Βαν Βλαχάκης: Ο Έλληνας πίσω από τη μεγαλύτερη εταιρεία οικολογικών απορρυπαντικών στις ΗΠΑ - iefimerida.gr

Βαν Βλαχάκης: Ο Έλληνας πίσω από τη μεγαλύτερη εταιρεία οικολογικών απορρυπαντικών στις ΗΠΑ

Ο Ευτύχιος Βλαχάκης, γνωστός ως Βαν Βλαχάκης, που θεωρείται πρωτοπόρος στα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα καθαρισμού
Ο Ευτύχιος Βλαχάκης, γνωστός ως Βαν Βλαχάκης, θεωρείται πρωτοπόρος στα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα καθαρισμού / Φωτογραφία: Getty Images
ΣΟΦΙΑ ΠΑΦΤΟΥΝΟΥ

Ο Βαν (Ευτύχιος) Βλαχάκης γεννήθηκε στην Κρήτη στις 14 Ιανουαρίου 1935 και μετανάστευσε στις ΗΠΑ ως ένας νεαρός άνδρας, έτοιμος να αλλάξει τη ζωή του και τον κόσμο, όπως τελικά και έγινε.

Πρόκειται για τον ιδρυτή και διευθύνων σύμβουλο της Earth Friendly Products, του μεγαλύτερου κατασκευαστή πράσινων προϊόντων καθαρισμού στον κόσμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αμερικάνικο όνειρο

Ο Βαν Βλαχάκης έφυγε από την Ελλάδα το 1953 για να ξεφύγει από τη φτώχεια, αφού ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος είχε διαλύσει την Ευρώπη. Έφτασε στη Νέα Υόρκη από την Ελλάδα με 23 δολάρια στην τσέπη του. Το ταξίδι στον Ατλαντικό Ωκεανό, διήρκησε 12 ημέρες.

Η πατρίδα του και η αγνή, φυτική της προσέγγιση στον καθαρισμό θα αποτελέσουν μελλοντική έμπνευση για τη δημιουργία της ECOS.

Στη συνέχεια, μετακόμισε στο Σικάγο, για να σπουδάσει χημεία στο Πανεπιστήμιο Roosevelt. Πήγαινε στη σχολή το πρωί και κατευθείαν στη δουλειά μετά τα μαθήματα, προκειμένου να βγάλει τα προς το ζην.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έκανα ό,τι νόμιζα πως ήταν σωστό. Ήθελα να γίνω γιατρός, όπως ήταν και ο παππούς μου. Αλλά συνειδητοποίησα ότι δεν είμαι φτιαγμένος για γιατρός, και είπα στον εαυτό μου, "Βαν, δεν είσαι γιατρός, είσαι χημικός". Και έτσι συνέχισε και πήρα το πτυχίο Χημείας. Μετά από αυτό, εργάστηκα σε διάφορες εταιρείες ως χημικός, συνέχισα γιατί ήθελα να μάθω διαφορετικά μέρη της χημείας», έχει πει ο ίδιος μιλώντας στο Greek Reporter.

Ο Βαν Βλαχάκης έφτασε στις ΗΠΑ με 23 δολάρια στην τσέπη
Ο Βαν Βλαχάκης έφτασε στις ΗΠΑ με 23 δολάρια στην τσέπη / Φωτογραφία: ecos.com

Ο άνθρωπος που αναγκάστηκε να ζήσει σε καταφύγια αστέγων όταν έφτασε στις ΗΠΑ, δέκα χρόνια αργότερα ίδρυσε τον πράσινο γίγαντα που σήμερα είναι γνωστός ως Earth Friendly Products. Ο Βλαχάκης πέθανε στις 6 Απριλίου 2014.

«Δεν βλέπω τα χρήματα ως θεό, τα βλέπω ως εργαλείο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να δημιουργήσεις θέσεις εργασίας», έχει δηλώσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κληρονομιά του συνεχίζεται με την κόρη του, τη διευθύνουσα σύμβουλο Kelly Vlahakis-Hanks. Υπό την ηγεσία της, η ECOS έχει επιτύχει τη θετικότητα του κλίματος, καθώς έγινε η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που παράγει τα προϊόντα της σε εγκαταστάσεις με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, ουδέτερο νερό και TRUE Platinum Zero Waste.

Επιχειρηματικό πνεύμα και πρωτοπόρος

Το 1967, μετά από αρκετά χρόνια εργασίας ως χημικός στη βιομηχανία προϊόντων καθαρισμού, ο απόφοιτος του Πανεπιστημίου Roosevelt, Βαν Βλαχάκης, αναγνωρίζει τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από τα σκληρά χημικά συστατικά που χρησιμοποιούνται στα περισσότερα προϊόντα καθαρισμού.

Θυμούμενος ότι η μητέρα του χρησιμοποιούσε φυσικές ουσίες όπως νερό, ξύδι και ελαιόλαδο για τον καθαρισμό, ο Βλαχάκης αποφάσισε να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση για να φτιάχνει καλύτερα προϊόντα καθαρισμού. Ξεκινά τη δική του ασφαλέστερη, πιο πράσινη εταιρεία προϊόντων καθαρισμού στο γκαράζ του στο Σικάγο, τη Venus Laboratories και ανοίγει την πρώτη του εγκατάσταση στο Bensenville. Ουσιαστικά, ο Βαν Βλαχάκης δεν εντάχθηκε στο πράσινο κίνημα όταν αυτό έγινε «cool», αλλά το δημιούργησε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Βαν Βλαχάκης εργάστηκε αρκετά χρόνια ως χημικός στη βιομηχανία προϊόντων καθαρισμού
Ο Βαν Βλαχάκης εργάστηκε αρκετά χρόνια ως χημικός στη βιομηχανία προϊόντων καθαρισμού / Φωτογραφία: ecos.com

Χάρη στις φιλικές προς το περιβάλλον φόρμουλες και τις πατέντες του Βλαχάκη, η εταιρεία βγήκε γρήγορα από το γκαράζ του και έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό. Το 1978, ο Βλαχάκης δημιούργησε τη φόρμουλα για το Pet Stain & Odor Remover καθώς και τη διάσημη σειρά Nature' s Miracle. Το 1989, η ανησυχία του Βλαχάκη για την παροχή μη τοξικών προϊόντων καθαρισμού στο κοινό τον ώθησε να δημιουργήσει μια οικολογική σειρά οικιακών και εμπορικών προϊόντων καθαρισμού και να αλλάξει το όνομα της εταιρείας του σε Earth Friendly Products.

«Ήθελα να φτιάξω κάτι που θα ήταν καλύτερο για τους ανθρώπους και ασφαλέστερο για το περιβάλλον», είχε δηλώσει στο παρελθόν στους LA Times.

Η ζωή του γίνεται ταινία

Το 2012, η πράσινη κληρονομιά του Βαν μεταφέρεται στην κινηματογραφική οθόνη, με την ταινία A Green Story, η οποία εξιστορεί τη ζωή και το έργο του ιδρυτή της ECOS. Σε αυτή, πρωταγωνιστούν ο ελληνικής καταγωγής Μπίλι Ζέιν, ο Μάλκομ Μακντάουελ, η Αναμπέλα Σιόρα, η Σάνον Ελίζαμπεθ, ο Εντ Ο'Ρος, ο Τζορτζ Φιν και άλλοι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αγάπη του για την Ελλάδα

Το 2013, η εταιρεία επέστρεψε στις ρίζες του ιδρυτή της, ανοίγοντας γραφεία στην Αθήνα, επεκτείνοντας τη διεθνή της εμβέλεια και μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα.

«Η Ελλάδα έχει περάσει δύσκολες στιγμές και νιώθω ότι είναι καθήκον μου ως Ελληνοαμερικανός να μεταφέρω μέρος της επιτυχίας μου πίσω στην Ελλάδα. Ελπίζουμε ότι μπορούμε να δώσουμε το παράδειγμα και να ενθαρρύνουμε και άλλες ελληνοαμερικανικές επιχειρήσεις να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στην αποκατάσταση της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο Βλαχάκης στο Greek Reporter.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Van Vlahakis με την κόρη του Kelly Vlahakis-Hanks
Ο Van Vlahakis με την κόρη του Kelly Vlahakis-Hanks / Φωτογραφία: Getty Images

Επιπλέον, η αγάπη για την πατρίδα του τον κράτησε προσηλωμένο στην υποστήριξη πολυάριθμων οργανώσεων προς όφελος της Ελλάδας.

Ο Βαν Βλαχάκης απεβίωσε στην κατοικία του στη Φλόριντα στις 6 Απριλίου 2014. Πέθανε σε ηλικία 79 ετών μετά από καρδιακή προσβολή, αφήνοντας πίσω του πλούσια κληρονομιά γενναιοδωρίας, συμπόνιας και αφοσίωσης στην προστασία του πολύτιμου πλανήτη μας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ