Δημήτρης Δασκαλάκης, ο λοιμωξιολόγος-προφήτης που εμπιστεύεται στα δύσκολα ο Μπάιντεν -Όσα αφηγήθηκε στο iefimerida - iefimerida.gr

Δημήτρης Δασκαλάκης, ο λοιμωξιολόγος-προφήτης που εμπιστεύεται στα δύσκολα ο Μπάιντεν -Όσα αφηγήθηκε στο iefimerida

Δημήτρης Δασκαλάκης γιατρός
AIDS, covid, ευλογιά των πιθήκων. Στα δύσκολα, το αμερικανικό σύστημα και ο ίδιος ο Μπάιντεν ζητούν τη βοήθεια του Δημήτρη Δασκαλάκη από την Ευρυτανία / Facebook

Τα αμερικανικά μέσα τον αποκαλούν προφήτη, ακτιβιστή, επαναστάτη. Κοιτούν τον Δημήτρη Δασκαλάκη με δέος, αφού οδήγησε τη Νέα Υόρκη στα χαμηλότερα ποσοστά κρουσμάτων HIV στην ιστορία της. Τώρα, ο Μπάιντεν τού ζητάει να τα βάλει με ένα νέο θηρίο: την ευλογιά των πιθήκων.

«Οι γονείς μου κατάγονται από την Ευρυτανία. Η βασική μου σύνδεση με την Ελλάδα αφορά την ηθική που έχω στην εργασία μου και το πάθος που μου ενστάλλαξαν οι γονείς μου», μου λέει ο Δημήτρης Δασκαλάκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Aπό το Μεγάλο Χωριό ο πατέρας του, από το Καρπενήσι η μητέρα του, ενώ ο Δημήτρης γεννήθηκε στην Ουάσιγκτον. Eίναι Νοέμβρης του 2019, έχει φτάσει μόλις στην Αθήνα από τη Νέα Υόρκη με τον σύζυγό του Μάικλ, προκειμένου να μιλήσει στη μεγάλη εκδήλωση της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση «Ι’m Positive» και δίνει συνέντευξη στο iefimerida.

O dr Demetre Daskalakis / Facebook
O dr Demetre Daskalakis / Facebook

Βαθιά επικοινωνιακός, ο γιατρός ακτιβιστής, που σχεδόν εξαφάνισε τον HIV από τη Νέα Υόρκη, μόλις χθες ορίστηκε από τον Τζο Μπάιντεν στην ομάδα των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων... Της νέας νόσου που έχει σημάνει όλα τα καμπανάκια συναγερμού στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Συγκεκριμένα, ο Μπάιντεν διόρισε τον Ρόμπερτ Φέντον συντονιστή του Λευκού Οίκου για να ηγηθεί της απόκρισης στην ευλογιά των πιθήκων και τον Δημήτρη Δασκαλάκη αναπληρωτή συντονιστή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Αν το να ηγείσαι είναι ριζοσπαστικό, τότε ναι, είμαι ριζοσπάστης», λέει στο iefimerida
«Αν το να ηγείσαι είναι ριζοσπαστικό, τότε ναι, είμαι ριζοσπάστης», λέει στο iefimerida

Επόμενη αποστολή: Ευλογιά των πιθήκων

Εχοντας μια τεράστια καριέρα στην Ιατρική, στη δημόσια προσφορά, αποτελώντας έναν θρύλο στις ΗΠΑ, έναν αγωνιστή, έναν ακτιβιστή που έχει φέρει τη διαφορά στη ζωή και την υγεία στην κοινότητα LGBTQ+ και όχι μόνο, εξακολουθεί να εμπνέεται και να συγκινείται από την ελληνική ρίζα του.

«Εχουν πεθάνει οι γονείς μου, όμως, αν ζούσαν, θα χαμογελούσαν με περηφάνια που επιστρέφω στην πατρίδα τους προκειμένου να δώσω ένα καλό παράδειγμα, να εμπνεύσω νέους ανθρώπους. Είναι μια πολύ συναισθηματική στιγμή για μένα αυτή. Είμαι περήφανος για την καταγωγή μου», μου έλεγε τρία χρόνια πριν.

Ο Δ. Δασκαλάκης είχε μιλήσει στην Αθήνα για το πώς με την εισαγωγή του φαρμάκου PrEP, που προφυλάσσει από τον HIV, κατόρθωσε να μειώσει στο κατώτερο σημείο της ιστορίας της Νέας Υόρκης τη μετάδοση του ιού. Για το όνειρό του να βρεθεί το εμβόλιο κατά του ιού και κυρίως να σταματήσει ο πραγματικός εφιάλτης, που είναι αυτός του στίγματος και του μίσους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον καιρό της πανδημίας του κορωνοϊού επιστρατεύθηκε για να βοηθήσει και σε αυτή τη μάχη και κατόρθωσε να κάνει και πάλι άλματα μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες, πρωτόγνωρες συνθήκες.

Η επιστήμη χωρίς πάθος είναι απλά λέξεις στα βιβλία

Τώρα, ο Δημήτρης Δασκαλάκης πρέπει να βρει τη λύση, να σβήσει τον γρίφο της ευλογιάς των πιθήκων, που μοιάζει τρομακτική.

Αν και η αντιμετώπιση του AIDS ήταν η μέχρι τώρα ζωή του με έντονα ακτιβιστικά στοιχεία, αξίζει να δούμε πώς αυτή η εμπειρία του θα χρησιμεύσει στη νέα του αποστολή. Τον ρωτώ πώς συνδέεται η ιατρική ιδιότητα με αυτή του ακτιβιστή. «Οι γιατροί έχουμε το σημαντικό χρέος να μιλάμε και να υπερασπιζόμαστε την υγεία της κοινότητάς μας. Η επιστήμη χωρίς πάθος και η κοινότητα χωρίς συλλογικότητα είναι απλά λέξεις σε ένα βιβλίο ή μια ιατρική έκδοση. Εχει καθοριστική σημασία να κινητοποιούμε κοινότητες, να αντιμετωπίζουμε το στίγμα και να εφαρμόζουμε τις καλές πρακτικές της επιστήμης με δυνατή και εμφατική φωνή».

Τα μέσα ενημέρωσης τον έχουν χαρακτηρίσει «radical gay doctor», ακόμα και «το όπλο του Μπάιντεν εναντίον του AIDS». Τώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος του ανέθεσε να συντονίσει τη στρατηγική για την πάταξη της ευλογιάς των πιθήκων, την ενημέρωση του κοινού και τη δημιουργία συνθηκών απόλυτης προσβασιμότητας στα τεστ, τη διάγνωση, τη θεραπεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Συχνά εκπλήσσομαι που με αποκαλούν ριζοσπάστη», έλεγε στη συνέντευξη στο iefimerida.

To να ρισκάρεις, σου επιτρέπει να αναπτύσσεσαι, λέει ο Δημήτρης Δασκαλάκης / ΑP Images
To να ρισκάρεις, σου επιτρέπει να αναπτύσσεσαι, λέει ο Δημήτρης Δασκαλάκης / ΑP Images

Η αλλαγή πρέπει να είναι ενοχλητική, να αποδιοργανώνει

«Απλώς, δουλεύω με τους συνεργάτες μου και τον οργανισμό μου για να παρουσιάσουμε επιστημονικά αποδεδειγμένες παρεμβάσεις που αντιμετωπίζουν τον ΗIV και προστατεύουν τη δημόσια υγεία. Αν αυτό είναι ριζοσπαστικό, τότε… ας είναι έτσι. Το να ρισκάρεις, σου επιτρέπει να αναπτύσσεσαι. Πρέπει να υιοθετούμε νωρίς την αλλαγή, πρέπει να ηγούμαστε και όχι να ακολουθούμε. Αν το να ηγείσαι είναι ριζοσπαστικό, τότε ναι, είμαι ριζοσπάστης. Η αλλαγή πρέπει να είναι ενοχλητική, να αποδιοργανώνει. Πρέπει να προκαλέσει τις κυρίαρχες νόρμες και να ανατρέψει τις λάθος προσλήψεις, που οδηγούν σε στασιμότητα και εφησυχασμό».

Η τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα ήταν τον χειμώνα του 2019. Μετά ήρθε η πανδημία. Ακόμα και τα ταξίδια του στα ελληνικά νησιά σταμάτησαν. Με τα νέα του καθήκοντα είναι άγνωστο πότε θα κατορθώσει να επιστρέψει. Οπως και τον Νοέμβριο του 2019, που τον άκουγα, έτσι και τώρα δεν μπορώ να μην αναρωτιέμαι πόσα θα προσέφερε η γνώμη του, η συμβουλή του στην ελληνική κοινωνία και στο ελληνικό σύστημα υγείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάθε τόσο Ελληνες επιφανείς και σημαντικοί, με διεθνή καριέρα, καλούνται από την πολιτεία να συμβάλουν. Αλλά ο dr Demetre Daskalakis φαίνεται ότι είναι εκτός των ελληνικών ραντάρ. Η Νέα Υόρκη, ο Λευκός Οίκος, οι ΗΠΑ τον έχουν κερδίσει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ