Ο ουρανοξύστης που «έφτιαξε» μια πόλη -Η άγνωστη ιστορία του πρώτου πανύψηλου κτιρίου που χτίστηκε στο Ντουμπάι [εικόνες & βίντεο]

Το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου του Ντουμπάι / Φωτογραφία: Shutterstock

Πριν το Μπουρτζ Καλίφα και πριν το Μπουρτζ Αλ Αράμπ, υπήρχε το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου του Ντουμπάι.

Αφού ολοκληρώθηκε το 1979, κυριάρχησε στην πόλη, ως μια σχυρή δήλωση προθέσεων, ένα σύμβολο των φιλοδοξιών του Ντουμπάι ως περιφερειακού χρηματοπιστωτικού κέντρου και της ανερχόμενης οικονομικής δύναμης.

Με 39 ορόφους και 489 πόδια ύψος, εκείνη την εποχή ήταν το ψηλότερο κτίριο μεταξύ Βομβάης και Αθήνας, σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή και πρώτο υπάλληλο του κέντρου Γκάι Γκίλμαρτ.

Το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου του Ντουμπάι

Το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου του Ντουμπάι έχει μια ενδιαφέρουσα και ελάχιστα γνωστή ιστορία. Τώρα, χάρη σε μια σύγχρονη πρωτοβουλία πολιτιστικής κληρονομιάς από τον Δήμο του Ντουμπάι, το πιο αξιοσέβαστο πολυώροφο κτίριο της πόλης μπαίνει σε διαδικασία προστασίας.

Αυτός ήταν ο ουρανοξύστης που τα «ξεκίνησε» όλα στο Ντουμπάι, ανοίγοντας τον δρόμο για μια μακρά σειρά φιλόδοξων αρχιτεκτονικών έργων. Στεκόταν μόνος του στη μέση της αραβικής ερήμου κι ο κόσμος αναρωτιόταν γιατί ένα τέτοιο πανύψηλο κτίριο, χτίστηκε σε μια τόσο ανοιχτή έκταση. Στα εγκαίνια του, παρευρέθηκε και η βασίλισσα Ελισάβετ.

Για αιώνες, η βασική βιομηχανία του Ντουμπάι, ήταν η συγκομιδή μαργαριταριών. Αλλά τη δεκαετία του 1930, η βιοχημανία των μαργαριταριών κατέρρευσε εξαιτίας της μεγάλης οικονομικής ύφεσης και της εφεύρεσης του συνθετικού μαργαριταριού. Το 1966 όμως τα πράγματα άλλαξαν δραστικά, καθώς βρέθηκε πετρέλαιο.

Παρακάτω, ακολουθεί συνοπτικά, η άνοδος μιας από τις πόλεις που αναδύθηκαν και κυριάρχησαν τις τελευταίες δεκαετίες.

1966 - Ανακαλύφθηκε πετρέλαιο

Το πετρέλαιο ανακαλύπτεται ανοικτά της θάλασσας στο Φατέχ. Οι επιχειρήσεις εξόρυξης ξεκινούν το 1969 και τη δεκαετία του 1970 ολοκληρώνονται τρία γιγαντιαία υποβρύχια τανκς, το καθένα ικανό να χωρέσει μισό εκατομμύριο βαρέλια, τα οποία έγιναν γνωστά ως οι «Τρεις Πυραμίδες του Ντουμπάι». Η ανακάλυψη πετρελαίου στο πεδίο Φατέχ του Ντουμπάι σηματοδοτεί ένα ορόσημο στην ιστορία του.

1971 – Ιδρύονται τα ΗΑΕ

Οι πολιτείες της ανακωχής Αμπού Ντάμπι, Ντουμπάι, Σάρτζα, Αϊμάν, Ουμ αλ‑Καϊγιάν και Φουτζέιρα ιδρύουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και προσχωρούν στον Σύνδεσμο Αραβικών Κρατών. Ένα χρόνο αργότερα εντάχθηκε στα ΗΑΕ και το Ρας αλ‑Καϊμά. Εγκαινιάζεται ο Διεθνής Αερολιμένας του Ντουμπάι.

1972 – Ανοίγει το λιμάνι Rashid

Το Ντουμπάι εδραιώνει τη θέση του ως βασικού θαλάσσιου κόμβου για τον Κόλπο, κατασκευάζοντας ένα λιμάνι βαθέων υδάτων με 11 θέσεις ελλιμενισμού, ανεβαίνοντας σε 35 με περαιτέρω ανάπτυξη.

1979 -Εγκαινιάστηκε το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου του Ντουμπάι

Η πόλη καλωσορίζει το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου του Ντουμπάι. Σχεδιασμένο από τον Βρετανό αρχιτέκτονα John Harris, η δομή 489 ποδιών κυριαρχεί στον αραιοκατοικημένο ορίζοντα και γίνεται το σπίτι για την αναπτυσσόμενη χρηματοπιστωτική βιομηχανία του Ντουμπάι.

Ο πρώτος ουρανοξύστης του Ντουμπάι, χτίστηκε το 1979

1979 – Ανοίγει το λιμάνι Jebel Ali

Ήταν το μεγαλύτερο τεχνητό λιμάνι στον κόσμο όταν άνοιξε. Είναι τόσο τεράστιο που φαίνεται από το διάστημα. Μέσω επεκτάσεων, το λιμάνι θα έχει τη δυνατότητα να χειριστεί πάνω από 22 εκατομμύρια μονάδες εμπορευματοκιβωτίων.

1985 - Δημιουργήθηκε η πρώτη ζώνη ελεύθερου εμπορίου

Ιδρύεται η Αρχή Ελεύθερης Ζώνης Jebel Ali (γνωστή ως Jafza), η οποία προσελκύει διεθνείς εταιρείες προσφέροντας 100% ξένη ιδιοκτησία σε επιχειρήσεις και απαλλάσσοντας τους εταιρικούς φόρους. Ξεκινά μια τάση με περισσότερες από δύο δωδεκάδες ελεύθερες ζώνες που καθιερώθηκαν αργότερα στο Ντουμπάι.

1985 - Λανσάρεται η αεροπορική εταιρεία Emirates

Η αεροπορική εταιρεία που υποστηρίζεται από τη βασιλική οικογένεια πραγματοποιεί την πρώτη πτήση στις 25 Οκτωβρίου στο Καράτσι του Πακιστάν. Το Νέο Δελχί και η Βομβάη είναι από τα πρώτα δρομολόγια της Emirates, με 288.000 επιβάτες να πετούν στο πρώτο πλήρες έτος υπηρεσίας της αεροπορικής εταιρείας.

1999 - Το Μπουρτζ Αλ Αράμπ καλωσορίζει τους πρώτους επισκέπτες

Πρόκειται για το ψηλότερο κτίριο στο Ντουμπάι και το ψηλότερο ξενοδοχείο στον κόσμο όταν άνοιξε. Χτισμένο σε ένα τεχνητό νησί στις ακτές, θέτει ένα νέο πρότυπο για την πολυτέλεια. Το ελικοδρόμιο του Burj γίνεται η τοποθεσία για πολυάριθμα κόλπα δημοσιότητας.

2001 – Ξεκινά η κατασκευή του Παλμ Τζουμέιρα

Μια τεράστια διαδικασία ανάκτησης γης ξεκινά βόρεια του Τζεμπέλ Άλι. Τα σκάφη αντλούν άμμο από τον βυθό, σχηματίζοντας ένα νησί σε σχήμα φοίνικα και κυματοθραύστη σε σχήμα ημισελήνου, καλύπτοντας 560 εκτάρια. Τα ξενοδοχεία και οι ιδιωτικές κατοικίες χτίστηκαν αργότερα και συνδέονται με την ηπειρωτική χώρα οδικώς και με μονό σιδηρόδρομο.

2005 - Ιδρύεται το Dubai Gold and Commodities Exchange

Η «Πόλη του Χρυσού» ανοίγει την πρώτη αγορά παραγώγων αγαθών στην περιοχή, που διαπραγματεύεται εμπορεύματα 404 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2017 με περισσότερα από 200 εμπορικά μέλη παγκοσμίως.

2008 - Ανοίγει το Dubai Mall

Με έκταση 5,4 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια και με χώρο λιανικής για 1.200 καταστήματα, το Dubai Mall θέτει ένα παγκόσμιο ρεκόρ για το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο σε συνολική έκταση. Μαζί με τις πολυτελείς μάρκες, το τεράστιο ενυδρείο του εμπορικού κέντρου και το μοντέρνο χρυσό παζάρι είναι από τα κορυφαία αξιοθέατα του.

2010 – Ολοκληρώνεται το Μπουρτζ Καλίφα

Σπάζοντας το ρεκόρ για το ψηλότερο κτίριο του κόσμου, ο πύργος έχει ύψος 828 μέτρα και ύψος 200 ορόφων, απαιτώντας έξι χρόνια και 22 εκατομμύρια ανθρώπινες ώρες για να ολοκληρωθεί. Ο ουρανοξύστης λειτουργεί ως ένα νέο σημείο εστίασης στην πόλη.

2013 -Κερδίζει την προσφορά Expo 2020

Τα ΗΑΕ γίνονται το πρώτο έθνος στη Μέση Ανατολή που κερδίζει την προσφορά για να φιλοξενήσει μια Παγκόσμια Έκθεση, ξεπερνώντας τη Ρωσία, τη Βραζιλία και την Τουρκία. Ένας χώρος 438 στρεμμάτων στο Ντουμπάι Νότια προορίζεται για το εξάμηνο παγκόσμιο γεγονός πολιτισμού και καινοτομίας, με την κυβέρνηση να προβλέπει 25 εκατομμύρια επισκέπτες.

2014 - Το διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι γίνεται Νο 1

Το κύριο αεροδρόμιο του Ντουμπάι ξεπερνά το Χίθροου του Λονδίνου, για να γίνει το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στον κόσμο από τη διεθνή επιβατική κίνηση, σύμφωνα με το International Airport Council. Οι τρεις τερματικοί σταθμοί του εξυπηρετούν περισσότερες από 100 αεροπορικές εταιρείες, 240 προορισμούς.

2015 -Ιδρύθηκε το Διαστημικό Κέντρο Mohammed Bin Rashid

Το νέο κέντρο συγχωνεύεται με το Ινστιτούτο Emirates for Advanced Science and Technology, διευρύνοντας τις διαστημικές επιχειρήσεις των ΗΑΕ.

2016 - Εγκαινιάζεται το κανάλι του Ντουμπάι

Ο Σεϊχης Μοχάμεντ εγκαινιάζει το κανάλι του Ντουμπάι που εκτείνεται από τον όρμο του Ντουμπάι μέσω της πόλης έως τον Αραβικό Κόλπο.

2018 - Εγκαινιάζεται η γιγάντια κορνίζα Dubai Frame

Εγκαινιάζεται η γιγάντια κορνίζα Dubai Frame ύψους 150 μέτρων στο Zabeel Park, η οποία προσφέρει πανοραμική θέα τόσο στην παλιά πλευρά του Ντουμπάι όσο και στη νέα όπου δεσπόζουν οι ουρανοξύστες.

Φωτογραφίες: Shutterstock

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ