Τι συμβαίνει στην Ολλανδία και είναι όλοι τόσο ψηλοί; - iefimerida.gr

Τι συμβαίνει στην Ολλανδία και είναι όλοι τόσο ψηλοί;

Τι συμβαίνει στην Ολλανδία και είναι όλοι τόσο ψηλοί;
Απότομη μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφεται στην Ολλανδία μετά το δεύτερο απαγορευτικό / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ολλανδία είναι παγκοσμίως γνωστή για τις τουλίπες, τα νόστιμα τυριά της, τα coffe shops και τους πολλούς ποδηλατοδρόμους. Στη λίστα με τα πράγματα που γνωρίζετε για τη χώρα, μπορείτε πλέον να προσθέσετε κι ότι οι Ολλανδοί είναι ο ψηλότερος λαός στον κόσμο.

Το μέσο ύψος ενός Ολλανδού άνδρα είναι 182,5 εκατοστά και μιας Ολλανδής γυναίκας, 168,7 εκατοστά. Συγκριτικά, οι Αμερικανοί και οι Αμερικανίδες, έχουν ύψος 177,1 εκατοστά και 163,5 εκατοστά αντίστοιχα. Τα πράγματα όμως, δεν ήταν πάντα έτσι. Μέσω ανάλυσης των ολλανδικών στρατιωτικών αρχείων για μια μελέτη που δημοσίευσε η Royal Society του Λονδίνου, διαπιστώθηκε ότι στα μέσα του 1800, οι άνδρες στην Ολλανδία ήταν στην πραγματικότητα μεταξύ των πιο κοντών ανθρώπων στην Ευρώπη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το 1860, Ολλανδοί στρατιωτικοί είχαν ύψος περίπου 1,65 μ.», δήλωσε η καθηγήτρια Λουίζ Μπάρετ από το Πανεπιστήμιο Lethbridge του Καναδά, η οποία συμμετείχε στη μελέτη. «Εκείνη την εποχή οι άνδρες στις ΗΠΑ ήταν περίπου 5 εκατοστά ψηλότεροι και αυτό τους έκανε να είναι οι ψηλότεροι άνθρωποι στον κόσμο».

Πώς οι Ολλανδοί ξεπέρασαν τους Αμερικανούς στο ύψος

Έκτοτε, ωστόσο, υπήρξε μια αξιοσημείωτη αντιστροφή των ρόλων: σε μόλις 160 χρόνια, οι Ολλανδοί άνδρες ψήλωσαν κατά 20 εκατοστά, ξεπερνώντας τους Αμερικανούς, οι οποίοι είχαν ψηλώσει μόλις 6 εκατοστά.

«Αυτό είναι πολύ γρήγορο για να είναι γενετικό αποτέλεσμα», δήλωσε η Μπάρετ, αν και πιστεύει ότι η φυσική επιλογή έπαιξε ρόλο. Πράγματι, η μελέτη της διαπίστωσε ότι τα πιο γόνιμα ζευγάρια στην Ολλανδία - εκείνα που έχουν τα περισσότερα παιδιά - είναι ψηλοί άνδρες και γυναίκες με μέσο ύψος. Όσο για τα πιο γόνιμα αμερικανικά ζευγάρια; Πρόκειται για κοντές γυναίκες και άνδρες μεσαίου ύψους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επίσης, συνέβαλαν στην άνοδο των ποσοστών ύψους των Ολλανδών, πρόσθεσε η Μπάρετ, ενώ δίνοντας μια άλλη εξήγηση για το γεγονός ότι οι Ολλανδοί ξεπέρασαν τους Αμερικανούς στο ύψος, ανέφερε το κορυφαίο παγκόσμιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των Κάτω Χωρών, τα χαμηλά επίπεδα εισοδηματικής ανισότητας και το εξαιρετικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.

Ο ρόλος του γάλακτος και των τυριών

Στη συνέχεια, υπάρχει η ολλανδική διατροφή: οι άνθρωποι στην Ολλανδία, έχουν έντονη όρεξη για γαλακτοκομικά προϊόντα και μελέτες δείχνουν ότι αυτό συνέβαλε στο αυξημένο ύψος τους. «Το ασβέστιο δημιουργεί οστά και η ανάπτυξη εξαρτάται από την καλή παροχή αυτού», εξήγησε η Μπάρετ.

Σύμφωνα με τον Ben Coates, συγγραφέα του «Why The Dutch Are Different: A Journey to the Hidden Heart of Netherlands», η ολλανδική αγάπη για τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι αποτέλεσμα της γεωγραφίας της χώρας που δημιουργήθηκε από τους ίδιους τους κατοίκους. Χτισμένη σε έλη, λέει ο Coates, η Ολλανδία παλεύει με την παλίρροια εδώ και αιώνες, και σπρώχνει πίσω τη θάλασσα με ένα περίπλοκο σύστημα ανεμόμυλων, καναλιών και αμμόλοφων.

Περίπου το ένα τρίτο της Ολλανδίας, βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας (εξ ου και το όνομα «Netherlands» δηλαδή «Κάτω Χώρες»). Ένα δημοφιλές τοπικό ρητό συνοψίζει αυτό το επίτευγμα: «Ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο, αλλά οι Ολλανδοί δημιούργησαν τις Κάτω Χώρες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι λοιπόν, διώχνοντας μακριά τη θάλασσα, οι κάτοικοι ασχολήθηκαν με τη γη. Όμως, οι Ολλανδοί αγρότες δεν στράφηκαν σε καλλιέργειες όπως το σιτάρι, αλλά στις αγελάδες, που βοσκούσαν χαρούμενες σε αυτό που κάποτε ήταν ο πυθμένας του ωκεανού.

Έτσι, η βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων της χώρας αυξήθηκε και μαζί αυξήθηκε κατά συνέπεια και η κατανάλωση γάλακτος, το οποίο με τη σειρά του, βοήθησε τους Ολλανδούς, να ψηλώσουν. Αυτό που δεν έπιναν οι Ολλανδοί - οι οποίοι παραμένουν μεταξύ των μεγαλύτερων καταναλωτών γάλακτος στον κόσμο - λέει ο Coates, μετατράπηκε σε τυριά, όπως το Γκούντα και το Ένταμ, τα οποία πήραν το όνομα των ολλανδικών πόλεων όπου δημιουργήθηκαν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ολλανδία Ολλανδοί ύψος χώρα ψηλός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ