«Το φιλί» -Ο πίνακας του Νικηφόρου Λύτρα με την τολμηρή για την εποχή σκηνή - iefimerida.gr

«Το φιλί» -Ο πίνακας του Νικηφόρου Λύτρα με την τολμηρή για την εποχή σκηνή

Το φιλί του Νικηφόρου Λύτρα
Ενας μοναδικός πίνακας / Φωτογραφία: Εθνική πινακοθήκη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το φιλί. Ενας πίνακας αριστούργημα του σπουδαίου Ελληνα ζωγράφου Νικηφόρου Λύτρα.

Ο Νικηφόρος Λύτρας θεωρείται ο πατέρας της νεοελληνικής ζωγραφικής. Υπήρξε στενός φίλος του Νικολάου Γύζη με τον οποίο ταξίδεψαν στο Μόναχο και τη Βαυαρία.

Είναι ο καλλιτέχνης που κατάφερε να εισάγει τις ηθογραφικές παραστάσεις στην ελληνική ζωγραφική. Χαρακτηριστικές είναι οι σκηνές από την ελληνική επαρχία την ελληνική οικογένεια, τον αστικό χώρο και το παιδί.

Στον διάσημο πίνακά του το «Φιλί» ή αλλιώς το «Φίλημα» παρακολουθούμε μια σκηνή σε μια εσωτερική αυλή, σε ένα σπίτι στην επαρχία.

Μια λυγερόκορμη κοπέλα τεντώνει υπέροχα τον κορμό της προκειμένου να φτάσει και να φιλήσει τον αγαπημένο της ο οποίος έχει ξεπροβάλλει στο παράθυρο.

Η γλάστρα με τον ολόλευκο κρίνο δίπλα της συμβολίζει την αγνότητα, ενώ ο ψηλόκορμος μίσχος μιμείται την κίνηση του λυγερόκορμου κοριτσιού.

Στα χρώματα επικρατούν οι ώχρες, τα λευκά και λίγο κόκκινο στο φέσι του κοριτσιού. Είναι αυτό το λίγο κόκκινο το αγαπούσε πολύ ο Νικηφόρος Λύτρας...

Δείτε τον πίνακα και τη συνέχεια στο Bovary.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Νικηφόρος Λύτρας πίνακας φιλί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ