Hisashi Ouchi: Ο πιο ραδιενεργός άνθρωπος στον κόσμο -Δέχθηκε απίστευτη ποσότητα ακτινοβολίας - iefimerida.gr

Hisashi Ouchi: Ο πιο ραδιενεργός άνθρωπος στον κόσμο -Δέχθηκε απίστευτη ποσότητα ακτινοβολίας

Hisashi Ouchi, ο πιο ραδιενεργός άνθρωπος στην ιστορία
Hisashi Ouchi, ο πιο ραδιενεργός άνθρωπος στην ιστορία / Φωτογραφία: Peaked Interest / YouTube
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Hisashi Ouchi είναι ο άνδρας που υπέστη τα χειρότερα εγκαύματα από ακτινοβολία στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Τότε οι γιατροί τον κράτησαν ζωντανό για 83 βασανιστικές ημέρες παρά τη θέλησή του. Μετά από ένα μοιραίο ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο Τοκαϊμούρα της Ιαπωνίας το 1999, ο Hisashi Ouchi έχασε το μεγαλύτερο μέρος του δέρματός του και άρχισε να κλαίει αίμα πριν τελικά αφήσει την τελευταία του πνοή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν ο Hisashi Ouchi έφτασε στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Τόκιο, αφού εκτέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο ακτινοβολίας από οποιονδήποτε άνθρωπο στην ιστορία, οι γιατροί έμειναν άναυδοι. Ο 35χρονος τεχνικός πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, είχε σχεδόν μηδενικά λευκά αιμοσφαίρια και συνεπώς κανένα ανοσοποιητικό σύστημα. Σύντομα, θα έκλαιγε αίμα καθώς το δέρμα του έλιωνε.

Το πυρηνικό ατύχημα ξεκίνησε πριν από το μεσημέρι της 30ης Σεπτεμβρίου 1999, στον πυρηνικό σταθμό στην Τοκαϊμούρα της Ιαπωνίας. Με αισχρή έλλειψη μέτρων ασφαλείας και πληθώρα μοιραίων παρακάμψεων, αλλά αποφασισμένη να τηρήσει μια προθεσμία, η Japan Nuclear Fuel Conversion Co. (JCO) είπε στον Ouchi και σε δύο άλλους εργάτες να αναμείξουν μια νέα παρτίδα καυσίμου.

Όμως οι τρεις άνδρες δεν είχαν εκπαιδευτεί στη διαδικασία και ανακάτεψαν τα υλικά τους με το χέρι. Στη συνέχεια, έριξαν κατά λάθος επταπλάσια ποσότητα ουρανίου σε μια ακατάλληλη δεξαμενή. Ο Ouchi στεκόταν ακριβώς πάνω από το δοχείο καθώς οι ακτίνες γάμμα πλημμύριζαν το δωμάτιο. Ενώ το εργοστάσιο και τα τοπικά χωριά εκκενώθηκαν, η πρωτοφανής δοκιμασία του Ouchi μόλις είχε αρχίσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κρατούμενος σε ειδικό θάλαμο ακτινοβολίας για την προστασία του από τους νοσοκομειακούς παθογόνους μικροοργανισμούς, ο Hisashi Ouchi διέρρεε υγρά και έκλαιγε για τη μητέρα του. Συχνά πάθαινε ανακοπή καρδιάς, για να τον επαναφέρουν μετά από επιμονή της οικογένειάς του. Η μόνη του διαφυγή θα ήταν μια τελευταία καρδιακή ανακοπή - 83 ολόκληρες ημέρες αργότερα.

Το μοιραίο λάθος και η τρομακτική έκρηξη

Γεννημένος στην Ιαπωνία το 1965, ο Hisashi Ouchi άρχισε να εργάζεται στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας σε μια σημαντική στιγμή για τη χώρα του. Με λίγους φυσικούς πόρους και δαπανηρή εξάρτηση από την εισαγόμενη ενέργεια, η Ιαπωνία είχε στραφεί στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και κατασκεύασε τον πρώτο εμπορικό πυρηνικό σταθμό της χώρας μόλις τέσσερα χρόνια πριν από τη γέννησή του.

Η τοποθεσία του σταθμού παραγωγής ενέργειας στην Τοκαϊμούρα ήταν ιδανική λόγω του άφθονου χώρου γης και οδήγησε σε μια ολόκληρη πανεπιστημιούπολη με πυρηνικούς αντιδραστήρες, ερευνητικά ινστιτούτα, εγκαταστάσεις εμπλουτισμού καυσίμων και διάθεσης. Τελικά, το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού της πόλης θα βασιζόταν στην πυρηνική βιομηχανία που αναπτυσσόταν ραγδαία στο νομό Ιμπαράκι βορειοανατολικά του Τόκιο.

Ο Hisashi Ouchi
Ο Hisashi Ouchi / Φωτογραφία: Peaked Interest/YouTube
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κάτοικοι της περιοχής παρακολουθούσαν με τρόμο την έκρηξη στον αντιδραστήρα ισχύος που συγκλόνισε την Τοκαϊμούρα στις 11 Μαρτίου 1997. Δεκάδες άνθρωποι δέχτηκαν ακτινοβολία πριν ξεκινήσει η συγκάλυψη από την κυβέρνηση για να αποκρύψει την αμέλεια.

Το εργοστάσιο μετέτρεπε εξαφθοριούχο ουράνιο σε εμπλουτισμένο ουράνιο για σκοπούς πυρηνικής ενέργειας. Αυτό συνήθως γινόταν με μια προσεκτική, πολυεπίπεδη διαδικασία που περιελάμβανε την ανάμειξη διαφόρων στοιχείων σε μια προσεκτικά χρονικά καθορισμένη αλληλουχία.

Το 1999, οι υπάλληλοι είχαν αρχίσει να πειραματίζονται για να δουν αν η παράλειψη ορισμένων από αυτά τα βήματα θα μπορούσε να κάνει τη διαδικασία ταχύτερη. Αλλά αυτό τους είχε προκαλέσει να χάσουν την προθεσμία της 28ης Σεπτεμβρίου για την παραγωγή καυσίμων. Έτσι, γύρω στις 10 π.μ. της 30ης Σεπτεμβρίου, ο Hisashi Ouchi, ο 29χρονος συνάδελφός του Masato Shinohara και ο 54χρονος επόπτης τους Yutaka Yokokawa δοκίμασαν μια σύντομη διαδρομή.

Αλλά κανείς τους δεν είχε ιδέα τι έκανε. Αντί να χρησιμοποιήσουν αυτόματες αντλίες για να αναμείξουν 5,3 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου με νιτρικό οξύ σε ένα καθορισμένο δοχείο, χρησιμοποίησαν τα χέρια τους για να ρίξουν 35 κιλά από αυτό σε χαλύβδινους κουβάδες. Στις 10:35 π.μ., αυτό το ουράνιο έφτασε στην κρίσιμη μάζα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δωμάτιο εξερράγη με μια μπλε λάμψη που επιβεβαίωσε ότι είχε συμβεί μια πυρηνική αλυσιδωτή αντίδραση και απελευθέρωνε θανατηφόρες εκπομπές ραδιενέργειας.

Πώς ο Hisashi Ouchi έγινε ο πιο ραδιενεργός άνθρωπος στην ιστορία

Το εργοστάσιο εκκενώθηκε καθώς ο Hisashi Ouchi και οι συνάδελφοί του μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Ινστιτούτο Ραδιολογικών Επιστημών στην Chiba. Όλοι τους είχαν εκτεθεί άμεσα στην ακτινοβολία, αλλά λόγω της εγγύτητάς τους στα καύσιμα, ο καθένας τους είχε ακτινοβοληθεί σε διαφορετικό βαθμό.

Η έκθεση σε ακτινοβολία άνω των επτά sieverts θεωρείται θανατηφόρα. Ο επόπτης, Yutaka Yokokawa, εκτέθηκε σε τρία και θα ήταν ο μόνος από την ομάδα που θα επιβίωνε. Ο Masato Shinohara εκτέθηκε σε 10 sieverts, ενώ ο Hisashi Ouchi, ο οποίος βρισκόταν ακριβώς πάνω από τον χαλύβδινο κάδο, εκτέθηκε σε 17 sieverts.

Η έκθεση του Ouchi ήταν η μεγαλύτερη ακτινοβολία που είχε υποστεί ποτέ άνθρωπος. Είχε άμεσο πόνο και μπορούσε μόλις και μετά βίας να αναπνεύσει. Όταν έφτασε στο νοσοκομείο, είχε ήδη κάνει βίαιο εμετό και είχε χάσει τις αισθήσεις του. Τα εγκαύματα από την ακτινοβολία του Hisashi Ouchi κάλυπταν ολόκληρο το σώμα του και τα μάτια του έτρεχαν αίμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πιο τρομερό ήταν η έλλειψη λευκών αιμοσφαιρίων και η απουσία ανοσολογικής αντίδρασης. Οι γιατροί τον τοποθέτησαν σε ειδικό θάλαμο για να αποτρέψουν τη μόλυνση και εκτίμησαν τις βλάβες στα εσωτερικά του όργανα. Τρεις ημέρες αργότερα, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Τόκιο - όπου θα δοκιμάζονταν επαναστατικές διαδικασίες βλαστοκυττάρων.

ο Ouchi στο νοσοκομείο
Η δόση ακτινοβολίας που δέχτηκε ο Ouchi ήταν η υψηλότερη που είχε λάβει ποτέ άνθρωπος στην ιστορία / Φωτογραφία: Peaked Interest/YouTube

Η πρώτη εβδομάδα της εντατικής θεραπείας του Ouchi περιελάμβανε αμέτρητα μοσχεύματα δέρματος και μεταγγίσεις αίματος. Ο ειδικός σε μεταμοσχεύσεις κυττάρων Hisamura Hirai πρότεινε στη συνέχεια μια επαναστατική προσέγγιση που δεν είχε δοκιμαστεί ποτέ στο παρελθόν σε θύματα ακτινοβολίας: μεταμοσχεύσεις βλαστoκυττάρων. Αυτά θα αποκαθιστούσαν γρήγορα την ικανότητα του Ouchi να παράγει νέο αίμα.

Η προσέγγιση αυτή θα ήταν πολύ ταχύτερη από τις μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών, με την αδελφή της Ouchi να δωρίζει τα δικά της βλαστoκύτταρα. Φωτογραφίες των χρωμοσωμάτων του Hisashi Ouchi τα δείχνουν εντελώς αποδεκατισμένα. Η άφθονη ποσότητα ακτινοβολίας που διαρρέει το αίμα του εξολόθρευσε τα εισαγόμενα κύτταρα. Και οι εικόνες του Hisashi Ouchi δείχνουν ότι τα δερματικά μοσχεύματα δεν μπόρεσαν να αντέξουν, επειδή το DNA του δεν μπορούσε να ξαναχτιστεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν αντέχω άλλο», φώναξε ο Ouchi. «Δεν είμαι πειραματόζωο».

Αλλά μετά από επιμονή της οικογένειάς του, οι γιατροί συνέχισαν τις πειραματικές θεραπείες, ακόμη και όταν το δέρμα του άρχισε να λιώνει από το σώμα του. Τότε, την 59η ημέρα του Ouchi στο νοσοκομείο, έπαθε καρδιακή προσβολή. Αλλά η οικογένειά του συμφώνησε ότι θα έπρεπε να αναζωογονηθεί σε περίπτωση θανάτου, οπότε οι γιατροί τον επανέφεραν. Τελικά θα πάθαινε τρεις καρδιακές προσβολές μέσα σε μία ώρα.

Με το DNA του εξαλειμμένο και την εγκεφαλική βλάβη να αυξάνεται κάθε φορά που πέθαινε, η μοίρα του Ouchi είχε από καιρό σφραγιστεί. Μια τελική καρδιακή ανακοπή λόγω πολυοργανικής ανεπάρκειας στις 21 Δεκεμβρίου 1999 τον απάλλαξε από τον πόνο.

Τα επακόλουθα της καταστροφής στην Τοκαϊμούρα

Αμέσως μετά το πυρηνικό ατύχημα στην Τοκαϊμούρα, 310.000 κάτοικοι χωριών σε ακτίνα έξι μιλίων από τις εγκαταστάσεις του Τοκάι διατάχθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους για 24 ώρες. Τις επόμενες 10 ημέρες, 10.000 άνθρωποι ελέγχθηκαν για ραδιενέργεια, με περισσότερους από 600 ανθρώπους να παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κανείς όμως δεν υπέφερε τόσο πολύ όσο ο Hisashi Ouchi και ο συνάδελφός του, Masato Shinohara.

Oικογένειες ελέγχουν τα επίπεδα ραδιενέργειας σε ένα κοινοτικό κέντρο στην Τοκαϊμούρα, στη βόρεια Ιαπωνία
Oικογένειες ελέγχουν τα επίπεδα ραδιενέργειας σε ένα κοινοτικό κέντρο στην Τοκαϊμούρα, στη βόρεια Ιαπωνία / Φωτογραφία αρχείου: AP /Katsumi Kasahara

Ο Shinohara πέρασε επτά μήνες παλεύοντας για τη ζωή του. Και αυτός είχε λάβει μεταγγίσεις βλαστοκυττάρων αίματος. Στην περίπτωσή του, οι γιατροί τα πήραν από τον ομφάλιο λώρο ενός νεογέννητου. Ούτε αυτή η προσέγγιση, ούτε τα μοσχεύματα δέρματος, οι μεταγγίσεις αίματος ή οι θεραπείες για τον καρκίνο είχαν αποδώσει. Πέθανε από πνευμονική και ηπατική ανεπάρκεια στις 27 Απριλίου 2000.

Όσον αφορά τον προϊστάμενο των δύο νεκρών εργαζομένων, ο Yokokawa πήρε εξιτήριο μετά από τρεις μήνες θεραπείας. Είχε υποστεί ελαφρά ασθένεια από ακτινοβολία και επέζησε. Αντιμετώπισε όμως ποινικές κατηγορίες για αμέλεια τον Οκτώβριο του 2000. Η JCO, εν τω μεταξύ, θα κατέβαλε 121 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει 6.875 αιτήσεις αποζημίωσης από τους πληγέντες ντόπιους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πυρηνικός σταθμός στο Τοκάι συνέχισε να λειτουργεί υπό διαφορετική εταιρεία για περισσότερο από μια δεκαετία, μέχρι που έκλεισε κατά τη διάρκεια του σεισμού και του τσουνάμι του Τοχόκου το 2011. Από τότε δεν λειτουργεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ