Ιερακοθηρία με τον Σεΐχη του Ντουμπάι - Ο Έλληνας κτηνίατρος μοιράζεται την εμπειρία με το iefimerida.gr [εικόνες] - iefimerida.gr

Ιερακοθηρία με τον Σεΐχη του Ντουμπάι - Ο Έλληνας κτηνίατρος μοιράζεται την εμπειρία με το iefimerida.gr [εικόνες]

Κυνήγι με γεράκια στην έρημο, με τη συμμετοχή του κτηνίατρου Παναγιώτη Αζμάνη
Κυνήγι με γεράκια στην έρημο, με τη συμμετοχή του κτηνίατρου Παναγιώτη Αζμάνη

Μέλη της Βασιλικής Οικογένειας του Ντουμπάι πήγαν στο Πακιστάν για το ετήσιο παραδοσιακό κυνήγι με γεράκια. Μαζί τους, ο «δικός μας» Παναγιώτης Αζμάνης.

Η ιερακοθηρία αποτελούσε και αποτελεί ισχυρό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Βεδουίνων από την Βόρεια Αφρική και το Κατάρ, μέχρι τον Λίβανο και τη Σαουδική Αραβία. Τα γεράκια λατρεύονται σε αυτές τις χώρες, αφού στο παρελθόν προμήθευαν τους Βεδουίνους με επιπλέον φαγητό στις δύσκολες συνθήκες της ζωής στην έρημο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Βασιλική Οικογένεια του Ντουμπάι συνεχίζει την παράδοση αυτή τιμώντας τους προγόνους τους, παρά το γεγονός φυσικά ότι πλέον δεν έχουν ανάγκη να κυνηγούν για την διαβίωση τους.

Μόνο λίγοι ξένοι μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από τους Βεδουίνους και να αποτελέσουν μέρος αυτής της κρυφής μυσταγωγίας του περίπλοκου βεδουϊνικού γίγνεσθαι.

Ο Δρ. Παναγιώτης Αζμάνης είναι ίσως ο μόνος Έλληνας που έχει αυτή την τύχη, τα τελευταία έξι χρόνια, λόγω της ιδιότητας του ως εξειδικευμένος κτηνίατρος άγριων ζώων και πτηνών και παράλληλα έμπειρος ιερακοθήρας. Καθήκον του, είναι να συνοδεύει τα γεράκια της αποστολής, όπου κι αν πάνε, και να φροντίζει να παραμείνουν υγιή.

 Ο Δρ. Παναγιώτης Αζμάνης με τον Σεΐχη του Dubai Butti bin Juma Al Maktoum, σε κυνηγι με αρπακτικα στην έρημο
Ο Δρ. Παναγιώτης Αζμάνης με τον Σεΐχη του Dubai Butti bin Juma Al Maktoum, σε κυνηγι με αρπακτικα στην έρημο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσα από αυτή την αποστολή γίνεται κοινωνός των αραβικών εθίμων και προσπαθεί να καταλάβει την αραβική κοινωνία. Όπως περιγράφει στο iefimerida.gr ο ίδιος, «κάθε φορά είναι μια αποκάλυψη του τελετουργικού και μια μοναδική εμπειρία από κάθε άποψη. Η μεταστροφή των ανθρώπων, η φύση, το απρόβλεπτο σε αναζωογονούν. Νιώθεις μικρός και ταπεινός μπροστά στην απεραντοσύνη της ερήμου».

Και περιγράφει: «Μια άλλη διάσταση αυτού του ετήσιου ταξιδιού όμως είναι η κοινωνική. Δεν είναι τόσο το ίδιο το κυνήγι, όσο η προετοιμασία, η διαβίωση στη φύση, η αναζωπύρωση ιστοριών και ποιημάτων για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Είναι η αποσύνδεση αυτών των επιφανών και πολυάσχολων προσωπικοτήτων από την πολύβουη καθημερινότητα της χλιδής του αστικού κέντρου και των σοβαρών υποχρεώσεων, όπως και η σύνδεση με το παρελθόν, την απλότητα, την έρημο, τις παραδοσιακές αξίες μακριά απ τα «εγκόσμια». Βασιλιάδες και απλοί πολίτες εξισώνονται κάτω από τον ουρανό και την ερήμο. Γύρω απ την φωτιά όλοι γίνονται παιδιά».

Δείτε φωτογραφίες:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ