WeCrashed: Η ιλιγγιώδης άνοδος και πτώση ενός επιχειρηματία που έχτισε μια αυτοκρατορία δις -Τον παρομοίαζαν με αρχηγό αίρεσης - iefimerida.gr

WeCrashed: Η ιλιγγιώδης άνοδος και πτώση ενός επιχειρηματία που έχτισε μια αυτοκρατορία δις -Τον παρομοίαζαν με αρχηγό αίρεσης

Ο Άνταμ Νιούμαν μιλά σε κοινό φορώντας T-shirt
Άνταμ Νιούμαν / Φωτογραφία: Getty Images
ΣΟΦΙΑ ΠΑΦΤΟΥΝΟΥ

Όλο και περισσότερες ιστορίες εκκεντρικών ανθρώπων που εξαπάτησαν κι εκμεταλλεύτηκαν κόσμο κερδίζοντας οι ίδιοι τεράστια οικονομικά οφέλη και προνόμια, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Μετά την κυκλοφορία του «Inventing Anna» και του «The Tinder Swindler» στο Netflix τον Φεβρουάριο, σειρά έγινε και η περίπτωση της Ελίζαμπεθ Χολμς με την υποτιθέμενη εταιρεία της, Theranos από το Disney+ με τον τίτλο «The Dropout» . Τώρα, άλλη μια ιδιαίτερη ιστορία, έρχεται στο προσκήνιο μέσω της σειράς «WeCrashed».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το WeCrashed, το οποίο κυκλοφόρησε στο Apple TV+ στις 18 Μαρτίου και βασίζεται στο επιτυχημένο ομότιτλο podcast, ρίχνει μια ματιά στη WeWork, η οποία υπήρξε μια από τις πιο πολύτιμες νεοφυείς επιχειρήσεις στον κόσμο που ανέβηκε με ιλιγγιώδη τρόπο. Όμως η πτώση της το 2019, ήταν εκκωφαντική.

Στο απόγειό της, η εταιρεία είχε τοποθεσίες παγκοσμίως και αποτίμηση 4 δισ. δολαρίων. Προσπαθούσε να επεκταθεί σε γυμναστήρια και σχολεία πριν αντιμετωπίσει την επικείμενη χρεοκοπία στα τέλη του 2019.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο WeCrashed, ο Τζάρεντ Λέτο και η Αν Χάθαγουεϊ υποδύονται τον συνιδρυτή του WeWork, Άνταμ Νιούμαν και τη σύζυγό του, την επικεφαλής του brand και impact officer της WeWork, Ρεμπέκα, η οποία είναι πρώτη ξαδέρφη της Γκουίνεθ Πάλτρου.

Η σειρά καταγράφει την άνοδο και την πτώση μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες «μονόκερους» των τελευταίων δύο δεκαετιών (ο όρος χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει μια τεχνολογική εταιρεία στο χρηματιστήριο με αποτίμηση πάνω από 1 δισ.).

Ο εκκεντρικός Άνταμ Νιούμαν, ήθελε να επεκτείνει τη «We Work» στον πλανήτη Άρη, να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος, πρωθυπουργός του Ισραήλ, αλλά και πρόεδρος όλου του…πλανήτη. Πρώην υπάλληλοι της WeWork έχουν μοιραστεί ιστορίες με τον Άνταμ Νιούμαν να τρέχει ξυπόλητος, να φωνάζει στους υπαλλήλους και να ενθαρρύνει τη χρήση τεκίλας. «Έτρεχε στο γραφείο ξυπόλητος. Πηδούσε στο γραφείο του ή στο τραπέζι των συνεδριάσεων ξυπόλητος και φώναζε στους ανθρώπους», θυμάται ένας πρώην υπάλληλος του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2018, ο Νιούμαν ναύλωσε ένα ιδιωτικό τζετ Gulfstream G650 για να πετάξει στο Ισραήλ και μαζί με τους φίλους του, κάπνιζε μαριχουάνα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Όταν έφτασαν στο Τελ Αβίβ, το προσωπικό του αεροσκάφους βρήκε ένα κουτί δημητριακών που ήταν γεμάτο με ινδική κάνναβη και έτσι ο πιλότος, φοβούμενος ότι θα μπορούσε να κατηγορηθεί από τις ισραηλινές αρχές για διακίνηση ναρκωτικών, αποφάσισε να γυρίσει πίσω στις ΗΠΑ, εγκαταλείποντας τον δισεκατομμυριούχο και την παρέα του.

Η «φούσκα» της start - up εταιρείας «έσκασε» το 2019 χάνοντας το 70% της αξίας της μέσα σε 33 μόνο μέρες και ο Νιούμαν, ο οποίος κατάγεται από το Ισραήλ και θέλει να ζήσει για πάντα, απολύθηκε από τη θέση του CEO.

Mπορεί να μην διέπραξε τεράστια απάτη για να βάλει σε λειτουργία την εταιρεία του, αλλά ουσιαστικά την κατέστρεψε πριν εκδιωχθεί από το διοικητικό της συμβούλιο. Παραιτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 λίγο πριν η μητρική εταιρεία της WeWork, The We Company, γίνει δημόσια.

Ο Άνταμ Νιούμαν περπατούσε συχνά ξυπόλητος
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγο πριν, είχε πραγματοποιήσει μια σειρά από σκιερές επιχειρηματικές συναλλαγές με την εταιρεία συνεργατών του. Η WeWork πλήρωσε στον Νιούμαν περίπου 6 εκατομμύρια δολάρια για να αλλάξει το όνομα της εταιρείας σε "The We Company", ένα εμπορικό σήμα που κατείχε ο Νιούμαν. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος αγόραζε ακίνητο για να μισθώσει στην WeWork, ενώ η εταιρεία πλήρωνε το ενοίκιο του και του δάνειζε χρήματα. Στη συνέχεια, λίγο πριν την αρχική δημόσια προσφορά της WeWork, ο Νιούμαν «έπιασε την καλή». Μέσω πωλήσεων μετοχών και δανείων, πήρε 700 εκατομμύρια δολάρια από τη δική του εταιρεία. Πολλές από αυτές τις περίεργες συναλλαγές αποκαλύφθηκαν στην αρχική δημόσια προσφορά της WeWork, καθυστερώντας επ' αόριστον τη διαδικασία.

Όχι μόνο ο Νιούμαν ακρωτηρίασε τα οικονομικά της εταιρείας του, αλλά η
WeWork δεν ήταν καν κερδοφόρα. Μόνο το 2018, η εταιρεία έχασε 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Ήταν τεράστια η «βουτιά» για μια εταιρεία που είχε αξία στα 47 δισεκατομμύρια δολάρια στο απόγειό της.

Τι συνέβη όμως στην εταιρεία τεχνολογίας που είχε ένα τόσο πολλά υποσχόμενο μέλλον; Και τι συνέβη με τον αρχηγό της, ο οποίος κατηγορήθηκε συχνά ότι διοικούσε ένα «αιρετικό» και «τοξικό» περιβάλλον εργασίας;

2008: Ιδρύεται η Green Desk, οι Νιούμαν παντρεύονται

Το 2008, ο Άνταμ Νιούμαν και ο αρχιτέκτονας Μιγκέλ ΜακΚέλβι ξεκίνησαν το Green Desk, έναν «φιλικό προς το περιβάλλον χώρο συνεργασίας» που είχε έδρα έξω από το Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Νιούμαν και ΜακΚέλβι πούλησαν το Green Desk το 2010. Ήταν την ίδια χρονιά που ο Άνταμ και η Ρεμπέκα Νιούμαν παντρεύτηκαν, λίγους μήνες μετά τη γνωριμία τους. Αργότερα, η Ρεμπέκα είπε στον ιστότοπο Coveteur: «Από τη δεύτερη στιγμή που συνάντησα τον Άνταμ υπήρχε μια ενέργεια ανάμεσά μας που ένιωθα ότι ήταν μεγαλύτερη από εμάς τους δυο μας».

Ο Άνταμ Νιούμαν με τη σύζυγό του, Ρεμπέκα
Ο Άνταμ Νιούμαν με τη σύζυγό του, Ρεμπέκα / Φωτογραφία: Getty Images

Ήταν η επένδυση της Ρεμπέκα, 1 εκατομμυρίου δολαρίων που βοήθησε τη WeWork να ξεκινήσει. Με τα χρόνια είχε αρκετούς ρόλους στην εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης της chief brand officer και της συνιδρυτή, αν και το τελευταίο έχει συζητηθεί. «Είμαι υπεύθυνη για όλα τα μηνύματα, την αποστολή, τις αξίες και, το πιο σημαντικό, στο να παραμείνουμε πιστοί στο DNA και την αποστολή αυτού που αρχικά ξεκινήσαμε να κάνουμε στο WeWork», είπε στο Coveteur η Ρεμπέκα, η οποία έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Cornell και έχει πάρει δίπλωμα ως δασκάλα γιόγκα.

2010: Ιδρύεται η WeWork

Οι Νιούμαν and ΜακΚέλβει ξεκίνησαν τη WeWork με την πρώτη της τοποθεσία στην περιοχή SoHo του Μανχάταν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η WeWork τιμολογήθηκε ως εταιρεία real estate που παρείχε κοινόχρηστους χώρους εργασίας για νεοφυείς επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και άλλες εταιρείες.

Οι χώροι της ήταν σεβαστοί ως μοντέρνοι και "Instagrammable" (ακόμη και πριν το Instagram γίνει αυτό που είναι σήμερα), με κομψά ξύλινα πατώματα, κοινοτικά σαλόνια, τραπέζια πινγκ πονγκ και επιγραφές νέον που έφεραν συνθήματα όπως «Hustle Harder» και «Make It Happen».

2011: Η WeWork λανσάρει τα WeWork Labs

Τα πρώτα WeWork Labs άνοιξαν στο SoHo το 2011. Τα εργαστήρια λειτούργησαν ως «θερμοκοιτίδα εκκίνησης» και παρείχαν έναν χώρο εργασίας για όσους επιθυμούσαν να αναπτύξουν μια νεοσύστατη εταιρεία αλλά «δεν έχουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες πλήρως μαγειρεμένες».

Εξακολουθώντας να λειτουργούν σήμερα, τα WeWork Labs λένε ότι «ενισχύουν ουσιαστικές συνδέσεις μεταξύ των νεοφυών επιχειρήσεων και των εκπαιδευτικών, των καθοδηγητών και των οικονομικών πόρων που απαιτούνται για να προωθήσουν τις επιχειρήσεις τους».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Νιούμαν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Σαγκάη της Κίνας
Ο Νιούμαν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Σαγκάη της Κίνας / Φωτογραφία από Jackal Pan/Visual China Group μέσω Getty Images

2012: Η WeWork ανοίγει το πρώτα της γραφεία στο Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο

Δύο χρόνια μετά το λανσάρισμά της, η WeWork βρέθηκε και στις δύο ακτές των ΗΠΑ και άνοιξε τον πρώτο της χώρο γραφείων στο Λος Άντζελες. Μέχρι το τέλος του 2012, η WeWork είχε τέσσερα γραφεία στη Νέα Υόρκη, ένα στο Λος Άντζελες και ένα στο Σαν Φρανσίσκο.

Αυτή ήταν επίσης η πρώτη χρονιά που η WeWork φιλοξένησε το πρώτο της ετήσιο Summer Camp, το οποίο ήταν υποχρεωτικό για τους εργαζόμενους – μια τριήμερη εκδήλωση «δικτύωσης και μουσικής» που ανάγκαζε τους WeWorkers να κατεβαίνουν σε μια δασώδη ιδιοκτησία της οικογένειας της Ρεμπέκα στα βόρεια της Νέας Υόρκης.

Οι εργαζόμενοι λέγεται επίσης ότι αναμενόταν να παρευρεθούν στα εβδομαδιαία πάρτι της εταιρείας Thank God It’s Monday, τα οποία συχνά κρατούσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2013: Η WeWork συνεχίζει την επέκτασή της στις ΗΠΑ

Μέχρι το τέλος του 2013, η WeWork είχε δύο νέα γραφεία στην Ουάσιγκτον και ένα άλλο στο Σιάτλ.

Αυτή ήταν η χρονιά που οι Νιούμαν αγόρασαν ένα αρχοντικό στο Γκρίνουιτς Βίλατζ 10,5 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ανακαίνισαν για 6,4 εκατομμύρια δολάρια, καθώς και ένα «μέτριο» σπίτι στο Χάμπτονς.

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι το χαρτοφυλάκιο ακινήτων τους συνέχισε να αυξάνεται τα επόμενα πέντε χρόνια, μετατρέποντας τέσσερα διαμερίσματα στο Gramercy Park της Νέας Υόρκης σε ένα ρετιρέ, το οποίο αργότερα εισήγαγαν για 37,5 εκατομμύρια δολάρια, μια ιδιοκτησία 15 εκατομμυρίων δολαρίων στο Μπέντφορντ, μια έπαυλη στο Άμαγκανσετ που στηρίζεται σε ένα από τα σπίτια της Γκουίνεθ Πάλτροου και μια έπαυλη 21 εκατομμυρίων δολαρίων στην Καλιφόρνια.

Στο Summer Camp του 2013, ο Νιούμαν είπε στη σκηνή: «Ο καθένας μας είναι εδώ γιατί έχει νόημα, γιατί θέλουμε να κάνουμε κάτι που πραγματικά κάνει τον κόσμο καλύτερο. Και θέλουμε να βγάλουμε χρήματα κάνοντάς το!».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Νιούμαν έγινε μια σχεδόν σαμανική φιγούρα στο WeWork, τον οποίο οι εργαζόμενοι θα θεωρούσαν αργότερα ως «αρχηγό αίρεσης». «Όταν είσαι σε ένα δωμάτιο με τον Άνταμ, μπορεί σχεδόν να σε πείσει για οτιδήποτε», είπε ένας πρώην υπάλληλος στο Vanity Fair.

Ανώτερο στέλεχος πρόσθεσε: «Τόσοι πολλοί ήταν νέοι και δεν είχαν εργαστεί ποτέ σε μια πραγματική εταιρεία. Τα έχαψαν όλα. Το συνειδητοποίησα αφού έφτασα εκεί ότι ήταν μια αίρεση».

2014: Η WeWork ξεκινά τη διεθνή επέκτασή της

Μέχρι το 2014, η WeWork είχε γνωρίσει γρήγορη και εκθετική ανάπτυξη. Είχε 200 υπαλλήλους, 1,5 τετραγωνικά πόδια χώρο και 10.000 μέλη.

Το 2014 κατευθύνθηκε προς το Λονδίνο για να ανοίξει το πρώτο της διεθνές γραφείο, στο Southbank. Σήμερα, υπάρχουν 49 χώροι WeWork που βρίσκονται στη βρετανική πρωτεύουσα.

Ο Άνταμ Νιούμαν σε πάρτι της WeWork London στο Λονδίνο το 2015
Ο Άνταμ Νιούμαν σε πάρτι της WeWork στο Λονδίνο το 2015 / Φωτογραφία David M. BenettGetty Images για WeWork
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2015: Η WeWork αποτιμάται στα 10 δισ. δολάρια

Το 2015 η WeWork απασχολούσε περισσότερα από 800 άτομα, είχε 35.000 μέλη και η αξία της ήταν 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μέχρι το τέλος του 2015, η εταιρεία είχε 56 χώρους συνεργασίας στη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη, το Λος Άντζελες, τη Φιλαδέλφεια, την Ουάσιγκτον DC, το Ώστιν, το Μαϊάμι, το Μπέρκλεϊ, το Σικάγο, το Πόρτλαντ, το Σιάτλ και το Σαν Φρανσίσκο, καθώς και διεθνείς τοποθεσίες στο Λονδίνο, Άμστερνταμ και Ισραήλ.

Η ανάπτυξη, ωστόσο, επηρέασε τους υπαλλήλους της WeWork. Ένας πρώην υπάλληλος είπε στο Vanity Fair: «Θα αστειευόμασταν ότι δουλεύαμε σαν σκλάβοι. Ο Άνταμ θα ζητούσε συναντήσεις την Κυριακή και δεν θα μπορούσες ποτέ να τις χάσεις. Και μερικές φορές δεν θα γίνονταν, ή θα πραγματοποιούνταν για ώρες αργά και έπρεπε να είσαι εκεί όλη τη νύχτα. Έκλαιγες στο μπάνιο όλη την ώρα».

2016: Η WeWork λανσάρει το WeLive

Έχοντας κυριαρχήσει στον τομέα της συνεργασίας, η WeWork έστρεψε το βλέμμα της στη συνδιαβίωση με την κυκλοφορία του WeLive.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αρχικό «φυλάκιο» του WeLive βρισκόταν στο ίδιο κτήριο με την τοποθεσία της WeWork στη Wall Street στο Μανχάταν και το concept διέθετε πλήρως επιπλωμένες μονάδες με ανέσεις, όπως δωμάτιο πλυντηρίων, στούντιο γιόγκα, εσπρέσο μπαρ και χαρούμενες ώρες. Η ιδέα αποσκοπούσε στη δημιουργία μιας κοινότητας.

Σε μια συνέντευξη της το 2016 στην Fast Company, η Ρεμπέκα αποκάλυψε πόσο συνδεδεμένοι ήταν οι Νιούμαν με τη WeWork. «Δεν έχουμε καμία γραμμή μεταξύ δουλειάς και ζωής. Δεν είναι καν μια θολή γραμμή. Δεν υπάρχει γραμμή».

2017: Η διεθνής επέκταση συνεχίζεται και ανακοινώνεται η WeGrow

Σύμφωνα με το Vanity Fair, όταν η Ρεμπέκα επέστρεψε από την άδεια μητρότητας το 2017, φέρεται να αποφάσισε ότι ήθελε να γίνει η διευθύντρια της εταιρείας, έναν ρόλο για τον οποίο είχε στρατολογηθεί η συνιδρύτρια της SoulCycle, Τζούλι Ράις. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Ράις εγκατέλειψε την εταιρεία.

Λίγο μετά τη δημιουργία του WeLive, η Ρεμπέκα ανακοίνωσε τα σχέδιά της για τη WeGrow τον Νοέμβριο του 2017: ένα ιδιωτικό σχολείο για παιδιά από την ηλικία των τριών ετών έως την τετάρτη τάξη. Παιδιά μεταξύ πέντε και οκτώ ετών θα παρακολουθούσαν μαθήματα σχετικά με τις τεχνικές πωλήσεων, τη δημιουργία επωνυμίας και την προσφορά και ζήτηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν μπορούσαμε να βρούμε το σχολείο που πιστεύαμε ότι θα καλλιεργούσε την ανάπτυξη», είπε η Ρεμπέκα στη Fast Company εκείνη την εποχή. «Αυτά τα παιδιά έρχονται στον κόσμο, είναι πολύ εξελιγμένα, είναι πολύ ξεχωριστά. Είναι πνευματικά. Είναι όλοι φυσικοί επιχειρηματίες, φυσικοί ανθρωπιστές και μετά φαίνεται σαν να τους τα καταστρέφουμε όλα στο εκπαιδευτικό σύστημα».

 ο Άνταμ Νιούμαν μιλά σε κοινό
Πολλοί λένε ότι ο Άνταμ Νιούμαν μπορούσε πολύ εύκολα να πείθει κόσμο / Φωτογραφία Michael Kovac/Getty Images για WeWork

Αφού άνοιξε τοποθεσίες στη Νότια Κορέα το 2016, η WeWork άνοιξε έναν κοινοτικό χώρο εργασίας 2.200 θέσεων στην Bangalore της Ινδίας το 2017, και στη συνέχεια ακολούθησαν αρκετοί χώροι εργασίας στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, το Τόκιο.

Την ίδια χρονιά, η WeWork συνεργάστηκε επίσης με την Airbnb με στόχο να επιτρέψει στους επαγγελματίες ταξιδιώτες να μείνουν σε Airbnbs και να κάνουν κράτηση για ένα γραφείο σε ένα WeWork. Η εταιρεία άνοιξε επίσης το πρώτο της μόνιμο γυμναστήριο στο Μανχάταν, Rise by We.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το Bustle, καθώς η εταιρεία μεγάλωνε, «ο Άνταμ περίμενε τους υποδιευθυντές να εμφανίζονται στα μαθήματα διαλογισμού της Καμπάλα και στις μεταμεσονύχτιες συναντήσεις με τεκίλα».

Μια άλλη αναφορά από το Business Insider κάνει λόγο σχετικά με την προτίμηση της Ρεμπέκα για λευκές μόνο συσκευές τεχνολογίας, η οποία οδήγησε το προσωπικό να αγοράσει ένα κουτί λευκή μπογιά και να βάψει το επιτραπέζιο τηλέφωνό της.

2018: Η μήνυση για σεξουαλική επίθεση και η «αντιφεμινιστική» δήλωση της Ρεμπέκα

Το 2018, την ίδια χρονιά που ο Νιούμαν φέρεται να αγοράζει ένα ιδιωτικό αεροσκάφος 60 εκατομμυρίων δολαρίων, οι Financial Times ανέφεραν ότι η WeWork έχανε 219.000 δολάρια κάθε ώρα, κάθε μέρα, μεταξύ Μαρτίου 2018 και Μαρτίου 2019.

Στελέχη είπαν στο Vanity Fair ότι αυτή ήταν η χρονιά που η Ρεμπέκα απέλυσε έναν μηχανικό, ο οποίος εργαζόταν στο Gulfstream της εταιρείας επειδή «δεν της άρεσε η ενέργειά του».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτός από αυτό, η Ρεμπέκα έκανε μια δήλωση που ορισμένοι θεώρησαν «αντι-φεμινιστική», στην καλοκαιρινή κατασκήνωση εκείνης της χρονιάς, όπου 8.000 άτομα, κυρίως υπάλληλοι της WeWork, συγκεντρώθηκαν στο Eridge Park στο Ανατολικό Σάσεξ.

Ρεμπέκα Νιούμαν
Ρεμπέκα Νιούμαν / Φωτογραφία: Getty Images

Σύμφωνα με το Property Week, η Ρεμπέκα έδειξε την αδερφή του Άνταμ, Άντι Νιούμαν, στην πρώτη σειρά της ομιλίας τους και είπε: «Είμαι τόσο ευγνώμων που φρόντισες τον Άνταμ. Τον βοήθησες να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη οικογένεια στον κόσμο. Ένα μεγάλο μέρος του να είσαι γυναίκα είναι να βοηθάς τους άνδρες [όπως ο Άνταμ] να εκδηλώσουν την κλίση τους στη ζωή».

Το φεστιβάλ εκείνη τη χρονιά παρουσίασε επίσης μια εκδήλωση όπου οι Νιούμαν μίλησαν για την επιτυχία της σχέσης τους. Ένας από τους παρευρισκόμενους είπε στο The New Yorker: «Με είχε μπερδέψει όλος αυτός ο θρησκευτικός, ετεροκανονικός τόνος σε όλα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον Οκτώβριο του 2018, κατατέθηκε μια καταγγελία στο Ανώτατο Δικαστήριο του Μανχάταν, η οποία περιγράφει λεπτομερώς τους ισχυρισμούς της πρώην υπαλλήλου, Ρούμπι Ανάγια, εναντίον της εταιρείας. Η Ανάγια άρχισε να εργάζεται στη WeWork το 2014 και ισχυρίστηκε ότι είχε δεχτεί σεξουαλική επίθεση από δύο διαφορετικούς υπαλλήλους σε δύο εταιρικές εκδηλώσεις όπου «η παρουσία ήταν υποχρεωτική και το αλκοόλ ήταν άμεσα διαθέσιμο».

Η Ανάγια είπε ότι ανέφερε αμέσως και τα δύο περιστατικά στο Τμήμα Προσωπικού, αλλά ισχυρίστηκε ότι η WeWork «δεν ανέλαβε δράση» και οι διευθυντές άρχισαν να «την αποκλείουν από έργα» πριν λυθεί η σύμβασή της τον Αύγουστο του 2018.

Η απάντηση της WeWork ήταν ότι η Ανάγια απολύθηκε λόγω κακής απόδοσης. Μάλιστα, είπε στο Vox ότι οι αξιώσεις ήταν «αβάσιμες» και ανέφερε πως «Η WeWork ερεύνησε τα παράπονα αυτής της υπαλλήλου, έλαβε τα κατάλληλα μέτρα και η υπάλληλος απολύθηκε αποκλειστικά λόγω της κακής απόδοσής της».

2019: Η WeWork μετονομάζεται σε We Company και αποτιμάται 47 δισ. δολάρια

Τον Ιανουάριο του 2019, η WeWork αποφάσισε να μετονομαστεί σε We Company, αποτελούμενη από τρεις επιχειρηματικές μονάδες: WeWork, WeLive και WeGrow.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον Αύγουστο του 2019 κατέθεσε έγγραφα που περιγράφουν λεπτομερώς την πρόθεσή της να δημοσιοποιηθεί. Σε αυτό το σημείο είχε αποτιμηθεί στα 47 δισεκατομμύρια δολάρια και είχε 500 τοποθεσίες σε 29 χώρες.

Μια αρχική δημόσια προσφορά (IPO) ή κυκλοφορία μετοχών βλέπει μετοχές μιας εταιρείας να πωλούνται σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές. Τον μήνα που ακολούθησε την κατάθεση των εγγράφων της εταιρείας We Company, η αποτίμηση μειώθηκε στα 10 δισ. δολάρια. Στη συνέχεια ο Άνταμ Νιούμαν απομακρύνθηκε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και η IPO καθυστέρησε επ' αόριστον.

Ένας άνδρας περνάει μπροστά από ένα γραφείο WeWork στην περιοχή Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης
Ένας άνδρας περνάει μπροστά από ένα γραφείο της WeWork στην περιοχή Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης / Φωτογραφία: Getty Images

Υπήρχαν αρκετοί λόγοι για αυτή την πτώση των αποθεμάτων, αλλά οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στο πόσο κερδοφόρα ήταν η εταιρεία. Η γραφειοκρατία της δημόσιας εγγραφής αποκάλυψε ότι το 2018, η WeWork έχασε 1,6 δισ. $ από τα έσοδά της αξίας 1,8 δισ. $. Η εταιρεία φέρεται να δάνεισε εκατομμύρια στον Νιούμαν και άλλα ανώτερα στελέχη και ο Νιούμαν φέρεται να εξαργύρωσε 700 εκατ. δολάρια από την εταιρεία πριν από την IPO της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον Οκτώβριο ο μεγαλύτερος επενδυτής της We Company, η Softbank, ανέλαβε την WeWork και ο Άνταμ Νιούμαν έλαβε ένα χρυσό αλεξίπτωτο 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου. Τον Νοέμβριο του 2019 η WeWork απέλυσε 2.400 υπαλλήλους.

2022: Η WeWork ανακάμπτει μετά την πανδημία

Μετά από περισσότερες απώλειες λόγω της πανδημίας και την άνοδο της εργασίας στο σπίτι, η WeWork άρχισε να αναπτύσσεται ξανά. Αυτήν τη στιγμή διαθέτει 751 τοποθεσίες «ανοιχτές και σύντομα» σε 121 πόλεις, σύμφωνα με τον ιστότοπό της.

Το WeGrow έκλεισε στα τέλη του 2019 και η WeWork χώρισε επίσημα με το WeLive το 2021, με τις δύο τοποθεσίες της να παραδίδονται στη διαχείριση και των δύο κτιρίων.

Τον Νοέμβριο του 2021, στο The New York Times DealBook Summit, ο Νιούμαν έκανε τα πρώτα του δημόσια σχόλια δύο χρόνια μετά την εκδίωξή του από τη WeWork. «Ποτέ δεν ήταν πρόθεσή μου να μην πετύχει η εταιρεία και αυτό για το οποίο υπέγραψαν. Όταν παίρνεις μετοχές και προσπαθείς να ξεκινήσεις, ρισκάρεις. Μακάρι να είχε λειτουργήσει διαφορετικά για τον καθένα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Νιούμαν είπε ότι η αντίληψη ότι εκείνος κέρδιζε «ενώ η εταιρεία έπεφτε» ήταν «εντελώς ψευδής». Σχετικά με το στυλ διαχείρισης του, δήλωσε πως η WeWork είχε μια «διασκεδαστική κουλτούρα» και «για μεγάλο χρονικό διάστημα - για επτά χρόνια από τα εννέα που ήμουν εκεί - δούλευε πολύ καλά». Ο Νιούμαν απέκτησε πρόσφατα τα δικαιώματα της WeGrow και επένδυσε σε μια νεοσύστατη εταιρεία κατοικιών. Αυτός και η Ρεμπέκα ζουν αυτή τη στιγμή στο σπίτι τους στο Χάμπτονς με τα πέντε παιδιά τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ