Βρετανή ζωγράφος αποτυπώνει το ελληνικό καλοκαίρι σε ακουαρέλες και είναι σαν να βλέπεις κάπου τον εαυτό σου! Μιλά στο iefimerida για τον έρωτά της με την Ελλάδα

Κολυμβήτρια επιστρέφει στο σκάφος με ένα μπουκάλι νερό / @Alison Jon

Όταν η Βρετανή ζωγράφος Άλισον Τζόουνς συνάντησε τον σύζυγό της από την Ιθάκη, ένιωσε ότι ήταν το πεπρωμένο της.

Λατρεύει τη χώρα μας και την επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι, όπου απολαμβάνει τις διακοπές της, στο πατρικό σπίτι του συζύγου της στην Ιθάκη. «Έχω εμμονή με την Ελλάδα, τους ήρωες και τις μάγισσες, τα ξόρκια και τις μεταμορφώσεις», λέει χαρακτηριστικά η ίδια.

Το ελληνικό καλοκαίρι την εμπνέει ιδιαίτερα και αποτυπώνει τις εικόνες που της κάνουν εντύπωση, σε ακουαρέλες. Μάλιστα, όπως δηλώνει, αρχικά το μάτι της δεν ήταν και πολύ εξοικειωμένο με τέτοιες εικόνες, με το στιλ αυτό, ως Βορειο-Eυρωπαία, αλλά θαυμάζει τον χαλαρό τρόπο των Ελλήνων στην παραλία και τις ηλικιωμένες γυναίκες που αγαπούν το σώμα τους και δεν ντρέπονται να το δείξουν φορώντας μπικίνι.

Κορίτσι χαλαρώνει διαβάζοντας βιβλίο σε παραλία της Ιθάκης / @Alison Jones

«Η Ιθάκη ήταν οι πρώτες μου διακοπές στην παραλία (όταν ήμουν 33 ετών) και μου άνοιξαν τα μάτια οι χαλαροί τρόποι των Ελλήνων και των Ιταλών στην παραλία, ακόμη και γιαγιάδες που υποστηρίζουν τα μπικίνι και τα μεγάλα γυαλιά ηλίου που φορούν, απολαμβάνοντας το σώμα τους με τρόπο που εγώ, ως βορειοευρωπαία, συνηθισμένη να κάνω διακοπές σε κάμπινγκ, κυρίως ντυμένη με ένα ανοράκ, το βρήκα αρκετά εντυπωσιακό», δήλωσε η Βρετανίδα ζωγράφος στο iefimerida.

Μεσήλικο ζευγάρι σε μια βάρκα / @Alison Jones

Ποια είναι η ζωγράφος Αλισον Τζόουνς

Η Αλισον Τζόουνς μετακόμισε στο Λονδίνο από το St.Annes-on-Sea ως φοιτήτρια στις αρχές της δεκαετίας του '80 για να σπουδάσει στο Goldsmiths and the Slade. «Στο Λονδίνο, ζωγραφίζω κυρίως λάδια σε καμβά και αυτές οι ακουαρέλες είναι κάτι που κάνω στις καλοκαιρινές μου διακοπές στο νησί της Ιθάκης, όπου είναι το σπίτι της οικογένειας του συζύγου μου. Δεν προορίζονταν ποτέ ως κάποιο πρότζεκτ ή ως κάποια σειρά», εξηγεί η ίδια.

Ενας σκύλος κι ένας όμορφος Ιταλός στον κόλπο του Μώλου στην Ιθάκη / @Alison Jones

Οικογένεια από την Αγγλία διαβάζει σε ελληνική παραλία / @Alison Jones

Περιγράφοντας πώς άρχισε να ζωγραφίζει πίνακες με νερομπογιές, αναφέρει: «Ξεκίνησα να κάνω τις ακουαρέλες μου σε ένα οδικό ταξίδι στην Αμερική τη δεκαετία του '80, όταν ένας άλλος καλλιτέχνης και εγώ βρήκαμε τα χρήματα προπωλώντας καρτ ποστάλ-ακουαρέλες που κάναμε κατά μήκος της Διαδρομής 66, πηγαίνοντας προς τους φίλους μας. Η ιδέα σχεδιάστηκε ως ερασιτεχνική συνειδητά και με πνεύμα διασκέδασης».

«Έχω κολλήσει με τις ιδιότητες της νερομπογιάς, την ελαφρότητα και τη ρευστότητά της και έκτοτε παίρνω το σετ ακουαρέλας μου μαζί μου όπου κι αν πάω. Επίσης, δεν μπορώ να κάθομαι στάσιμη και να μην κάνω τίποτα και το να σχεδιάζω με βοηθάει στο να διοχετεύω όλη μου την ενέργεια», προσθέτει.

Η Αλισον Τζόουνς ανάμεσα σε έργα της, στο στούντιο της

Ποια είναι τα θέματα που την εμπνέουν

«Οι ακουαρέλες των διακοπών μου, διαφέρουν πολύ από τη δουλειά μου στο στούντιο, το οποίο επικεντρώνεται σε αστικά θέματα και κοινωνικές καταστάσεις όπου ο πλούτος, η αίγλη και η τέχνη κυκλώνουν το ένα το άλλο. Μεγαλώνοντας στις επαρχίες ένιωσα ότι όλα τα ενδιαφέροντα και τα σημαντικά συνέβαιναν αλλού και ότι η αίσθηση του να κοιτάζω απ' έξω είναι ένα χαρακτηριστικό που έχει γίνει κάτι σαν στάση στη δουλειά μου, ένα είδος έμμεσης απόλαυσης της λάμψης των άλλων», λέει η Αλισον Τζόουνς.

Ενας σύζυγος κοιτάζει τη γυναίκα του κάτω από τη σκιά της ελιάς / @Alison Jones

Η αγάπη της για την Ελλάδα

«Διάβασα την Ιλιάδα και την Οδύσσεια στο σχολείο και είχα εμμονή με την Ελλάδα, τους ήρωες και τις πλανεύτρες, τα ξόρκια και τις μεταμορφώσεις, και όταν γνώρισα τον -τότε μέλλοντα- σύζυγό μου από την Ιθάκη, ένιωσα σαν να είναι το πεπρωμένο μου», εξομολογείται.

«Με την πάροδο των ετών, το μέρος όπου μένουμε στην Ιθάκη έχει μετατραπεί από ένα απομακρυσμένο χωριό σε μια «παιδική χαρά» για τους πλούσιους και τους διάσημους, όπου τα σούπερ γιοτ και οι σταρ είναι τακτικοί επισκέπτες, οπότε οι εικόνες των διακοπών και αυτές του στούντιό μου συγκλίνουν όλο και περισσότερο», επισημαίνει.

Κολυμβήτρια επιστρέφει στο σκάφος με ένα μπουκάλι νερό / @Alison Jones

«Η αίγλη είναι μια δύναμη μάγισσας, μια γοητεία που δημιουργεί μια απόσταση μεταξύ της εικόνας και του ατόμου, και όταν ζωγραφίζω κάποιον δεν ζωγραφίζω στην πραγματικότητα αυτόν, αλλά μια εικόνα που απεικονίζει κάτι φευγαλέα που είδα μπροστά στα μάτια μου, που αντανακλά αναμνήσεις άλλων εικόνων από τον κινηματογράφο, τη φωτογραφία, τη μόδα και την ιστορία της τέχνης, ιδιαίτερα την ελληνική ζωγραφική σε αγγεία, η οποία γιορτάζει την ομορφιά του σώματος», αναφέρει χαρακτηριστικά, περιγράφοντας τον τρόπο που ζωγραφίζει.

«Το άγγιγμα» / @Alison Jones

Όπως παραδέχεται, «Οι ελληνικές ακουαρέλες των διακοπών μου ήταν το μυστικό μου, μέχρι που τις μοιράστηκα με φίλους στο Instagram πέρυσι».

Γυναίκες σε ταχύπλοο σκάφος/ @Alison Jones

Η οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα για τις φωτιές

«Αγαπώ την Ελλάδα και ραγίζει η καρδιά μου να βλέπω αυτήν την καταστροφή», λέει η ίδια στο iefimerida.

Συγκλονισμένη από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν πολλά μέρη της Ελλάδος τις προηγούμενες μέρες, η Βρετανή καλλιτέχνις αποφάσισε να δώσει 100 λίρες για κάθε μία πώληση των έργων της με θέμα το ελληνικό καλοκαίρι, στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

«Εν τω μεταξύ, η όμορφη Ελλάδα υφίσταται φρικτή καταστροφή από τις πυρκαγιές και θα δωρίσω 100 λίρες από κάθε πώληση στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό», γράφει η ίδια σε ανάρτηση της, στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, όπου μπορείτε να απολαύσετε τους πίνακες της.

Όποιος επιθυμεί να αγοράσει κάποια από τις ακουαρέλες της, μπορεί να απευθυνθεί στην ίδια μέσω προσωπικού μηνύματος στον λογαριασμό της στο Instagram, ο οποίος είναι: alisonjones666 .

Η Άλισον Τζόουνς, θα παρουσιάσει του χρόνου τα έργα που έχει δημιουργήσει στο στούντιο της, στην γκαλερί του Darren Flook, Freehouse 54 στο Λονδίνο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ