Ο απίστευτος Γολγοθάς μιας 58χρονης, που προσπαθεί εδώ και χρόνια να αποδείξει στο κράτος ότι είναι ζωντανή! - iefimerida.gr

Ο απίστευτος Γολγοθάς μιας 58χρονης, που προσπαθεί εδώ και χρόνια να αποδείξει στο κράτος ότι είναι ζωντανή!

H 58χρονη Γαλλίδα Ζαν Πουσέν
H 58χρονη Γαλλίδα Ζαν Πουσέν / Φωτογραφία: BFMTV

Έναν απίστευτο εφιάλτη βιώνει εδώ και πέντε χρόνια μια 59χρονη στη Γαλλία, παγιδευμένη στα γρανάζια μιας καφκικής γραφειοκρατίας.

Όλα άρχισαν το 2016, όταν της αρνήθηκαν αρχικά οι αρμόδιες Αρχές να ανανεώσουν το διαβατήριό της. Λίγες εβδομάδες αργότερα η Ζαν Πουσέν από το Σεν Ζοζέφ, λίγο έξω από τη Λυών στη νοτιοανατολική Γαλλία κι ο γιατρός της έμειναν άναυδοι όταν το σύστημα εμφάνισε ως άκυρη την κάρτα της, που της παρείχε πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η ίδια φαντάστηκε ότι ήταν κάποιο τεχνικό λάθος, ο ίδιος λόγος που ο φαρμακοποιός της της ζήτησε να πληρώσει ολόκληρο το ποσό για τα φάρμακα που έπαιρνε για τον διαβήτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλα αυτά της φάνηκαν απλώς σαν μια σειρά ενοχλητικών συμπτώσεων, προϊόντα μιας γραφειοκρατίας που ταλανίζει πολλούς στη Γαλλία, σχολιάζει ο Guardian αφηγούμενος την αδιανόητη ταλαιπωρία της Πουσέν. Αλλά όταν η πρώην ιδιοκτήτρια εταιρείας καθαρισμού έλαβε ενημερωτικό σημείωμα από την τράπεζά της και ανακάλυψε ότι ο λογαριασμός της ήταν στο κόκκινο, μολονότι είχε πληρώσει δεκάδες επιταγές, άρχισε να ανησυχεί πραγματικά. Πήγε στο υποκατάστημα της τράπεζας, όπου την γνώριζαν εδώ και 27 χρόνια και ζήτησε διευκρινίσεις.

-«Λυπάμαι, δεν υπάρχετε», της είπε ο διευθυντής.

-«Αλλά αφού είμαι εδώ, με γνωρίζετε!»

- «Δεν μπορώ να το εξηγήσω. Αλλά τι να κάνω. Δεν υπάρχουν πια αρχεία ή λογαριασμοί στο όνομα Ζαν Πουσέν», της απάντησε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγους μήνες αργότερα, στις 12 Νοεμβρίου του 2017, δύο δικαστικοί επιμελητές παρέδωσαν στο σύζυγό της μια επιστολή που τον ενημέρωνε για τον θάνατό της. Σε μια απόφαση που εκδόθηκε δύο ημέρες νωρίτερα, το Εφετείο της Λυών έκρινε λανθασμένα ότι η Πουσέν, που είχε εμπλακεί σε μια παλιά εργασιακή διένεξη, ήταν νεκρή. «Νόμιζα ότι θα λιποθυμήσω», είπε η ίδια στον Guardian. «Αλλά σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να το τακτοποιήσω γρήγορα. Πήγα στον γιατρό, ο οποίος μου έδωσε ένα πιστοποιητικό που επιβεβαίωνε ότι είμαι ζωντανή. Όμως, εξηγώντας το πρόβλημα στην αρμόδια κρατική υπηρεσία μου είπαν ότι ουδείς μπορεί να κηρυχθεί νεκρός χωρίς να είναι και ότι το θέμα ήταν πέρα ​από την αρμοδιότητα του γραφείου».

Η εργασιακή διένεξη που ξεκίνησε τον εφιάλτη

Έκτοτε η 58χρονη Γαλλίδα ζει έναν πραγματικό εφιάλτη. Το ασφαλιστικό της ταμείο δεν πληρώνει για τα φάρμακά της για τον διαβήτη και τον θυρεοειδή, της έχουν ακυρώσει την άδεια οδήγησης, δεν μπορεί να ανανεώσει την ταυτότητά της ή το διαβατήριό της για να ταξιδέψει στο εξωτερικό. «Πολλοί διαμαρτύρονταν για το lockdown λόγω της πανδημίας, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα που εγώ βιώνω εδώ και μερικά χρόνια», λέει.

Ο εφιάλτης της έχει τις ρίζες του σε μια εικοσαετή εργασιακή διαμάχη με μια δυσαρεστημένη πρώην υπάλληλο. Το 2000 η Πουσέν διηύθυνε την επιχείρησή της που ειδικεύεται στις υπηρεσίες συντήρησης και καθαρισμού υψηλών προδιαγραφών για πολυτελή σπίτια και γραφεία στη Λυών, αλλά το φθινόπωρο της ίδια χρονιάς έχασε ένα συμβόλαιο για τον καθαρισμό ενός συγκροτήματος γραφείων για νεοφυείς επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το γαλλικό εργατικό δίκαιο, όταν μια νέα εταιρεία αναλαμβάνει μια σύμβαση, το υπάρχον προσωπικό μεταφέρεται ως μέρος της συμφωνίας. Η Πουσέν λέει ότι πραγματοποίησε 35 τέτοιες μεταφορές κατά τη διάρκεια των 20 ετών της στην επιχείρηση και είχε έναν δικηγόρο και έναν λογιστή για να αντιμετωπίσει τη διαδικασία. Σε αυτήν την περίπτωση, υπήρχε μόνο μία εργαζόμενη που έπρεπε να μεταφερθεί, η οποία προσέφυγε στα δικαστήρια, που υποχρέωσαν την πρώην εργοδότριά της να της καταβάλλει αποζημίωση άνω των 14.000 ευρώ. Αλλά η απόφαση δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί γιατί αφορούσε την εταιρεία κι όχι την ίδια την Πουσέν. Η υπάλληλος επανήλθε με νέα αγωγή το 2009, που απορρίφθηκε το 2013, αλλά στη συνέχεια προσέφυγε στο Εφετείο, που διέταξε - πιστεύοντας ότι η Πουσέν είχε πεθάνει – τον σύζυγο και τον γιο της να πληρώσουν το ποσό. Η δικηγόρος της Πουσέν, Σιλβέν Κορμέ, κατηγορεί την πρώην υπάλληλο ότι εξαπάτησε το δικαστήριο πώς η πρώην αφεντικίνα της είχε πεθάνει με σκοπό να κερδίσει την υπόθεση και να αποσπάσει την αποζημίωση από τους ψευτο-κληρονόμους της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αγώνας για την «ανάσταση» της 58χρονης

Oυδείς φαίνεται να κατανοεί, αναφέρει ο Guardian, πώς κηρύχθηκε νεκρή η 58χρονη Γαλλίδα, ή γιατί το δικαστήριο έβγαλε απόφαση βάσει μιας εικασίας ή το λόγο που αυτό το λάθος είναι τόσο δύσκολο να διορθωθεί. Η ίδια η παθούσα αγνοεί ποιος ενημέρωσε την τράπεζά της, την υπηρεσία κοινωνικής ασφάλειας κι άλλες κρατικές υπηρεσίες χωρίς να παρουσιάσει πιστοποιητικό θανάτου.

Οι ελπίδες της Ζαν Πουσέν για το τέλος του εφιάλτη της στρέφονται πλέον στην ακρόαση που θα γίνει στις 31 Αυγούστου, μετά τη μήνυση για απάτη, που κατέθεσε η συνήγορός της ελπίζοντας να πετύχει τη «νεκρανάσταση» της πελάτισσάς της και την αποδοχή από το γαλλικό κράτος ότι είναι όντως ζωντανή. Ωστόσο, θα χρειαστούν πιθανώς αρκετά χρόνια για να αποκαλύψει η σχετική έρευνα των Αρχών πώς φθάσαμε σ’ αυτή την παράλογη υπόθεση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γαλλία ζωντανή κράτος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ