Alexander McQueen: Οι τελευταίες ώρες της ζωής του «enfant terrible» της μόδας -Τα τραγικά ευρήματα στο σπίτι που αυτοκτόνησε - iefimerida.gr

Alexander McQueen: Οι τελευταίες ώρες της ζωής του «enfant terrible» της μόδας -Τα τραγικά ευρήματα στο σπίτι που αυτοκτόνησε

Alexander McQueen, Κέιτ Μος
Alexander McQueen, Κέιτ Μος /Φωτογραφία: Getty-Ideal images
ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΛΟΒΙΝΗ

10 χρόνια πριν, ο κόσμος της μόδας -και όχι μόνο- συγκλονιζόταν από μια αναπάντεχη είδηση: Ο Alexander McQueen βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του. Είχε δώσει μόνος του τέλος στη ζωή του.

Εβδομάδες αργότερα στο Παρίσι, η τελευταία του συλλογή παρουσιαζόταν μετά θάνατον. Μια συλλογή-επιτομή των όσων τον χαρακτήρισαν στην 20χρονη πορεία του στο χώρο της μόδας: Τον ιδιότυπο ρομαντισμό των δημιουργιών του -πάντα βασισμένο σε ιστορικές αναφορές, τη σκοτεινιά που πάντα, έμοιαζε να τρέχει στον πειρασμό του φωτός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΑΡ
ΑΡ

Ο Alexander McQueen ήταν ένας ατρόμητος προβοκάτορας. Τα σόου του ήταν απλά θρυλικά: Σε ένα από αυτά τα μοντέλα έμπαιναν σε γυάλινο κλουβί το οποίο παρομοιάστηκε με φρενοκομείο, ενώ σε κάποιο άλλο είχε βάλει τα μοντέλα του να περπατήσουν μέσα στη φωτιά. Η συλλογή του για την Ανοιξη του 2004 ήταν μια αναδημιουργία του «Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν», του Σίντνεϊ Πολάκ. Τα μοντέλα έκανα πρόβες εβδομάδων τις χορογραφίες.

ΑΡ
ΑΡ
ΑΡ
ΑΡ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συλλογή για το Φθινόπωρο-Χειμώνα του 2006 έκλεισε με το ολόγραμμα της Κέιτ Μος, ενώ στον McQueen πιστώνεται το πρώτο σόου που μεταδόθηκε μέσω livestream , για τη συλλογή Ανοιξη 2010. Αλλά πέρα από την αίγλη - τα κόκκινα χαλιά, τα ολόγραμμα της Κέιτ Μος και τα πασίγνωστα παπούτσια  του armadillo - το αποκαλούμενο  «l’enfant terrible», το «τρομερό παιδί», άφησε επίσης ανεξίτηλο το σημάδι του  στον κόσμο της μόδας εξαιτίας του τρόπου που τον άφησε.

Η 11η Φεβρουαρίου του 2010 ήταν Πέμπτη και η πρώτη ημέρα της εβδομάδας μόδας της Νέας Υόρκης. Η είδηση της ημέρας προερχόταν από το χώρο της μόδας. Αλλά ήταν τραγική. Ο Alexander McQueen, η ιδιοφυϊα της μόδας, ο άνθρωπος που έβαλε «φωτιά» στις πασαρέλες, είχε βρεθεί νεκρός στο διαμέρισμά του στο Λονδίνο. Είχε βάλει ο ίδιος τέλος στη ζωή του. Ηταν μόλις 40 ετών.

ΑΡ
ΑΡ

Η αυτοκτονία του Alexander McQueen αποδόθηκσε σε πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της πολύ πρόσφατης απώλειας της μητέρας του, της χρήσης ουσιών και της μίξης άγχους και καταθλιπτικής διαταραχής από την οποία υπέφερε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΑΡ
ΑΡ

Οι τελευταίες ημέρες και ώρες της ζωή Alexander McQueen

Η βιογραφία για τον σχεδιαστή από τον Andrew Wilson, περιγράφει τον δύσκολο χαρακτήρα του αλλά και τις τελευταίες ημέρες της ζωής του, στο κεφάλαιο Blood Beneath The Skin.

«Στις 3 Φεβρουαρίου, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο McQueen ενημέρωσε για το θάνατο της μητέρας του, γράφοτνας μεταξύ άλλων ότι η ζωή πρέπει να συνεχιστεί.

Την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου έγραψε: «Ήταν μια γαμημένη, απαίσια εβδομάδα, αλλά οι φίλοι μου ήταν σπουδαίοι, αλλά τώρα πρέπει να κάτσω μαζί τους και να τελειώσω με τους HELLS ANGELS & PROLIFIC DAEMONS !!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!», μια αναφορά στην τελευταία συλλογή του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια συλλογή εμπνευσμένη από πρώιμους ολλανδούς καλλιτέχνες όπως ο Hans Memling, ο Hugo van der Goes και ο Hieronymus Bosch, τις βυζαντινές εικόνες, τον Grinling Gibbons και τον Jean Fouquet.

Ωστόσο, ο McQueen δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί στη δουλειά του, προτίμησε να κλειδωθεί στο σπίτι του. «Λίγες ημέρες πριν πεθάνει, μου τηλεφώνησε και μπορώ να πω ότι είχε πιει ποτά και ότι είχε πάρει ναρκωτικά», δήλωσε ο Archie Reed. «Το σκυλί μου έχει διαγνωσθεί με καρκίνο και πρέπει να αποφασίσω αν θα του κάνω ευθανασία». Ο Archie αισθάνθηκε ενοχλημένος από αυτό που θεώρησε ως εγωκεντρική στάση του McQueen και, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τον απκάλεσε «εγωπαθές μ@@ί». «Έχω τα δικά μου προβλήματα να αντιμετωπίσω, πήγαινε και πάρε ένα γαμημένο χάπι ύπνου», του είπε. «Θα έρθω αύριο, θα μαγειρέψω το δείπνο και θα τα πούμε από κοντά». Αυτή ήταν και η τελευταία του επικοινωνία του με τον McQueen.

Getty-Ideal images
Getty-Ideal images

Ο McQueen, μάλιστα, φαίνεται ότι είχε αρχίσει μέρες πριν βάλει τέλος στη ζωή του, να αποχαιρετά τους ανθρώπους του. Στις 8 Φεβρουαρίου, μίλησε με τον ανιψιό του Gary James McQueen και του ζήτησε να δημιουργήσει μια ταφόπλακα για τη μητέρα του στην οποία να σκαλίσει έναν άγγελο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια, ο McQueen τηλεφώνησε στην αδελφή του Janet και της είπε ότι την αγαπά. Έδωσε στην Annabelle Neilson το πορτοφόλι του, εξηγώντας ότι χρειαζόταν ένα καινούριο και μια φωτογραφία του με ένα από τα σκυλιά του.

Στις 9 Φεβρουαρίου, στις 7 το πρωί, έστειλε ένα tweet στον Kerry Youmans, σε χιουμοριστικό στιλ.

Την ίδια μέρα, κατάφερε να πάει στη δουλειά, όπου μίλησε στον Trino Verkade για την κηδεία της μητέρας του. «Τελειώνετε», είπε, όταν ο Trino Verkade τον ρώτησε για την ώρα που θα ήθελε να του κλείσει ένα τραπέζι στο εστιατόριο του J. Sheekey, μετά την κηδεία. Επίσης, μίλησε στη Janet ξανά, λέγοντάς της ότι θα φτιάξει για την μητέρα του ένα vintage ροζ νυχτικό, για την κηδεία της.

Getty-Ideal images
Getty-Ideal images
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έγραψε ένα χειρόγραφο σημείωμα στον Kerry, γράφοντάς του: «Θέλω να σε ευχαριστήσω για το ότι ήσουν πάντα ένας καλός μου φίλος. Με αγάπη, Lee (σσ το παρατσούκλι του Alexander McQueen), την οποία έστειλε με τη FedEx και έφτασε στη Νέα Υόρκη μετά τη γνωστοποίηση της είδησης του θανάτου του McQueen.

Στις 10 Φεβρουαρίου, ο McQueen είχε δείπνο στο Scott's με κάποιους συνεργάτες του - «προφανώς ήταν πολλοί μαζί στο δείπνο», δήλωσε η Daphne Guinness και έπειτα η Annabelle Neilson τον συνόδευσε ως το διαμέρισμά του στην Green Street.

Ο McQueen είχε υποσχεθεί στην Annabelle ότι δεν θα ακολουθήσει ποτέ το παράδειγμα της Isabella Blow (διάσημη στιλίστρια που θεωρείται ότι ανέδειξε τον Alexander McQueen και αυτοκτόνησε το 2007) «αλλά ποιος ξέρει ποτέ τι συνέβαινε στο μυαλό του, τι σκεφτόταν».

Ο McQueen ήξερε ότι δεν μπορούσε να αντέξει να παρακολουθήσει την κηδεία της μητέρας του, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 12 Φεβρουαρίου. Ο πολύ αγαπημένος σκύλος του Minter είχε διαγνωστεί με καρκίνο. Ο θάνατος γι 'αυτόν έμοιαζε σαν μια απόδραση, μια ανακούφιση, ένα βήμα προς το είδος της ύπαρξης χωρίς σκέψη που λαχταρούσε για καιρό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αναρωτιέμαι τώρα αν τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν δεν τον είχα άφησα εκείνη τη νύχτα, αλλά ένα μέρος του μυαλού μου λέει ότι δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσε να κάνει κανείς για να αλλάξει κάτι», δήλωσε η Annabelle.

Τις πρώτες πρωινές ώρες και σε μια απεγνωσμένη ψυχική κατάσταση, ο McQueen πήρε ένα βιβλίο, το The Descent of Man του Wolfe von Lenkiewicz, και έγραψε στο οπισθόφυλλο:«Παρακαλώ φροντίστε τα σκυλιά μου. Συγνώμη, σας αγαπώ, Lee. YΓ: Θάψτε με στην εκκλησία».

Στη συνέχεια άρχισε να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για την έρευνα μεθόδων αυτοκτονίας. Πληκτρολόγησε στο Yahoo, «Όταν κάποιος κόψει τις φλέβες του πόσο χρόνο χρειάζεται για να πεθάνει;».

Θα διάβασε απαντήσεις όπως «αυτό είναι ένα ερώτημα για τρελούς, αλλά έχω ακούσει ότι χρειάζονται 4 έως 5 ώρες», αλλά και «Δεν πεθαίνεις, αφήνει μεγάλες τομές στα χέρια οι οποίες μπορεί να μετατραπούν σε ουλές. Το να κόψετε τις φλέβες σας δεν αρκεί για να πεθάνετε».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΑΡ
ΑΡ

Οι ακριβείς κινήσεις του McQueen εκείνη τη νύχτα είναι ασαφείς, αλλά δεν υπάρχουν αμφιβολίες για τις προθέσεις του. Δεν ήταν μια κραυγή για βοήθεια. Πήρε zopiclone, ένα συνταγογραφούμενο υπνωτικό, και midazolam, ένα ηρεμιστικό (βρέθηκαν και τα δύο στο αίμα του), καθώς και μια «σημαντική» ποσότητα κοκαΐνης.

Προσπάθησε να κόψει τις φλέβες του με ένα στιλέτο στο μπάνιο του υπνοδωματίου. Εκεί, η αστυνομία βρήκε ένα ξύλο κοπής, μαζί με ένα μαχαίρι κοπής, ένα μεγάλο μαχαίρι κουζίνας και έναν μπαλτά.

Η οικογένειά του θεώρησε ότι όλα αυτά ξεπερνούσαν τον Lee: Ο Alexander McQueen δεν άντεχε να βλέπει αίμα και θα ούρλιαζε σε σοκ και με αγωνία ακόμη και αν τυχαία έκοβε το δαχτυλό του με ψαλίδι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια, προσπάθησε να κρεμαστεί στο ντους χρησιμοποιώντας τη ζώνη της ρόμπας του, αλλά απέτυχε όταν το κεφάλι του λύγισε λόγω του βάρους του.

Τελικά, έβγαλε τα ρούχα από την ντουλάπα του, πήρε την αγαπημένη του καφέ ζώνη, την πέρασε στη ράγα για τα ρούχα της ντουλάπας και στη συνέχεια τη χρησιμοποίησε για να κρεμαστεί. Καθώς πέθαινε, το αρωματικό κερί που είχε ανάψει νωρίτερα συνέχισε να καίει όλη τη νύχτα».

ΑΡ
ΑΡ
ΑΡ
ΑΡ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο γιος του ταξιτζή που σημάδεψε όσοι λίγοι τον κόσμο της μόδας

Ο Alexander McQueen, ο γιος ενός ταξιτζή στο ανατολικό Λονδίνο που ανέβηκε μεμιάς τα σκαλιά της δόξας, ως ένα εξαιρετικό ταλέντο της μόδας έντυσε με δημιουργίες του μεγάλες σταρ αλλά και βασιλείς, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Κέιτ Μίντλετον η οποία εμπιστεύτηκε τον Οίκο του (ο McQuenn είχε ήδη φύγει από τη ζωή) για το νυφικό της και για όλα τα ρούχα που φορά στις σημαντικές στιγμές της ζωής της. Ο Alexander McQueen δημιούργησε ένα πολυτελές εμπορικό brand αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο συνεχίζει μέχρι σήμερα την πορεία του υπό την Σάρα Μπάρτον, η οποία υπήρξε βοηθός του.

Getty-Ideal images
Getty-Ideal images
ΑΡ
ΑΡ

Οπως ο κόσμος της μόδας συμφωνεί, ο Alexander McQueen υπήρξε ένας μοντέρνος Μότσαρτ, απρόβλεπτος, επαναστάτης, ευγενής, έξυπνος, αλλά πάνω από όλα ένα μοναδικό ταλέντο, μια δημιουργική ιδιοφυϊα, που δυστυχώς έφυγε πολύ νωρίς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΑΡ
ΑΡ
Σε ένα από τα σόου του, στο κλείσιμο είχε εμφανιστεί ένας... λαγός, που εικάζεται ότι δεν ήταν άλλος από τον ίδιο τον Alexander McQueen. ΑΡ
Σε ένα από τα σόου του, στο κλείσιμο είχε εμφανιστεί ένας... λαγός, που εικάζεται ότι δεν ήταν άλλος από τον ίδιο τον Alexander McQueen. ΑΡ
ΑΡ
ΑΡ
ΑΡ
ΑΡ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Alexander McQeen Alexander Mcqueen
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ