Κι όμως: Αλλος ένας πρόεδρος των ΗΠΑ, πριν τον Τραμπ, υποτιμούσε μια πανδημία και τελικά μολύνθηκε - iefimerida.gr

Κι όμως: Αλλος ένας πρόεδρος των ΗΠΑ, πριν τον Τραμπ, υποτιμούσε μια πανδημία και τελικά μολύνθηκε

Ο 28ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Γούντροου Γουίλσον
Ο 28ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Γούντροου Γουίλσον / Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην ίδια θέση που βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ είχε βρεθεί πριν απ’ αυτόν ένας άλλος ένοικος του Λευκού Οίκου που υποτιμούσε μια πανδημία, ο Γούντροου Γουίλσον, πριν από περίπου έναν αιώνα.

Μόνο που τότε η ασθένεια που γονάτισε τον πρόεδρο των ΗΠΑ δεν ήταν ο φονικός κορωνοϊός, που μόλυνε τον Τραμπ, την Πρώτη Κυρία, Μελάνια, και μέχρι στιγμής πάνω από 7.000.000 Αμερικανούς, αλλά η λεγόμενη ισπανική γρίπη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οταν ο Γουίλσον αρρώστησε τον Απρίλιο του 1919, ενώ διαπραγματευόταν τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, δεν έσπευσε να ανακοινώσει τα μαντάτα, όπως έκανε ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου -έστω και με καθυστέρηση-, αλλά η γυναίκα του Έντιθ παρενέβη για να μη διαρρεύσει η είδηση ότι ο πρόεδρος είχε νοσήσει. «Η σύζυγος του Γουίλσον κατάφερε να κρύψει την ασθένειά του στήνοντας μια προστατευτική φούσκα γύρω του. Υποστήριξαν ότι η ασθένειά του οφειλόταν σε υπερκόπωση, κάτι που πίστεψε ο κόσμος, αφού ο Γουίλσον ήταν γνωστός εργασιομανής», λέει ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Vanderbilt, Τόμας Σβαρτς.

Το ίδιο έκανε άλλωστε η Έντιθ Γουίλσον και μερικούς μήνες αργότερα, όταν ένα εγκεφαλικό κατέστησε ανίκανο προς εργασία τον άνδρα της και παρενέβη η ίδια για να βοηθήσει στη διακυβέρνηση των ΗΠΑ κατά τις τελευταίες μέρες της θητείας του Γούντροου Γουίλσον.

Ο Τραμπ από την άλλη ανακοίνωσε μέσω Twitter την περασμένη Παρασκευή ότι διαγνώστηκε θετικός μαζί με τη Μελάνια στην Covid-19 και μπαίνει σε καραντίνα. Όμως «το μιντιακό περιβάλλον την εποχή εκείνη ήταν πολύ διαφορετικό», εξηγεί ο Σβαρτς. Η πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση στις ΗΠΑ έγινε μετά από έναν χρόνο κι οι περισσότεροι Αμερικανοί ενημερώνονταν για την επικαιρότητα από εφημερίδες, που δεν κάλυπταν τόσο στενά και με τόση κριτική διάθεση όσο σήμερα τη ζωή και τη δράση των προέδρων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γουίλσον υποβάθμισε την ισπανική γρίπη λόγω του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Αν και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ και τα ΜΜΕ ενημερώνουν καθημερινά την κοινή γνώμη σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα και τους αριθμούς των νέων κρουσμάτων και των θανάτων , την εποχή του Γουίλσον οι Αμερικανοί δεν είχαν συνειδητοποιήσει πλήρως πόσο φονική ήταν η ισπανική γρίπη, που προκάλεσε το θάνατο περίπου 675.000 Αμερικανών και έως και 50.000.000 ανθρώπων ανά την υφήλιο.

«Με φόντο τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο πρόεδρος Γουίλσον υποβάθμισε σημαντικά την πανδημία του 1918, που είχε μολύνει το ένα τέταρτο των Αμερικανών», σημειώνει ο δρ Χάουαρντ Κοχ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και υφυπουργός Υγείας επί Μπαράκ Ομπάμα.

«Έναν αιώνα αργότερα η φονικότερη έκτοτε πανδημία έφθασε στο κατώφλι του προέδρου Τραμπ και, δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται, δεν εξαφανίζεται παριστάνοντας ότι δεν υφίσταται»…

Ο Γουίλσον είχε καταφέρει πάντως να γλιτώσει από τα βέλη της κριτικής που δέχεται ο Τραμπ για την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας αποφεύγοντας απλώς να μιλήσει για την ισπανική γρίπη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο Γούντροου Γουίλσον ουδέποτε έκανε δημόσιες δηλώσεις για την πανδημία. Κι ως εκ τούτου είναι μια από τις λιγότερο γνωστές καταστροφές οιουδήποτε είδους», σημειώνει ο καθηγητής Ιστορίας του Boston College, Πάτρικ Μάνεϊ. Όχι ότι θα άκουγε οποιονδήποτε τολμούσε να του πει να εστιάσει λίγο περισσότερο το ενδιαφέρον του στην πανδημία και λίγο λιγότερο στον πόλεμο, αφού σύμφωνα με τον Τζον Μπάρι, συγγραφέα βιβλίου για την ισπανική γρίπη «όπως και ο Τραμπ, ο Γουίλσον δεν ανεχόταν κριτική ούτε από φίλους, ούτε από εχθρούς. Κι όλα αυτά συμβάλλουν στο να γίνει κατανοητή η πλήρης σιωπή του για την πανδημία μόνον υπό το πρίσμα ότι δεν ήθελε να εκτραπεί η προσοχή του ιδίου και των Αμερικανών από την πολεμική προσπάθειας». Μια άποψη με την οποία συμφωνεί και ο Σβαρτς: «Ο Γουίλσον αντιμετώπισε κάποια κριτική για τη διαχείριση της πανδημίας, αλλά όχι όπως ο Τραμπ. Κι αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος επισκίασε την πανδημία».

Ο Τραμπ, που δεν έχει υπηρετήσει στις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις, αυτοχαρακτηρίστηκε «πρόεδρος εν καιρώ πολέμου», καθώς επιταχυνόταν η εξάπλωση της πανδημίας. Αλλά κατ’ επανάληψη υποτίμησε τον κίνδυνο του κορωνοϊού -όπως διαπιστώνει και το 65% των Αμερικανών- και πολιτικοποίησε τα συνιστώμενα μέτρα ασφαλείας, όπως η χρήση των μασκών, αρνούμενος μέχρι πρόσφατα να φορέσει κι ο ίδιος μάσκα δημοσίως. Το μήνυμά του πέρασε στους οπαδούς του, αλλά και στην οικογένειά του και τώρα έπεσε κι ο ίδιος θύμα αυτής της τακτικής, ενώ ένα ικανό κομμάτι του πληθυσμού δεν φαίνεται να κατανοεί τον κίνδυνο που διατρέχει.

«Αντί να διδαχθούμε από το 1918», λέει ο Κοχ, «αυτή η χώρα εξακολουθεί να υποτιμά αυτόν τον ιό και δεν γίνεται να επιτρέψουμε να συνεχιστεί άλλο αυτό»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ