Ο Άντονι Γκαουντί, γνωστός ως «ο αρχιτέκτονας του Θεού», ανακηρύχθηκε «σεβάσμιος» από το Βατικανό, πλησιάζοντας ένα βήμα πιο κοντά στην αγιοσύνη.
Η Sagrada Familia έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου: από τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο, πυρκαγιές, την πανδημία COVID-19 και περιόδους οικονομικής ανάπτυξης και ύφεσης.
Η εκκλησία, που βρίσκεται στην περιοχή Eixample της Βαρκελώνης, βρίσκεται στην τελική φάση της κατασκευής της. Η αρχική κατασκευή της εκκλησίας ξεκίνησε το 1882 και μετά από 143 χρόνια εργασιών, το αριστούργημα του αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί είναι σχεδόν ολοκληρωμένο.
Kαι λέμε «σχεδόν» γιατί η επίσημη ολοκλήρωσή του θα γίνει του χρόνου, στις αρχές του 2026, μετά από 144 χρόνια συναπτών εργασιών.
Τώρα, σχεδόν 100 χρόνια μετά το θάνατό του και λίγο πριν από την ολοκλήρωση της εκκλησίας, το Βατικανό έθεσε τον Γκαουντί σε μια πορεία που θα μπορούσε να καταλήξει στην ίδια την αγιοσύνη.
Ο Γκαουντί... άγιος της Καθολικής Εκκλησίας; Γιατί όχι;
Το ξεκίνησε ο πάπας Φραγκίσκος, θα το συνεχίσει ο Λέων ΙΔ'
Λίγες ημέρες πριν πεθάνει, ο Πάπας Φραγκίσκος αναγνώρισε «τις ηρωικές αρετές του υπηρέτη του Θεού» Αντόνι Γκαουντί ι Κορνέτ.
Ο Γκαουντί γεννήθηκε στην Ισπανία στις 25 Ιουνίου 1852. Σπούδασε αρχιτεκτονική στη Βαρκελώνη και, σε ηλικία 31 ετών, ανέλαβε την κατασκευή της Σαγράδα Φαμίλια το 1883. Εργάστηκε στην εκκλησία για 40 χρόνια, η οποία παρέμεινε ημιτελής.
Για το έργο του στην εκκλησία και την αφοσιωμένη καθολική πίστη του, ο Γκαουντί έχει το παρατσούκλι «ο αρχιτέκτονας του Θεού».
Ο Ιταλός ιστορικός Giovanni Maria Vian περιγράφει τη Σαγράδα Φαμίλια ως «την τελευταία μεγάλη εκκλησία» της Ευρώπης.
Ο ίδιος δηλώνει στην Elisabetta Povoledo της New York Times ότι ο Γκαουντί ήταν «ένας χριστιανός οραματιστής, οπότε η αγιοποίηση», ένα από τα βήματα προς την αγιοσύνη, «είναι κάτι περισσότερο από θεμιτή».

Το 2010, ο Πάπας Βενέδικτος XVI εγκαινίασε τη βασιλική, ανακηρύσσοντας την «ιερή» ενώπιον 6.500 και πλέον προσκεκλημένων.
Στην αφιέρωσή του, ο Βενέδικτος παρέθεσε τα λόγια του Γκαουντί, ο οποίος είχε πει ότι μια εκκλησία είναι «το μόνο πράγμα που αξίζει να εκπροσωπεί την ψυχή ενός λαού, καθώς η θρησκεία είναι η πιο υψηλή πραγματικότητα του ανθρώπου».
Για να ξεκινήσει η διαδικασία αγιοποίησης, κάποιος υποβάλλει επίσημα αίτηση για την αγιοποίηση του αποθανόντος, τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά το θάνατό του.
Ένας επίσκοπος και τελικά το Βατικανό αξιολογούν εάν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να εξεταστεί η αίτηση. Εάν υπάρχουν, ο αποθανών ονομάζεται «υπηρέτης του Θεού».

Στη συνέχεια, ένας επίσκοπος αποστέλλει επίσημη έκθεση στο Δικαρχείο για τις Υποθέσεις των Αγίων, όπου εξετάζεται η ζωή του αποθανόντος για να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή της με τις διδασκαλίες της Καθολικής Εκκλησίας. Εάν ο αποθανών περάσει αυτό το στάδιο, ανακηρύσσεται «σεβάσμιος».
Η επίσημη αίτηση για την αγιοποίηση του Γκαουντί υποβλήθηκε στο Βατικανό το 2023, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times. Ανακηρύχθηκε επίσημα «σεβάσμιος» τη Δευτέρα 14 Απριλίου από το Βατικανό.
Ακολουθεί η οσιοποίηση ή η ανακήρυξη σε «ευλογημένο». Ο αποθανών πρέπει να ήταν μάρτυρας ή να έχει πραγματοποιήσει ένα επαληθευμένο θαύμα. Η οσιοποίηση ανοίγει το δρόμο για την επίσημη αγιοποίηση, η οποία απαιτεί την απόδειξη ενός δεύτερου θαύματος.
Ο ίδιος ο Πάπας αποφασίζει τελικά αν θα αγιοποιήσει κάποιον. Εάν το κάνει, τελείται ειδική λειτουργία προς τιμήν του νέου αγίου. Οπότε όλοι περιμένουν από το νέο πάπα Λέοντα ΙΔ' να ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες για την αγιοποίηση του Γκαουντί.

Στην περίπτωση του Γκαουντί, η οσιοποίηση θα απαιτούσε πιθανώς την απόδειξη ενός θαύματος που αποδίδεται σε αυτόν μετά το θάνατό του το 1926, σύμφωνα με την Hafsa Khalil του BBC News.
Η κίνηση των υποστηρικτών του Γκαουντί για την αγιοποίησή του ξεκίνησε πριν από δεκαετίες, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι η αρχιτεκτονική του ήταν εμπνευσμένη από το Θεό.
Το 2003, ο Giles Tremlett της εφημερίδας Guardian ανέφερε ότι ο τότε καρδινάλιος της Βαρκελώνης, Ricardo María Carles Gordó, ρώτησε: «Μπορεί κάποιος που γνωρίζει το έργο [του Γκαουντί] να πιστέψει ότι όλα αυτά που βλέπει μπορεί να έχουν δημιουργηθεί μόνο από ψυχρή σκέψη;»
Η ιστορικός τέχνης Lourdes Cirlot δήλωσε στους Jo Fidgen και William Kremer του BBC το 2015 ότι «είναι δύσκολο να πούμε ότι ένα κτίριο μπορεί να είναι θαυματουργό. Αλλά αν κάποιος μπει στη Σαγράδα Φαμίλια και πιστέψει πραγματικά ότι θα θεραπευτεί, πιθανότατα θα συμβεί».