H «άγρια» ζωή του βασιλιάδων Καρόλου Α΄ και Β΄: Ο ένας αποκεφαλίστηκε, ο άλλος έκανε 14 παιδιά με ερωμένες του - iefimerida.gr

H «άγρια» ζωή του βασιλιάδων Καρόλου Α΄ και Β΄: Ο ένας αποκεφαλίστηκε, ο άλλος έκανε 14 παιδιά με ερωμένες του

Αριστερά ο βασιλιάς Κάρολος Α΄ της Αγγλίας και δεξιά ο γιος του βασιλιάς Κάρολος Β΄ / Φωτογραφίες αρχείου: Wikipedia
Αριστερά ο βασιλιάς Κάρολος Α΄ της Αγγλίας και δεξιά ο γιος του βασιλιάς Κάρολος Β΄ / Φωτογραφίες αρχείου: Wikipedia
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τέσσερις αιώνες από τη στέψη του τελευταίου βασιλιά Καρόλου, η Βρετανία απέκτησε νέο μονάρχη με το ίδιο όνομα, τον βασιλιά Κάρολο Γ΄.

Συνολικά δύο άλλοι βασιλείς με το όνομα Κάρολος είχαν καθίσει προηγουμένως στον βρετανικό θρόνο.

Κάρολος Α΄

Ο Κάρολος Α΄, από τον Οίκο των Στιούαρτ, κυβέρνησε την Αγγλία από το 1625 έως το 1649.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ποτρέτο του βασιλιά Καρόλου Α΄της Αγγλίας φιλοτεχνημένο από τον Γκέρριτ βαν Χόντχορστ, 1628
Πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου Α΄ της Αγγλίας φιλοτεχνημένο από τον Γκέρριτ βαν Χόντχορστ, 1628 / Φωτογραφία αρχείου: Wikipedia

Όπως είχαν αναφέρει κάποτε σκωπτικά οι Monty Pythons, «το πιο ενδιαφέρον στην περίπτωση του Καρόλου Α΄ ήταν ότι στην αρχή της βασιλείας του είχε ύψος περίπου 1,68 μ. και στο τέλος της μόλις 1,42 μ.». Κι αυτό γιατί, λόγω μιας διαφωνίας του με το Κοινοβούλιο και τον εμφύλιο που ακολούθησε, αποκεφαλίστηκε κατηγορούμενος για εσχάτη προδοσία.

Ο Κάρολος Α΄ καταδικάστηκε σε ηλικία 48 ετών ως τύραννος, προδότης, εχθρός του κράτους και δολοφόνος, και στη συνέχεια η εξουσία πέρασε στα χέρια των πουριτανών υπό τον Όλιβερ Κρόμγουελ.

Κάρολος Β΄

Η πολιτική κρίση που ακολούθησε τον θάνατο του Κρόμγουελ στις 3 Σεπτεμβρίου 1658 κατέληξε στην παλινόρθωση της μοναρχίας με την ανάρρηση στον θρόνο του γιου του Καρόλου Α΄, του Καρόλου Β΄, που κυβέρνησε την Αγγλία από το 1660 μέχρι το 1685. Τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Κρόμγουελ ο Κάρολος Β΄ έβαλε να ξεθάψουν τη σορό του και να τον αποκεφαλίσουν, παίρνοντας εκδίκηση για τον θάνατο του πατέρα του!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο βασιλιάς Κάρολος Β΄της Αγγλίας, ο αποκαλούμενος και «Εύθυμος Μονάρχης», όπως τον ζωγράφισε ο Σερ Πήτερ Λήλυ (περ. 1675)
Ο βασιλιάς Κάρολος Β΄ της Αγγλίας, ο αποκαλούμενος και «Εύθυμος Μονάρχης», όπως τον ζωγράφισε ο σερ Πίτερ Λήλι (περ. 1675) / Φωτογραφία αρχείου: Wikipedia

Επί της βασιλείας του Καρόλου Β΄ ο αγγλικός στόλος κατέκτησε μεταξύ άλλων το Nieuw Amsterdam (που θα μετονομαζόταν αργότερα σε Νέα Υόρκη) από τους Ολλανδούς, ενώ με τον γάμο με την πριγκίπισσα Αικατερίνη της Μπραγκάνσα της Πορτογαλίας πέρασαν στην κυριαρχία του Στέμματος η Ταγγέρη του Μαρόκου και η Βομβάη της Ινδίας.

Ο Κάρολος -αγαπημένο φαγητό του οποίου, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Sun, ήταν η ομελέτα με εμετό φάλαινας!- ήταν κοινώς γνωστός ως ο «Εύθυμος Μονάρχης», μια αναφορά στη ζωτικότητα και στον ηδονισμό της αυλής του, και τη γενική ανακούφιση από την επιστροφή στην ομαλότητα μετά από πάνω από μια δεκαετία διακυβέρνησης από τον Κρόμγουελ και τους Πουριτανούς. Δεν απέκτησε παιδιά από τη νόμιμη σύζυγό του, αλλά απέκτησε 14 παιδιά από διάφορες ερωμένες, εκ των οποίων αναγνώρισε τουλάχιστον δώδεκα. Καθώς τα νόθα τέκνα αποκλείονταν από τη διαδοχή, τον διαδέχθηκε ο αδελφός του Ιάκωβος, όταν πέθανε σε ηλικία 54 ετών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ