«Η καλή νοσοκόμα»: Η συγκλονιστική αληθινή ιστορία πίσω από το νέο θρίλερ του Netflix

Ο Eddie Redmayne ως Charlie Cullen και Jessica Chastain ως Amy Loughren / Φωτογραφία: JoJo Whilden / Netflix

Σε αυτό το καθηλωτικό θρίλερ του Netflix που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, μια νοσοκόμα υποπτεύεται ότι ο συνάδελφός της ευθύνεται για μια σειρά από μυστηριώδεις θανάτους ασθενών και ρισκάρει τη ζωή της για να αποκαλύψει την αλήθεια.

Η Έιμι, μια συμπονετική νοσοκόμα και ανύπαντρη μητέρα που παλεύει με μια απειλητική για τη ζωή καρδιακή πάθηση, εξαντλείται σωματικά και συναισθηματικά από τις σκληρές και απαιτητικές νυχτερινές βάρδιες στη ΜΕΘ. Η βοήθεια φτάνει όταν ο Τσάρλι, ένας καλόκαρδος και συμπονετικός συνάδελφος, ξεκινά να εργάζεται στη μονάδα της.

Καθώς μοιράζονται τις ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο, οι δυο τους αναπτύσσουν μια δυνατή και αφοσιωμένη φιλία και, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, η Έιμι πιστεύει πραγματικά στο μέλλον της και στο μέλλον των μικρών κοριτσιών της. Όταν όμως μια σειρά από μυστηριώδεις θανάτους ασθενών πυροδοτεί μια έρευνα που υποδεικνύει τον Τσάρλι ως βασικό ύποπτο, η Έιμι αναγκάζεται να διακινδυνεύσει τη ζωή της και την ασφάλεια των παιδιών της για να αποκαλύψει την αλήθεια.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το νέο θρίλερ του Netflix

Για το μεγαλύτερο μέρος του 2003, οι νοσηλευτές της εντατικής θεραπείας του Νιου Τζέρσεϊ, Charles Cullen και Amy Loughren, ήταν αχώριστοι.

Δουλεύοντας δίπλα-δίπλα στη νυχτερινή βάρδια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Somerset Medical Center στο Somerset, NJ, ο Cullen, ένας φαινομενικά υπάκουος φροντιστής, και η Loughren, μια γλυκύτατη ανύπαντρη μητέρα δύο κοριτσιών, έγιναν γρήγοροι φίλοι.

Μεταξύ της φροντίδας των ασθενών, το δίδυμο μοιραζόταν νυχτερινά σνακ και αντάλλασσε ιστορίες για σκληρές στενοχώριες -συμπεριλαμβανομένου του διαζυγίου του Cullen από την πρώην σύζυγό του, Adrienne Taub, με την οποία είχε αποκτήσει δύο κόρες. Όσο περισσότερο χρόνο περνούσαν μαζί, τόσο πιο κοντά έρχονταν οι πλατωνικοί φίλοι.

Αυτό γινόταν μέχρι μια μέρα τον Νοέμβριο του 2003, όταν η Loughren έμαθε ότι ο Cullen δολοφονούσε ασθενείς με θανατηφόρες δόσεις ινσουλίνης και διγοξίνης -ένα καρδιολογικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των ακανόνιστων καρδιακών παλμών. (Το φάρμακο έχει έκτοτε σημειωθεί ως το προτιμώμενο όπλο επιλογής του Cullen).

Η Jessica Chastain είναι η καλή νοσοκόμα στο νέο θρίλερ του Netflix / Φωτογραφία: JoJo Whilden / Netflix

Οι ντετέκτιβ της κομητείας Somerset Tim Braun και Danny Baldwin παρουσίασαν στη Loughren επίσημα αρχεία των ύποπτων αναλήψεων φαρμάκων του Cullen από το φαρμακείο του νοσοκομείου. Τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν αρκετά για τη Loughren, που σήμερα είναι 57 ετών, ώστε να συμφωνήσει να βοηθήσει τις αρχές να τον οδηγήσουν στη δικαιοσύνη.

Αυτό είναι και το θέμα της νέας ταινίας «Η καλή νοσοκόμα». Οι βραβευμένοι με Όσκαρ Eddie Redmayne, 40 ετών, και Jessica Chastain, 45 ετών, πρωταγωνιστούν ως Cullen και Loughren στην ταινία, η οποία έκανε πρεμιέρα σε επιλεγμένες αίθουσες στις 19 Οκτωβρίου και έκανε ντεμπούτο στο Netflix την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου. Πρόκειται για διασκευή του ομότιτλου βιβλίου του Charles Graeber το 2013.

Το θρίλερ, που σκηνοθέτησε ο υποψήφιος για Όσκαρ Tobias Lindholm, γνωστός από την ταινία «A War» του 2016, καλεί τους θεατές να πιάσουν θέση δίπλα σε μια εμφανώς νευρική Loughren, καθώς κάθεται σε ένα περίπτερο σε ένα μπαρ στο Bridgewater της Νέας Υόρκης, φορώντας ένα αστυνομικό καλώδιο. Συμφώνησε να βοηθήσει να αποσπάσει μια ηχογραφημένη ομολογία από έναν ανυποψίαστο Cullen. Το ζευγάρι συναντήθηκε ένα ψυχρό απόγευμα του Δεκεμβρίου.

Εκείνη την εποχή, ο Cullen είχε πρόσφατα απολυθεί από το Somerset Medical Center επειδή είπε ψέματα στην αίτησή του για δουλειά. Ήταν επίσης ύποπτος για διάφορους ανεξήγητους θανάτους.

«Έι», λέει τρεμάμενη η Loughren σε ένα απόσπασμα της ταινίας. Δαγκώνει με αγωνία τα νύχια της, καθώς ο Cullen μπαίνει στο εστιατόριο και την συναντά στο θάλαμο. «Η δουλειά ήταν αρκετά απαίσια χωρίς εσένα εκεί», του λέει με ένα αναγκαστικό χαμόγελο. «Εσύ κι εγώ ήμασταν συνεργάτες».

Όμως ο άχρωμος Cullen δεν θέλει να μιλήσει για δουλειά. «Μήπως επειδή αυτά που λένε είναι αλήθεια;» μουρμουρίζει η Loughren.

Η καλή νοσοκόμα (2022): Ο Eddie Redmayne ως Charlie Cullen / Φωτογραφία: JoJo Whilden / Netflix

Αρχικά, δεν ήθελε να πιστέψει τις φήμες για την εμπλοκή του Cullen στους ξαφνικούς θανάτους ανθρώπων που είχαν αναλάβει τη φροντίδα τους.

Ένας από τους πρώτους θανάτους του στο Somerset Medical, τον Ιούνιο του 2003, ήταν ο καθολικός ιερέας Florian Gall, 68 ετών. Ο αιδεσιμότατος πέθανε απροσδόκητα ενώ ανέρρωνε από πνευμονία.

Το νοσοκομείο ανακάλυψε υψηλά επίπεδα διγοξίνης στο αίμα του. Και το περιστατικό αναφέρθηκε στον τότε διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου Δηλητηριάσεων του Νιου Τζέρσεϊ, Steven Marcus. Σε συνέντευξή του στην εκπομπή "60 Minutes" το 2013, ο Marcus, ο οποίος έκτοτε έχει συνταξιοδοτηθεί, δήλωσε ότι η ποσότητα του φαρμάκου στο αίμα του Gall ήταν «αστρονομική». Ο θάνατος του Gall ήταν η δεύτερη ανεξήγητη υπερβολική δόση στο νοσοκομείο μέσα σε δύο εβδομάδες.

Το θανατηφόρο περιστατικό έδωσε ώθηση στην έρευνα σχετικά με αυτό που αποκαλύφθηκε ότι ήταν ένα 16ετές όργιο δολοφονιών από τον Cullen.

Ποιος είναι ο Charles Cullen

Γεννημένος στο West Orange και μικρότερος από οκτώ παιδιά, ο πατέρας του Cullen πέθανε όταν ήταν μόλις 7 μηνών. Στη συνέχεια, στα 17 του, η αγαπημένη του μητέρα πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Παντρεύτηκε την Taub τον Ιούνιο του 1987 και γρήγορα καλωσόρισαν τα δύο τους παιδιά. Αλλά λόγω του αλκοόλ και της περίεργης συμπεριφοράς του, συμπεριλαμβανομένης της υποτιθέμενης κακοποίησης του Yorkie της, το ζευγάρι χώρισε.

Ξεκίνησε τις δολοφονίες του με τον θάνατο του δικαστή John Yengo στο νοσοκομείο Saint Barnabas στο Livingston της NJ, το 1988, ένα χρόνο μετά την αποφοίτησή του από τη Νοσηλευτική Σχολή του Mountainside Hospital.

Ο 72χρονος δικαστής, νοσηλευόταν για σοβαρό ηλιακό έγκαυμα. Μεταθανάτια, οι αξιωματούχοι ανακάλυψαν ότι ο φυσιολογικός ορός του είχε μολυνθεί με μια τοξική ένεση λιδοκαΐνης, ενός καρδιακού φαρμάκου.

Από αριστερά: Ο Noah Emmerich ως Tim Braun, ο Nnamdi Asomugha ως Danny Baldwin και η Jessica Chastain ως Amy Loughren / Φωτογραφία: JoJo Whilden / Netflix

Τον Μάρτιο του 1993, συνελήφθη με την κατηγορία του κακουργήματος για την καταδίωξη της νοσηλεύτριας Michelle Tomlinson, αφού διέρρηξε το σπίτι της στην Πενσυλβάνια. Δήλωσε ένοχος για πλημμεληματική καταπάτηση και καταδικάστηκε σε ένα χρόνο αναστολή. Πήρε δίμηνη άδεια από την εργασία του για να υποβληθεί σε ψυχιατρική θεραπεία.

Αλλά τον Αύγουστο του ίδιου έτους, ενώ εργαζόταν ως νοσηλευτής στο νοσοκομείο Warren στο Phillipsburg της NJ, ο Cullen ερευνήθηκε για τη δολοφονία της 91χρονης Helen Dean.

Η ηλικιωμένη γυναίκα, ανάρρωνε από χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του μαστού και ετοιμαζόταν να πάρει εξιτήριο όταν πέθανε ξαφνικά από καρδιακή ανεπάρκεια.

Ο Cullen απέφυγε τη δίωξη, λόγω μιας αλλοιωμένης έκθεσης αυτοψίας. Και παρά τις υψηλές υποψίες για τις ατασθαλίες του με τη διγοξίνη, το νοσοκομείο δεν τον απέλυσε. Αντιθέτως, παραιτήθηκε οικειοθελώς από τη θέση του τον Δεκέμβριο.

Μέχρι τον Απρίλιο του 2002, είχε αποκτήσει και είχε χάσει μισή ντουζίνα θέσεις νοσηλευτών, τρεις από τις οποίες είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει για καταδικαστέα αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης της κλοπής φαρμάκων από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο St. Luke's στο Bethlehem της Πενσυλβάνια.

Αντί να τον απολύσει, η εγκατάσταση επέτρεψε στον Cullen να παραιτηθεί σιωπηλά.

Η σειρά των περίεργων θανάτων ασθενών συνεχίστηκε καθώς μετακινούνταν από δουλειά σε δουλειά. Αλλά ούτε η εργασιακή του απόδοση ούτε οι αιτίες των απολύσεών του γνωστοποιήθηκαν ποτέ από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Καμία καταγγελία σχετικά με τις ικανότητές του, τις αλληλεπιδράσεις του με τους ασθενείς ή τα ζητήματα με τα δυνητικά θανατηφόρα φάρμακα δεν αναφέρθηκε στα συμβούλια ιατρικών αδειών στο Νιου Τζέρσεϊ.

Έφευγε από κάθε εγκατάσταση πριν οι διοικητικοί υπάλληλοι ή οι αστυνομικοί ερευνητές προλάβουν να τον συλλάβουν. Η έλλειψη ελέγχων και ισορροπιών φάνηκε να επιτρέπει το δολοφονικό του αμόκ.

Η αποχώρηση του Cullen από το St. Luke's τον οδήγησε στο Somerset Medical, όπου η Loughren ανακάλυψε τελικά τις ειδεχθείς πράξεις του.

Ο Cullen αραδέχτηκε εν μέρει τα εγκλήματά του στη Loughren κατά τη διάρκεια της μαγνητοσκοπημένης συνάντησής τους στο εστιατόριο και τέθηκε αμέσως υπό κράτηση.

Όμως, μόλις τέθηκε υπό αστυνομική κράτηση, ο Cullen αρνήθηκε να μιλήσει. Έτσι, ο Braun και ο Baldwin απευθύνθηκαν και πάλι στη Loughren για να τον βοηθήσει να αποσπάσει μια πλήρη ομολογία. Και το έκανε.

Η καλή νοσοκόμα (2022) Ο Eddie Redmayne ως Charlie Cullen και η Jessica Chastain ως Amy Loughren / Φωτογραφία: JoJo Whilden / Netflix

Η Loughren είπε ψευδώς στον Cullen ότι οι διωκτικές αρχές την παρακολουθούσαν ως ύποπτη για τους φόνους στο Somerset Medical Center. Από εκεί και πέρα, εκείνος έδωσε επίσημη ομολογία στους ντετέκτιβ.

Παραδέχθηκε ότι σκότωσε τουλάχιστον 13 ασθενείς στο Somerset Medical Center. Συχνά τους έβαζε στα σακουλάκια τους, ορούς με δηλητηριώδη επίπεδα φαρμάκων.

Ήταν μια αρρωστημένη πρακτική την οποία χρησιμοποίησε για να σκοτώσει τουλάχιστον 30 θύματα, που είχαν ηλικία από 21 έως 91 ετών, σε επτά διαφορετικά νοσοκομεία στο Νιου Τζέρσεϊ και την Πενσυλβάνια από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο Cullen, που σήμερα είναι 62 ετών, έκανε θανατηφόρες ενέσεις σε έως και 400 άτομα.

Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων του παραμένει άγνωστος. Τον Μάρτιο του 2006 καταδικάστηκε για τη δολοφονία 29 ασθενών.

Στις ένορκες καταθέσεις στο δικαστήριο, ο ντετέκτιβ Baldwin είπε ότι ο Cullen ισχυρίστηκε ότι το κίνητρό του για τις δολοφονίες ήταν να «ανακουφίσει τον πόνο και την ταλαιπωρία των ασθενών». Ωστόσο, πολλά από τα θύματα του Cullen δεν ήταν βαριά άρρωστα.

Ο Cullen καταδικάστηκε τελικά σε 11 διαδοχικές ποινές ισόβιας κάθειρξης, ήτοι 397 χρόνια στη φυλακή για τις δολοφονίες. Απέφυγε οριακά τη θανατική ποινή λόγω της προθυμίας του να συνεργαστεί με τις αρχές και να βοηθήσει στον εντοπισμό των θυμάτων του. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό κράτηση στις κρατικές φυλακές του Νιου Τζέρσεϊ στο Τρέντον.

«Είναι μια καλή νοσοκόμα»

Το 2013, ένας στωικός Cullen, ντυμένος με χακί φόρμα φυλακής και καθισμένος πίσω από ένα παχύ στρώμα γυαλιού, δήλωσε στο "60 Minutes" ότι όταν συναντήθηκε με την Loughren εκείνο το μοιραίο απόγευμα του Δεκεμβρίου του 2003 υποψιάστηκε ότι συνεργαζόταν με τους αστυνομικούς.

Αλλά αντί να κατακρίνει την πρώην φίλη της επειδή βοήθησε στη σύλληψή του, ο Cullen -ο οποίος αναγνώρισε ότι αυτό που έκανε ήταν λάθος και ομολόγησε ότι ίσως να μην είχε σταματήσει ποτέ αν δεν είχε συλληφθεί- επέμεινε ότι η γνώμη του για τη Loughren δεν θα αλλάξει.

«Είναι μια καλή νοσοκόμα», είπε.

Η καλή νοσοκόμα: Δείτε το τρέιλερ

Ένα καθηλωτικό θρίλερ που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, η «Καλή Νοσοκόμα» φέρει τη σκηνοθεσία του υποψήφιου για Όσκαρ Τομπίας Λίντχολμ, ενώ το το σενάριο υπογράφει η υποψήφια για Όσκαρ Κρίστι Γουίλσον-Κερνς. Πρωταγωνιστούν οι βραβευμένοι με Όσκαρ Τζέσικα Τσάστεϊν στον ρόλο της Έιμι Λόγκρεν και Έντι Ρεντμέιν στον ρόλο του Τσαρλς Κάλεν, καθώς και οι Νάμντι Ασομούγκα, Νόα Έμερικ και Κιμ Ντίκενς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ