Η «άγρια» ζωή του δισεκατομμυριούχου δημιουργού του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ: Νηστεία και μπάνιο με παγωμένο νερό - iefimerida.gr
Τζακ Ντόρσεϊ
THE STORY

Η «άγρια» ζωή του δισεκατομμυριούχου δημιουργού του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ: Νηστεία και μπάνιο με παγωμένο νερό

Τζακ Ντόρσεϊ / Getty-Ideal images
ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΡΣΕΝΙΟΥ

Μια ασυνήθιστη ζωή πολυτέλειας ζει ο εκκεντρικός CEO του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ, που τρώει μόνο ένα γεύμα την ημέρα, λατρεύει να κάνει μπάνιο σε παγωμένο νερό, ενώ η γενειάδα του έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως.

Ο Ντόρσεϊ είχε μια ταραχώδη καριέρα στη Silicon Valley. Μετά την ίδρυση του Twitter στις 21 Μαρτίου 2006, ανέλαβε τον ρόλο του CEO της εταιρείας δύο χρόνια αργότερα, αλλά επέστρεψε το 2015, έχοντας δημιουργήσει τη δεύτερη εταιρεία του, τη Square.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο δημιουργός του Twitter έχει προκαλέσει συζητήσεις και κριτική τόσο για τη διατροφή του όσο και για τα κρύα μπάνια που λατρεύει. Η ζωή του, όμως, δεν είναι τόσο σπαρτιάτικη. Όπως και κάποιοι άλλοι δισεκατομμυριούχοι, έχει ένα εντυπωσιακό σπίτι, βγαίνει με μοντέλα και οδηγεί γρήγορα αυτοκίνητα.

Εγκατέλειψε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο

Ο Τζακ Ντόρσεϊ άρχισε να ασχολείται με τον προγραμματισμό ενώ ήταν μαθητής στο Λύκειο Bishop DuBourg στο Σεντ Λούις. Στην ηλικία των 15 ετών, μάλιστα, είχε γράψει ένα λογισμικό που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από ορισμένες εταιρείες ταξί.

Όταν δεν χάζευε σε καταστήματα ειδικών ηλεκτρονικών ειδών ή δεν έπαιζε ηλεκτρονικό ποδόσφαιρο με τους φίλους του, ο Ντόρσεϊ συχνά πήγαινε σε συναυλίες πανκ-ροκ.

Ο Τζακ Ντόρσεϊ σε νεαρή ηλικία
Ο Τζακ Ντόρσεϊ σε νεαρή ηλικία / Φωτογραφία: Flickr/joi
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως και πολλοί από τους συναδέλφους του δισεκατομμυριούχος, ο ιδρυτής του Twitter δεν αποφοίτησε ποτέ από το κολέγιο. Παρακολούθησε για λίγο το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Μισούρι και μεταφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, προτού το εγκαταλείψει.

Το 2000, ο Ντόρσεϊ δημιούργησε ένα απλό πρωτότυπο που του επέτρεπε να ενημερώνει τους φίλους του για τη ζωή του μέσω του BlackBerry και των email. Κανένας άλλος δεν φαινόταν να ενδιαφέρεται, οπότε άφησε στην άκρη για λίγο την ιδέα αυτή.

Ένα αστείο γεγονός στη ζωή του; Έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μασέρ. Πήρε την άδειά του περίπου το 2002, προτού εμφανιστεί στην τεχνολογική σκηνή.

Η δημιουργία του Twitter

Βρήκε δουλειά σε μια εταιρεία podcasting που ονομάζεται Odeo και εκεί γνώρισε τους μελλοντικούς συνιδρυτές του στο Twitter. Η Odeo βγήκε εκτός λειτουργίας το 2006, οπότε ο Τζακ Ντόρσεϊ επέστρεψε στην ιδέα ανταλλαγής μηνυμάτων και κάπως έτσι γεννήθηκε το Twitter.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 21 Μαρτίου 2006 δημοσίευσε το πρώτο tweet. Μαζί με τους συνιδρυτές του, Έβαν Γουίλιαμς και Μπιζ Στόουν, αγόρασαν το όνομα Twitter για περίπου 7.000 δολάρια.

Ο Τζακ Ντόρσεϊ με τους συνιδρυτές του Twitter, Έβαν Γουίλιαμς και Μπιζ Στόουν
Ο Τζακ Ντόρσεϊ με τους συνιδρυτές του Twitter, Έβαν Γουίλιαμς και Μπιζ Στόουν / Φωτογραφία: Flickr/Scott Beale

Μετά τη δημιουργία της νέας του εταιρείας και αναλαμβάνοντας τον ρόλο του CEO, έβγαλε το σκουλαρίκι που είχε στη μύτη του, για να ταιριάζει περισσότερο στο προφίλ της θέσης του. Ήταν τότε 30 ετών.

Έναν χρόνο μετά, είχε όλο και μικρότερο ρόλο στο Twitter. Έναν χρόνο αργότερα, ο Γουίλιαμς είχε αναλάβει τη θέση του CEO και ο Ντόρσεϊ ανέλαβε ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Twitter. Αμέσως καταπιάστηκε με νέα έργα. Επένδυσε στη Foursquare και ξεκίνησε μια start up πληρωμών, που ονομάζεται Square και που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων να δέχονται πληρωμές με πιστωτική κάρτα μέσω smartphone.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η συνέντευξη του Μπαράκ Ομπάμα στον Τζακ Ντόρσεϊ
Η συνέντευξη του Μπαράκ Ομπάμα στον Τζακ Ντόρσεϊ

Το 2011 είχε την ευκαιρία να πάρει συνέντευξη από τον Μπαράκ Ομπάμα στο πρώτο Twitter Townhall, μια διοργάνωση ανταλλαγής απόψεων, όπου οι χρήστες του Twitter είχαν τη δυνατότητα να κάνουν ερωτήσεις στον Αμερικανό πρόεδρο. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο CEO του Twitter έπρεπε να υπενθυμίζει στον Ομπάμα να απαντά με λιγότερους από 140 χαρακτήρες, όσο ήταν το όριο εκείνη την εποχή -όριο που πολλές φορές καταπατούσε.

Έγινε δισεκατομμυριούχος μέσα σε λίγες ώρες

Το Twitter μπήκε στο χρηματιστήριο τον Νοέμβριο του 2013 και μέσα σε λίγες ώρες ο Τζακ Ντόρσεϊ ήταν δισεκατομμυριούχος.

Το 2014, το Forbes ανέφερε πως η καθαρή αξία της περιουσίας του ιδρυτή του Twitter ήταν στα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Φέτος, τον Μάρτιο, η αξία της ανέρχεται στα 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μόλις λίγες ώρες χρειάστηκε για να γίνει δισεκατομμυριούχος ο Τζακ Ντόρσεϊ
Μόλις λίγες ώρες χρειάστηκε για να γίνει δισεκατομμυριούχος ο Τζακ Ντόρσεϊ

Ωστόσο, σε δήλωσή του το 2019 έγινε γνωστό πως ο μισθός του ως CEO του Twitter ήταν μόλις 1,4 δολάρια το προηγούμενο έτος, και μάλιστα επρόκειτο για αύξηση, καθώς τα προηγούμενα χρόνια είχε αρνηθεί να πληρώνεται.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στην περίπτωση του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που κερδίζει ένα δολάριο ετησίως ως CEO του Facebook.

Την ίδια ώρα όμως, ο Ντόρσεϊ κατέχει μετοχές Twitter, αξίας 557 εκατομμυρίων δολαρίων. Με τα χρήματα που βγάζει από εκεί έχει αγοράσει μια BMW Σειρά 3, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν την οδηγεί συχνά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πανάκριβο σπίτι του με θέα τη διάσημη γέφυρα του Σαν Φρανσίσκο

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως πλήρωσε 9,9 εκατομμύρια δολάρια για ένα παραθαλάσσιο σπίτι στο Ελ Καμίνο Ντελ Μαρ, στην αποκλειστική γειτονιά Σίκλιφ του Σαν Φρανσίσκο. Το σπίτι έχει θέα στη διάσημη Golden Gate Bridge, την οποία ο Ντόρσεϊ θεωρεί θαύμα σχεδιασμού.

Ο Τζακ Ντόρσεϊ τις πρώτες του ημέρες σαν CEO του Twitter - Με κοστούμι, ξυρισμένος
Ο Τζακ Ντόρσεϊ τις πρώτες του ημέρες ως CEO του Twitter, με κοστούμι, ξυρισμένος

Πριν από την πανδημία, ο CEO του Twitter είπε ότι εργαζόταν από το σπίτι μία φορά την εβδομάδα. Σε συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Κάρα Σουίσερ, που έγινε στο Twitter, ο Ντόρσεϊ αποκάλυψε ότι εργάζεται κάθε Τρίτη από την κουζίνα του σπιτιού του. Είπε επίσης ότι ο αγαπημένος του χρήστης είναι ο Έλον Μασκ, προσθέτοντας πως τα tweets του είναι «επικεντρωμένα στην επίλυση υπαρξιακών προβλημάτων και στο να μοιράζεται ελεύθερα τις σκέψεις του με τον κόσμο». Ανέφερε ακόμη πως απολαμβάνει όλα τα «σκαμπανεβάσματα» που έρχονται με την απρόβλεπτη χρήση του Twitter από τον Έλον Μασκ.

Ο CEO της Tesla απάντησε, τουιτάροντας τις ευχαριστίες του και γράφοντας «Το Twitter ροκάρει!».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το γεύμα του Μαρκ Ζούκερμπεργκ στον Τζακ Ντόρσεϊ με κατσίκα που σκότωσε ο ίδιος

Μια άλλη, άγνωστη ιστορία μεταξύ του Ντόρσεϊ και του Μαρκ Ζούκερμπεργκ είναι πως κάποτε ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, και αντίπαλός του, του σέρβιρε μια κατσίκα που είχε σκοτώσει ο ίδιος.

Ο Ντόρσεϊ μίλησε στο περιοδικό «Rolling Stone» για το γεύμα αυτό, το οποίο έλαβε χώρα το 2011. Ο CEO του Twitter είπε ότι η κατσίκα σερβιρίστηκε κρύα και πως ο ίδιος έφαγε τελικά σαλάτα.

Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα εργαζόταν από το σπίτι -πριν από την πανδημία- ο Τζακ Ντόρσεϊ
Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα εργαζόταν από το σπίτι -πριν από την πανδημία- ο Τζακ Ντόρσεϊ

Οι διατροφικές του συνήθειες έχουν προκαλέσει ποικίλα σχόλια

Πάντως, οι διατροφικές του συνήθειες έχουν προκαλέσει ποικίλα σχόλια. Εμφανιζόμενος σε ένα podcast, που διοργανώθηκε από έναν γκουρού υγείας, ο οποίος είχε προηγουμένως πει ότι τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό, ο Ντόρσεϊ είπε ότι τρώει ένα γεύμα την ημέρα και νηστεύει όλο το Σαββατοκύριακο. Είπε πως την πρώτη φορά που δοκίμασε να νηστέψει, τον έκανε να νιώθει σαν να έχει παραισθήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Βρισκόμουν σε μια πολύ περίεργη κατάσταση. Αλλά, αφού το έκανα άλλες δύο φορές, διαπίστωσα το πώς οι ημέρες μας επικεντρώνονται στα γεύματα και πώς η εμπειρία που είχα από τη νηστεία έκανε τον χρόνο να μοιάζει σαν να είχε επιβραδυνθεί».

Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν έντονη κριτική από πολλούς, που δήλωσαν ότι ο Τζακ Ντόρσεϊ εξομαλύνει τις διατροφικές διαταραχές. Σε μεταγενέστερη συνέντευξή του στο Wired, ο CEO του  Twitter είπε ότι τρώει επτά γεύματα την εβδομάδα, αλλά «μόνο δείπνο».

Η γενειάδα του έχει συγκεντρώσει πολλά σχόλια

Τις πρώτες ημέρες του Twitter, ο Τζακ Ντόρσεϊ φιλοδοξούσε να γίνει σχεδιαστής μόδας. Εμφανιζόταν με δερμάτινα μπουφάν και στενά κοστούμια Prada και Hermès, καθώς και με πουκάμισα Dior Homme. Πιο πρόσφατα όμως, φαίνεται πως προτιμά τα πιο απλά ρούχα, συμπεριλαμβανομένου του κλασικού μαύρου ζιβάγκο που προτιμούν αρκετοί επιχειρηματίες της Silicon Valley, όπως στο παρελθόν συνήθιζε να φορά ο Στιβ Τζομπς. Επίσης, έχει επανεισαγάγει το σκουλαρίκι στη μύτη και τη γενειάδα, θυμίζοντας λιγότερο τον παραδοσιακό ρόλο ενός CEO.

Ο Τζακ Ντόρσεϊ με μακριά γενειάδα
Ο Τζακ Ντόρσεϊ με μακριά γενειάδα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, κατά την ακρόασή του στη Γερουσία στις 28 Οκτωβρίου 2020, σχετικά με τις κατηγορίες από τους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες για τον τρόπο με τον οποίο το Twitter επιβάλλει τις πολιτικές του, ιδίως στον τρόπο με τον οποίο έχει επισημάνει τα tweets του Ντόναλντ Τραμπ σε σύγκριση με άλλους ηγέτες -αυτό συνέβη πολύ πριν από την απαγόρευση χρήσης του Twitter από τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο, μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο τον περασμένο Ιανουάριο-, αυτό που τράβηξε την προσοχή του κοινού ήταν το μήκος της γενειάδας του Ντόρσεϊ. Κάποιοι χρήστες αποκάλεσαν τα γένια ως «γενειάδα καραντίνας», ενώ άλλοι δήλωσαν ότι τον έκαναν να μοιάζει με μάγο.

Η τραγουδίστρια Αζέλια Μπανκς ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι της είχαν σταλεί τρίχες από τη γενειάδα του για να τις κάνει φυλαχτό, αν και ο Ντόρσεϊ αρνήθηκε πως συνέβη κάτι τέτοιο. Το 2016, η Μπανκς είχε δημοσιεύσει στον διαγραμμένο πλέον λογαριασμό της στο Twitter πως ο Ντόρσεϊ τής είχε στείλει τις τρίχες του «σε έναν φάκελο. Ο CEO του Twitter δήλωσε αργότερα στη «Huffington Post» ότι το περιστατικό αυτό δεν συνέβη ποτέ.

Η τραγουδίστρια Αζέλια Μπανκς
Η τραγουδίστρια Αζέλια Μπανκς
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα παγωμένα μπάνια

Από την άλλη, όταν δεν είναι στην Ουάσιγκτον, ο Τζακ Ντόρσεϊ λατρεύει να κάνει παγωμένο μπάνιο. Όπως είχε δηλώσει το 2016 στο podcast «Tales of the Crypt», άρχισε να κάνει παγωμένο μπάνιο τα βράδια το 2016. Όπως αποκάλυψε, συνήθως περνά 15 λεπτά στη σάουνά του και μετά κάνει ένα παγωμένο μπάνιο για άλλα τρία λεπτά. Επαναλαμβάνει τη διαδικασία αυτή τρεις φορές, προτού ολοκληρώσει με ένα παγωμένο μπάνιο για ένα λεπτό. Ακόμη και για να ξυπνήσει τα πρωινά, πολλές φορές κάνει ένα παγωμένο μπάνιο.

Η ερωτική του ζωή και οι σχέσεις του με μοντέλα

Η ερωτική ζωή του έχει προκαλέσει ίντριγκες. Το 2018, τα περιοδικά είχαν γράψει ότι ήταν ζευγάρι με το μοντέλο του Sports Illustrated, Ράβεν Λιν Κορνέιλ. Το Page Six είχε γράψει τον Σεπτέμβριο του 2018 πως το ζευγάρι εντοπίστηκε στο πάρτι του Harper’s Bazaar Icons κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας της Νέας Υόρκης. Η ίδια ιστοσελίδα ανέφερε επίσης πως πρώην του ήταν επίσης η ηθοποιός Λόλι Κόουλ και η μπαλαρίνα Σοφιάν Σιλβέ.

Η πώληση του πρώτου tweet ever

Τέλος, το όνομά του ήρθε στο προσκήνιο πριν από μερικές ημέρες, όταν ανακοίνωσε ότι θα δημοπρατήσει το πρώτο του tweet -το πρώτο παγκοσμίως στο Twitter- για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Τελικά, η τιμή πώλησής του έφτασε τα 2,9 εκατομμύρια δολάρια και ο τυχερός αγοραστής είναι ο επιχειρηματίας και CEO της τεχνολογικής εταιρείας Bridge Oracle με έδρα στη Μαλαισία, Σίνα Εστάβι, ο οποίος συνέκρινε το ιστορικό αυτό tweet με την αγορά της «Μόνα Λίζα»: «Αυτό δεν είναι απλά ένα tweet! Πιστεύω πως μετά από χρόνια οι άνθρωποι θα καταλάβουν την αξία αυτού του tweet, όπως με τον πίνακα της ''Μόνα Λίζα''», έγραψε στο Twitter.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τζακ Ντόρσεϊ Twitter CEO tweet
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ