Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως εντόπισαν την αυλή όπου η Σαλώμη ζήτησε το κεφάλι του Ιωάννη του Βαπτιστή - iefimerida.gr

Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως εντόπισαν την αυλή όπου η Σαλώμη ζήτησε το κεφάλι του Ιωάννη του Βαπτιστή

Τα ερείπια του παλατιού του Ηρώδη Αντύπα
Τα ερείπια του παλατιού του Ηρώδη Αντίπα / Φωτογραφία: Shutterstcok
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αρχαιολόγοι ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν το παλάτι όπου η Σαλώμη χόρεψε τον χορό των επτά πέπλων, με τον οποίο σαγήνευσε τον βασιλιά Ηρώδη Αντίπα και τον έπεισε να εκτελέσει τον Ιωάννη τον Πρόδρομο ή Βαπτιστή.

Σύμφωνα με τις αναφορές στη Βίβλο, αλλά και σε γραπτά του αρχαίου συγγραφέα Ιώσηπου Φλάβιου, ο γιος του βασιλιά Ηρώδη, Ηρώδης Αντίπας, διέταξε την εκτέλεση του Βαπτιστή στο οχυρό Μάχαιρα, κοντά στη Νεκρά Θάλασσα, στη σημερινή Ιορδανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τις αναφορές, ο Ηρώδης Αντίπας εμφανιζόταν ανήσυχος για την αυξανόμενη δημοφιλία του Ιωάννη του Βαπτιστή μεταξύ των υπηκόων του, με συνέπεια να τον οδηγήσει στον αποκεφαλισμό.

Ωστόσο, η Βίβλος περιγράφει μια αρκετά διαφοροποιημένη εκδοχή για τα αίτια που οδήγησαν στον θάνατο του Προδρόμου...

Ο Ηρώδης Αντίπας επρόκειτο να παντρευτεί την Ηρωδιάδα. Καθώς και οι δύο ήταν παντρεμένοι ξανά στο παρελθόν, φαίνεται πως ο Ιωάννης ο Βαπτιστής εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για τον γάμο αυτό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο χορός των επτά πέπλων της Σαλώμης

Η Σαλώμη ήταν κόρη της νέας συζύγου του Ηρώδη και του Ηρώδη Φιλίππου. Η Σαλώμη, με την προτροπή της μητέρας της, χόρεψε μπροστά στον πατριό της και δεύτερο σύζυγο της μητέρας της, τον Ηρώδη Αντίπα. Οι περιγραφές στη Βίβλο κάνουν λόγο για μια προκλητική γυναίκα, της οποίας ο ερωτικός χορός των 7 πέπλων υπνώτισε τον βασιλιά.

Ήταν τόσο εκστασιασμένος ο Ηρώδης Αντίπας από τον χορό της Σαλώμης που της υποσχέθηκε να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επιθυμία της. Εκείνη ζήτησε το κεφάλι του Ιωάννη του Βαπτιστή. Στη Βίβλο μάλιστα περιγράφεται πως ο βασιλιάς δίστασε αρχικά, αλλά τελικά πραγματοποίησε την επιθυμία της θετής κόρης του.

Η αυλή του οχυρωμένου παλατιού που βρέθηκε στη Μάχαιρα είναι -κατά τα λεγόμενα των αρχαιολόγων- το μέρος όπου η Σαλώμη χόρεψε τον περίφημο αυτόν χορό. Αυτό περιγράφεται στο βιβλίο «Άγιοι Αρχαιολογικοί Τόποι σε κάθε πλευρά: Αρχαιολογικές εργασίες προς τιμήν του Εουχένιο Αλιάτα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απομεινάρια του θρόνου του Ηρώδη Αντίπα

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των αρχαιολόγων ερευνητών, Γκιόζο Βόρος, στο σημείο εντοπίστηκαν τα απομεινάρια κόγχης με αψιδωτό σχήμα, που είναι πιθανότατα κομμάτι του θρόνου όπου καθόταν ο Ηρώδης Αντίπας.

Ο αρχαιολογικός χώρος έχει ανακαλυφθεί από το 1980, ωστόσο δεν είχε γίνει η συσχέτιση των ερειπίων της κόγχης με τον θρόνο του βασιλιά Ηρώδη Αντίπα.

Η ομάδα που υποστηρίζει πως εκεί έλαβε χώρα ο διάσημος βιβλικός χορός, επιχειρεί την ψηφιακή απεικόνιση του παλατιού, όπως περίπου ήταν πριν από 2.000 χρόνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διίστανται οι απόψεις των αρχαιολόγων για την ανακάλυψη

Στην επιστημονική ιστοσελίδα livescience, επιστήμονες που δεν ανήκουν στην ομάδα που υποστηρίζει την ανακάλυψη παίρνουν θέση αναφορικά με τα ευρήματα. Υπάρχουν ορισμένοι που διαπιστώνουν πως, πράγματι, τα ευρήματα δείχνουν προς το παλάτι, όπου η Σαλώμη γδύθηκε τα πέπλα της, ενώ άλλοι διατυπώνουν τις επιφυλάξεις τους.

Η καθηγήτρια Θεολογικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ, Τζόντι Μάγκνες, υποστηρίζει πως τα ευρήματα μοιάζουν εξαιρετικά μικρά, σε σύγκριση με τον θρόνο του πατέρα του Αντίπα, Ηρώδη.

Ο καθηγητής Ιουδαϊκών Σπουδών, Έρικ Μέγερς, δηλώνει αρκετά αισιόδοξος πως τα ερείπια αποτελούν μέρος του θρόνου του Ηρώδη Αντίπα. «Σε κάθε περίπτωση, έχουμε ισχυρές ενδείξεις και αναμένω την τελική αναφορά» για το θέμα, σημειώνει ο Μέγερς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ