Τελικά είναι μύθος ή αλήθεια η «κατάρα του Ιησού» που κουβαλούν οι ηθοποιοί που υποδύθηκαν τον Χριστό; [εικόνες] - iefimerida.gr

Τελικά είναι μύθος ή αλήθεια η «κατάρα του Ιησού» που κουβαλούν οι ηθοποιοί που υποδύθηκαν τον Χριστό; [εικόνες]

Ηθοποιοί που έχουν υποδυθεί τον Χριστό στον κινηματογράφο
Ηθοποιοί που έχουν υποδυθεί τον Χριστό στον κινηματογράφο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεκάδες ηθοποιοί μπήκαν στον πειρασμό να αναλάβουν το δύσκολο έργο της ενσάρκωσης του Ιησού για μια ταινία ή τηλεοπτική σειρά. Πώς προχώρησε όμως η καριέρα τους μετά τον ρόλο του Χριστού;

Τα δημοσιεύματα που θέλουν όποιον ηθοποιό δέχεται να υποδυθεί τον Χριστό να πέφτει θύμα της «κατάρας του Ιησού» στον κινηματογράφο είναι πολλά. Αλλα στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα και άλλα μάλλον κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας και της υποκειμενικής κρίσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση, αναζητάμε τους ηθοποιούς που υποδύθηκαν τον Χριστό, καθώς και την τύχη τους στον χώρο του κινηματογράφο έκτοτε.

Τζέιμς Καβίζελ – Τα πάθη του Χριστού

Ο Τζέιμς Καβίζελ που υποδύθηκε τον Ιησού στην ταινία του Μελ Γκίμπσον
Ο Τζέιμς Καβίζελ που υποδύθηκε τον Ιησού στην ταινία του Μελ Γκίμπσον

Ο Τζέιμς Καβίζελ υπήρξε ο ηθοποιός που επέλεξε ο Μελ Γκίμπσον για την δική του μεταφορά του Θείου δράματος, «Τα Πάθη του Χριστού». Στην περίπτωση του Καβίζελ, η κατάρα της αφάνειας μάλλον δεν ενεργοποιήθηκε, ωστόσο, παρολίγον να τεθεί σε εφαρμογή εκείνη της πλήρους εξαΰλωσής του. Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, χτυπήθηκε από κεραυνό κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας. Βρισκόταν κάτω από την ομπρέλα του βοηθού σκηνοθέτη Τζαν Μιτσελίνι, όταν η ηλεκτρική εκκένωση φαίνεται να τους διαπέρασε και τους δύο. Κανείς δεν τραυματίστηκε, ωστόσο, το περιστατικό μπορεί να ενταχθεί, το δίχως άλλο στα αξιοπερίεργα που κατατρέχουν όσους υποδύθηκαν τον Χριστό.

Ο Καβίζελ πάντως, αλλά και ο Μελ Γκίμπσον, όχι απλά δεν κάμφθηκαν από τις αντιδράσεις για τις σκληρές εικόνες της σταύρωσης στην ταινία, αλλά σχεδιάζουν και την συνέχεια του φιλμ «Τα Πάθη του Χριστού». Συνέχεια, που όπως αντιλαμβάνεστε θα αφορά στα όσα διαδραματίστηκαν μετά την Ανάσταση του Κυρίου. «Δεν θα σας πω τι θα κάνει ο Γκίμσον. Αλλά θα σας πως ότι η ταινία που σκοπεύει να γυρίσει, θα είναι η μεγαλύτερη ταινία στην ιστορία. Είναι τόσο καλή» δήλωνε ο ηθοποιός – ναι τον έχετε δει στη σειρά Person Of Interest – τον περασμένο Ιανουάριο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γουίλεμ Νταφόε - Ο τελευταίος πειρασμός του Χριστού

Ο Γουίλεμ Νταφόε στο ρόλο του Χριστού
Ο Γουίλεμ Νταφόε στον ρόλο του Χριστού

Αν μια ταινία προκάλεσε όμως όσο καμιά άλλη τα πιστεύω δεκάδων Χριστιανών, αλλά και την μήνιν ιερέων και εκκλησίας, αυτή ήταν για την ταινία «Ο τελευταίος πειρασμός του Χριστούς», με σκηνοθέτη τον Μάρτιν Σκορτσέζε και πρωταγωνιστή τον Γουίλεμ Νταφόε. Ο Χριστός που δελεάζεται από τον διάβολο με την αγγελική μορφή ενός μικρού κοριτσιού, κατεβαίνοντας από το σταυρό, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Ούτε ο Νταφόε, ούτε βέβαια ο Σκορτσέζε αντιμετώπισαν πρόβλημα να συνεχίσουν την καριέρα τους.

Ωστόσο, ο ηθοποιός λατρέψαμε στο American Psycho, παραδέχτηκε χρόνια αργότερα πως κάποια χρόνια μετά την κυκλοφορία της ταινίας, το 1988, είχε βρει κλειστές πόρτες στο Χόλιγουντ εξαιτίας του ρόλου εκείνου. Φήμες, θέλουν τον Νταφόε να προσβάλλεται κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και από λοίμωξη στο μάτι, που παραλίγο να τον αφήσει τυφλό. «Με επηρέασε βαθιά. Ο Μάρτι (Σκορτσέζε) ετοίμαζε στο μυαλό του την ταινία εδώ και χρόνια και ένιωσα μεγάλη τιμή να αναμειχθώ σε αυτή» δήλωνε χρόνια αργότερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Νταφόε άλλωστε θα σκανδαλίσει το αίσθημα των πιστών χρόνια αργότερα, με την εμφάνισή του στην ταινία του Λαρς Φον Τρίερ «Αντίχριστος», όπου βέβαια τα μηνύματα είναι περισσότερο συμβολικά, παρά θρησκευτικά. Η ταινία ωστόσο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στις Κάννες όπου και προβλήθηκε και απαγορεύτηκε στους κινηματογράφους της Γαλλίας.

Ρόμπερτ Πάουλερ – Ιησούς από τη Ναζαρέτ

Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ και πλάι ο ηθοποιός Ρόμπερτ Πάουελ σήμερα
Ο Ρόμπερτ Πάουελ στον ρόλο που στιγμάτισε την καριέρα του

Πολλές φορές έχει γραφτεί πως η πιο χαρακτηριστική φιγούρα, τουλάχιστον στην Ελλάδα, του Χριστού, ο Ρόμπερτ Πάουελ δεν έκανε τίποτα στην καριέρα του, μετά το ρόλο στην τηλεταινία του Φράνκο Τζεφιρέλι «Ο Ιησούς ξανασταυρώνεται». Ωστόσο, αυτό δεν είναι απόλυτα ακριβές, αφού ο Βρετανός συνέχισε τη δουλειά του μέχρι και σήμερα, υποδυόμενος μια σειρά από ρόλους, μεταξύ των οποίων και εκείνο του διάσημου ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρώ.

Από την άλλη, είναι αλήθεια πως η ερμηνεία του στη σειρά τον σημάδεψε, τόσο που η εικόνα εκείνη τον ακολουθεί μέχρι και σήμερα όπου κι αν βρεθεί. «Να προσπαθείς να υποδυθείς έναν Θεό και να το συνειδητοποιήσεις είναι μια παράκαμψη προς τον νευρικό κλονισμό» έλεγε ο Πάουελ σε ντοκιμαντέρ για τα 40 χρόνια από την κυκλοφορία της μόνο σειράς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ντιόγκο Μοργκάντο - Βίβλος/Υιός του Θεού και Οι γυναίκες της Βίβλου

Ο Ντιόγκο Μοργκάντο στο ρόλο του Ιησού
Ο Ντιόγκο Μοργκάντο υποδύθηκε τρεις φορές τον Ιησού σε τηλεόραση και σινεμά

Δεν υπήρξε ποτέ ιδιαίτερα διάσημος ηθοποιός, ωστόσο κλήθηκε να υποδυθεί τον Ιησού όχι μία, ούτε δύο, αλλά τρεις φορές. Ξεκίνησε συμμετέχοντας στο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ Η Βίβλος του History Channel, για να αναλάβει ξανά το ρόλο του Θεανθρώπου στην ταινία του 2014, Υιός του Θεού, ταινία που τον έκανε ευρύτερα γνωστό στον κόσμο. Την ίδια χρονιά, εμφανίστηκε και πάλι ως Ιησούς στην τηλεταινίας Οι γυναίκες στη Βίβλο.

Αν και τόλμησε κατ’ εξακολούθηση να μπει στο χιτώνα του Ιησού, ο Μοργκάντο συνεχίζει την καριέρα του, με εμφανίσεις στις γνωστές αστυνομικές σειρές CSI. Πρόσφατα πρωταγωνίστησε στην ταινία του Netflix, Δολοφόνος, που προβλήθηκε μέσω της πλατφόρμας σε περισσότερες από 190 χώρες.

Τεντ Νίλι – Jesus Christ Superstar

Το μιούζικαλ για τη ζωή του Χριστού είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά των ‘70s, όπως φυσικά και ο πρωταγωνιστής του, στην ταινία του 1973, Τεντ Νίλι. Ο Νίλι φαίνεται πως δεν ξεπέρασε ποτέ τον ρόλο αυτό, στον οποίο και έμεινε πιστός χρόνια, αδυνατώντας να δοκιμάσει το υποκριτικό ταλέντο και σε άλλα έργα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την κυκλοφορία της ταινίας, συνέχισε να ανεβάζει την παράσταση σε διάφορες θεατρικές σκηνές στην Αμερική. Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, ενσάρκωσε τον Ιησού στο κλασικό πλέον μιούζικαλ περισσότερες από 5.000 φορές. Λέγεται πως όταν δεν παίζει τον Ιησού στη σκηνή, περιοδεύει ανά τη χώρα και διοργανώνει προβολές της ταινίες που τον έκανε διάσημο.

Κρίστιαν Μπέιλ – Μαρία, Η μητέρα του Ιησού

Ο ηθοποιός Κρίστιαν Μπέιλ σε παλιότερο ρόλο του όπου υποδυόταν τον Ιησού
Πριν ακόμη γίνει διάσημο, ο Κρίστιαν Μπέιλ δοκίμασε να υποδυθεί τον Ιησού

Ναι, όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο, ο Μπέιλ, πριν φορέσει την μάσκα του Batman, υποδύθηκε τον Ιησού Χριστό. Ανέλαβε τον ρόλο σε τηλεταινία του 1999, πριν το όνομά του φιγουράρει μεταξύ των πιο περιζήτητων στο Χόλιγουντ και κερδίσει χρυσό αγαλματίδιο, σε μια παραγωγή που μάλλον δεν θυμάται ούτε ο ίδιος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απόπειρα δεν συγκίνησε, ούτε όμως φαίνεται και να επηρέασε την μετέπειτα καριέρα του Κρίστιαν Μπέιλ που προχώρησε ανεμπόδιστα στην κορυφή του λόγου του Χόλιγουντ. Για την ιστορία, διάσημοι ηθοποιοί που έχουν δοκιμάσει να υποδυθούν τον Χριστό - και πιθανότατα δεν τους θυμόμαστε - είναι ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ και ο Ντόναλντ Σάδερλαντ.

Αλέξης Γκόλφης – Ο Χριστός ξανασταυρώνεται

Στην Ελλάδα δεν έχουν γίνει πολλές απόπειρες απόδοσης του Χριστού στη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη. Ωστόσο, εκείνη που σίγουρα θυμόμαστε περισσότερο, είναι η σειρά της ΕΡΤ, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Νίκου Καζατζάκη, «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται». Τον ρόλο, που παραβολικά υποδύεται τον Χριστό, του Μανωλιού ανέλαβε τότε ο Αλέξης Γκόλφης. Πράγματι, η ερμηνεία του εκεί, αλλά και η απήχηση της ασπρόμαυρης σειράς τον σημάδεψε. Συνέχισε να εργάζεται ως ηθοποιός, κάνοντας μάλιστα ένα πέρασμα και από την επιτυχημένη σειρά του MEGA, «Λόγω Τιμής».

Ωστόσο, προς το τέλος της ζωής του έχασε τα πάντα, ζούσε με δυσκολία όπως είχε αποκαλύψει, από το συσσίτιο της εκκλησίας. «Ζω αξιοπρεπώς, αλλά πολύ δύσκολα. Με 1.000 ευρώ τον χρόνο που μου έδωσε ως επίδομα το Υπουργείο Πολιτισμού, έχω κάνει κατάληψη σε ένα παλιό σπίτι, τρώω από το συσσίτιο του Αγίου Λουκά» έλεγε σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος δεν πίστευε στην κατάρα. «Δεν πιστεύω στην κατάρα των ηθοποιών που έπαιξαν τον Χριστό. Τα λεφτά δεν τα υπολόγισα ποτέ, τα είχα όταν άνοιξα τα δύο μπαρ στο Κολωνάκι. Μετά τα έχασα όλα». Πέθανε το 2007, σε ηλικία 59 ετών, με τη σορό του να μένει στο νεκροτομείο στα αζήτητα για δύο ολόκληρους μήνες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ιησούς Πάσχα 2019 κινηματογράφος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ