Πώς ένα γράμμα στον «Νέο Ιδιοκτήτη» μετέτρεψε ένα ονειρεμένο σπίτι σε ζωντανό εφιάλτη [βίντεο] - iefimerida.gr

Πώς ένα γράμμα στον «Νέο Ιδιοκτήτη» μετέτρεψε ένα ονειρεμένο σπίτι σε ζωντανό εφιάλτη [βίντεο]

Μυστήριο πίσω από ένα σπίτι στο Νιου Τζέρσεϊ
Μυστήριο περιβάλλει ένα σπίτι στο Νιου Τζέρσεϊ /Φωτογραφία: Zillow
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια οικογένεια έλαβε μια σειρά από τρομακτικά γράμματα που προειδοποιούσαν πως το νέο της σπίτι και τα παιδιά τους ήταν υπό συνεχή επιτήρηση. Ακόμη δεν ξέρουν γιατί.

Το ολλανδικό αποικιακό σπίτι των 6 υπνοδωματίων μοιάζει με αυτό που θα αποκαλούσαν οι Αμερικανοί «ονειρεμένο σπίτι». Φωλιασμένο σε έναν ήσυχο δρόμο σε ένα καλό προάστιο, το 657 Boulevard στο Γουέστφιλντ, του Νιου Τζέρσεϊ διαθέτει 4 μπάνια και έχει έκταση περίπου 350 τετραγωνικά μέτρα σε σχεδόν μισό στρέμμα γης. Βρίσκεται σε μια υπέροχη σχολική περιοχή, λιγότερο από 45 χιλιόμετρα από το Μανχάταν – το τέλειο οικογενειακό σπίτι τόσο για την μετακίνηση στην πόλη όσο και για την ανατροφή παιδιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τουλάχιστον, αυτό σκέφτηκε η οικογένεια Μπρόντους όταν το αγόρασε πριν από σχεδόν μία δεκαετία. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ίδιους, έλαβαν μια σειρά από τρομακτικά γράμματα που τους προειδοποιούσαν πως το νέο τους σπίτι και τα μικρά παιδιά τους ήταν υπό συνεχή παρακολούθηση από έναν ανατριχιαστικό άγνωστο που γνώριζε προσωπικές λεπτομέρειες της ζωής τους. Μάλιστα, ο ίδιος αποκαλούσε τον εαυτό του «Ο Παρατηρητής».

Ο Ντέρεκ Μπρόντους, στέλεχος του ασφαλιστικού κλάδου και η σύζυγός του Μαρία, φοβήθηκαν τόσο πολύ από τα γράμματα που δεν μετακόμισαν σε αυτό το σπίτι ποτέ. Πολλαπλές έρευνες – που έγιναν είτε από ντετέκτιβ είτε από τις αρχές -προσπάθησαν να αποκαλύψουν τον επιστολογράφο. Η υπόθεση πυροδότησε αμέτρητες θεωρίες, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Όλοι, από γείτονες μέχρι σεξουαλικούς παραβάτες αλλά και την οικογένεια Μπρόντους, ήταν υπό υποψίες.

Χρειάστηκαν πολλά χρόνια μέχρι να καταφέρει η οικογένεια να πουλήσει τελικά το σπίτι – φυσικά, με τεράστια απώλεια. Και μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν ενδείξεις για το ποιος μπορεί να είναι ο Παρατηρητής – και τι ήθελε πραγματικά. Πολλοί στο Γουέστφιλντ προσπαθούν να υποβαθμίσουν το μυστήριο ή αποφεύγουν να το συζητούν εντελώς. Άλλοι άλλαξαν ακόμη και τη διαδρομή που έκαναν για να αποφύγουν να περάσουν από ένα σπίτι που τους δίνει ακόμα μια «περίεργη» αίσθηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς ξεκίνησαν όλα - Η απειλητική επιστολή του «Παρατηρητή»

Όλα ξεκίνησαν το 2014 όταν ο Ντέρεκ και η Μαρία Μπρόντους, που είχαν τρία μικρά παιδιά, αποφάσισαν να αγοράσουν το σπίτι των ονείρων τους για 1,35 εκατομμύρια δολάρια στη γενέτειρά της. Μετακόμισαν τα έπιπλά τους και έκαναν εκτεταμένες ανακαινίσεις – αλλά πριν προλάβουν να μετακομίσουν οι ίδιοι, η ειδυλλιακή οικογενειακή τους ζωή πήρε μια παράξενη και απόκοσμη τροπή.

Η οικογένεια Μπρόντους
Η οικογένεια Μπρόντους

Λίγες ημέρες πριν την μετακόμισή τους, ο Μπρόντους λέει ότι ανακάλυψε έναν λευκό φάκελο που απευθυνόταν στον «Νέο Ιδιοκτήτη» στο οικογενειακό γραμματοκιβώτιο. «Πώς κατέληξες εδώ;» έγραφε η επιστολή. «Σας κάλεσε το 657 Boulevard με την δύναμή του;». Το γράμμα πρόσθετε πως το σπίτι ήταν «το θέμα της οικογένειάς μου για δεκαετίες τώρα και καθώς πλησιάζουν τα 110 γενέθλιά του, έχω αναλάβει να παρακολουθώ και να περιμένω τη δεύτερη έλευσή του. Ο παππούς μου παρακολουθούσε το σπίτι τη δεκαετία του 1920 και ο πατέρας μου τη δεκαετία του 1960. Τώρα είναι η σειρά μου. Γνωρίζετε την ιστορία του σπιτιού; Ξέρετε τι βρίσκεται μέσα στους τοίχους του 657 Boulevard; Γιατί είστε εδώ; Θα μάθω».

Στις επιστολές περιέγραφε προσωπικά πράγματα της οικογένειας

Σε συνολικά τρεις επιστολές, οι Μπρόντους λένε ότι ο αποστολές ανέφερε λεπτομέρειες που πιθανώς θα μπορούσε να είχε δει και ακούσει μόνο εάν βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από το σπίτι. «Βλέπω ότι έχει ήδη πλημμυρίσει το σπίτι με εργολάβους για να καταστρέψετε αυτό που υποτίθεται πως ήταν» έγραφε. «Τς,τς,τς… λάθος κίνηση. Δεν θέλετε να κάνετε το 657 Boulevard δυστυχισμένο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αποστολέας πρόσθεσε: «Έχετε παιδιά. Τα έχω δει. Μέχρι στιγμής νομίζω πως μέτρησα τρία» και συνεχίζει πιο απειλητικά: «Πρέπει να γεμίσεις το σπίτι με το νεαρό αίμα που ζήτησα;. Καλύτερα για μένα. Ήταν το παλιό σας σπίτι πολύ μικρό για την οικογένειά σας; Ή ήταν θέμα απληστίας να μου φέρει τα παιδιά σου; Μόλις μάθω τα ονόματά τους, θα τα τηλεφωνήσω και θα τα καλέσω σε μένα». Κι όντως, ο αποστολές αναφέρθηκε στα παιδιά «κατά σειρά γέννησης και με τα παρατσούκλια τους» ανέφερε το The Cut του New York Magazine.

Όπως έγραφε σε μία από τις επιστολές ο Παρατηρητής, θα έβλεπε ποιος θα έπαιρνε ποιο δωμάτιο
Όπως έγραφε σε μία από τις επιστολές ο Παρατηρητής, θα έβλεπε ποιος θα έπαιρνε ποιο δωμάτιο

Όπως δήλωσε ο Μπρόντους στο δημοσίευμα, ήταν «καταρρακωμένος» καθώς ο ίδιος και η σύζυγός του προσπαθούσαν να καταλάβουν τι να κάνουν προσθέτοντας πως ο κύριος στόχος τους ήταν να αποφύγουν να βάλουν τα παιδιά «σε κίνδυνο».

Η επιστολή που δείχνει ότι γνώριζε πολλά

Αυτή ήταν σίγουρα μια δύσκολη απόφαση, δεδομένου του κακόβουλου τόνου της αλληλογραφίας. «Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που το νεαρό αίμα έτρεξε στους διαδρόμους του σπιτιού» έγραψε ο Παρατηρητής. «Έχετε βρει όλα τα μυστικά που κρύβει; Το νεαρό αίμα θα παίξει στο υπόγειο; Ή φοβούνται πολύ να πάνε εκεί κάτω μόνα τους. Θα φοβόμουν πολύ εάν ήμουν στη θέση τους. Είναι πολύ μακριά από το υπόλοιπο σπίτι. Αν ήσουν επάνω δε θα τους άκουγες ποτέ να ουρλιάζουν. Θα κοιμηθούν στη σοφίτα; Ή θα κοιμάστε όλοι στον δεύτερο όροφο; Ποιος έχει τα υπνοδωμάτια που βλέπουν στο δρόμο; Θα το μάθω μόλις μετακομίσετε. Θα με βοηθήσει να μάθω ποιος βρίσκεται σε ποια κρεβατοκάμαρα. Τότε μπορώ να προγραμματίσω καλύτερα. Όλα τα παράθυρα και οι πόρτες στο 657 Boulevard μου επιτρέπουν να σε βλέπω και να σε παρακολουθώ καθώς κινείσαι μέσα στο σπίτι. Ποιος είμαι; Είμαι ο Παρατηρητής και έχω τον έλεγχο του 657 Boulevard για το μεγαλύτερο μέρος των δύο δεκαετιών τώρα. Η οικογένεια Γουντς σας το παρέδωσε. Ήταν η ώρα τους να προχωρήσουν και το πούλησαν όταν τους το ζήτησα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και συνεχίζει σε μία από τις επιστολές του: «Περνάω από έξω πολλές φορές την ημέρα. Το 657 Boulevard είναι η δουλειά μου, η ζωή μου, η εμμονή μου. Και τώρα είστε και εσείς οικογένεια Μπρόντους. Καλώς ήρθατε στο προϊόν της απληστίας σας! Η απληστία είναι αυτή που έφερε τις προηγούμενες τρεις οικογένειες σε αυτό το σπίτι και τώρα σας έφερε κοντά μου».

Τι είπαν οι προηγούμενοι ένοικοι του σπιτιού

Η οικογένεια Μπρόντους ρώτησε τους προηγούμενους ιδιοκτήτες εάν είχαν λάβει ποτέ τέτοια γράμματα. Οι Γουντς είπαν ότι είχαν λάβει μόνο ένα στα 23 χρόνια που κατοικούσαν εκεί και αυτό είχε έρθει ταχυδρομικά λίγο πριν φύγουν.

Οι ένοικοι που προηγήθηκαν της οικογένειας Γουντς είπαν επίσης πως δεν υπήρχαν προβλήματα κατά τη διάρκεια των 28 ετών που έμεναν σε αυτό. Η Μαργκαρετ Μπέικς Ντέιβιντ, η οποία μεγάλωσε στο σπίτι αυτό, είπε στον Independent πως όλη αυτή η «φασαρία» ήταν «λίγο περίεργη, νομίζω, ειδικά επειδή ήταν υπέροχα τα χρόνια που ζούσαμε εκεί, για την οικογένειά μας. Δεν υπήρχαν προβλήματα. Ήταν ένα όμορφο μέρος για να μεγαλώσεις. Πέρασα υπέροχα παιδικά χρόνια. Δεν συνέβη τίποτα όσο μέναμε εκεί. Απολύτως τίποτα».

Εκτενής έρευνες από τις αρχές - Οι υποψίες για μία γειτονική οικογένεια

Όλα αυτά όμως άλλαξαν κατά τη διάρκεια της ιδιοκτησίας των Μπρόντους. Οι γονείς των τριών παιδιών επικοινώνησαν με την αστυνομία και οι υποψίες επικεντρώθηκαν αρχικά στον γείτονα Μάικλ Λάνγκφορντ, του οποίου η εκκεντρική οικογένεια είχε ένα μοναδικό πλεονέκτημα που θα εξηγούσε μια λεπτομέρεια στις επιστολές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Λάνγκφορντ αρνήθηκαν κατηγορηματικά την ανάμιξή τους και τελικά αθωώθηκαν. Ο Μάικλ πέθανε το 2020 και η οικογένειά του παραμένει οργισμένη μέχρι σήμερα. «Δεν τελειώνει ποτέ» λέει ο θυμωμένος αδερφός του στην Independent. «Είμαι ο αδερφός του. Είμαι ιδιοκτήτης του σπιτιού. Κατηγορηθήκαμε πως κάναμε κάτι που δεν κάναμε. Λάβαμε ποτέ συγνώμη από την αστυνομία;». Όχι, λέει διαμαρτυρόμενος όχι μόνο για την μεταχείριση της οικογένειας αλλά και για τις «αμοιβές των δικηγόρων».

Η είσοδος του σπιτιού
Η είσοδος του σπιτιού

Τα συμπεράσματα του ντετέκτιβ και των πρακτόρων του FBI

Επιστρέφοντας πίσω στο 2014, ακόμη και όταν το σπίτι των Λάνγκφορντ βρισκόταν υπό υποψία, η οικογένεια Μπρόντους συνέχισε με την δική της έρευνα. «Προσέλαβαν έναν ιδιωτικό ερευνητή, ο οποίος όργωσε την γειτονιά και έκανε ελέγχους συχνά στην οικογένεια Λάνγκφορντ αλλά δεν βρήκε τίποτα αξιοσημείωτο» ανέφερε το The Cut. Επίσης, στρατολογήθηκαν οι υπηρεσίες δύο πρώην πρακτόρων του FBI.

Κάποιος «αναγνώρισε πολλά παλιομοδίτικα στοιχεία στα γράμματα που υποδήλωναν έναν ηλικιωμένο αποστολέα» έγραψε το περιοδικό. «Ο φάκελος απευθυνόταν στον M/M Broaddus», οι χαιρετισμοί περιλάμβαναν τον καιρό της ημέρας - «Ζεστό και υγρό», «Ηλιόλουστο και δροσερό για μια καλοκαιρινή μέρα» και οι προτάσεις είχαν διπλά κενά μεταξύ τους. Τα γράμματα είχαν μια συγκεκριμένη λογοτεχνική επιρροή, που υποδήλωνε έναν ‘αδηφάγο αναγνώστη’ και μια εκπληκτική έλλειψη βωμολοχίας. Ο ερευνητής δεν πίστευε πως ο Παρατηρητής ήταν πιθανό να κάνει πράξεις τις απειλές του, αλλά τα γράμματα είχαν αρκετά τυπογραφικά λάθη και λάθη που συνεπάγονται ένα αταξικό άτομο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η οικογένεια Μπρόντους προσέλαβε επίσης έναν εγκληματολόγο γλωσσολόγο ο οποίος «δεν βρήκε κάποια αξιοσημείωτη επικάλυψη όταν έψαξε σε τοπικά διαδικτυακά φόρουμ για ομοιότητες με την γραφή του Παρατηρητή, αν και πίστευε πως ο συγγραφέας των γραμμάτων μπορεί να είχε παρακολουθήσει το Game of Thrones (Ο Τζον Σνόου είναι ένας από τους ‘Watchers on the Wall’».

Η δικαστική διαμάχη

Οι Μπρόντους, που εξακολουθούν να μην θέλουν να μετακομίσουν στο σπίτι, το νοίκιασαν – και λένε ότι μια άλλη επιστολή που έφτασε στη διεύθυνση το 2017, αναφερόταν σε διάφορες τραγωδίες που θα μπορούσαν να τους συμβούν, όπως τροχαίο ατύχημα, πυρκαγιά ή ξαφνικός θάνατος κατοικίδιου ή αγαπημένου προσώπου.

Ωστόσο, ο φόβος της οικογένειας και η φαινομενικά επίμονη έρευνα θα μετατραπούν σύντομα σε δικαστική μάχη. Οι Μπρόντους κατέθεσαν μήνυση κατά της οικογένειας Γουντς και δύο εταιρειών που εμπλέκονται στην πώληση, υποστηρίζοντας πως τους είχαν αποκρύψει πληροφορίες σχετικά με τον Παρατηρητή. Οι Γουντς υπέβαλαν αγωγή, ισχυριζόμενοι πως οι νέοι ιδιοκτήτες προσπαθούσαν να βλάψουν τη φήμη τους συνεργαζόμενοι με τα μέσα ενημέρωσης. Όλοι οι ισχυρισμοί απορρίφθηκαν από το δικαστήριο μέχρι το 2019.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απίστευτες θεωρίες συνομωσίας

Καθώς η είδηση για το σπίτι διαδόθηκε στο Νιου Τζέρσει και πέρα από αυτό με τα χρόνια, οι θεωρίες εξαπλώθηκαν επίσης αστραπιαία. Και δεν έκαναν λόγο μόνο για γείτονες. Κάποιοι θεώρησαν πως ένας ζηλιάρης αγοραστής που το έχασε ενώ είχε κάνει προσφορά για το συγκεκριμένο ακίνητο, θα μπορούσε να είχε στείλει τα γράμματα. Ή ένας φαρσέρ. Ή ίσως το πιο ανατριχιαστικό αλλά λιγότερο αληθοφανές, κάποιος που ζούσε πίσω από τους τοίχους ή σε έναν χώρο μέσα στο σπίτι για χρόνια.

Η προσοχή επικεντρώθηκε και στους Μπρόντους. Πολλοί υποψιάζονταν πως τα γράμματα θα μπορούσαν να αποτελούν προϊόν εσωτερικής δουλειάς. Οι θεωρίες των ντόπιων λένε πως οι τύψεις των αγοραστών θα μπορούσαν να τους είχαν οδηγήσει σε ένα τρελό σχέδιο για την ανάκτηση των εξόδων.

Οι θεωρίες αυτές ίσως φέρνουν στο μυαλό μία από τις πιο ενδιαφέρουσες στοιχειωμένες περιπτώσεις στη σύγχρονη ιστορία – η οποία είναι αρκετά ανατριχιαστική και αφορά ένα άλλο ολλανδικό αποικιακό σπίτι μόλις 100 χιλιόμετρα ανατολικά, με επίκεντρο ένα έγκλημα που συνέβη ακριβώς 40 χρόνια νωρίτερα. Το Amityville Horror House έγινε παγκοσμίως γνωστό όταν ο Ρόναλντ ΝτεΦέο τζούνιορ σκότωσε ολόκληρη την οικογένειά του στο Λονγκ Άιλαντ. Οι μετέπειτα ένοικοι ισχυρίστηκαν πως υπήρχε παραφυσική δραστηριότητα και πως το σπίτι ήταν στοιχειωμένο, οδηγώντας σε αμέτρητα ντοκιμαντέρ και ταινίες – μαζί με τις φήμες πως όλα είχαν κατασκευαστεί για το κέρδος και τα κινηματογραφικά δικαιώματα.

Αναμένεται να γίνει ταινία στο Netflix

Η οικογένεια Μπρόντους είναι αντιμέτωπη με παρόμοια θέματα, ιδιαίτερα στο Γουέστφιλντ, με μια επερχόμενη εκπομπή στο Netflix και ένα καστ που περιλαμβάνει ονόματα όπως Ναόμι Γουότς, Μπόμπι Καναβάλε και Τζένιφερ Κούλιτζ που πρόκειται να κάνει πρεμιέρα αυτό το καλοκαίρι με τίτλο «The Watcher». Ο Μπρόντους αρνήθηκε επιμελώς οποιεσδήποτε κατηγορίες και απάντησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τυχόν θεωρίες που αφορούν την οικογένειά του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Μπρόντους πούλησαν τελικά το σπίτι το 2019. Η συναλλαγή έγινε πρωτοσέλιδο σε εθνικό επίπεδο και η πώληση τους έφερε ζημιά περίπου 400.000 δολαρίων. Οι αγοραστές θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, αλλά, σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, είναι επίσης μια νεαρή οικογένεια.

Ο Ντέρεκ Μπρόντους σχολίασε ξανά την υπόθεση τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν έγραψε στο Twitter: «Η ψυχική ασθένεια είναι πραγματική, και το ίδιο είναι και το άτομο που ήταν τόσο θυμωμένο όταν αγοράσαμε το 657 που σκέφτηκαν πως θα ήταν καλή ιδέα να απειλήσουν ένα 5χρονο παιδί».

Άλλοι ωστόσο, δεν είναι τόσο σίγουροι. Το φάντασμα του «Παρατηρητή», όποιος κι αν είναι, παραμένει μια σιωπηλή παρουσία στο Νιου Τζέρσεϊ και το μυαλό πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σπίτι παρατηρητής οικογένεια παιδιά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ