Γιάννης Σπανός: Τα ωραιότερα τραγούδια του Νέου Κύματος με τα οποία έντυσε θρυλικές ταινίες του '60 [βίντεο] - iefimerida.gr

Γιάννης Σπανός: Τα ωραιότερα τραγούδια του Νέου Κύματος με τα οποία έντυσε θρυλικές ταινίες του '60 [βίντεο]

Η Έλενα Ναθαναήλ και ο Λάκης Κομνηνός σε σκηνή από την ταινία εκείνο το καλοκαίρι που έντυσε μουσικά ο Γιάννης Σπανός
Η Έλενα Ναθαναήλ και ο Λάκης Κομνηνός σε σκηνή από την ταινία εκείνο το καλοκαίρι που έντυσε μουσικά ο Γιάννης Σπανός

Ο Γιάννης Σπανός που έντυσε μουσικά τις πιο προσωπικές μας στιγμές είναι ο άνθρωπος που γέννησε στην Ελλάδα ένα νέο είδος τραγουδιού, το «νέο κύμα».

Ένας από τους πιο αγαπημένους συνθέτες, ο Γιάννης Σπανός, που με τον ρομαντικό άγγιγμα σμίλεψε μια ολόκληρη εποχή έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κλίση του για τη μουσική ήρθε πολύ νωρίς, όταν ήταν ακόμη μαθητής στο Κιάτο και οι γονείς του δεν του στέρησαν το όνειρο να μάθει μουσική. «Σπίτι μου είχαμε πιάνο. Έπαιζε η αδερφή μου κι εγώ το άκουγα, το αφομοίωνα και έπαιζα με το αυτί» έλεγε σε παλιότερη συνέντευξή του ο ίδιος για την πρώτη του επαφή με την μουσική, μέσα από τον μεστό ήχο ενός πιάνου. Ο Γιάννης Σπανός παραδέχεται πως δεν υπήρξε παιδί θαύμα, ενώ γρήγορα άρχισε να παρουσιάζει πρόβλημα στα χέρια, ένα πρόβλημα που τον συνόδευσε σε όλη του την καριέρα.

Έφυγε για το Παρίσι σε ηλικία μόλις 20 ετών και εκεί ψήθηκε στην μουσική σκηνή της Πόλης του φωτός, παίζοντας για τον Σερζ Γκένζμπουργκ στις όχθες του Σηκουάνα. Επιστρέφοντας γνώρισε τον Αλέκο Πατσιφά που έψαχνε ανθρώπους για να στήσει μια καινούρια μουσική τάση στην Ελλάδα. Έτσι γεννήθηκε το «νέο κύμα»… νονός του όρου ήταν ο ίδιος ο Γιάννης Σπανός που ουσιαστικά απέδωσε τον γαλλικό όρο Nouvelle Vague στα ελληνικά.

Ο Γιάννης Σπανός του ελληνικού κινηματογράφου

Αν και οι μουσικές του Γιάννη Σπανού δεν περιορίζονται στο σινεμά, με τον συνθέτη να προσφέρει τραγούδια στο ελληνικό τραγούδι επί πέντε ολόκληρες δεκαετίες, τον γνωρίσαμε μέσα από τις εικόνες του ελληνικού κινηματογράφου που βρισκόταν στην χρυσή εποχή του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα από τα πρώτα τραγούδια του Γιάννη Σπανού με τη φωνή της αξεπέραστης Καίτης Χωματά ήταν το «Μια Αγάπη για το καλοκαίρι» που ακούστηκε στην ταινία «Σκιές στην Άμμο».

Μια ακόμη που αναδείχτηκε από το Νέο Κύμα και την μουσική υπογραφή του Γιάννη Σπανού ήταν η Πόπη Αστεριάδη, η οποία τραγουδούσε το 1969 το τραγούδι «Γνώρισα την αγάπη» για την ταινία «Το Νυφοπάζαρο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσα από μια ταινία που έντυσε μουσικά ο Γιάννης Σπανός γνωρίσαμε και την φωνή της Δήμητρας Γαλάνη που ερμήνευε μοναδικά το «Μη Μου Μιλάς Γι' Αγάπη» στην ταινία «Όμορφες Μέρες» του 1970.

Το 1971 η ταινία «Εκείνο το καλοκαίρι» αποτύπωνε με τον πιο όμορφο τρόπο την καρδιά του Νέου Κύματος που εμπνεύστηκε και υλοποίησε ο Γιάννης Σπανός. Τα χρώματα του φιλμ με την Έλενα Ναθαναήλ, αλλά και οι φωνές του Γιάννη Φέρτη και της Αφροδίτης Μάνου γέμιζαν με συναισθήματα την ταινία και το τραγούδι «Ένα καλοκαίρι» περνούσε στην μουσική ιστορία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο ίδιο ύφος και η ταινία «Αναζήτησις» το 1972 και πάλι με την Έλενα Ναθαναήλ, την οποία αγκάλιασε με το ξεχωριστό του ύφος, ο Γιάννης Σπανός. Το τραγούδι «Σ' Αναζητώ» από την αέρινη φωνή της Μαρίας Δημητριάδου ξυπνούσε και πάλι τα συναισθήματα σε μια ερωτική ταινία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ