«Δόκτωρ Θάνατος»: Ο γιατρός που έσφαξε την οικογένειά του κι έστησε ολόκληρη σκηνή εγκλήματος - iefimerida.gr

«Δόκτωρ Θάνατος»: Ο γιατρός που έσφαξε την οικογένειά του κι έστησε ολόκληρη σκηνή εγκλήματος

Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, την Κίμπερλι, δεξιά, και την Κρίστεν, αριστερά, ενώ ετοιμαζόταν να αποκτήσει και ένα τρίτο.
Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, την Κίμπερλι, δεξιά, και την Κρίστεν, αριστερά, ενώ ετοιμαζόταν να αποκτήσει και ένα τρίτο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αφού κατακρεούργησε ολόκληρη την οικογένειά του και πασάλειψε με αίμα τους τοίχους του σπιτιού τους ο «Δόκτωρ Θάνατος», Jeffrey MacDonald, κάλεσε την αστυνομία.

Καλυμμένος με το αίμα της συζύγου και των παιδιών του, διηγήθηκε στην τηλεφωνήτρια του 911 μια τρομακτική ιστορία ότι στο σπίτι του είχαν εισβάλει χίπηδες τύπου Charles Manson - λέγοντας ότι σκότωσαν τη γυναίκα και τις δύο κόρες του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο MacDonald - ένας ψηλός, εμφανίσιμος στρατιωτικός χειρουργός - φαινόταν να είναι ο ιδανικός οικογενειάρχης και στην αρχή κατάφερε να πείσει τους αστυνομικούς ότι αυτός ήταν το θύμα. Κανείς δεν θα υποψιαζόταν ότι θα μπορούσε να είναι ικανός για μια τόσο αρρωστημένη βία.

Ο Αμερικανός γιατρός πίστευε ότι είχε διαπράξει τους τέλειους φόνους και ότι θα τη γλίτωνε με τα εγκλήματά του. Αλλά μετά από εννέα χρόνια τελικά πιάστηκε στα πράσα, καθώς οι ντετέκτιβ και ο πεθερός του κατάφεραν να ξετυλίξουν τον ιστό των ψεμάτων του διεστραμμένου χειρουργού.

Παρά την ψύχραιμη και επαγγελματική του συμπεριφορά, ο MacDonald προδόθηκε με πολλά βασικά στοιχεία. Η ανακάλυψη των όπλων του φόνου στον πίσω κήπο του σπιτιού, με τα δακτυλικά αποτυπώματα να έχουν σβηστεί μυστηριωδώς, έδειχνε ότι ο δολοφόνος δεν είχε φύγει από τη σκηνή του εγκλήματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρείχε επίσης ελάχιστα στοιχεία για να υποστηρίξει τους τραγελαφικούς ισχυρισμούς του για μια ληστρική συμμορία δολοφονικών χίπις και αρνήθηκε να υποβληθεί σε τεστ ανιχνευτή ψεύδους.

Επίσης, παρά την εκπαίδευσή του στην άοπλη μάχη, το δωμάτιο όπου ο MacDonald υποτίθεται ότι πάλεψε για τη ζωή του με τους επιτιθέμενους του έδειχνε ελάχιστα σημάδια πάλης. Ίνες από το μπλουζάκι της πιτζάμας του βρέθηκαν κάτω από το πτώμα της γυναίκας του και στα υπνοδωμάτια των δύο θυγατέρων του.

Η γυναίκα του με τις δυο κόρες τους την Κίμπερλι, και την Κρίστεν
Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, την Κίμπερλι, δεξιά, και την Κρίστεν, αριστερά, ενώ ετοιμαζόταν να αποκτήσει και ένα τρίτο.

Όταν η αστυνομία έφτασε για πρώτη φορά στο σπίτι στο Fort Bragg της Βόρειας Καρολίνας, την υποδέχτηκε μια αρρωστημένη σκηνή. Ψυχρός και αφού τα είχε υπολογίσει όλα, ο ίδιος ο MacDonald είχε κάνει την κλήση στην αστυνομία στις 3.30 π.μ. στις 17 Φεβρουαρίου 1970.Όταν έφτασε η αστυνομία, τον βρήκε καλυμμένο με αίμα να κείτεται δίπλα στο πτώμα της εγκύου συζύγου του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Colette είχε μαχαιρωθεί 16 φορές με μαχαίρι κουζίνας και 21 φορές με παγοκόφτη, ενώ και τα δύο της χέρια ήταν σπασμένα. Η μεγαλύτερη κόρη του ζευγαριού, η πεντάχρονη Kimberley, είχε ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου και είχε μαχαιρωθεί στο λαιμό. Η μικρή Kristen, δύο ετών, είχε 48 ξεχωριστές μαχαιριές.

Ο MacDonald, 26 ετών, γιατρός και μέλος των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ (Green Beret), είχε υποστεί διάτρηση πνεύμονα και αρκετές μαχαιριές, καθώς και μώλωπες στο κεφάλι. Είχε πρόσφατα ολοκληρώσει μια 24ωρη βάρδια στο κοντινό νοσοκομείο Hamlet.

Στον κήπο, οι ερευνητές βρήκαν αργότερα τα φονικά όπλα, ένα παγοκόφτη και ένα μεγάλο κομμάτι ξύλο. Ο MacDonald ισχυρίστηκε στην αστυνομία ότι κοιμόταν στον καναπέ όταν του επιτέθηκε «μια συμμορία χίπις». Μεταξύ αυτών ήταν και μια γυναίκα με καπέλο που φώναζε «το LSD είναι γκρουβ» και «σκοτώστε τα γουρούνια».

Ο Δρ Τζέφρι ΜακΝτόναλντ, καταδικασμένος για τις δολοφονίες της εγκύου συζύγου του και των δύο κορών του
Ο Δρ Τζέφρι ΜακΝτόναλντ, καταδικασμένος για τις δολοφονίες της εγκύου συζύγου του και των δύο κορών του / Φωτογραφία: Getty Images
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας «διαφορετικός» δολοφόνος

Η λέξη «γουρούνι» ήταν γραμμένη με αίμα σε ένα κεφαλάρι, σε μια προφανή απομίμηση των δολοφονιών του Τσαρλς Μάνσον ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο MacDonald είπε ότι είχε χάσει τις αισθήσεις του κατά την επίθεση και, όταν συνήλθε, η επί έξι χρόνια σύζυγός του και οι δύο μικρές του κόρες ήταν όλες νεκρές.

Γεννημένος στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης, στο σχολείο, ο Τζέφρι ήταν ένα δημοφιλές παιδί στο σχολείο, έγινε πρόεδρος του μαθητικού σώματος και βασιλιάς του χορού και ψηφίστηκε από τους συμμαθητές του ως ο πιο δημοφιλής και ο πιο πιθανός να πετύχει.

Γνώρισε τη σύζυγό του Collette στο σχολείο και άρχισαν να βγαίνουν, αν και αργότερα χώρισαν, αλλά τελικά τα ξαναβρήκαν και, το 1963, το ζευγάρι παντρεύτηκε βιαστικά, αφού έμαθαν ότι η Collette ήταν έγκυος. Ένα χρόνο αργότερα, γεννήθηκε το πρώτο τους παιδί, η Kimberley.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο MacDonald και η σύζυγός του Collette φάνηκαν να είναι το ιδανικό αμερικανικό ζευγάρι
Ο MacDonald και η σύζυγός του Collette φάνηκαν να είναι το ιδανικό αμερικανικό ζευγάρι

Αφού κατατάχθηκε στο στρατό και αργότερα έγινε εθελοντής Green Beret, η οικογένεια μετακόμισε τελικά σε μια σειρά κατοικιών στο Fort Bragg και η Collette έμεινε έγκυος για τρίτη φορά με τον πρώτο γιο του ζευγαριού.

Αφού ο MacDonald νοσηλεύτηκε για τα τραύματά του - τα οποία ήταν πολύ λιγότερο σοβαρά από εκείνα που υπέστησαν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, ανακρίθηκε από το CID (Υπηρεσία Δίωξης Κοινού Εγκλήματος).

Περαιτέρω έρευνες διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν στοιχεία για τη «χίπικη συμμορία» του MacDonald, ενώ σε πολλά ύποπτα όπλα που είχαν ανακαλυφθεί γύρω από την ιδιοκτησία, είχαν σβηστεί ύποπτα τα δακτυλικά αποτυπώματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ιατροδικαστικές εξετάσεις κατέληξαν επίσης σε μια σειρά από ευρήματα και πρόσθετα στοιχεία που διέψευδαν τα όσα ισχυριζόταν ο MacDonald ότι είχαν συμβεί.

Ο ίδιος ο MacDonald παρείχε επίσης ελάχιστα στοιχεία για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του και αρνήθηκε να υποβληθεί σε τεστ ανιχνευτή ψεύδους, ενώ είχε συμφωνήσει νωρίτερα να το κάνει. Την 1η Μαΐου 1970 του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο.

Η δίκη

Κατά την πρώτη δίκη, ο δικηγόρος του MacDonald, Bernard Segal, ισχυρίστηκε ότι οι ιατροδικαστές είχαν καταστρέψει κρίσιμα στοιχεία που υποστήριζαν την ιστορία του πελάτη του.

Πρότεινε ακόμη και μια γυναίκα ως πιθανή ύποπτη - μια έφηβη τοξικομανής και πληροφοριοδότρια της αστυνομίας, την Helena Stoeckley.

Ταιριάζει με την περιγραφή του MacDonald για μια ξανθιά γυναίκα που, όπως ισχυρίστηκε, βρισκόταν στον τόπο των φόνων και την είχε δει ένας μάρτυρας τη νύχτα που έγιναν οι δολοφονίες με διάφορους νεαρούς άνδρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Stoeckley δεν μπορούσε επίσης να θυμηθεί πού βρισκόταν τη νύχτα των εγκλημάτων και φέρεται να είχε πει σε μάρτυρα ότι δεν μπορούσε να παντρευτεί τον φίλο της μέχρι να σκοτώσουν κάποιον.

Ο Τσαρλς Μάνσον συνοδευόμενος από αστυνομικούς
Η σκηνή της δολοφονίας είχε φτιαχτεί για να μοιάζει με τις δολοφονίες του Μάνσον

Παρόλο που τόσο η Stoeckley όσο και ο φίλος της ανακρίθηκαν για τους φόνους, δεν οδηγήθηκαν ποτέ σε δίκη και τελικά οι κατηγορίες εναντίον του MacDonald αποσύρθηκαν τον Οκτώβριο του 1970.

Αφού απολύθηκε από τον στρατό, ο MacDonald μετακόμισε στην Καλιφόρνια για να εργαστεί ως γιατρός. Έγινε κάτι σαν διασημότητα, εμφανιζόμενος ακόμη και στην τηλεόραση για συνεντεύξεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, ο πατριός της Collette, Alfred Kassab, ο οποίος αρχικά είχε υποστηρίξει τον MacDonald, είχε γίνει όλο και πιο καχύποπτος απέναντί του.

Ξεκίνησε τη δική του έρευνα, απέκτησε ένα αντίγραφο της αστυνομικής συνέντευξης του MacDonald και επισκέφθηκε ακόμη και τον αρχικό τόπο του εγκλήματος.

Τελικά, ο Kassab πείστηκε- ο MacDonald είχε δολοφονήσει τη θετή του κόρη και τα δύο παιδιά του. Μετά από μια μακρά δικαστική διαμάχη, ο MacDonald παραπέμφθηκε σε δίκη για δεύτερη φορά στις 16 Ιουλίου 1979.

Στις 29 Αυγούστου 1979, ο MacDonald κρίθηκε ένοχος για μία κατηγορία φόνου πρώτου βαθμού και δύο κατηγορίες φόνου δεύτερου βαθμού και του επιβλήθηκαν τρεις φορές ισόβια κάθειρξη.

Ο MacDonald ήταν τόσο πεπεισμένος ότι θα βρισκόταν αθώος που, πριν καταδικαστεί, κάλεσε τον συγγραφέα Joe McGinniss να γράψει ένα βιβλίο για την υπόθεση που θα τον αθώωνε. Αντ' αυτού, το βιβλίο Fatal Invasion παρουσίασε τον MacDonald ως έναν ψυχρό, υπολογιστικό δολοφόνο χωρίς τύψεις για τις πράξεις του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Jeffrey MacDonald
Ο Jeffrey MacDonald / Φωτογραφία: Getty Images

Έχουν περάσει περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες από την καταδίκη του, αλλά ο MacDonald υποστηρίζει την αθωότητά του μέχρι σήμερα.Έχει ασκήσει αρκετές εφέσεις, αλλά παραμένει έγκλειστος στο ομοσπονδιακό σωφρονιστικό ίδρυμα Κάμπερλαντ στο Μέριλαντ.

Τον Αύγουστο του 2002, παντρεύτηκε μάλιστα την πρώην ιδιοκτήτρια της θεατρικής σχολής των παιδιών του, Kathryn Kurichh. Το 1998, ο MacDonald ομολόγησε και πάλι την αθωότητά του σε συνέντευξή του στο Vanity Fair.

«Είμαι ένας αξιοπρεπής άνθρωπος», υποστήριξε. «Η ενοχή μου ήταν επειδή δεν μπόρεσα να υπερασπιστώ την οικογένειά μου. Πέθαναν. Εγώ δεν… Δεν είχα την πολυτέλεια να διαλέξω τους επιτιθέμενους και να τους πω τις λίβρες ανά τετραγωνική ίντσα που έπρεπε να εφαρμόσουν στο κεφάλι και το στήθος μου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάποιοι τον υποστήριξαν. Ο σκηνοθέτης Errol Morris ξεκίνησε μια εκστρατεία για την απελευθέρωση του MacDonald το 2012. Μιλώντας τότε στο CBS, ο Morris είπε: «Πιστεύω ότι είναι αθώος επειδή κανείς δεν μου έχει δείξει ποτέ κανένα πειστικό επιχείρημα για την ενοχή του». Έγραψε μάλιστα ένα βιβλίο με τίτλο "A Wilderness of Error", στο οποίο εκθέτει όλα τα στοιχεία που πιστεύει ότι θα έπρεπε να απελευθερώσουν τον MacDonald.

Ωστόσο, πέρυσι η εφημερίδα Fayetteville Observer ανέφερε ότι ο MacDonald απέσυρε την τελευταία του προσπάθεια για ελευθερία. Τα ομοσπονδιακά αρχεία δεν ανέφεραν γιατί ο 78χρονος ακύρωσε το αίτημά του για αποφυλάκιση και δεν είναι γνωστό αν τελικά έχει παραιτηθεί από το να πεθάνει στη φυλακή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ