Archegos: Η πολύ διαφορετική ζωή του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της, που φαλίρισε -Μια από τις μεγαλύτερες απώλειες ιδιωτικού πλούτου στην ιστορία - iefimerida.gr
Ο Μπιλ Χουάνγ
THE STORY

Archegos: Η πολύ διαφορετική ζωή του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της, που φαλίρισε -Μια από τις μεγαλύτερες απώλειες ιδιωτικού πλούτου στην ιστορία

Ο Μπιλ Χουάνγ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αν και δισεκατομμυριούχος, η ζωή του ιδρυτή της επενδυτικής εταιρείας Archegos (το όνομα της οποίας προέρχεται από την ελληνική λέξη «αρχηγός»), Μπιλ Χουάνγκ, μοιάζει αρκετά ταπεινή.

Σίγουρα, το τεράστιο σπίτι του είναι πανέμορφο, αλλά θεωρείται πολύ πιο μικρό από αυτά των γειτόνων του. Η μαύρη Mercedes CLK του είναι επίσης πολύ κλασάτη, αλλά δεν είναι η πορτοκαλί McLaren 720S των 325.000 δολαρίων που βγαίνει από το γκαράζ του απέναντι σπιτιού.

Ο Μπιλ Χουάνγκ έστειλε την κόρη του Τζοάν στο Πανεπιστήμιο Fordham στο Μπρονξ, ένα καλό ιδιωτικό πανεπιστήμιο, αλλά όχι στο Χάρβαρντ, το Γέιλ ή το Στάνφορντ. H 22χρονη σήμερα Τζοάν, η οποία αποφοίτησε από το Fordham πέρυσι, εργάζεται τώρα ως γραφίστρια στη Νέα Υόρκη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, ο 58χρονος Χουάνγκ ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Αμερική, συγκεντρώνοντας μια τεράστια περιουσία 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που σχεδόν κανείς δεν γνώριζε.

Τώρα ο κόσμος του έχει καταρρεύσει μέσα από μια σειρά καταστροφικών λανθασμένων υπολογισμών -τα έχει χάσει όλα.

Η εταιρεία Hwang, που έχει τη βάση της στη Νέα Υόρκη, βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης που προκάλεσε την πτώση των μετοχών των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών Nomura και Credit Suisse, αφού εξέδωσαν προειδοποιήσεις κέρδους όταν η Archegos αθέτησε τις κλήσεις περιθωρίου την περασμένη εβδομάδα.

Η πτώση του έπληξε τις διεθνείς αγορές χρήματος. Δύο διεθνείς τράπεζες προβλέπουν τεράστιες απώλειες και οι επιπτώσεις των λαθών του Χουάνγκ θα διαρκέσουν μήνες. Συνολικά, οι τράπεζες παγκοσμίως αναμένεται να χάσουν περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ιστορία του Μπιλ Χουάνγκ -το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Σουνγκ Κουκ Χουάνγκ- είναι πολυτάραχη. Την πρωτοφανή επιτυχία ακολούθησε ντροπή, όταν έπρεπε να πληρώσει 44 εκατομμύρια δολάρια για αθέμιτη χρηματιστηριακή εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών.

Αυτό τον οδήγησε στη μαύρη λίστα της Wall Street, αλλά, σιγά-σιγά, καθώς σημείωνε οικονομικές επιτυχίες, επέστρεψε στον χώρο των τραπεζών και μία-μία άρχισαν να συνεργάζονται μαζί του.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι το καθαρό κεφάλαιο της Archegos -ουσιαστικά η προσωπική περιουσία του Χουάνγκ- είχε ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Καθώς οι πωλήσεις συνέχιζαν να εκτελούνται, οι εκτιμήσεις για τις συνολικές θέσεις της εταιρείας του αυξάνονταν: δεκάδες δισεκατομμύρια, 50 δισεκατομμύρια, ακόμη και περισσότερα από 100 δισ. δολ. Όλα αυτά εξατμίστηκαν σε λίγες ημέρες.

Το Bloomberg Wealth χαρακτήρισε την ευημερία του Χουάνγκ «μία από τις πιο μεγάλες κρυμμένες περιουσίες του κόσμου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο -πόσο ήσυχο ήταν, πόσο συγκεντρωμένο και πόσο γρήγορα εξανεμίστηκε», ανέφερε ο Mike Novogratz, μακροοικονομικός επενδυτής καριέρας και πρώην εταίρος στην Goldman Sachs, ο οποίος ασχολείται επαγγελματικά με το trading από το 1994. «Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες απώλειες προσωπικού πλούτου στην ιστορία».

Ποιος είναι ο Μπιλ Χουάνγκ - Η αγάπη του για τον χριστιανισμό και η ήσυχη ζωή του

Ο Χουάνγκ είναι η επιτομή της ιστορίας επιτυχίας ενός μετανάστη. Ο πατέρας του ήταν Κορεάτης πάστορας που πήγε στις ΗΠΑ όταν ο Χουάνγκ ήταν ακόμη παιδί. Για λίγο η μητέρα του ήταν χριστιανή ιεραπόστολος στο Μεξικό.

Ο Χουάνγκ, ο οποίος απέκτησε πτυχία από τα Πανεπιστήμια UCLA και Carnegie Mellon, δείχνει με κάθε τρόπο τη χριστιανική του πίστη.

«Όταν δημιουργούμε καλές εταιρείες μέσω του καπιταλισμού που ο Θεός έχει επιτρέψει, ενισχύει τη ζωή των ανθρώπων», είπε σε ένα βίντεο του 2019 που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο. «Ο Θεός απολαμβάνει αυτά τα πράγματα».

Σε ένα άλλο βίντεο, αυτή τη φορά για το Fuller Foundation, είπε: «Δεν γυρίζουν όλα γύρω από τα χρήματα. Όλα γίνονται με μακροπρόθεσμη προοπτική και ο Θεός σίγουρα έχει μακροπρόθεσμη οπτική. Βοηθά πραγματικά πολλούς ανθρώπους να μάθουν πώς να επενδύσουν καλά και να χρησιμοποιούν τον καπιταλισμό για να βοηθήσουν την ανθρώπινη κοινωνία να προχωρήσει».

Πρόσθεσε ακόμη ότι και το μεγάλο μερίδιό του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης LinkedIn δεν ήταν μόνο για να κερδίσει χρήματα.

«Το LinkedIn έχει σκοπό να βοηθήσει τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν τις δυνατότητές τους για εργασία. Νομίζω ότι το αγαπά ο Θεός; Φυσικά. Είμαι σαν ένα μικρό παιδί που σκέφτεται: πού μπορώ να επενδύσω για να ευχαριστήσω τον Θεό μας;».

Ο επιχειρηματίας, ο οποίος ισχυρίζεται ότι διαβάζει τη Βίβλο επί τρεις ώρες την εβδομάδα, επισημαίνει: «Θυμηθείτε τον Ιησού να λέει “ο Πατέρας μου εργάζεται, επομένως εργάζομαι;”. Έτσι ο Θεός εργάζεται, ο Ιησούς εργάζεται και εργάζομαι. Και δεν πρόκειται να συνταξιοδοτηθώ μέχρι να με τραβήξει πίσω».

Σπάνια κοινωνικοποιείται. Ακόμα και όταν η περιουσία του διογκώθηκε, ο 58χρονος διατηρούσε χαμηλό προφίλ. Παρόλο που είχε εργαστεί κάποτε για την Tiger Management του Ρόμπερτσον, δεν ήταν γνωστός στη Wall Street ή στους κοινωνικούς κύκλους της Νέας Υόρκης. «Ακόμη και στη Wall Street, λίγοι τον παρατήρησαν», ανέφερε το Bloomberg Wealth. «Μέχρι που ξαφνικά όλοι το έκαναν».

Ο Χουάνγκ και η 54χρονη σύζυγός του Becky ζουν ήσυχα στην εύπορη, κυρίως ασιατική περιοχή Tenafly, στο Νιου Τζέρσεϊ, μισή ώρα με το αυτοκίνητο από το γραφείο του, που βρίσκεται στον 38ο όροφο στην 7η Λεωφόρο του Μανχάταν. Αγόρασαν το σπίτι τους για 3,5 εκατομμύρια δολάρια το 2008.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο 58χρονος επιχειρηματίας έχει ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα, το Ίδρυμα Grace and Mercy, με περιουσιακά στοιχεία 590 εκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με τις φορολογικές καταθέσεις.

Δώρισε 20 εκατομμύρια δολάρια στο φιλανθρωπικό ίδρυμα πέρυσι, δίνοντάς του μια σημαντική φορολογική μείωση. Έχει επίσης παραδώσει πάνω από ένα εκατομμύριο μετοχές του Netflix καθώς και μικρότερα μερίδια σε Facebook, Hawaiian Airlines και Expedia.

Από το 2007 έως το 2018 το ίδρυμά του διένειμε σχεδόν 80 εκατομμύρια δολάρια, με τα ποσά να αυξάνονται σταθερά με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με το Forbes. Τα περισσότερα πήγαν σε κορεάτικους χριστιανικούς σκοπούς.

Ο Μπιλ Χουάνγκ ξεκίνησε ως πωλητής μετοχών της Hyundai Securities τη δεκαετία του 1990 και στη συνέχεια πήγε να εργαστεί για τον θρυλικό επενδυτή Τζούλιαν Ρόμπερτσον στο Tiger Management -και έγινε ένας από τους προστατευόμενούς του, τους λεγόμενους Tiger Cubs.

Ο Ρόμπερτσον, τώρα 88 ετών, είπε ότι ήταν «πολύ λυπημένος» για την πτώση του μαθητή του. «Είμαι μεγάλος θαυμαστής του Μπιλ και αυτό θα μπορούσε πιθανώς να συμβεί σε οποιονδήποτε. Αλλά λυπάμαι που συνέβη στον Μπιλ», είπε στο Business Insider πριν από λίγες ημέρες.

Ο Χουάνγκ συνέχισε ιδρύοντας την Tiger Asia Management με 25 εκατομμύρια δολάρια από τα χρήματα του Ρόμπερτσον, αυξάνοντας το ταμείο σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλά τότε κατέρρευσε όταν κατηγορήθηκε για συναλλαγές εμπιστευτικών πληροφοριών το 2012.

Η Wall Street δεν συνεργαζόταν μαζί του για πολλά χρόνια, αφού συμφώνησε να πληρώσει 44 εκατομμύρια δολάρια σε κυρώσεις και έκλεισε την εταιρεία του.

Στη συνέχεια ίδρυσε την ιδιωτική εταιρεία επενδύσεών του, την Archegos Capital Management, και η ιδιοφυΐα του στην επιλογή μετοχών άρχισε να πείθει τις τράπεζες ότι δεν θα μπορούσε πλέον να αγνοηθεί -έτσι, άρχισαν να συνεργάζονται μαζί του ξανά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κάρεν Κέσλερ, εκπρόσωπος της Archegos, δήλωσε μέσω ανακοίνωσης: «Αυτή είναι μια δύσκολη στιγμή για το οικογενειακό γραφείο της Archegos Capital Management, των συνεργατών και των υπαλλήλων μας. Όλα τα σχέδια συζητούνται, καθώς ο κ. Χουάνγκ και η ομάδα καθορίζουν την καλύτερη πορεία προς τα εμπρός».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ