Seqenenre Tao: Ο «γενναίος Φαραώ» που αιχμαλωτίστηκε σε μάχη για θορυβώδεις ιπποπόταμους και εκτελέστηκε - iefimerida.gr

Seqenenre Tao: Ο «γενναίος Φαραώ» που αιχμαλωτίστηκε σε μάχη για θορυβώδεις ιπποπόταμους και εκτελέστηκε

Η δρ Σαχάρ Σαλίμ που έκανε την αξονική τομογραφία  της μούμιας του φαραώ Seqenenre Tao
Η δρ Σαχάρ Σαλίμ που έκανε την αξονική τομογραφία της μούμιας του φαραώ Seqenenre Tao / Φωτογραφία: Sahar Saleem
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όλα ξεκίνησαν με μια διαμάχη για ιπποπόταμους και τέλειωσαν μ’ έναν Αιγύπτιο φαραώ να γονατίζει δεμένος πισθάγκωνα στο πεδίο της μάχης και τους εχθρούς να τον κατακρεουργούν σε μια τελετουργική εκτέλεση.

Αιγύπτιοι ειδικοί έκαναν αξονική τομογραφία στη μούμια του φαραώ Seqenenre Tao, που κυβέρνησε τη νότια Αίγυπτο πριν από 3.576 χρόνια κι αποκάλυψαν νέες λεπτομέρειες για τα τραύματα που επέφεραν τον θάνατό του. Ο «γενναίος Φαραώ», όπως είναι γνωστός στους Αιγυπτιολόγους, φαίνεται ότι εκτελέστηκε από πέντε εχθρούς, ο καθένας εκ των οποίων κράδαινε και διαφορετικό όπλο, μετά την ήττα του στρατού του από τις Θήβες στη μάχη με τους Υξώς του Άποφις στη βόρεια Αίγυπτο. Η μάχη, σύμφωνα με το θρύλο, ξέσπασε επειδή ο Άποφις ήθελε να εξολοθρεύσει τους θορυβώδεις ιπποποτάμους, που ζούσαν στις αιγυπτιακές Θήβες, επειδή τάραζαν τον ύπνο του με τους βρυχηθμούς τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
H βαλσαμωμένη κεφαλή του φαραώ  Seqenenre Tao, όπου διακρίνονται τα τραύματα που του κατάφεραν οι εχθροί.
H βαλσαμωμένη κεφαλή του φαραώ Seqenenre Tao, όπου διακρίνονται τα τραύματα που του κατάφεραν οι εχθροί. / Φωτογραφία αρχείου:
Wikipedia / Elliot Smith

Ο φαραώ Seqenenre Tao κυβέρνησε το νότιο τμήμα της Αιγύπτου γύρω στο 1560 – 1555 π.Χ. στη διάρκεια της λεγόμενης 17ης Δυναστείας, εποχή κατά την οποία το κεντρικό και βόρειο τμήμα της χώρας τελούσε υπό την κατοχή των Υξώς, μιας δυναστείας παλαιστινιακής προέλευσης, που ασκούσε την εξουσία από την πόλη Άβαρη στο δέλτα του Νείλου. Μολονότι ο «γενναίος φαραώ» μπορεί να έχασε τη ζωή του πολεμώντας να ενώσει την αρχαία Αίγυπτο, να σώσει τους ιπποπόταμους και να εκδιώξει τις δυνάμεις κατοχής στο βορρά, η θυσία του δεν ήταν μάταιη, αφού τον αγώνα του συνέχισε ο γιος του Ahmose I, ιδρυτής της 18ης Δυναστείας και του Νέου Βασιλείου, που κατάφερε να καταλάβει την Άβαρη περίπου 18-19 χρόνια αφότου ανέλαβε την εξουσία.

Τι αποκάλυψε η ανάλυση της μούμιας του φαραώ Seqenenre Tao

Η μούμια του φαραώ Seqenenre Tao ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους σε σύμπλεγμα τάφων στη νεκρόπολη των Θηβών το 1881 κι έκτοτε αποτελούσαν θέμα συζητήσεων οι συνθήκες του θανάτου του, αφού η εξέταση διά γυμνού οφθαλμού και με ακτίνες Χ στα τέλη της δεκαετίας του 1960 έδειχναν ότι ο φαραώ έφερε αρκετά σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, ενώ το σώμα του κανένα. Από την κακή κατάσταση της μούμιας –είχαν βγάλει τότε το συμπέρασμα ότι ο Seqenenre Tao βαλσαμώθηκε βιαστικά. Διάφορες θεωρίες αναπτύχθηκαν για να εξηγήσουν αυτά τα ευρήματα, όπως ότι ο φαραώ δολοφονήθηκε στον ύπνο του στο πλαίσιο συνωμοσίας στα ανάκτορα, ή ότι πιάστηκε αιχμάλωτος και εκτελέστηκε ίσως από τον ίδιο τον βασιλιά των Υξώς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως η λεπτομερής εξέταση των αξονικών τομογραφιών έφερε στο φως κακώσεις, που είχαν καλύψει επιμελώς εκείνοι που βαλσάμωσαν τη σορό του, γεγονός που αποδεικνύει ότι η διαδικασία δεν έγινε βιαστικά, αλλά σε ειδικό εργαστήριο. Οι αξονικές τομογραφίες αποκάλυψαν ακόμη ότι ο φαραώ ήταν ηλικίας περίπου 40 ετών όταν εκτελέστηκε. Βάσει των ευρημάτων τους οι ερευνητές κατέληξαν ότι ο Seqenenre Tao πιάστηκε όντως αιχμάλωτος στο πεδίο της μάχης και ότι του έδεσαν τα χέρια πισθάγκωνα για να μην μπορεί να αμυνθεί. «Αυτό υποδεικνύει ότι ο Seqenenre Tao ήταν πραγματικά στην πρώτη γραμμή της μάχης με τους στρατιώτες του διακινδυνεύοντας τη ζωή του για να απελευθερώσει την Αίγυπτο», λέει η συντάκτρια της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση “Frontiers in Medicin” Σαχάρ Σαλίμ του Πανεπιστημίου του Καϊρου. Σύμφωνα με τους ερευνητές στην εκτέλεση του φαραώ φαίνεται ότι μετείχαν αρκετά άτομα, ενώ η ανάλυση των τραυμάτων του δείχνει ότι προήλθαν από πέντε διαφορετικά όπλα των Υξώς. «Σε μια κανονική εκτέλεση δεμένου αιχμαλώτου ένας είναι ο δήμιος που καταφέρνει πλήγματα πιθανώς από διαφορετικές γωνίες, αλλά όχι με διαφορετικά όπλα. Ο θάνατος του Seqenenre Tao ήταν μάλλον μια τελετουργική εκτέλεση», εξηγεί η καθηγήτρια Σαλίμ. Τα ευρήματα της ομάδας της, όπως λέει η ίδια, φέρνουν στο φως σημαντικές νέες λεπτομέρειες για μια κομβική περίοδο στην ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου: «Ο θάνατος του Seqenenre Tao έδωσε την ώθηση στους διαδόχους να συνεχίσουν να μάχονται για την ένωση της Αιγύπτου και τη δημιουργία του Νέου Βασιλείου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ