Πώς ο Issey Miyake έφτιαξε ένα από τα πιο «διάσημα» ρούχα στον κόσμο που το φορούσε κάθε μέρα ο Στιβ Τζομπς - iefimerida.gr

Πώς ο Issey Miyake έφτιαξε ένα από τα πιο «διάσημα» ρούχα στον κόσμο που το φορούσε κάθε μέρα ο Στιβ Τζομπς

Issey Miyake
Issey Miyake
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Issey Miyake πέθανε σε ηλικία 84 ετών, έχοντας αφήσει το δικό του, πολύ ιδιαίτερο, αποτύπωμα στη μόδα.

Μένει στην ιστορία της μόδας ως ένας από τους πλέον εμβληματικούς σχεδιαστές, που δημιούργησε και καθιέρωσε ένα πολύ ιδιαίτερο δικό του στιλ, με κύρια χαρακτηριστικά την απλότητα, την καθαρότητα των γραμμών και τη διαχρονικότητα των σχεδίων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Issey Miyake είναι όμως και ο άνθρωπος που σχεδίασε το εμβληματικό μαύρο ζιβάγκο του Steve Jobs που έγινε συνώνυμο του ιδρυτή της Apple.

Ποιος ήταν ο Miyake

Ο Miyake γεννήθηκε στη Χιροσίμα στις 22 Απριλίου 1938. Ήταν 7 ετών και βρισκόταν σε μια τάξη όταν έπεσε η ατομική βόμβα τον Αύγουστο του 1945. Το 2009 αποκάλυψε ότι μέσα σε τρία χρόνια η μητέρα του πέθανε από την έκθεση στη ραδιενέργεια.

Αφού σπούδασε γραφιστική στο Πανεπιστήμιο Τέχνης του Τόκιο, πήγε στο Παρίσι όπου εργάστηκε με σχεδιαστές όπως ο Guy Laroche και ο Hubert de Givenchy, πριν τελικά κατευθυνθεί στη Νέα Υόρκη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αργότερα, ίδρυσε το Miyake Design Studio στο Τόκιο το 1970, το οποίο επικεντρώθηκε στην υψηλής ποιότητας γυναικεία μόδα. Καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του εργάστηκε τόσο στην Ιαπωνία όσο και στην Αμερική, όπου συνεργάστηκε με άλλους σχεδιαστές.

Στον Miyake πιστώνεται η επανεφεύρεση του πλισέ, της πιέτας, τη δεκαετία του 1980, η οποία οδήγησε στην ανάπτυξη της σειράς του «Pleats, Please». Η νέα του τεχνική πτύχωσης των υφασμάτων είχε ως αποτέλεσμα την καλύτερη ελευθερία κινήσεων, που επιδείχθηκε από τους χορευτές που χρησιμοποίησε ως μοντέλα για τη νέα του σειρά. Εκτός από τα σχέδια ρούχων του, ο Miyake ήταν γνωστός για τα αρώματα του brand του και τις εκθέσεις.

Η ιστορία πίσω από το ζιβάγκο του Steve Jobs

Ο Miyake εκτός πολλών άλλων ήταν και ο σχεδιαστής που έφτιαξε το θρυλικό ζιβάγκο του Steve Jobs κατόπιν αιτήματος του τελευταίου και ήταν η αφορμή για να αναπτυχθεί μια βαθιά φιλία μεταξύ των δύο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη βιογραφία του, με τίτλο Steve Jobs, ο συνιδρυτής της Apple εξήγησε ότι ζήτησε από τον Miyake να του φτιάξει μερικά από τα μαύρα ζιβάγκο που του άρεσαν, «και μου έφτιαξε περίπου εκατό».

Στο βιβλίο του Walter Isaacson με τίτλο Steve Jobs γράφει ότι στις αρχές της δεκαετίας του '80 ο Jobs είχε την ιδέα για τη δημιουργία εταιρικής στολής στην Apple -εμπνευσμένη από τις πρακτικές στολές που σχεδίασε ο Miyake για όλους τους υπαλλήλους της Sony.

Όταν το προσωπικό αρνήθηκε να φορέσει τη στολή του Miyake, ο Jobs ζήτησε από τον Miyake να του φτιάξει μερικά από τα μαύρα ζιβάγκο του που του άρεσαν. Και όπως προαναφέρθηκε, του έφτιαξε περίπου 100. Και ο Jobs πράγματι τα έδειξε στον Isaacson, όλα τακτοποιημένα στην ντουλάπα του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτά φοράω», είπε στον Isaacson. «Έχω αρκετά για το υπόλοιπο της ζωής μου».

Αυτά τα ζιβάγκο και το Levi's 501 τζιν του έγιναν η στολή του μέχρι την ημέρα που πέθανε.

Γιατί ο Jobs ήθελε οι υπάλληλοι της Apple να φορούν στολή και τελικά φόρεσε αυτός

Για τον Jobs, αυτός ο τρόπος ντυσίματος ήταν ένα είδος βραβείου παρηγοριάς όταν οι εργαζόμενοι στην Apple Inc. αντιστάθηκαν στις προσπάθειές του να δημιουργήσει μια εταιρική στολή. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 είχε επισκεφθεί το Τόκιο για να ξεναγηθεί στα κεντρικά γραφεία της Sony Corp. που είχε 30.000 υπαλλήλους στην Ιαπωνία. Και όλοι τους -από τον συνιδρυτή Akio Morita μέχρι τον εργαζόμενο σε οποιοδήποτε πόστο, εργάτη, αντιπρόσωπο πωλήσεων και γραμματέα- φορούσαν το ίδιο πράγμα: ένα κλασικό μπουφάν εργασίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον βιογράφο του Jobs, Walter Isaacson, ο Morita εξήγησε στον Jobs ότι η Sony είχε επιβάλει το ομοιόμορφο ντύσιμο από την ίδρυσή της το 1946. Οι εργαζόμενοι, πολίτες ενός έθνους που ταπεινώθηκε στον πόλεμο ήταν απένταροι για να ντυθούν μόνοι τους και οι εταιρείες άρχισαν να τους προμηθεύουν με ρούχα για να δείχνουν επαγγελματίες και να δημιουργούν δεσμούς με τους συναδέλφους τους. Το 1981, για την 35η επέτειο της Sony, ο Morita είχε αναθέσει στον Miyake, ο οποίος ήταν ήδη αστέρι της μόδας αφού είχε παρουσιάσει καινοτόμες συλλογές στο Παρίσι, να σχεδιάσει ένα σακάκι. Ο Miyake επέστρεψε με ένα φουτουριστικό μοντέλο από νάιλον χωρίς πέτο και με μανίκια που ξεκουμπώνονταν για να μετατραπεί σε γιλέκο.

Ο Jobs το λάτρεψε και ανέθεσε στον Miyake να σχεδιάσει ένα γιλέκο για την Apple, το οποίο στη συνέχεια παρουσίασε ανεπιτυχώς στους εργαζόμενους στο Cupertino της Καλιφόρνια. «Φίλε μου, με αποδοκίμασαν στη σκηνή», είπε ο Jobs στον Isaacson. «Όλοι μίσησαν την ιδέα». Οι Αμερικανοί, λάτρεις της ατομικότητας και της διαφορετικότητας, τείνουν να μην επιδιώκουν αυτή την αυστηρή ομοιομορφία. Ηταν τρομερό να τους ζητηθεί να συμμορφωθούν σε άγραφους ενδυματολογικούς κώδικες.

Και έτσι ο Jobs κατέληξε να επινοήσει μια στολή για τον εαυτό του. Καθημερινά ντυνόταν από μια ντουλάπα εφοδιασμένη με Levis 501, παπούτσια New Balance 991, και στοίβες από μαύρα ζιβάγκο του Miyake.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πώς ο Jobs κατέληξε σε αυτό το συγκεκριμένο ρούχο, το ζιβάγκο δηλαδή, δεν έχει καταγραφεί, αλλά αποτελούσε επί μακρόν τοτέμ των προοδευτικών τύπων της υψηλής κουλτούρας-μπίτνικ του Σαν Φρανσίσκο.

Σύμφωνα με την ανάλυση της ιστορικού ενδυματολογίας Anne Hollander, το υπαρξιστικό μαύρο ζιβάγκο υποδηλώνει «το είδος της ελευθερίας από ενδυματολογικές συμβάσεις που απαιτεί η βαθιά σκέψη». «Το ζιβάγκο του ήταν η προέκταση των αισθητικών του φιλοδοξιών: αυστηρό αλλά γαλήνιο, ασκητικό αλλά άνετο. Το ένδυμα, όπως το φορούσε ο Jobs, ήταν το ένδυμα ενός κοσμικού μοναχού», γράφει το Bloomberg.

Το ζιβάγκο που έβγαλε ο Miyake το 2017

Το ζιβάγκο αυτό αποσύρθηκε από την παραγωγή το 2011, μετά το θάνατο του Jobs, αλλά τον Ιούλιο του 2017 η Issey Miyake Inc. -το ομώνυμη brand ρούχων του σχεδιαστή- κυκλοφόρησε ένα ζιβάγκο αξίας 270 δολαρίων που ονομάστηκε Semi-Dull T και αμέσως θύμισε το ζιβάγκο του Τζομπς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εταιρεία φρόντισε να δηλώσει τότε ότι το ζιβάγκο, που σχεδιάστηκε από τον προστατευόμενο του Miyake, Yusuke Takahashi, με πιο λεπτή σιλουέτα και ψηλότερους ώμους από το πρωτότυπο, δεν ήταν επανέκδοση του ζιβάγκο του Τζομπς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Issey Miyake Στιβ Τζομπς ζιβάγκο ρούχα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ