Αφησε τη Νέα Υόρκη για τη Χαβάη: Πώς είναι να ζεις μόνιμα σε ένα τροπικό νησί; Η συγγραφέας Alanna O’Neil στο iefimerida

H Alanna O’Neil στρώνει το τραπέζι της στον κήπο του σπιτιού της στο νησί Maui της Χαβάης - Φωτογραφία: Courtesy of Alanna O’Neil

Πώς είναι να ζεις μόνιμα στη Χαβάη; Η φωτογράφος Alanna O’Neil άφησε μια καριέρα στη Νέα Υόρκη για να ζήσει το όνειρό της. Μιλάει στο iefimerida και εξηγεί πώς πήρε τη μεγάλη απόφαση. 

Μεγάλωσε σε μια φάρμα με άλογα στο ορεινό, αγροτικό Βερμόντ, σπούδασε μόδα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, βρέθηκε στον οίκο Calvin Klein στο Μανχάταν κι από εκεί, στη Χαβάη, όπου ζει τα τελευταία έξι χρόνια μια ζωή που όλοι ονειρευόμαστε, σε έναν τροπικό παράδεισο γεμάτο λουλούδια, κύματα, αρώματα.

Το υπέροχο τοπίο του Maui στης Χαβάη: ο ωκεανός είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής στην κουλτούρα του νησιού - Φωτογραφία: Courtesy of Alanna O’Neil

Η φωτογράφος Alanna O’Neil, συγγραφέας του βιβλίου «The Outdoor Living» με συνταγές μαγειρικής που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Yellow Pear Press, μοιράζεται με το iefimerida την υπέροχη ιστορία της και μάς ξεναγεί στο νησί Maui της Χαβάης.

Η Alanna O’Neil ζει με τον σκύλο της Γουίνσλοου σε μια παλιά αγροικία του Maui γεμάτη λουλούδια και δέντρα - Φωτογραφίες: Courtesy of Alanna O’Neil

Πόσα χρόνια ζείτε μόνιμα στη Χαβάη; Πώς βρεθήκατε εκεί από το ορεινό Βερμόντ των ΗΠΑ, όπου μεγαλώσατε;

Έχω ήδη ζήσει στο νησί Maui της Χαβάης περίπου έξι χρόνια και μου αρέσει πολύ εδώ. Όμως πλέον προσπαθώ να μοιράσω τη χρονιά περνώντας περισσότερο χρόνο στην πατρίδα μου, το Βερμόντ, στην Ανατολική Ακτή. Η ζωή σε ένα τροπικό νησί είναι εκπληκτική, ωστόσο το να περνάς χρόνο με την οικογένεια σου στην πατρίδα σου είναι πολύ σημαντικό. Πέρυσι έζησα για τρεις μήνες στο Βερμόντ και ήταν πολύ καλό για την ψυχολογία μου. Μεγάλωσα σε μια μικρή αγροτική πόλη στο Βερμόντ με γαλακτοκομικές φάρμες που βρίσκονται ανάμεσα στους λόφους, τις κοιλάδες και τα Πράσινα Όρη. Η οικογένειά μου διατηρεί ακόμα μια φάρμα αλόγων, η οποία επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνομαι το φαγητό, τη φύση και την κοινότητα. Είχα μια αθώα και ειδυλλιακή παιδική ηλικία που κυλούσε και προσαρμοζόταν στο ρυθμό των εποχών.

Η φάρμα με τα άλογα στο Βερμόντ όπου μεγάλωσε η Alanna O’Neil - Φωτογραφία: Courtesy of Alanna O’Neil

Λαχταρώντας ποικιλομορφία και πολιτισμό, πήγα στο Parsons School of Design στη Νέα Υόρκη, έχοντας ως στόχο μια καριέρα στον χώρο της μόδας. Εργάστηκα στον κλάδο για αρκετά χρόνια, στον οίκο Calvin Klein, και όλο αυτό ήταν μια απίστευτη αλλά και πολύ απαιτητική εμπειρία. Τελικά, άρχισα να αποζητώ μια πιο ισορροπημένη, ευτυχισμένη ζωή. Έτσι έκανα αίτηση σε μια εταιρεία ένδυσης στο Maui που μπορούσε να μου προσφέρει τον υγιέστερο τρόπο ζωής που αναζητούσα. Οι δεξιότητες και οι εμπειρίες μου με οδήγησαν στο να ξεκινήσω τη δική μου δημιουργική επιχείρηση και να ασχοληθώ με τη φωτογραφία. 

Πώς είναι η καθημερινότητα στη Χαβάη; Πώς είναι η ζωή σας εκεί;

Όταν προέρχεσαι από τη Νέα Υόρκη, μπαίνεις σε έναν εντελώς διαφορετικό ρυθμό, πολύ πιο αργό και χαλαρό. Αυτό που αγαπώ στη Χαβάη, πράγμα που το συναντάς και στο Βερμόντ, είναι ότι υπάρχει μεγάλη εκτίμηση για τη φύση και ότι όλα γύρω σου την εμπεριέχουν. Ο τρόπος ζωής εδώ είναι απόλυτα συνδεδεμένος με την ύπαιθρο, ειδικά με τον ωκεανό. Δίνεται πραγματική έμφαση στην ομορφιά των απλών πραγμάτων και στην απόλαυση του τώρα, είτε αυτό αφορά ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα είτε μια χελώνα που σκάει μύτη για να πει ένα γεια. Η καθημερινότητα των ντόπιων στη Χαβάη βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τα φυσικά στοιχεία. Έχοντας μιλήσει για τα θετικά να πω ότι γενικά μας λείπουν ορισμένες από τις σύγχρονες ανέσεις και η ποικιλία που υπάρχει στην ηπειρωτική χώρα. Μερικές φορές χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να λάβω ή να στείλω αλληλογραφία ή πράγματα, αλλά αυτό είναι ένα μικρό τίμημα που πληρώνω εν γνώσει μου για να μπορώ να ζήσω σε έναν τροπικό προορισμό.

Αν σας ζητούσαμε να μας ξεναγήσετε στη Χαβάη ποια πράγματα θα μας προτείνατε εκεί;

Μιλώντας συγκεκριμένα για το Maui -καθώς το κάθε νησί της Χαβάης είναι απίστευτα διαφορετικό και μοναδικό-, είναι ένας δραστήριος και υπαίθριος παράδεισος, ιδανικός για τους λάτρεις της περιπέτειας. Ακόμα και οι πιο απλές στιγμές εδώ μοιάζουν με φωτογραφία από καρτ ποστάλ.

Κολυμπώντας ανάμεσα σε θαλάσσιες χελώνες - Φωτογραφία: Shutterstock

Η κολύμβηση με αναπνευστήρα χαζεύοντας τις χελώνες που βρίσκονται σχεδόν παντού, όπου κι αν κοιτάξεις, είναι μια απίστευτη εμπειρία. Η κωπηλασία δίπλα στις φάλαινες το χειμώνα είναι μια από τις αγαπημένες μου δραστηριότητες – μπορείς να τις ακούσεις να τραγουδούν! Είναι πραγματικά μαγευτικό.

To μαγευτικό φως του ωκεανού - Φωτογραφία: Courtesy of Alanna O’Neil

Λατρεύω τον ωκεανό, οπότε αν είσαι δραστήριος άνθρωπος, ένα μάθημα σερφ είναι ο απόλυτα διασκεδαστικός τρόπος για να πάρεις μια γεύση από την αγάπη των ντόπιων για την περιπέτεια στον ωκεανό και τον τρόπο ζωής τους.

H πεζοπορία μέσα στη ζούγκλα του Maui κρύβει υπέροχες εκπλήξεις: παρθένες λίμνες και αμέτρητοους καταρράκτες - Φωτογραφία: Shutterstock

Το Maui προσφέρεται επίσης για φανταστικές πεζοπορίες. Μία από αυτές είναι στο διάσημο δρόμο προς τη Hana. Διασχίζοντας το δρόμο τη ζούγκλας, υπάρχουν αμέτρητες θέες που κόβουν την ανάσα και πολλά σημεία που αξίζει να εξερευνήσεις στην πορεία, όπως ένα δάσος από μπαμπού, μια παραλία με μαύρη και κόκκινη άμμο και αμέτρητοι καταρράκτες. Υπάρχουν επίσης πολλά υπέροχα σημεία για πικνίκ στη διαδρομή. Βλέπεις τη Χαβάη όπως ακριβώς τη φαντάστηκες.

Το εντυπωσιακό τοπίο γύρω από τον κρατήρα του ηφαιστείου Haleakala - Φωτογραφία: Shutterstock

Πάνω από το νησί υψώνεται στα περισσότερα από 10.000 πόδια ο κρατήρας Haleakala, το άλλοτε ενεργό, πλέον ανενεργό ηφαίστειο. Αυτό είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε - το σεληνιακό τοπίο του θα σας μεταφέρει σε έναν άλλο πλανήτη. Είναι ένα φανταστικό μέρος για πικνίκ στο ηλιοβασίλεμα, αν και εκεί ψηλά μπορεί να έχει συχνά πολλή παγωνιά, οπότε προετοιμαστείτε αναλόγως – κατά καιρούς χιονίζει το χειμώνα στην κορυφή!

Πώς αποφασίσατε να γράψετε ένα βιβλίο για το πικ-νικ; Τι θα βρει σε αυτό ο αναγνώστης; 

Η ιδέα να γράψω ένα βιβλίο για το πικνίκ υπήρχε στο πίσω μέρος του μυαλού μου για αρκετό καιρό. Δεν είμαι σεφ, αλλά θεωρώ τον εαυτό μου αυτοδίδακτη μαγείρισσα. Μεγαλώνοντας σε αγρόκτημα διδάχτηκα από πολύ μικρή τη σημασία της αυτοσυντήρησης και του να αξιοποιώ τις εποχές του χρόνου. Επειδή ζούσαμε σε μια αγροτική περιοχή, τα αδέρφια μου και εγώ δεν είχαμε πολλά μοντέρνα και μοδάτα πράγματα να ασχοληθούμε. Το μόνο που είχαμε ήταν η εξερεύνηση της φάρμας. Έτσι, ζούσαμε δημιουργώντας περιπέτειες στο δάσος, κολυμπούσαμε στη λίμνη, φτιάχναμε νεράιδες από λουλούδια και τρέχαμε ξυπόλητοι γύρω από τη φάρμα. Η μητέρα μου, που πάντα μας ενθάρρυνε να περνάμε την περισσότερη ώρα μας και να παίζουμε έξω, οργάνωνε μικρές εκδρομές για πικνίκ και αυτά τα πικνίκ ήταν οι εβδομαδιαίες μας μικρές, σημαντικές έξοδοι. Μέσα στα χρόνια κατάλαβα, ότι αυτές οι έξοδοι για πικνίκ ήταν εν μέρει μια δικαιολογία για να μας βγάλει έξω από το σπίτι η μαμά μου κυρίως για χάρη της αλλά και για να μας δείξει την ομορφιά και την αξία του φυσικού κόσμου. Κάθε εποχή είχαμε οικογενειακά πικνίκ με καλεσμένους, με επίκεντρο μια δραστηριότητα όπως το μάζεμα μήλων, το να παίξουμε στα χιόνια με τα χιονοπέδιλά μας ή κάνοντας καγιάκ σε μια κοντινή λίμνη. Ήταν απλώς ένας τρόπος αγροτικής ζωής και επανασύνδεσης μεταξύ μας και με τους στενούς μας φίλους. Αν χιόνιζε πολύ, αυτό ήταν ένα ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο για να ετοιμαστούμε και να βγούμε έξω για να απολαύσουμε το φρέσκο χιόνι με λίγο ζεστό μελόψωμο και ζεστή σοκολάτα στο χέρι.

Η Alanna O’Neil κρατώντας το νέο της βιβλίο «The Outdoor Living» με συνταγές μαγειρικής, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Yellow Pear Press - Φωτογραφίες: Courtesy of Alanna O’Neil

Αυτές ήταν οι αναμνήσεις που πλημμύρισαν το μυαλό μου καθώς άρχισα να εξερευνώ την ιδέα του να γράψω ένα βιβλίο. Βιώνοντας το πόσο γρήγορα και απόλυτα η τεχνολογία αλλάζει και επηρεάζει την ποπ κουλτούρα και την καθημερινή μας ζωή, μου έγινε ακόμα πιο σαφές ότι αυτές οι απλές χαρές γίνονται όλο και λιγότερο σημαντικές σε μια κοινωνία που αποζητά την άμεση ικανοποίηση εδώ και τώρα. Η χαώδης φασαρία που έζησα στη Νέα Υόρκη με έκανε να συνειδητοποιήσω τη σημασία του να απολαμβάνω την παρούσα στιγμή και την αξία των απλών χαρών της ζωής. Επιπλέον, η περίοδος της πανδημίας του Covid19, ήταν η πιο κατάλληλη στιγμή για να γραφτεί και να κυκλοφορήσει το βιβλίο, την ώρα που όλοι λαχταρούσαν να συνδεθούν σε πραγματικό χρόνο ο ένας με τον άλλον και τη φύση. Όπως αποκάλυψαν οι παιδικές μου αναμνήσεις, το πικνίκ είναι ένας υγιής και θρεπτικός τρόπος για να επανασυνδεθούμε ουσιαστικά και να αγκαλιάσουμε τη φυσική ομορφιά που μας περιβάλλει. Αυτά τα στοιχεία μαζί με την αγάπη μου για τη φωτογραφία ήταν τα θεμέλια για τη συγγραφή του βιβλίου

Μιλήσατε για τη φάρμα στην οποία μεγαλώσατε. Πώς ήταν η ζωή σας εκεί και τι σας δίδαξε; 

Το να μεγαλώνεις σε μια φάρμα αλόγων είναι πολύ ειδυλλιακό και υγιεινό. Η μητέρα μου μεγάλωνε άλογα, συγκεκριμένα Friesians, για ιππασία και οδήγηση. Ανά πάσα στιγμή είχαμε τουλάχιστον δέκα άλογα στο αγρόκτημα, που αποτελούνταν από τις μεγαλειώδεις μαύρες καλλονές Friesian μέχρι τα πόνυ των Σέτλαντ. Μάθαμε να ιππεύουμε και να τα φροντίζουμε. Το να βρισκόμαστε και να ζούμε γύρω από τα άλογα ήταν η καθημερινή ζωή μας. Η ζωή στο αγρόκτημα ήταν πολύ απλή και επικεντρωμένη στη φύση. Παίζαμε στα χωράφια, στους κήπους με τα σκυλιά μας ή στον αχυρώνα. Οι γονείς μου είναι πολύ εργατικοί, καλλιέργουσαν μόνοι τους τα μποστάνια μας και όργωναν τα χωράφια.

Η φάρμα στο Βερμόντ στην οποία ζει η οικογένεια της Alanna O’Neil - Φωτογραφία: Courtesy of Alanna O’Neil

Είναι ένα αχανές ακίνητο με κήπους και βοσκοτόπια που απαιτούν αρκετή συντήρηση, πράγμα που οι γονείς μου έκαναν εξ ολοκλήρου μόνοι τους. Είχαμε κι εμείς πολλές δουλειές γύρω από το αγρόκτημα που κάναμε απρόθυμα, αν και κοιτάζοντας πίσω, αυτό μας δίδαξε πειθαρχία και υπευθυνότητα. Έτσι, στη μία όψη του νομίσματος, η αγροτική ζωή είναι πολύ ειδυλλιακή, αλλά στην άλλη όψη, η ανταμοιβή βρίσκεται στον θερισμό. Το ότι μεγάλωσα σε μια φάρμα τέτοιου τύπου είχε ως αποτέλεσμα το να αποκτήσω ένα συμπαγές σύνολο αξιών που διαμόρφωσαν εμένα και τη δουλειά μου.

Πώς είναι το σπίτι σας στη Χαβάη; Ποιες είναι οι αγαπημένες σας γωνιές και ποια είναι η καθημερινή σας ρουτίνα;

Αυτή τη στιγμή μένω σε ένα άνετο εξοχικό σπίτι στην πλαγιά του λόφου της Haleakala. Είναι ένα αδιάφορο εξοχικό σπίτι που κάποτε ήταν μέρος μιας εκτεταμένης οικογενειακής φυτείας στα παλιά χρόνια του νησιού. Πολλά κτίρια στο ακίνητο είναι φαντάσματα παλαιών εποχών, όπως ένας παλιός αχυρώνας αλόγων και ένα υπόστεγο για γλάστρες. Σίγουρα το σπίτι έχει τις ιδιορρυθμίες του, αλλά αυτές είναι μέρος της γοητείας του.

H παλιά αγροικία στο νησί Maui της Χαβάης όπου ζει με το σκύλο της η Alanna O’Neil - Φωτογραφία: Courtesy of Alanna O’Neil

Είναι ένα γαλήνιο και ήσυχο μέρος που έχει γίνει το ασφαλές μου καταφύγιο. Το πιο πρόσφατο πλάνο μου, για να αναγεννήσω το έδαφος, ήταν να αναστήσω τον παλιό κήπο που κάποτε ήταν γεμάτος αγριόχορτα και βατόμουρα, τον οποίο τώρα πια έχω μετατρέψει σε μποστάνι και κήπο με λουλούδια. Ο σκύλος μου, ο Γουίνσλοου, λατρεύει να τρέχει στον κήπο, μυρίζοντας και σκάβοντας, όσο κι αν εγώ διαφωνώ με το σκάψιμο του. Υπάρχουν τόσοι πολλοί θησαυροί που έχω ανακαλύψει, όπως παλιοί θάμνοι βατόμουρων και παλιά οπωροφόρα δέντρα.

Ο Γουίνσλοου λατρεύει να τρέχει στον τεράστιο κήπο, να μυρίζει τα πάντα στο μποστάνι, να σκάβει - Φωτογραφία: Courtesy of Alanna O’Neil

Είμαι πρωινός τύπος. Τα πρωινά είναι η πιο πολύτιμη ώρα της ημέρας μου. Λατρεύω την ησυχία. Συνήθως σηκώνομαι μεταξύ 5-6 π.μ. και πίνω έναν καφέ στο κρεβάτι πριν βγάλω τον Γουίνσλοου για μια μεγάλη βόλτα στον κήπο και στον δεντρόφυτο δρόμο της Macadamia. Στη συνέχεια, πηγαίνω για το καθημερινό μου τρέξιμο, πριν επιστρέψω στα email μου και μετά ψήνω ή μαγειρεύω τα επόμενα προϊόντα και σχεδιάζω τις επόμενες φωτογραφίσεις. Ανάλογα με την ημέρα, επεξεργάζομαι, ετοιμάζω ή προετοιμάζω μια μελλοντική φωτογράφιση ή κάποια νέα δραστηριότητα. Αργότερα, το απόγευμα, μου αρέσει να κάνω ένα διάλειμμα για να παίξω με τον Γουίνσλοου, και αυτό είναι κάτι που με βοηθά να χαλαρώσω και να κάνω restart. Τέλος, γύρω στις 4 μ.μ., ολοκληρώνω οποιαδήποτε εργασία. Αν προλάβω, μου αρέσει να απολαμβάνω το ηλιοβασίλεμα στον κήπο μου, ενώ ποτίζω τα φυτά. Το δείπνο είναι συνήθως απλό και εντελώς βασικό, ειδικά αν μαγείρευα όλη μέρα λόγω δουλειάς, αλλά είναι πάντα θρεπτικό και υγιεινό. Αν και οφείλω να ομολογήσω, το να μαγειρέψεις μόνο για έναν μπορεί μερικές φορές να είναι μια αληθινή πρόκληση! Συνήθως συνεχίζω να εργάζομαι ανά μικρά διαστήματα μέχρι και το βράδυ πριν πάω για ύπνο, γύρω στις 9 μ.μ.

Η η Alanna O’Neil λατρεύει τα ζυμαρικά και την μερσογειακή διατροφή - Φωτογραφίες: Courtesy of Alanna O’Neil

Τι σας αρέσει να φτιάχνετε όταν μαγειρεύετε και τι δεν λείπει ποτέ από την κουζίνα σας;

Λατρεύω τα ζυμαρικά. Είναι το comfort food μου. Επιπλέον, ο ουρανίσκος μου είναι εντελώς μεσογειακός και μου αρέσουν τα πικρά χόρτα, το λεμόνι, οι ελιές, οι ντομάτες, τα δημητριακά και τα φρέσκα λαχανικά. Δεν είμαι χορτοφάγος, αλλά δεν τρώω πολύ κρέας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ίσως μία ή δύο φορές. Για πρωτεΐνη, μου αρέσει να προσθέτω σολομό και ρεβίθια σε πράσινες σαλάτες. Ένα τυπικό δείπνο μου αποτελείται από μια μεγάλη φρέσκια σαλάτα με βότανα, όπως βασιλικό και μαϊντανό, με ραντίτσιο, πράσινη πικραλίδα και λάχανο με ψητά ρεβίθια και εποχιακά λαχανικά από τον κήπο μου. Φυσικά, το υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο και τα πολλά λεμόνια είναι πάντα στην κουζίνα μου.

Ποια είναι τα μυστικά του πικ νικ, τι μας συμβουλεύετε;

Το κλειδί για ένα επιτυχημένο και νόστιμο πικνίκ είναι η προετοιμασία και η ξέγνοιαστη διάθεση. Μερικές φορές ο καιρός μπορεί να αλλάξει σε μια στιγμή, όσο κι αν ανανεώνεις επανειλημμένα το ιντερνετικό δελτίο καιρού. Η εύκολη και χαλαρή στάση είναι τόσο απαραίτητη όσο και τα καλούδια που θα ετοιμάσεις. Το να δώσεις στον εαυτό σου άφθονο χρόνο, μια ή δύο μέρες πριν, για να προετοιμαστεί εκ των προτέρων για την επιλεγμένη μέρα, αυτό θα βοηθήσει ώστε η ιδέα ενός πικ-νικ να είναι λιγότερο τρομακτική. Προετοιμαστείτε όσο το δυνατόν περισσότερο. Για παράδειγμα ετοιμάστε τις κουβέρτες, τα μαξιλάρια, τις χαρτοπετσέτες, τα ασημικά και τα άλλα κομμάτια που θα χρειαστείτε.

Σκεφτείτε ποιες σαλάτες μπορείτε να προετοιμάσετε, όπως πχ. μια σαλάτα με ψητά λαχανικά ή δημητριακά. Ψήστε ή ετοιμάστε τυχόν επιδόρπια από το προηγούμενο βράδυ. Η ημέρα του πικνίκ σας θα πρέπει ιδανικά να απαιτεί μόνο το να φτιάξετε σάντουιτς και πράσινες σαλάτες και να γεμίσετε το ψυγείο ή το καλάθι. Το να σκεφτείτε και το κάθε επόμενο βήμα, ακόμα και το πού θα βάλετε τα σκουπίδια μετά, θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα χαλαρωτικό και νόστιμο πικνίκ.

Έχετε ταξιδέψει πολύ, έχετε σπουδάσει στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη. Ποιες είναι οι πιο ωραίες αναμνήσεις από τα ταξίδια σας;

Είχα την τύχη να ταξιδέψω με την οικογένειά μου σε όλη την Ευρώπη αρκετές φορές και να σπουδάσω στο εξωτερικό. Μια ανάμνηση που θα μείνει για πάντα στη μνήμη μου ήταν η πρώτη μου άφιξη στο Παρίσι. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ, ξύπνησα νωρίς για το καθημερινό μου τρέξιμο και κόντεψα να χαθώ από τον καθαρό ενθουσιασμό, μυρίζοντας το φρέσκο ψωμί από τα αρτοποιεία που «ξυπνούσαν» μαζί μου, την πόλη του φωτός που έλαμπε μακριά με τον Πύργο του Άιφελ να αστράφτει στο βάθος. Στρωνόταν μπροστά μου ολόκληρο το Champs Élysées, λίγα αυτοκίνητα και άνθρωποι με τα σκυλιά τους. Στάθηκα δίπλα στην Αψίδα του Θριάμβου, κοιτάζοντας την αστραφτερή πόλη, νομίζοντας ότι αυτό ήταν το πιο απόλυτο παριζιάνικο καλωσόρισμα που θα μπορούσα να φανταστώ. Τον περισσότερο χρόνο μου τον περνούσα στο Λούβρο, περιπλανώμενη στις ατελείωτες πτέρυγες του, γεμάτη δέος και έκπληξη για την ποσότητα της ιστορίας και της τέχνης που κοσμούσαν τους τοίχους του. Το να περνάω ώρες στις αίθουσες κλασικής τέχνης που φιλοξενούσαν τα ελληνικά και ρωμαϊκά αγάλματα έγινε καθημερινή ιεροτελεστία. Βρίσκοντας μια άνετη θέση, σκιαγραφούσα τα ελληνικά αγάλματα για ώρες, μελετώντας την επιτομή της ομορφιάς, της δύναμης και της χάρης του ανθρώπου.

Μια άλλη έντονη ανάμνησή μου είναι να περιφέρομαι στη Ρώμη, πάνω σε ένα σκούτερ, με έναν ντόπιο φίλο (του οποίου οι οδηγικές ικανότητες ήταν αμφισβητήσιμες). Το να περνάμε μπροστά από μνημεία και αγάλματα χιλιάδων ετών ήταν μια εντελώς σουρεαλιστική εμπειρία. Ως μεγάλος λάτρης της ιστορίας, το να βλέπεις εμβληματικά κτίρια και αγάλματα που κάποτε ήταν το απόγειο μιας αρχαίας αυτοκρατορίας που τώρα αντιπαρατίθενται και ενσωματώνονται με τη σύγχρονη καθημερινή ζωή είναι μια θεαματική εμπειρία που είναι μια συνεχής υπενθύμιση του πώς το παρελθόν συμπλέκεται με το παρόν.

Έχετε έρθει ποτέ στην Ελλάδα;

Όχι, αν και είναι η μοναδική χώρα στην οποία θα ήθελα να ταξιδέψω, να εξερευνήσω την Κέρκυρα, την Κρήτη και την Πάρο. Λατρεύω την ιστορία, την αρχιτεκτονική και τη βαθιά σύνδεση του πολιτισμού με το φαγητό. Θα ήθελα πολύ να έχω ένα στούντιο φωτογραφίας φαγητού και lifestyle σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου. 

Ο Γουίνσλοου στην παραλία - Φωτογραφία: Courtesy of Alanna O’Neil

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Είναι τόσα πολλά που μου είναι πραγματικά δύσκολο να τα βάλω σε τάξη! Αν και μου άρεσε πολύ να γράφω και να φωτογραφίζω για τα βιβλία μου, ήταν μια σκληρή εργασία που έκανα με αγάπη. Μια μέρα θα ήθελα πολύ να γράψω ένα παιδικό βιβλίο συνυφασμένο με ιστορίες και εύκολες συνταγές που να μπορούν να φτιάξουν τα παιδιά. Τα βιβλία και τα παραμύθια ήταν ένα τεράστιο κομμάτι της παιδικής μου ηλικίας, ειδικά αυτά που είχαν όμορφη εικονογράφηση. Το να εξοικειώσεις τα παιδιά με το φαγητό μέσα από μαγικές ιστορίες είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να τα μάθετε πώς να μαγειρεύουν και να φουρνίζουν. Πιστεύω ότι η καλλιέργεια της φαντασίας τους είναι εξίσου σημαντική με το να τα μαθαίνεις πράγματα για το φαγητό και τη μαγειρική. Αν και δεν έχω δικά μου παιδιά ακόμα, θα ήθελα πολύ να δημιουργήσω μια τέτοιου τύπου παρακαταθήκη. 

Ταξίδι στη Χαβάη με την Alanna O’Neil

Η φωτογράφος και συγγραφέας μάς ξεναγεί στο τροπικό νησί Maui της Χαβάης και μας προτείνει τα καλύτερα μέρη για φαγητό, διαμονή, κολύμπι, βόλτες.

ΔΙΑΜΟΝΗ
Ανάλογα με το γούστο σας και τον τύπο εμπειρίας που θέλετε να έχετε, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές στο νησί. Προσωπικά προτιμώ να μένω κοντά στην παραλία για να βιώσω πλήρως την αίσθηση της ζωής σε ένα τροπικό νησί, οπότε η ενοικίαση σπιτιού σε Airbnb ή Vrbo είναι μια εξαιρετική επιλογή που σου παρέχει απόλυτη ιδιωτικότητα και τη δική σου κουζίνα. Το καλύτερο απ' όλα είναι το να καταφέρεις να βρεις ένα μικρό σπίτι ακριβώς μπροστά στον ωκεανό. Συνήθως αυτές οι επιλογές είναι πολύ πιο προσιτές από τα τυπικά γνωστά ξενοδοχεία, εάν σκοπεύετε να μείνετε περισσότερο. Μένοντας εκεί μπορείτε να γευτείτε την τοπική κουλτούρα και να ζήσετε σαν ντόπιος για λίγο.

Το lounge του resort Andaz στο Maui της Χαβάης - Φωτογραφία: Andaz

Τα πολυτελή ξενοδοχεία των γνωστών αλυσίδων, όπως το Four Seasons και το Andaz, είναι υπέροχα και υπερηφανεύονται ότι προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία του φιλόξενου «πνεύματος της Αloha». Αποτελούν όντως ρομαντικές και χαλαρωτικές επιλογές για μια τροπική απόδραση ενός ζευγαριού.

Το ξενοδοχείο Four Seasons στο Maui της Χαβάης - Φωτογραφία: Four Seasons

ΦΑΓΗΤΟ

Τι να δοκιμάσουμε: Η καρύδα σε όλες της τις μορφές, το γλυκό νερό και το πραγματικό κρέας καρύδας είναι μια αληθινή απόλαυση. Το Lilikoi ή φρούτο του πάθους, είναι ένα γλυκό φρούτο σαν ζελέ που είναι τόσο λαχταριστό είτε το φας σε παγωτό, σε smoothies ή απλά ωμό. Θεωρώ ότι το να το φας ωμό είναι η καλύτερη επιλογή. Το Maui είναι γνωστό για τους γλυκούς χρυσούς ανανάδες Maui, των οποίων η γλύκα είναι η όλη η ουσία του νησιού. Ειλικρινά δεν έχεις φάει ανανά μέχρι να δοκιμάσεις ένα Maui Gold. Αν είναι η εποχή τους, τα μάνγκο εδώ είναι σκανδαλιστικά καλά. Είναι τόσο ζουμερά και γεμάτα γεύσεις και αρώματα. Όσον αφορά τα θαλασσινά, λατρεύω το Mahi Mahi, ένα ελαφρύ λευκό ψάρι που είναι λεπτό και πολύ νόστιμο, αν το δοκιμάσετε με κρούστα από μακαντέμια και φρέσκια καρύδα.

Το εστιατόριο Mama's Fish House - Φωτογραφία: mamasfishhouse/Instagram

Καλύτερα εστιατόρια: Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση από «Παλιά Χαβάη», το Mama's Fish House είναι το απόλυτο μέρος για να απολαύσεις τις γεύσεις της Χαβάης, με πιάτα που προετοιμάζονται και παρουσιάζονται άψογα. Η ατμόσφαιρα είναι ζεστή, πλούσια και ενσαρκώνει απόλυτα «το πνεύμα της Aloha» των περασμένων καιρών. Τα θαλασσινά αλιεύονται πάντα φρέσκα εκείνη την ημέρα και όλα τα υλικά είναι από τοπικά προϊόντα. Οποιοδήποτε από τα πιάτα τους με θαλασσινά είναι λαχταριστά και εξαιρετικά. 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

  • Ο Κρατήρας Haleakala: Για σε θέα ολόκληρο το νησί σου κόβει την ανάσα. 
  • Ο Δρόμος προς τη Χάνα, τα αξιοθέατα και οι πεζοπορίες του.
  • Η περιήγηση στην Παλιά Πόλη Λαχάινα.
  • Northshore Maui – συμπεριλαμβανομένων των Paia, Ho'okipa και Jaws: Εκεί βλέπεις πώς «σπάνε» μερικά από τα μεγαλύτερα κύματα του κόσμου.
  • Upcountry Makawao & Kula - αγροκτήματα και κήποι.
  • Big Beach: Μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού.
  • La Perouse - μια βόλτα μέσα από ένα παλιό πεδίο λάβας.
  • 1000 Peaks για εύκολο σέρφινγκ, καγιάκ και paddleboarding (κωπηλασία σε σανίδα). 
H παραλία Big Beach, μία από τις πιο όμορφες του νησιού Maui της Χαβάης - Φωτογραφία: Shutterstock

ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Η παραλία Baldwin στη Βόρεια Ακτή είναι ένα εξαιρετικό σημείο για μια γρήγορη βουτιά, αν και μερικές φορές μπορεί να γίνει δύσκολα προσβάσιμη. Οι παραλίες Keawakapu και Palauea στο Kihei και στο Wailea είναι συνήθως ήρεμες, άνετες και ιδανικές για κολύμπι.

Info: alannaoneil.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ