οι σχέσεις των δύο χωρών της κορεατικής χερσονήσου πάνε από το κακό στο χειρότερο. Η Βόρεια Κορέα θεωρείται ένα από τα πιο απομονωμένα κράτη της υφηλίου και το πλωτό ξενοδοχείο έχει πάψει προ πολλού να χρησιμοποιείται ως κατάλυμα τουριστών. Σύμφωνα, μάλιστα, με το Vice ο ίδιος ο Κιμ Γιουνγκ Ουν φέρεται να διέταξε τη διάλυσή του. Ωστόσο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες το πρώην Barrier Reef Floating Resort στέκεται ακόμη ανέπαφο. Και ποιος ξέρει, ίσως κάποτε να ξεκινήσει ένα νέο ταξίδι με άγνωστο προς το παρόν προορισμό…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ