Πώς μυρίζει το Διάστημα -Το άρωμα που ζωντανεύει τις μυρωδιές που βιώνουν οι αστροναύτες μακριά από τη Γη [βίντεο & εικόνες] - iefimerida.gr

Πώς μυρίζει το Διάστημα -Το άρωμα που ζωντανεύει τις μυρωδιές που βιώνουν οι αστροναύτες μακριά από τη Γη [βίντεο & εικόνες]

Αστροναύτες σε αποστολή στο διάστημα
Αστροναύτες σε αποστολή στο διάστημα / Φωτογραφία: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πώς μυρίζει άραγε το Διάστημα; Πολλά μπορεί να υποθέσει κανείς για την αίσθηση που δίνει η παραμονή στο Διάστημα, όμως λίγοι υπέθεσαν πως εκεί έξω υπάρχει μια ξεχωριστή μοναδική μυρωδιά.

Εδώ και δεκαετίες, η NASA είχε δημιουργήσει ένα άρωμα που προσιδιάζει με την αίσθηση που έχουν οι αστροναύτες κατά την παραμονή τους στο Διάστημα. Σκοπός τους ήταν να δίνουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα στους ανθρώπους που εκπαιδεύονται για μια αποστολή έξω από τη στρατόσφαιρα της Γης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο δημιουργός του αρώματος του Διαστήματος

Σήμερα, πρώην εργαζόμενος της NASA αποφάσισε να δώσει σε όλο τον κόσμο το άρωμα που αναδίδει το αχανές Διάστημα. Το άρωμα του Διαστήματος, Eau de Space, όπως το ονόμασαν οι δημιουργοί του, σχεδίασε ο Στιβ Πιρς. Ο Αμερικανός εργάστηκε πριν από χρόνια ως χημικός στη NASA, με αποστολή να δημιουργήσει ακριβώς αυτό... το άρωμα του Διαστήματος. Από το 2008 που ξεκίνησε, χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να το καταφέρει.

Το μπουκαλάκι με το νέο άρωμα που φέρνει τη μυρωδιά του διαστήματος στη γη
Το μπουκαλάκι με το νέο άρωμα που φέρνει τη μυρωδιά του Διαστήματος στη Γη / Φωτογραφία: kickstarter.com

Όπως διαβάζουμε ωστόσο στην ιστοσελίδα του αρώματος, η μυρωδιά του Διαστήματος δημιουργήθηκε πριν από δεκαετίες στο πλαίσιο της εκπαίδευσης αστροναυτών πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους στο Διάστημα.

Πώς μυρίζει όμως το Διάστημα;

Ο Τόνι Αντονέλι, πρώην αστροναύτης στη NASA και πιλότος διαστημικών αεροσκαφών περιγράφει εκστασιασμένος την πρώτη του αποστολή στο Διάστημα και την εντύπωση που του είχε προκαλέσει η μυρωδιά του Διαστήματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κανείς δεν μου είπε πως το Διάστημα έχει μυρωδιά και πως είναι ισχυρή και δεν μοιάζει με τίποτα από όσα είχα νιώσει στη Γη», σημείωσε ο αστροναύτης που επιχείρησε να εξηγήσει τι του θυμίζει. Έχει, όπως λέει, μια μεταλλική αίσθηση, αναμεμειγμένη με άλλες μυρωδιές που είναι δύσκολο για τον Αντονέλι να τις περιγράψει.

«Είναι σαν τη μυρωδιά της πυρίτιδας, μετά από μια ριπή όπλου», σημειώνει με τη σειρά της η Πέγκι Γουίτσον, αστροναύτης και πρώην «ένοικος» του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, στο CNN. «Νομίζω πως είναι κάπως πικρή, σε συνδυασμό με καπνιστή και καμένη», σημείωνε η ίδια σε συνέντευξή της από το 2002.

Βίντεο: Πυρίτιδα, ρούμι και σμέουρα το άρωμα του διαστήματος

Οι δημιουργοί του αρώματος υποστηρίζουν πάντως πως το άρωμα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες αστροναυτών, διαθέτει όντως αυτή την αίσθηση πυρίτιδας, ψημένης μπριζόλας, αλλά και μια μυρωδιά από σμέουρο και ρούμι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι άνθρωποι πίσω από την προσπάθεια ισχυρίζονται πως συνεργάστηκαν με ορισμένους από τους καλύτερους αρωματοποιούς στον κόσμο, ενώ τώρα αναζητούν χρηματοδότηση προκειμένου να μπορέσουν να παράγουν μαζικά το άρωμα του Διαστήματος.

Ο επιστημονικός στόχος πίσω από το άρωμα του Διαστήματος

Ο σκοπός τους δεν είναι να προσφέρουν σε κάποιους τη δυνατότητα να μυρίζουν σαν… να έρχονται από το Διάστημα. Όπως σημειώνουν, στόχος τους είναι να συνεργαστούν με σχολεία και οργανισμούς που προσφέρουν εκπαίδευση STEM (τα αρχικά για μια σειρά μαθημάτων εφαρμοσμένων επιστημών που αφορούν στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά).

Στόχος τους είναι οι επιστήμονες του μέλλοντος να έχουν μια πιο πλήρη εικόνα για το αχανές και σαγηνευτικό Διάστημα και φυσικά, πέραν της εικόνας, η όσφρηση μπορεί να δημιουργήσει πιο ολοκληρωμένη θεώρηση του Διαστήματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Άρωμα διάστημα αστρονάυτες NASA Επιστήμη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ