Ιάπωνας πέρασε 29 χρόνια μόνος του σε ένα τροπικό νησί -Οι τρομακτικές δυσκολίες προσαρμογής, όταν γύρισε

Ο Mafasumi Nagasaki στο νησί του το 2014 / Φωτογραφία: paradise.docastaway

Ένας συνταξιούχος που έζησε για σχεδόν 30 χρόνια ως ερημίτης σε ένα απομακρυσμένο νησί επέστρεψε σε αυτό, αφού δυσκολεύτηκε να αντιμετωπίσει τον πολιτισμό.

Ο 86χρονος Masafumi Nagasaki άφησε πίσω την οικογένεια και τους φίλους του για να ζήσει στο ερημονήσι για 29 χρόνια, αλλά αναγκάστηκε να επιστρέψει στον πολιτισμό το 2018 από την ιαπωνική κυβέρνηση.

Τώρα, του επετράπη να επιστρέψει στο σπίτι του στο νησί Sotobanari, στα νησιά Yaeyama, αφού ο χρόνος του στον πραγματικό κόσμο τον άφησε ανήσυχο και δυστυχισμένο. Ο Masafumi ένιωσε ξανά ελεύθερος κι ευτυχισμένος αφού πέταξε τα ρούχα του στο τροπικό νησί.

Ο 41χρονος Alvaro Cerezo, ένας Ισπανός εξερευνητής, βρήκε τον Masafumi ενώ έψαχνε για απομακρυσμένα νησιά και αργότερα πάλεψε με τις ιαπωνικές αρχές για το δικαίωμά του να επιστρέψει.

Ο ενθουσιασμός για την επιστροφή στο νησί

«Είχε δυσκολευτεί τόσο πολύ στον πολιτισμό, όταν τελικά καταφέραμε να τον μεταφέρουμε πίσω ήταν εκπληκτικό», δήλωσε ο Cerezo. «Είχαμε συναντήσεις για περίπου τρεις εβδομάδες με τους γιατρούς του και τις τοπικές αρχές και τελικά συμφώνησαν να μας επιτρέψουν να τον πάμε πίσω. Προφανώς ήταν αντίθετοι στο να τον αφήσουν να πεθάνει στο νησί. Μόλις του είπαμε το σχέδιο, πήδηξε από χαρά και ξέσπασε σε δάκρυα ευγνωμοσύνης».

«Το πρόσωπό του έλαμψε σαν ένα ενθουσιασμένο παιδάκι όταν έμαθε ότι θα μπορούσε να επιστρέψει πίσω. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής κοίταζε συχνά ψηλά, χαμογελούσε στον ουρανό και ευχαριστούσε τη ζωή με διπλωμένα χέρια. Μόλις προσγειωθήκαμε στο νησί, άρχισε να ζητωκραυγάζει και να πανηγυρίζει».

Ο Cerezo ανακάλυψε για πρώτη φορά τον Masafumi όταν εξερευνούσε την περιοχή για ερημικά νησιά για την εταιρεία του, Docastaway.

«Πέρασα μερικές ημέρες στο νησί μαζί του το 2014, γνωρίζοντας τον ίδιο και τον τρόπο ζωής του. Εκείνη την εποχή δεν μοιράστηκα τη συνέντευξη που καταγράψαμε από σεβασμό στην ιδιωτική του ζωή. Μόνο το 2018 την μοιράστηκα, αφού ανακάλυψα ότι είχε αναγκαστεί να φύγει από το νησί, για να μοιραστώ την ιστορία του και να προσπαθήσω να συγκεντρώσω υποστήριξη», ανέφερε ο ίδιος.

«Πάντα έλεγε ότι ήθελε να πεθάνει στο νησί, οπότε το να ακούσω ότι αναγκάστηκε να φύγει ήταν πολύ δύσκολο».

Οι δυσκολίες προσαρμογής στον πολιτισμό

Ο Masafumi αγωνίστηκε να προσαρμοστεί στη ζωή στον πολιτισμό, αφού είχε συνηθίσει να φροντίζει τον εαυτό του αλλιώς στο νησί.

«Σε μια πεμπτουσία της κοινωνίας, όπως αυτή των Ιαπώνων, δεν υπήρχε σχεδόν κανείς που θα μπορούσε είτε να καταλάβει τον εκκεντρικό τρόπο ζωής του, είτε την ακραία επιθυμία του να ζήσει γυμνός σε ένα έρημο νησί», δήλωσε ο Cerezo.

Ο Masafumi Nagasaki περπατάει στην πόλη / Φωτογραφία: paradise.docastaway

«Ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι άνθρωποι στη γειτονιά του τον κοίταζαν με περιφρόνηση και λίγο φόβο. Περνούσε τις περισσότερες μέρες του κλεισμένος στο δωμάτιό του, κρυμμένος από τον θορυβώδη κόσμο. Το μικροσκοπικό δωμάτιό του έγινε σαν το ερημονήσι του, όπου μπορούσε να απομονωθεί, καθώς ήταν το μόνο μέρος όπου μπορούσε να ζήσει χωρίς τα ρούχα του και να νιώσει ελεύθερος, όπως έκανε τα τελευταία 29 χρόνια. Όταν αισθανόταν πολύ παγιδευμένος στο δωμάτιό του, κάθε τόσο έβγαινε έξω και μάζευε σκουπίδια από το δρόμο, καθώς τον τρόμαζε η ρύπανση και όλα τα απόβλητα που είχαν δημιουργήσει οι άνθρωποι».

Ο Masafumi Nagasaki στο μικροσκοπικό δωμάτιο που του παραχώρησε η κυβέρνηση / Φωτογραφία: paradise.docastaway

Ξανά στο νησί, μετά από 4 χρόνια στον πολιτισμό

Μόλις αποβιβάστηκαν στην ακτή, ο Ναγκασάκι άρχισε να περπατάει ενθουσιασμένος και συχνά να σηκώνει τα χέρια του από χαρά. Μετά από κάποιες ζητωκραυγές και πανηγυρισμούς, πήγαν κατευθείαν στη ζούγκλα αναζητώντας τον παλιό του καταυλισμό όπου ζούσε.

Πίσω στο 2018, όταν «διασώθηκε» από την παραλία, σχεδόν αναίσθητος, ο Ναγκασάκι έπρεπε να αφήσει πίσω του όλα τα υπάρχοντά του. Ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση επέστρεψαν ποτέ στο νησί για να τα παραλάβουν.

Προφανώς, δεν ήταν ποτέ πραγματικά προσκολλημένος στα υλικά πράγματα, οπότε τα αντικείμενα που είχε στο νησί δεν είχαν πραγματική αξία γι' αυτόν. Όμως τον κυρίευσε η περιέργεια να πάρει μια γεύση από τη ζωή που είχε, από την αόριστη ανάμνηση των τελευταίων ημερών του στο νησί, πριν αναγκαστεί να φύγει παρά τη θέλησή του.

Ωστόσο, το να βρει το μονοπάτι που οδηγούσε στον προηγούμενο καταυλισμό του δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Η έλλειψη ανθρώπινης παρουσίας στο νησί για τέσσερα χρόνια είχε μεταμορφώσει πλήρως την περιοχή.

Αφού έψαξαν για αρκετή ώρα και έκοψαν δρόμο μέσα στη ζούγκλα, τελικά τον βρήκαν- μερικά παλιά κουτιά και υλικά κουζίνας. Δύο από τις τρεις σκηνές του ήταν ακόμα όρθιες αλλά πλημμυρισμένες από νερό στο εσωτερικό τους. Όλα σκουριασμένα αλλά ανέγγιχτα. Φαινόταν ότι κανείς δεν είχε μπει στο εσωτερικό του νησιού από τότε που έφυγε το Ναγκασάκι.

«Κάθισε μέσα στη μία σκηνή, άρχισε να ανοίγει τα κουτιά και μας έδειξε μερικά από τα υπάρχοντά του, όπως κασκόλ για να καλύψει το κεφάλι του, υλικά για ψάρεμα, μπουκάλια… Είχε ακόμη και 2 φωτογραφίες από τα νιάτα του. Τον βοηθήσαμε επίσης να ανακτήσει πράγματα από άλλα κουτιά- σε ένα από αυτά βρήκαμε δύο φακούς», ανέφερε ο Cerezo.

Ο Ναγκασάκι ψάχνει για τα πράγματά του μέσα στις παλιές σκηνές / Φωτογραφία: paradise.docastaway

«Μετά από κάποια συζήτηση ο Ναγκασάκι αποφάσισε να εγκατασταθεί στο ίδιο μέρος. Αφού η κατασκήνωση ήταν έτοιμη, πήγε γρήγορα κατευθείαν πίσω στην παραλία και τον ακολουθήσαμε. Καθώς έφτασε στην ακτή, χωρίς να μας προειδοποιήσει προηγουμένως, άρχισε να βγάζει τα ρούχα του, αρκετά αργά. Συνειδητοποιήσαμε ότι δεν ήταν τόσο δυνατός όσο ήταν στο παρελθόν. Παρόλο που ο Ναγκασάκι ήταν 79 ετών όταν τον συνάντησα για πρώτη φορά το 2014, εκείνη την εποχή ήταν πολύ ευκίνητος, δραστήριος και ικανός να επιβιώσει σε ένα έρημο νησί. Τώρα είναι σχεδόν 87 ετών και τα τελευταία τέσσερα χρόνια εκ των οποίων τα πέρασε σε ένα μικροσκοπικό δωμάτιο.

Εντελώς γυμνός, ο Ναγκασάκι σήκωσε ξανά τα χέρια του και προσέφερε προσευχές κοιτάζοντας τον ουρανό. Ήταν μια τόσο ξεχωριστή στιγμή να τον βλέπεις να περπατάει ελεύθερα χωρίς ρούχα και να γελάει με χαρά» πρόσθεσε ο Cerezo και συνέχισε να περιγράφει τι συνέβη παρακάτω.

«Η υπόλοιπη βραδιά ήταν επίσης πολύ αξέχαστη. Ο Ναγκασάκι πήδηξε στο νερό, γελούσε, κοίταζε τον ουρανό, ευχαριστώντας τη ζωή. Η ευτυχία του ήταν τόσο μεταδοτική που δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ευχαριστημένοι. Καθώς πλησίαζε το βράδυ, ήταν ώρα να ετοιμάσουμε το δείπνο. Το σχέδιό μας ήταν να φύγουμε από το νησί την επόμενη μέρα και να αφήσουμε τον Ναγκασάκι μόνο του να ξαναρχίσει τη νέα του ζωή. Μετά από μια ωραία συζήτηση γύρω από τη φωτιά πέσαμε όλοι για ύπνο.

Οι δυνάμεις του Ναγκασάκι τον εγκαταλείπουν

Αλλά το επόμενο πρωί ο Ναγκασάκι αισθανόταν πολύ κουρασμένος. Σκέφτηκα ότι αυτό οφειλόταν πιθανώς στην ποσότητα των συντριπτικών συναισθημάτων που ένιωσε την προηγούμενη μέρα.

Καθώς περνούσε η μέρα, φαινόταν ότι ο Ναγκασάκι δεν αισθανόταν αρκετά σίγουρος για να συνεχίσει την ίδια ζωή που είχε για 29 χρόνια. Κάθε φορά που συζητούσαμε μαζί του για τα μελλοντικά του σχέδια στο νησί, γινόταν σοβαρός, ανασφαλής και ανησυχούσε για τη δύναμή του να επιβιώσει ξανά σε ένα τέτοιο μέρος.

Η ευτυχία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του 86χρονου Masafumi Nagasaki / Φωτογραφία: paradise.docastaway

Έγινε σαφές ότι το Ναγκασάκι δεν ήταν πια τόσο "νεανικός". Ειδικά τα τελευταία 4 χρόνια που ήταν κλεισμένος στην πόλη, είχε χάσει όλα τα ένστικτα και τη δύναμη που είχε πριν.

Ήταν ένα σπαρακτικό συναίσθημα για όλους μας. Η επιθυμία του ήταν να μείνει, δεν υπήρχε καμία αμφιβολία γι' αυτό. Αλλά το σώμα του δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. Κάποιες στιγμές φαινόταν να έχει μια μικρή "έλλειψη ισορροπίας" ενώ έκανε πράγματα. Η Tamiki και εγώ αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε τις ικανότητές του πριν τον αφήσουμε μόνο του στο νησί για να καταλάβουμε αν θα μπορούσε να επιβιώσει καθόλου και του ζητήσαμε να μας φτιάξει γεύμα. Του πήρε σχεδόν 4 ώρες για να ετοιμάσει λίγο ρύζι και αυγά.

Με αυτή την ικανότητα δεν επρόκειτο να του είναι εύκολο να επιβιώσει για πολύ. Σε ένα έρημο νησί όπως το Sotobarani υπάρχουν πολλές εργασίες που πρέπει να γίνουν κάθε μέρα, ειδικά για κάποιον που είναι τελειομανής όπως ο Ναγκασάκι.

Μετά το μεσημεριανό γεύμα, ο Ναγκασάκι μας ζήτησε να μείνουμε λίγο ακόμα στο νησί και να τον φροντίσουμε- στη συνέχεια θα επέστρεφε στον πολιτισμό μαζί μας. Και αυτό κάναμε τελικά. Ο Tamiki και εγώ παρατείναμε τη διαμονή μας στην Okinawa προκειμένου να βοηθήσουμε τον Ναγκασάκι να απολαύσει λίγες ακόμα μέρες στο αγαπημένο του νησί. Ωστόσο, ήταν τόσο λυπηρό να βλέπουμε ότι δεν επρόκειτο να πετύχει αυτό που είχε οραματιστεί για τον εαυτό του. Τελικά δεν θα μπορούσε να επιστρέψει στη φύση όπως επιθυμούσε.

Την ημέρα που φύγαμε όλοι από το νησί, χαρήκαμε που είδαμε ότι ο Ναγκασάκι δεν ήθελε να πάρει κανένα από τα παλιά του αντικείμενα πίσω στον πολιτισμό. Αυτό ήταν και πάλι μια ξεκάθαρη απόδειξη της έλλειψης προσκόλλησής του στα υλικά πράγματα και επομένως δεν ήθελε τελικά να κρατήσει τίποτα μαζί του.

Ευτυχώς ο Ναγκασάκι δεν στεναχωρήθηκε που θα έφευγε. Φαίνεται ότι ήταν ικανοποιημένος που είχε την ευκαιρία να πει "αντίο" στο νησί του. Ίσως σε μερικά χρόνια από τώρα, αν εξακολουθεί να επιθυμεί να περάσει τις τελευταίες του μέρες στο νησί Sotobarani, και αισθάνεται ότι ήρθε η ώρα του και είναι έτοιμος να φύγει από αυτόν τον κόσμο, θα είμαστε εκεί για να τον βοηθήσουμε αναμφίβολα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ιάπωνας έρημο νησί

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ