«Στα Grammy ευχαρίστησα τη μητέρα μου στην Ηλεία»: Ο Alexx Antaeus στο iefimerida για το πώς βρέθηκε στις ΗΠΑ και πήρε βραβείο - iefimerida.gr

«Στα Grammy ευχαρίστησα τη μητέρα μου στην Ηλεία»: Ο Alexx Antaeus στο iefimerida για το πώς βρέθηκε στις ΗΠΑ και πήρε βραβείο

Ο Αlexx Adaeus με το Grammy
Ο Έλληνας Αlexx Adaeus με το Grammy / Φωτογραφία: AP
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΟΥ

Ο Alexx Antaeus μιλάει στο iefimerida.gr για το Βραβείο Grammy που κέρδισε με τον γιο τού Μπομπ Μάρλεϊ, Τζούλιαν, στην κατηγορία «Καλύτερου ρέγκε άλμπουμ», ενώ εξηγεί πώς βρέθηκε στην Αμερική και τον λόγο για τον οποίο αφιέρωσε τη νίκη του στον λαό της Τζαμάικα.

Δύο εικοσιτετράωρα μετά την τελετή απονομής των Βραβείων Grammy, ο Έλληνας μουσικός Alexx Antaeus μίλησε στο iefimerida.gr για την κατάκτηση του βραβείου, από το σπίτι του στη Νέα Υόρκη, όπου πλέον έχει γίνει η βάση του. Ο ίδιος εξηγεί πώς αποφάσισε να φύγει για την Αμερική, τη γνωριμία του με τα παιδιά τού Μπομπ Μάρλεϊ, τα προφητικά λόγια που είχε πει στον Τζούλιαν λίγα χρόνια πριν πάρουν Grammy και μοιράζεται στιγμές από τη λαμπερή τελετή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Alexx Antaeus μιλάει στο iefimerida

Έχοντας μεγαλώσει στην Ελλάδα, πότε πήρατε την απόφαση να φύγετε για την Αμερική;

Μεγάλωσα στην Αθήνα μέχρι τα 16 μου χρόνια, οπότε και έφυγα για την Αμερική. Συγκεκριμένα, πήγα σχολείο στο Λος Άντζελες και στη συνέχεια σπούδασα Music Business και Music Technology. Ξεκίνησα να εργάζομαι ως DJ, πήρα και βραβείο το 2002 ως καλύτερος DJ στο LA, στην πορεία έκανα club remix και η μια δουλειά με πήγαινε στην άλλη.

Από μικρός είχα ένα ημερολόγιο όπου μέσα είχα φτιάξει τον χάρτη της California και είχα βάλει βέλος στο Λος Άντζελες - αν θυμάμαι πήγαινα Α’ Γυμνασίου και ονειρευόμουν πως θέλω να κάνω πολλά πράγματα.

«Ήταν πολύ συγκινητική η στιγμή που ανέβηκα να παραλάβω το Βραβείο Grammy»

Πόσο σημαντικό είναι για έναν Έλληνα μουσικό που κυνήγησε το όνειρό του στην Αμερική να κερδίζει Βραβείο Grammy;

Τα Grammy είναι τα Όσκαρ της μουσικής και το να κερδίσεις ένα τέτοιο βραβείο είναι πολύ σημαντικό, γιατί δεν βασίζονται στις πωλήσεις των albums, ούτε στο ποιος μουσικός είναι πιο δημοφιλής - το κερδίζεις ξεκάθαρα μέσα από την ψηφοφορία των μελών της μουσικής ακαδημίας. Πρόκειται για μια διαδικασία που κρατάει από το καλοκαίρι μέχρι τη βράβευση, που γίνεται τον χειμώνα. Στη λίστα μπαίνουν χιλιάδες καλλιτέχνες που κυκλοφορούν τα κομμάτια τους μέσα στο τρέχον χρονικό διάστημα, γίνεται μια πρώτη ψηφοφορία από τα μέλη για να καταλήξουν στα 5 καλύτερα της κάθε κατηγορίας, και στη συνέχεια, αφού έχουν περάσει 2-3 μήνες, γίνεται καινούργια ψηφοφορία, για να βγει ο καλύτερος στην κάθε κατηγορία ξεχωριστά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλη η διαδικασία είναι αρκετά δύσκολη, γιατί πρέπει να ακούσουμε πολλά μουσικά κομμάτια ώστε να αποφασίσουμε τι θα ψηφίσουμε, ενώ, μέχρι να ανακοινωθεί ο νικητής, δεν ξέρεις το αποτέλεσμα. Να επισημάνω πως τα μέλη της Ακαδημίας είναι παραγωγοί, καλλιτέχνες, στιχουργοί, συνθέτες, δηλαδή άτομα που έχουν να κάνουν με τη δημιουργική πλευρά της μουσικής βιομηχανίας. Η ψηφοφορία είναι μυστική και, μέχρι να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα, δεν το γνωρίζουμε. Μπορεί ο νικητής του βραβείου να είναι κάποιος καλλιτέχνης τον οποίο δεν γνωρίζει πολύ καλά το κοινό.

Όταν ανακοινώθηκε πως πήρατε Grammy για τη μουσική και την παραγωγή που κάνατε στο άλμπουμ «Colors of Royal» με τη φωνή του τραγουδιστή Τζούλιαν Μάρλεϊ, πώς νιώσατε εκείνη τη στιγμή;

Δυστυχώς, στεναχωρήθηκα πολύ γιατί ήθελα να είμαι με τον Τζούλιαν, ο οποίος είχε συναυλία στην Αυστραλία και δεν προλάβαινε να έρθει στο Λος Άντζελες για να παρευρεθεί στην τελετή απονομής των βραβείων. Ανέβηκα επάνω στη σκηνή με όλη την ομάδα για να παραλάβω το Grammy και ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή - αν και δεν σου κρύβω πως δεν θυμάμαι πολλά. Αργότερα είδα σε βίντεο την απονομή για να δω τι έγινε...

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχουν περάσει μόλις δύο 24ωρα από την κατάκτηση του βραβείου. Το έχετε συνειδητοποιήσει;

Ναι, τώρα το έχω συνειδητοποιήσει για τα καλά. Δούλεψα πάρα πολύ σκληρά για το συγκεκριμένο album, γιατί, εκτός από τη μουσική που έγραψα και την παραγωγή που έκανα, κυκλοφόρησε από δική μου δισκογραφική εταιρεία, οπότε έπρεπε να ασχοληθώ με το promotion, το marketing, το publicity… Πέρασαν όλα από μένα!

Κάνοντας μια αναζήτηση στο Διαδίκτυο, τα διεθνή ΜΜΕ έγραφαν ότι το άλμπουμ σας «Colors of Royal» ήταν το μεγάλο φαβορί στην κατηγορία του. Εσείς το πιστεύατε;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποτέ δεν ξέρεις… Ένιωθα ότι ήμασταν στα φαβορί, αλλά ανάμεσά μας ήταν υποψήφιοι μεγάλα ονόματα της ρέγκε μουσικής που θεωρούνται κορυφαία στην Αμερική, παρόλο που στην Ελλάδα δεν είναι τόσο γνωστά. Ο Μπούτζιν Μπάντον είναι από τα κορυφαία ονόματα και από πίσω του έχει μια μεγάλη δισκογραφική εταιρεία - αυτό σημαίνει πως οι μεγάλες δισκογραφικές έχουν περισσότερα μέλη να ψηφίζουν στα βραβεία. Επίσης, ο Αμερικανός Collie Buddz, αν και σχετικά καινούργιος στα Grammy, είχε από πίσω του μεγάλο support, γιατί ανήκει στη μεγαλύτερη εταιρεία ρέγκε, και κάπως φοβήθηκα, γιατί και αυτοί έχουν πολλά μέλη που ψηφίζουν.

Βέβαια, τα δικά μου ατού ήταν ο Μάρλεϊ, γιατί το όνομά του κρατάει μέχρι σήμερα -μάλιστα, την ερχόμενη εβδομάδα θα κυκλοφορήσει το έργο του πατέρα του, το «One love»- και βοήθησε πάρα πολύ, όπως και το ότι είμαστε το μόνο ρέγκε album που είχε μέσα δύο συνεργασίες με Λατίνους στα ισπανικά. Δεν είχε κανείς άλλος, από τους συνυποψηφίους μας, κάτι ανάλογο, το πρόσεξαν και είχαμε αβαντάζ.

Υποθέτω πως πήγατε σε πολλά πάρτι και δώσατε πολλές συνεντεύξεις σε διεθνή ΜΜΕ. Απολαύσατε την όλη διαδικασία; Πώς ζήσατε τη βραδιά;

Για μένα ο σκοπός μου ήταν να φανεί η ομάδα, όχι μόνο εγώ. Έπαιρνα την ομάδα παντού μαζί μου να φωτογραφηθούν, να ανέβουν πάνω στη σκηνή. Εκείνες τις ημέρες είχαμε πολλά πάρτι και πριν από την τελετή απονομής - το περασμένο Σάββατο έπρεπε να πάω στο πάρτι όπου θα μου έδιναν το μετάλλιο για την υποψηφιότητά μου στα Grammy, και σε όλα αυτά τραβούσα την ομάδα μαζί μου. Μάλιστα, αν δεν υπάρχει το όνομά σου στη λίστα, δεν μπαίνεις πουθενά, υπήρχε το δικό μου όνομα και της συζύγου μου, και εμένα με έπιανε το ελληνικό μου να προσπαθώ να τους πείσω να τους αφήσουν όλους να μπουν μέσα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συνεργασία του με τον γιο τού Μπομπ Μάρλεϊ, Τζούλιαν

Πώς είναι να συνεργάζεστε με τον γιο τού Μπομπ Μάρλεϊ;

Ο Τζούλιαν είναι πάρα πολύ απλός και είμαστε περισσότερο φίλοι - μιλάμε πολύ, δεν είμαστε μόνο συνεργάτες που βλεπόμαστε μέσα στο στούντιο για ηχογραφήσεις των τραγουδιών. Το μόνο που με στεναχώρησε πολύ -θα το επαναλάβω- ήταν που δεν τον είχα παρέα μου να ανέβει πάνω στη σκηνή να παραλάβει το πρώτο του Grammy. Είχε προταθεί άλλες δύο φορές από την Ακαδημία και τελικά η τρίτη του υποψηφιότητα έφερε τη νίκη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τελικά, χρειάστηκε ένας Έλληνας για να πάρει Βραβείο Grammy ο γιος τού Μπομπ Μάρλεϊ;

Απ' ό,τι φάνηκε, χρειαζόταν έναν Έλληνα. Εγώ τους λέω για πλάκα πως στο προηγούμενο album του είχε κάνει την παραγωγή ο αδερφός του, ο Ντέμιαν, ο οποίος είναι πιο γνωστός από τον Τζούλιαν, και κυκλοφόρησε μέσα από την εταιρεία των Μάρλεϊ, αλλά τελικά χρειάζεστε εμένα, έναν Έλληνα, για το Grammy.

Αλήθεια, πώς γνωρίσατε τον Τζούλιαν Μάρλεϊ;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Τζαμάικα είχα δύο εστιατόρια -ένα ελληνικό και ένα με τοπική κουζίνα- και το πιο πετυχημένο κλαμπ, όπου εκεί γνώρισα τον Τζούλιαν. Ήξερα τα αδέρφια του -με τον Ρόχαν και τη Σιντέλα είμαστε φίλοι- και ένα βράδυ είχε έρθει στο μαγαζί ο Τζούλιαν. Αφού ήπιαμε ένα ποτό, του έδειξα το στούντιο ηχογραφήσεων που είχα χτίσει μέσα στο κλαμπ, του έπαιξα κάτι κομμάτια, και έτσι άρχισε η συνεργασία μας. Ξεκινήσαμε με ένα κομμάτι και καταλήξαμε να κάνουμε άλμπουμ.

Μάλιστα, θυμάμαι έντονα που πριν από τέσσερα χρόνια, στα Βραβεία Grammy, ο Τζούλιαν ήταν υποψήφιος, καθόμασταν δίπλα-δίπλα, και όταν ανακοίνωσαν ότι το βραβείο ρέγκε άλμπουμ παίρνει η Koffee, γύρισα και του είπα «Μη στεναχωριέσαι, θα σου κερδίσω εγώ Grammy» - τελικά τα καταφέραμε!

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σχέδιά σας; Θα συνεχίσετε τη συνεργασία με τον Τζούλιαν Μάρλεϊ;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ετοιμάζω πολλά πράγματα, όχι όμως με τον Τζούλιαν αυτή τη χρονική στιγμή. Η επόμενη δισκογραφική του δουλειά είχε δημιουργηθεί την περίοδο που δουλεύαμε μαζί, δηλαδή υπήρχε κι άλλο άλμπουμ, με παραγωγό έναν πολύ καλό μου φίλο, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας, και αποφασίσαμε να βγει πρώτα το δικό μου άλμπουμ.

Θα συνεχίσω να ασχολούμαι με τη ρέγκε μουσική, αλλά, σε ό,τι αφορά τα Grammy, στοχεύω σε κάτι άλλο - προς το παρόν δεν είναι ανακοινώσιμο.

Πού αφιερώσατε το βραβείο;

Στον λόγο μου, ευχαρίστησα τη μητέρα μου, η οποία ζει στον Πύργο Ηλείας, και τη γυναίκα μου, αλλά αφιέρωσα τη νίκη μου στον λαό της Τζαμάικα γιατί με δέχτηκαν σαν δικό τους άνθρωπο. Είμαι Έλληνας, αυτό δεν αλλάζει ποτέ, αλλά έχω για πολλά χρόνια μια δυνατή παρουσία στην Τζαμάικα. Στα εστιατόρια που είχα και στο κλαμπ έρχονταν πολιτικοί, καλλιτέχνες, ένας πολύ καλός μου φίλος είναι ο Γιουσέιν Μπολτ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πού έχετε τη βάση σας;

Στη Νέα Υόρκη, και πηγαίνω τακτικά στην Τζαμάικα. Τα τελευταία 11 χρόνια ήμουν περισσότερο στην Τζαμάικα, λόγω των επιχειρήσεων που διατηρούσα, αλλά πλέον έχω επικεντρωθεί στη μουσική και περνάω περισσότερο χρόνο στη Νέα Υόρκη.

Εργαζόμουν πολλές ώρες την ημέρα και έπρεπε να πάρω μια απόφαση: ή να κρατήσω τις επιχειρήσεις στην Τζαμάικα ή να ασχοληθώ με τη μουσική μου, γιατί δεν γινόταν άλλο να τα κάνω ταυτόχρονα. Είχα ήδη ξεκινήσει τη συνεργασία με τον Τζούλιαν, κι αν είχα κρατήσει τα εστιατόρια, δεν θα μιλούσαμε τώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έρχεστε συχνά στην Ελλάδα;

Έχω να έρθω από το καλοκαίρι του 2022, όταν με τη γυναίκα μου κάναμε διακοπές στην Κω, στη Μύκονο και, φυσικά, επισκεφθήκαμε την Αθήνα και την Αρχαία Ολυμπία για να δει τον πολιτισμό μας. Δεν μπορώ να έρχομαι πολύ συχνά γιατί δεν έχω τόσο χρόνο και πλέον δεν έχω σπίτι στην Αθήνα. Η μητέρα μου έρχεται κάθε χειμώνα στην Αμερική και στην Τζαμάικα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ