Γιούαν Μπλερ: Πώς ο πρωτότοκος γιος του Τόνι Μπλερ έγινε πλουσιότερος από τον πατέρα του

Ο Γιούαν Μπλερ με το μέλος του ΔΣ της εταιρείας του, Τζέρεμι Ντάγκαν

Ως πρωτότοκος γιος του Τόνι Μπλερ ο κληρονόμος του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Γιουαν, κάποια μέρα θα κληρονομούσε ως αναμενόμενο εκατομμύρια λίρες.

Αλλά ο 37χρονος Γιούαν Μπλερ φαίνεται ότι ξεπέρασε ήδη τον πατέρα του καθώς η αξία της startup εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, που ίδρυσε, αποτιμάται πλέον στα 640 εκατ. λίρες. Ο Γιούαν φέρεται να διαθέτει κοντά στο 50% της Mulitverse, η οποία βοηθά ενδιαφερόμενους για μαθητείες και προσφέρει υπηρεσίες coaching, και ως εκ τούτου διαθέτει πλέον περιουσιακά στοιχεία πολύ περισσότερα από τον 68χρονο πρώην ηγέτη των Εργατικών, η περιουσία του οποίου εκτιμήθηκε κάποτε γύρω στα 100 εκατ. λίρες – αν και ο ίδιος υποστήριζε ότι στην πραγματικότητα ήταν μικρότερη των 20 εκατ.

Οι Βρετανοί θυμούνταν μέχρι πρόσφατα τον Γιούαν Μπλερ από τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων, όταν αστυνομικοί των εντόπισαν σε ηλικία 16 ετών σχεδόν αναίσθητο από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ στην κεντρική πλατεία Λέστερ του Λονδίνου μετά την ολοκλήρωση των απολυτήριων εξετάσεων από το σχολείο του. Αφού έδωσε αρχικά μια παλιά του διεύθυνση και υποστήριξε ότι ήταν 18 ετών, αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες και μεταφέρθηκε χαράματα στη Ντάουνινγκ Στριτ. Πάνω από δύο δεκαετίες αργότερα ο Γιουαν απολαμβάνει τη γεύση της επιτυχίας, διευθύνει μια νεοφυή επιχείρηση, την οποία στηρίζουν κορυφαίες επενδυτικές εταιρείες κι είναι πολυεκατομμυριούχος βαδίζοντας στα χνάρια του πατέρα του.

The... Blair Rich Project

Αφότου αποχώρησε από την πρωθυπουργία ο Τόνι Μπλερ έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος ομιλητής στον πλανήτη, χρεώνοντας έως και 300.000 λίρες για ομιλίες του με τους ενδιαφερόμενους να περιμένουν έως και δύο χρόνια στη σχετική λίστα αναμονής. Παράλληλα ανέλαβε λίαν επικερδή συμβόλαια παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών με την εταιρεία του να βγάζει επταψήφια ποσά για συμβουλές σε ηγέτες ανά την υφήλιο σε «πολιτικές και οικονομικές τάσεις και κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις». Στους πελάτες του περιλαμβάνονταν ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, κι ο πρόεδρος του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, που ζητούσε συμβουλές για το πώς να διαχειριστεί τον αντίκτυπο από τον θάνατο διαδηλωτών από αστυνομικά πυρά.

O πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ με τον πρωτότοκο γιο του Γιούαν σε λειτουργία στον καθεδρικό του Γουέστμινστερ / Φωτογραφία αρχείου: AP Photos

Μαζί με την 67χρονη σύζυγό του Σερί, ο Τόνι Μπλερ έχει αποκτήσει και πανάκριβα ακίνητα, όπως το πενταόροφο κτίριο κοντά στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου, που αγόρασαν έναντι 3,65 εκατ. λιρών και η αξία του οποίου σήμερα πιστεύεται ότι έχει διπλασιαστεί. Η μοναδική κόρη του ζεύγος Μπλερ, η 33χρονη Κάθριν, είναι δικηγόρος όπως η μητέρα της, ο μεσαίος γιος τους, ο 35χρονος Νίκι, είναι μάνατζερ ποδοσφαίρου που εξειδικεύεται στη λατινο-αμερικάνικη αγορά και ο ηλικίας 21 ετών Λίο σπουδάζει στην Οξφόρδη.

Η πορεία του Γιούαν Μπλερ

Ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Γιούαν σπούδασε Αρχαία Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ προτού πάρει μάστερ στις Διεθνείς Σχέσεις στο Γιέλι και ενταχθεί στη συνέχεια στον κόσμο της επενδυτικής τραπεζικής πιάνοντας δουλειά στη Morgan Stanley, τον οποίο όμως εγκατέλειψε λίγο αργότερα.

Ο Γιούαν Μπλερ στην τελετή αποφοίτησης από το Γιέηλ / Φωτογραφία αρχείου: AP Photos

Ο Γιουαν αντιλήφθηκε ότι είναι «θεμελιωδώς ελλιπές» το μοντέλο που θέλει τους νέους να αποκτούν πρώτα πανεπιστημιακή μόρφωση και στη συνέχεια σταδιακά επαγγελματική κατάρτιση και δεν παρέχει πάντα στους ανθρώπους τις δεξιότητες που χρειάζονται, όπως είχε πει στους FT. Σήμερα οι στόχοι της εταιρείας του φαίνονται να αντικρούουν εκείνους που είχε θέσει ο πατέρας του να φοιτούν τουλάχιστον οι μισοί ενήλικες Βρετανοί στα πανεπιστήμια. Ο Γιούαν Μπλερ καυχάται σήμερα ότι ορισμένοι απ’ αυτούς που εγκατέλειψαν τα πανεπιστημιακά έδρανα της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ εντάχθηκαν τελικά στην εταιρεία του, τη Μultiverse, που προσφέρει σε νέους τη δυνατότητα να παρακάμψουν τις σπουδές και να μπουν στην αγορά εργασίας μαθητεύοντας σε κορυφαίες εταιρείες από το Facebook μέχρι τη Zoopla κι από τη Warner Bros μέχρι τη BP, τη Morgan Stanley και την Satander. Tον περασμένο Ιανουάριο η αξία της Μultiverse αποτιμάτο στα 147 εκατ. στερλίνες, αλλά τώρα εξασφάλισε άλλα 96 εκατ. λίρες από την D1 Capital Partners and Bond, ενώ μεταξύ των προηγούμενων επενδυτών της περιλαμβάνεται και η GV, ο βραχίονας venture-capital της Alphabet, μητρικής εταιρείας της Google. Η Multiverse ετοιμάζεται πλέον να προσλάβει πάνω από 300 άτομα καθώς επεκτείνει τις δραστηριότητες στις ΗΠΑ, ενώ ο Γιούαν Μπλερ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η εταιρεία του, γνωστή παλαιότερα ως WhiteHat, μπορεί σύντομα να εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

H Σούζαν Άσμαν και ο σύζυγός της Γιούαν Μπλερ

Πατέρας ενός παιδιού ο Γιουαν Μπλερ γνώρισε την τουρκικής καταγωγής γυναίκα του, εγγονή ενός πρώην υπουργού της Τουρκίας και πρώην δημάρχου της Αγκυρας, μέσω του πρώην υπ ΑΜ της Βρετανίας, Τζεφ Χουν, στο γραφείο του οποίου εργάστηκε η Σούζαν Άσμαν για ένα διάστημα πριν συνεχίσει την καριέρα της στο «Ιδρυμα Πίστης Τόνι Μπλερ». Παντρεύτηκαν μετά από σχέση επτά ετών το 2013 και τώρα η Άσμαν είναι εταίρος στην εταιρεία επιχειρηματικού κεφαλαίου Local Globe.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γιούαν Μπλερ Τόνι Μπλερ startup

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ