Σαν σήμερα: Το 1961 ξεκίνησε η κατασκευή του Τείχους του Βερολίνου -«Παραμένει μια προειδοποίηση για το μέλλον» [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Σαν σήμερα: Το 1961 ξεκίνησε η κατασκευή του Τείχους του Βερολίνου -«Παραμένει μια προειδοποίηση για το μέλλον» [εικόνες & βίντεο]

Εργάτης χτίζει το Τείχος του Βερολίνου
Σαν σήμερα το 1961 ξεκίνησε το χτίσιμο του Τείχους του Βερολίνου /Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το πιο γνωστό σύμβολο του Ψυχρού πολέμου, το Τείχος του Βερολίνου, ξεκίνησε να κατασκευάζεται στις 13 Αυγούστου 1961.

Μια από τις πιο εμβληματικές στιγμές στην παγκόσμια ιστορία. Για ένα έργο που χαρακτηρίστηκε ως «Τείχος της Ντροπής». Κτίστηκε από την κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας για να αποτρέψει τους πολίτες της να αυτομολούν από την Ανατολή στη Δύση. Και το χαρακτήρισαν «ανάχωμα προστασίας κατά του φασισμού». Μετά το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο η Γερμανία χωρίστηκε σε δύο κράτη με τις συμμαχικές δυνάμεις να κρατάνε τον έλεγχο της Δυτικής πλευράς του Βερολίνου που ήταν περικυκλωμένη από την Ανατολική Γερμανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι το 1961 οι Ανατολικογερμανοί μπορούσαν να κινηθούν ελεύθερα μεταξύ των δύο τμημάτων ανατολικού – δυτικού εντός χώρας.

Το Τείχος του Βερολίνου ξεκίνησε να χτίζεται 13 Αυγούστου 1961
Το Τείχος του Βερολίνου ξεκίνησε να χτίζεται 13 Αυγούστου 1961 /ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: GermanyinGreece

Στις 12 Αυγούστου 1961 οι αρχές της Ανατολικής Γερμανίας αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορα γύρω από τους δυτικούς τομείς του Βερολίνου με σκοπό να σταματήσουν τη φυγή των κατοίκων που πέρναγαν στη Δύση για καλύτερη ζωή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και μία ημέρα μετά, στις 13 Αυγούστου ξεκίνησε η κατασκευή του τείχους στα γερμανικά «Berliner Mauer». Το πρωί της 13ης Αυγούστου τα συρματοπλέγματα ήταν εγκατεστημένα.

Χτίσιμο του Τείχους του Βερολίνου
Χτίσιμο του Τείχους του Βερολίνου /ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP

Οι συγκοινωνίες είχαν κοπεί και όλα τα σπίτια στην ανατολική πλευρά των συνόρων εκκενώθηκαν και τα παράθυρά τους κτίστηκαν.Με το χρόνο τα συρματοπλέγματα αντικαταστάθηκαν από έναν τοίχο 3,6 μέτρων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά μήκος του Τείχους του Βερολίνου από την ανατολική πλευρά υπήρχε μία ζώνη ελεγχόμενη από τους φρουρούς γνωστή και ως ζώνη θανάτου με 302 παρατηρητήρια και 20 φυλάκια σε ένα συνολικό μήκος 115μ. Αποτέλεσμα αυτού, 192 νεκροί που ήθελαν να περάσουν στη Δυτική πλευρά.

Οταν γκρεμίστηκε το τείχος του Βερολίνου

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά από 28 χρόνια ήρθε το τέλος του. Τους τελευταίους μήνες του 1989 η Σοβιετική Ενωση και όλα τα κομμουνιστικά καθεστώτα παρέπαιαν, με τις ηγεσίες τους να δείχνουν ανήμπορες να αντιστρέψουν την κατάσταση. Στη Γερμανία ήδη από τις 4 Νοέμβρη πλήθος κόσμου συγκεντρωνόταν κάθε βράδυ στο Τείχος απαιτώντας την κατεδάφισή του.Στις 9 του μήνα ξεκινά η κατεδάφιση του Τείχους του Βερολίνου με χιλιάδες πολιτών να βρίσκονται και στις δύο πλευρές, να πανηγυρίζουν, να κλαίνε και να αγκαλιάζονται.

Το 1989 έπεσε το Τείχος του Βερολίνου
Το 1989 έπεσε το Τείχος του Βερολίνου /ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP

Σήμερα, λίγα κομμάτια του Τείχους έχουν απομείνει αφού το μεγαλύτερο μέρος του έχει κατεδαφιστεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τρία τμήματα μένουν ακόμα όρθια: ένα μήκους 80 μέτρων τμήμα του «πρώτου Τείχους» στο σημείο που βρισκόταν τα αρχηγεία της Γκεστάπο (ανάμεσα στο σημείο ελέγχου Τσάρλι και την πλατεία Ποτσντάμερ), ένα μακρύτερο τμήμα του δεύτερου τείχους, κατά μήκος του ποταμού Σπρέε, κοντά στη γέφυρα Oberbaumbrücke, γνωστό σήμερα ως East Side Gallery, και ένα τρίτο τμήμα στην Bernauer Straße το οποίο μετατράπηκε σε μνημείο το 1999.

Η Πρεσβεία της Γερμανίας για το Τείχος του Βερολίνου

«Σαν σήμερα πριν από 58 χρόνια ξεκίνησε η κατασκευή του Τείχους. 28 χρόνια, 2 μήνες και 26 μέρες το τείχος χώριζε το Βερολίνο, την Ευρώπη και τον κόσμο. Η κατασκευή του τείχους στις 13 Αυγούστου 1961 παραμένει μια προειδοποίηση για το μέλλον» ήταν το σχόλιο της Πρεσβείας της Γερμανίας στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ