Εύα Μπράουν, η ζωή της ερωμένης του Χίτλερ: Απόπειρες αυτοκτονίας, υστερίες και παραλογισμός

Αδόλφος Χίτλερ και Εύα Μπράουν /Φωτογραφία: AP

Υπήρξε στο πλευρό του αδίστακτου Χίτλερ στα τελευταία χρόνια της ζωής του. Ενα μικρό κορίτσι, η Εύα Μπράουν που ερωτεύτηκε έναν Ναζί, έγινε υποχείριό του και αυτοκτόνησε μαζί του στο τέλος, με δηλητήριο.

Άγνωστες λεπτομέρειες της ζωής της Εύα Μπράουν φέρνει στο φως έναν νέο βιβλίο που κυκλοφορεί με τίτλο «Nazi Wives» που επιχειρεί να ρίξει φως στις ζωές των γυναικών εκείνων που στάθηκαν στο πλευρό των αδίστακτων Ναζί, οι θηριωδίες των οποίων είναι γνωστές σε όλο τον κόσμο. Ποια ήταν όμως, η Εύα Μπράουν;

Ο Αδόλφος Χίτλερ με την Εύα Μπράουν

Η γνωριμία τους και η έρευνα του Χίτλερ για την Εύα Μπράουν

Ο Χίτλερ ανέθεσε στον ιδιωτικό του γραμματέα ένα έργο το 1930 που απαιτούσε διακριτικότητα – να εξετάσει την καταγωγή ενός 17χρονου κοριτσιού που γνώρισε σε ένα στούντιο φωτογραφίας στο Μόναχο, στο οποίο εκείνο εργαζόταν ως βοηθός. Ανήκε στην Άρια φυλή; Αφού έκανε την έρευνά του, ο Μάρτιν Μπόρμαν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει πως στις φλέβες της Εύα Μπράουν δεν κυλούσε ούτε εβραϊκό αίμα.

Από την στιγμή εκείνη και μετά, ο Αδόλφος Χίτλερ περνούσε συχνά από το στούντιο, όπου και την έπαιρνε και πήγαιναν για φαγητό ή για να δουν μία ταινία. Πιθανότατα, άρχισε να κοιμάται μαζί της στις αρχές του 1932. Κατά κάποιον τρόπο, η Εύα δεν ταίριαζε στα καλούπια της ναζιστικής γυναίκας: κάπνιζε, ακολουθούσε τις τελευταίες τάσεις της Αμερικανικής μουσικής, διάβαζε περιοδικά μόδας και φορούσε μέικ απ.

Ο Χίτλερ γνώρισε την Εύα Μπράουν σε ένα στούντιο φωτογραφίας όταν εκείνη ήταν μόλις 17 ετών

Ωστόσο, με άλλους τρόπους ενσάρκωνε το ιδεώδες του Χίτλερ:ήταν αθλητικός τύπος, ξανθιά και δεν είχε σχεδόν κανένα ενδιαφέρον για την πολιτική. Το καλύτερο από όλα: ήταν συναισθηματικά ανώριμη και εύκολο να την χειραγωγήσει κάποιος.

Οι δύο απόπειρες αυτοκτονίας της

Αφού επέτρεψε στον Χίτλερ να την χειραγωγήσει, η Εύα Μπράουν άρχισε να απογοητεύεται, όχι για όσα έκανε αλλά γιατί ένιωθε πως την εγκατέλειπε, επειδή τον έβλεπε πολύ σπάνια! Μάλιστα, μια μέρα, σε απόγνωση, έγραψε μία αποχαιρετιστήρια επιστολή και αυτοπυροβολήθηκε. Η σφαίρα χτύπησε τον λαιμό της και παραλίγο να πετύχει μία αρτηρία. Αιμορραγώντας, κατάφερε να καλέσει έναν γιατρό, που την μετέφερε στο νοσοκομείο. Ο Χίτλερ υποσχέθηκε να την βλέπει πιο συχνά. Και όντως το έκανε για μερικά χρόνια.

Η Εύα Μπράουν απείχε πολύ από τις γυναίκες που είχαν στο πλάι τους οι Ναζί, ήταν αθλητικός τύπος, λάτρης της αμερικανικής μουσικής και διάβαζε περιοδικά μόδας

Το 1935, επί ολόκληρες εβδομάδες, δεν την είχε πάρει ούτε ένα τηλέφωνο. Όταν η Εύα κατάφερε τελικά να τον δει για δύο ώρες, όταν ο Χίτλερ επέστρεψε στο Βερολίνο δεν της είπε ούτε αντίο. Για τους επόμενους δύο μήνες, η διάθεσή της είχε πολλές διακυμάνσεις, φτάνοντας σε μια σχεδόν υστερική κορύφωση τον Μάιο, όταν πήρε υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών. Ευτυχώς, η μικρότερη αδερφή της την βρήκε έγκαιρα.

Σε αυτό το σημείο, ο Χίτλερ συνειδητοποίησε ότι ήρθε η ώρα να εμφανίσει δημόσια την Εύα Μπράουν. Την πήρε μαζί του στο πάρτι των Ναζί στην Νυρεμβέργη, την σύστησε στην πάντα χαρούμενη Μάγδα Γκέμπελς. Η σύζυγος της επικεφαλής της προπαγάνδας των Ναζί «είχε σοκαριστεί« από αυτό το «ιδιότροπο και με βλέμμα απογοήτευσης, κορίτσι που καθόταν στο VIP τμήμα». Όταν κάποια από τα αρνητικά σχόλια της Μάγδας έφτασαν στα αυτιά του Χίτλερ, εξοργίστηκε τόσο πολύ που αρνήθηκε να την ξαναδεί για πάνω από 6 μήνες.

Απομονωμένη, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας

Το 1936, πήγε με την Εύα Μπράουν στο Μπέργκοφ, το χειμερινό του καταφύγιο στις Άλπεις. Αλλά δεν ήθελε να έχει μαζί του την κοπέλα του στις συναντήσεις του με διάσημους ή ξένους πολιτικούς. Σε τακτική βάση, έμενε απομονωμένη στο δωμάτιό της ή επέστρεφε στο Μόναχο, ή της έλεγαν να εξαφανιστεί για λίγες ώρες. Ωστόσο, χάρη στην επιρροή της στον Αδόλφο Χίτλερ, ο Τζόζεφ και η Μάγδα Γκέμπελς δεν αγόρασαν ποτέ κάποιο ακίνητο στην περιοχή.

Μια μέρα, η Μάγδα – έγκυος σε προχωρημένη εγκυμοσύνη εκείνη την περίοδο - ζήτησε από την Εύα Μπράουν να της δέσει τα κορδόνια των παπουτσιών της γιατί δυσκολευόταν να σκύψει. H Εύα, απόλυτα ήρεμη χτύπησε το κουδούνι και ζήτησε από την υπηρέτρια να το κάνει.

Η Εύα Μπράουν έκανε δύο απόπειρες αυτοκτονίας

Η ζωή στο Μπέργκοφ ήταν ήρεμη. Τις περισσότερες ημέρες, ο Αδόλφος Χίτλερ και η Εύα Μπράουν έπιναν το τσάι τους και έτρωγαν το κέικ τους στις 4 το απόγευμα, και μερικές φορές τους έπαιρνε ο ύπνος στις πολυθρόνες τους. Τα περισσότερα βράδια είτε παρακολουθούσαν κάποια ταινία ή ο Χίτλερ θα έδινε κάποιον από τους ατελείωτους μονολόγους του, που ακόμη και το ακροατήριο δυσκολευόταν να παρακολουθήσει και να μείνει ξύπνιο.

Παρά την απαγόρευση, φορούσε τρία νέα φορέματα την ημέρα

Η Εύα Μπράουν άρχισε να γίνεται όλο και πιο δυναμική κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν οι Ναζί απαγόρευσαν τα καλλυντικά, σιγουρεύτηκε ότι η ίδια δεν θα υπόκειται σε αυτό τον περιορισμό. Ακόμη και οι περιορισμοί στα ενδύματα δεν είχαν κανένα αντίκτυπο επάνω της. Η ερωμένη του Χίτλερ συνέχισε να φορά τρία νέα φορέματα κάθε μέρα – ένα για το γεύμα, ένα για το τσάι και ένα για το δείπνο – πολλά εκ των οποίων γνωστών ιταλικών και γαλλικών οίκων μόδας.

Περνούσαν πολλές ώρες χαλαρώνοντας και απολαμβάνοντας το τσάι τους

Όταν κατέστη σαφές ότι η Γερμανία έχασε τον πόλεμο, επέμεινε να μείνει μαζί με τον Χίτλερ στο καταφύγιό του στο Βερολίνο. «Ήρθα γιατί χρωστάω τα πάντα στο αφεντικό μου, γι’ αυτή την υπέροχη ζωή» είπε στον γραμματέα της. Η ατμόσφαιρα στο πάρτι γενεθλίων του Αδόλφου Χίτλερ στις 20 Απριλίου 1945 ήταν πιο χαλαρή από ποτέ. Ο Χίτλερ πήγε νωρίς για ύπνο. Η Εύα όμως ήταν αποφασισμένη να διασκεδάσει. Σύμφωνα με έναν από τους νέους γραμματείς του, «μια ανήσυχη φλόγα έκαιγε στα μάτια της». Η Εύα Μπράουν ήθελε να «χορέψει, να πιει, να ξεχάσει». Μαζί με τον Μάρτιν Μόρμαν και κάποιους άλλους ήπιαν μερικές σαμπάνιες και έβαλαν έναν δίσκο να παίζει ξανά και ξανά.

Ο γάμος τους και η αυτοκτονία τους

Στις 29 Απριλίου, η Εύα Μπράουν και ο Αδόλφος Χίτλερ παντρεύτηκαν. Τις ώρες πριν από τον γάμο, ο Χίτλερ έγραψε στην τελευταία του διαθήκη: «Τώρα, λίγο πριν τελειώσω την γήινη ύπαρξή μου, αποφάσισα να πάρω ως σύζυγό μου το κορίτσι που, μετά από χρόνια πιστής φιλίας, επέστρεψε εθελοντικά στην σχεδόν πολιορκημένη πόλη για να μοιραστεί την μοίρα της με την δική μου. Είναι επιθυμία της να πεθάνει μαζί μου, ως σύζυγός μου».

Αδόλφος Χίτλερ και Εύα Μπράουν παντρεύτηκαν λίγο πριν αυτοκτονήσουν/Φωτογραφία: Getty Images

Στην τελετή του γάμου, στην οποία παραβρέθηκαν ο Μπρόρμαν και οι Γκέμπες, η Εύα Μπράουν φορούσε ένα φόρεμα από μεταξωτό ταφτά και τα καλύτερα κοσμήματά της. Παρόλο που το καταφύγιο δεχόταν πυροβολισμούς, η διάθεση ήταν «εορταστική», σύμφωνα με τον σοφέρ του Χίτλερ. Υπήρχε σαμπάνια και σάντουιτς και όλοι «μιλούσαν με νοσταλγία για το παρελθόν».

Την επόμενη μέρα, στις 3:15 μ.μ., ο Χίτλερ και η Εύα Μπράουν πήγαν στα κοινά τους δωμάτια. Ο Μπόρμαν περίμενε έξω από την πόρτα προτού μπει μέσα. Όταν είδε τα δύο πτώματα στον καναπέ, έγινε «άσπρος σαν την κιμωλία». Ο Χίτλερ είχε πάρει δηλητήριο και έπειτα αυτοπυροβολήθηκε με το πιστόλι του, το οποίο βρέθηκε στο πάτωμα κοντά στα πόδια του. Η Εύα Μπράουν, τότε 33 χρονών, ντυμένη στα μαύρα, βρισκόταν ακριβώς δίπλα του κι αυτή νεκρή. Το δηλητήριο είχε αφήσει τα σημάδια του, παραμορφώνοντας το όμορφο πρόσωπό της.

Φωτογραφίες: AP, Getty Images

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ