Τι κάνει σήμερα το γυμνό κοριτσάκι της εμβληματικής φωτογραφίας του πολέμου στο Βιετνάμ - iefimerida.gr

Τι κάνει σήμερα το γυμνό κοριτσάκι της εμβληματικής φωτογραφίας του πολέμου στο Βιετνάμ

Η πρωταγωνίστρια της εμβληματικής φωτογραφίας, μαζί με τον φωτογράφο, πλέον μπορούν και χαμογελούν
Η πρωταγωνίστρια της εμβληματικής φωτογραφίας, μαζί με τον φωτογράφο, πλέον μπορούν και χαμογελούν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το κοριτσάκι που υποφέρει στην πιο εμβληματική φωτογραφία του πολέμου του Βιετνάμ, δεν είναι πια θύμα του πολέμου.

Ήταν πριν από πενήντα χρόνια ακριβώς, στις 8 Ιουνίου 1972, όταν λήφθηκε η συγκεκριμένη φωτογραφία, που απεικόνιζε αμάχους να τρέχουν για να γλιτώσουν από τον βομβαρδισμό από ναπάλμ.

Στο πρόσωπο και στο γυμνό κορμί της 59χρονης σήμερα Kim Phuc, αντικατοπτρίστηκε όλη η φρίκη του πολέμου. Τη φωτογραφία τράβηξε ο φωτορεπόρτερ του Associated Press, Nick Ut και είχε γίνει πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο, ενώ κέρδισε και το βραβείο Πούλιτζερ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 9χρονο τότε κορίτσι έφερε εγκαύματα τρίτου βαθμού, όμως κατάφερε να επιβιώσει, έπειτα από 17 χειρουργικές επεμβάσεις και νοσηλεία 14 μηνών. Το επόμενο διάστημα μετά τον βομβαρδισμό -ο συγκεκριμένος έγινε από λάθος νοτιοβιετναμέζου πιλότου (και συμμάχου των ΗΠΑ), ο ποίος έριξε τις ναπάλμ στους δικούς του, το καθεστώς των Βιετκόνγκ «αξιοποίησε» το κορίτσι για προπαγανδιστικούς λόγους, καθώς έγινε εθνικό σύμβολο κατά της αμερικάνικης εισβολής.

Οι φιλικές σχέσεις με τον φωτογράφο του AP

Στη συνέχεια της ζωής της, μαζί με τον σύζυγό της, η Kim Phuc ζήτησε και πήρε άσυλο από τον Καναδά. Μάλιστα, η 59χρονη διατηρεί φιλικές σχέσεις και με τον φωτογράφο του AP (ήταν 21 ετών τότε), με τον οποίο μιλάνε κάθε εβδομάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα, η γυναίκα είναι μια ευτυχισμένη γιαγιά που ζει στο Τορόντο, ενώ είναι διευθύντρια σε μια ΜΚΟ που ασχολείται με την υποστήριξη παιδιών που πέφτουν θύματα στις εμπόλεμες ζώνες.

«Πλέον, δεν είμαι θύμα του πολέμου», δηλώνει, έχοντας αφιερώσει τη ζωή της στα θύματα των συγκρούσεων, αν και έχει ακόμα σημάδια από τα εγκαύματα, αλλά και πόνους που θα κρατήσουν μια ζωή...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ