Η απίθανη ιστορία ενός ανεκτίμητου στέμματος: Το έκλεψαν, ένας πρόσφυγας έγινε ο φύλακάς του για 21 χρόνια - iefimerida.gr

Η απίθανη ιστορία ενός ανεκτίμητου στέμματος: Το έκλεψαν, ένας πρόσφυγας έγινε ο φύλακάς του για 21 χρόνια

Στέμμα
Αυτό είναι το πολύτιμο στέμμα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επί 21 χρόνια, ο Σιράκ Ασφάου ήταν ο φύλακας ενός στέμματος ανεκτίμητης αξίας του 18ου αιώνα. Το έκρυβε στο διαμέρισμά του. Αλλά τώρα, αυτό θα επιστρέψει εκεί όπου ανήκει, στην Αιθιοπία.

Πρόκειται για ένα περίτεχνο χάλκινο στέμμα της Αιθιοπίας, στο οποίο απεικονίζεται ο Ιησούς και οι 12 Απόστολοι. Ο Ασφάου, πρόσφυγας στην Ολλανδία, το βρήκε σε βαλίτσα στο σπίτι του. Και το κράτησε εκεί, μέχρι να αποφασίσει ότι οι συνθήκες στην πατρίδα του είναι κατάλληλες, προκειμένου να επιστραφεί στη χώρα αυτός ο θησαυρός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς βρέθηκε στα χέρια του πρόσφυγα το στέμμα

Ο Σιράκ Ασφάου έφυγε από το 1978 από την Αιθιοπία, εξαιτίας του κύματος βίας που ξέσπασε στη χώρα, που είχε ως συνέπεια εκατοντάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και χιλιάδες να αναζητήσουν αλλού καλύτερη ζωή. Ο Ασφάου πήγε ως πρόσφυγας στην Ολλανδία, αλλά πλέον έγινε πολίτης της χώρας και εργάζεται ως σύμβουλος της κυβέρνησης.

Οταν εγκαταστάθηκε στην Ολλανδία, ο Ασφάου συχνά φιλοξενούσε πολλούς συμπατριώτες του που επίσης είχαν εγκαταλείψει την Αιθιοπία. Ανάμεσά τους ήταν πιλότοι και διπλωμάτες. Τον Απρίλιο του 1998, ενώ έψαχνε ένα έγγραφο στο σπίτι του, ο Ασφάου βρήκε μια βαλίτσα που είχε αφήσει εκεί ένας από τους φιλοξενούμενούς του. Την άνοιξε και μέσα βρήκε το στέμμα!

«Κοίταξα στη βαλίτσα και είδα κάτι πραγματικά εντυπωσιακό. Σκέφτηκα “Αυτό δεν είναι σωστό. Εχει κλαπεί. Δεν θα έπρεπε να είναι εδώ. Αυτό ανήκει στην Αιθιοπία”», είπε στο AFP περιγράφοντας τη στιγμή που βρήκε το στέμμα. Η πρώτη του κίνηση ήταν να μιλήσει στον ιδιοκτήτη της βαλίτσας, το όνομα του οποίου δεν αποκάλυψε. Του είπε όμως ότι το στέμμα θα φύγει από το σπίτι του μόνο αν πρόκειται να επιστραφεί στην Αιθιοπία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ασφάου δεν ήξερε τι να κάνει. Ζήτησε συμβουλές μέχρι και σε ένα chat στο διαδίκτυο. Ομως, οι απαντήσεις δεν τον ικανοποίησαν. «Δεν ήθελα να επιστρέψω το στέμμα στο καθεστώς που επέτρεψε να κλαπεί. Κάπως έτσι αποφάσισε να γίνει ο φύλακας του στέμματος επί 21 χρόνια. Το είχε κρύψει στο διαμέρισμά του και παρότι δεχόταν πιέσεις από συμπατριώτες του που γνώριζαν την υπόθεση, να το επιστρέψει, αυτός αρνούνταν. «Ηξερα ότι αν το έδινα, θα εξαφανιζόταν ξανά», είπε.

Βίντεο: Αυτό είναι το πολύτιμο στέμμα

Γιατί δίνει τώρα το στέμμα

Πέρυσι, όταν ανέλαβε την εξουσία στην Αιθιοπία ο πρωθυπουργός Αμπί Αχμέντ, ο Σιράκ Ασφάου εκτίμησε ότι πλέον τα πράγματα στη χώρα έχουν αλλάξει και ήταν η ώρα να επιστρέψει το στέμμα σε εκείνους που ανήκει: τον λαό της Αιθιοπίας.

Ετσι, ήρθε σε επαφή με τον «ντετέκτιβ τέχνης», τον Αρθρουρ Μπραντ. Ο άνθρωπος που αποκαλείται και «Ιντιάνα Τζόουνς της τέχνης», επειδή εντοπίζει χαμένα έργα τέχνης, δήλωσε ότι το στέμμα θα επιστραφεί σύντομα στην Αιθιοπία. «Ηταν ο φύλακας ενός σπάνιου αιθιοπικού στέμματος του 18ου αιώνα για τα τελευταία 21 χρόνια. Είναι μια ιστορία βγαλμένη από αστυνομική ταινία!», σχολίασε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε συνεργασία με τις αιθιοπικές αρχές, η ολλανδική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα του στέμματος. Το εξέτασε και ο Τζάκοπο Γκνίσκι, του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος απεφάνθη ότι υπάρχουν περίπου 20 τέτοια στέμματα. «Είναι μεγάλης πολιτιστικής και συμβολικής σημασίας στην Αιθιοπία, καθώς συνήθως δίνονται από υψηλόβαθμους αξιωματούχους σε εκκλησίες, σε μια παράδοση που χάνεται στους αιώνες», εξήγησε. Στο στέμμα είναι χαραγμένη η χρονολογία 1633-34, αλλά ο Γκνίσκι εκτιμά ότι πιο πιθανό είναι να κατασκευάστηκε έναν αιώνα αργότερα, με εντολή ενός εκ των πιο ισχυρών πολεμάρχων της Αιθιοπίας του Βέλντε Σελασέ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ