Είναι ένα ειρηνικό νησί γεμάτο ατόλες, λιμνοθάλασσες, κοραλλιογενείς υφάλους και πλούσια κουλτούρα. Aλλά το ένα τρίτο των κατοίκων του θέλει να φύγει από εκεί.
Το Τουβαλού είναι ένα μικρό νησιωτικό κράτος στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανάμεσα στη Χαβάη και την Αυστραλία. Αποτελείται από εννέα μικρά νησιά, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι κοραλλιογενή και βρίσκονται μόλις λίγα μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Αυτό το καθιστά εξαιρετικά ευάλωτο στις επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή.
Το νησιωτικό κράτος είναι επίσης η λιγότερο επισκέψιμη χώρα στον κόσμο. Όσοι έχουν επισκεφθεί την Ταϊτή (έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στον Ειρηνικό) θα εκπλαγούν από το πόσο διαφορετικές είναι οι δύο τοποθεσίες. Το ταξίδι στο Τουβαλού είναι μια περιπετειώδης εμπειρία - δεν είναι μια απλή και εύκολη υπόθεση όπως το ταξίδι στην Ταϊτή ή τη Χαβάη. Ο κύριος τρόπος για να φτάσετε στο Τουβαλού είναι μέσω μιας άλλης χώρας του Ειρηνικού, των Φίτζι.
Η μικρή και απομακρυσμένη χώρα του Ειρηνικού
Το Τουβαλού είναι μία από τις μικρότερες και πιο απομακρυσμένες χώρες του κόσμου. Και χάρη στην τεράστια απομόνωσή του, είναι μία από τις πιο αυθεντικές χώρες του Ειρηνικού που μπορείτε να επισκεφθείτε. Το Τουβαλού ήταν παλαιότερα γνωστό ως Νήσοι Έλις και βρίσκεται περίπου στη μέση της απόστασης μεταξύ Χαβάης και Αυστραλίας.
Είναι ένα ειρηνικό νησί με απέραντες εκτάσεις ωκεανού γύρω του. Είναι γεμάτο ατόλες, γραφικές λιμνοθάλασσες, κοραλλιογενείς υφάλους και πλούσια πολυνησιακή κουλτούρα. Αποτελείται από τρία νησιά με υφάλους και έξι ατόλες.
Η χώρα είναι πολύ ευάλωτη στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς κανένα σημείο των νησιών δεν βρίσκεται σε υψόμετρο μεγαλύτερο από 4,5 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.
Το κύριο νησί είναι το Φουναφούτι, όπου ζει πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της χώρας, περίπου 6.000 άτομα. Επισήμως, ολόκληρη η ατόλη του Φουναφούτι είναι η πρωτεύουσα.

Ιστορία του νησιωτικού συμπλέγματος
Οι Πολυνήσιοι επεκτάθηκαν από τη Σαμόα και την Τόνγκα για να αποικίσουν τις ατόλες του Τουβαλού κατά τη μεγάλη εποχή των πολυνησιακών εξερευνήσεων. Οι πρώτοι Ευρωπαίοι που είδαν το αρχιπέλαγος ήταν οι Ισπανοί το 1568. Τον 19ο αιώνα, το Ηνωμένο Βασίλειο διεκδίκησε τα νησιά, τα οποία απέκτησαν πλήρη ανεξαρτησία το 1978.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης ιστορία με τη χώρα. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αρκετές χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύσαν εκεί (τότε ονομαζόταν Νήσοι Έλις). Οι Αμερικανοί έχτισαν αεροδρόμια στα νησιά που χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα.
Ωστόσο, οι επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή, είναι ορατές στις διαθέσεις των κατοίκων.
Όπως αναφέρει το CNN, περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού του Τουβαλού έχει υποβάλει αίτηση για μετεγκατάσταση στην Αυστραλία, στο πλαίσιο ενός ιστορικού προγράμματος χορήγησης βίζας που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεφύγουν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Το νησιωτικό έθνος έχει περίπου 10.000 κατοίκους, σύμφωνα με τις τελευταίες κυβερνητικές στατιστικές.
Στις 16 Ιουνίου, η Αυστραλία άνοιξε μια περίοδο υποβολής αιτήσεων διάρκειας περίπου ενός μήνα για αυτό που χαρακτηρίζει ως ένα μοναδικό πρόγραμμα χορήγησης βίζας που επιβάλλεται λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, η Αυστραλία θα δεχτεί 280 αιτούντες που θα επιλεγούν με κλήρωση μεταξύ Ιουλίου και Ιανουαρίου 2026. Οι κάτοικοι του Τουβαλού θα αποκτήσουν μόνιμη διαμονή κατά την άφιξή τους στην Αυστραλία, με δικαίωμα εργασίας και πρόσβαση στη δημόσια υγεία και εκπαίδευση.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η CNN, έχουν υποβάλει αίτηση περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι.
«Η έναρξη του προγράμματος Falepili Mobility Pathway υλοποιεί το κοινό μας όραμα για κινητικότητα με αξιοπρέπεια, παρέχοντας στους κατοίκους του Τουβαλού την ευκαιρία να ζήσουν, να σπουδάσουν και να εργαστούν στην Αυστραλία, καθώς επιδεινώνονται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Πένι Γουόνγκ.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Τουβαλού, Φελέτι Τέο, μέχρι το 2050, περισσότερο από το ήμισυ του Τουβαλού θα πλημμυρίζει τακτικά από παλιρροιακές πλημμύρες. «Μέχρι το 2100, το 90% της χώρας του θα βρίσκεται τακτικά κάτω από το νερό», λέει.
«Μπορείτε να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση μου, ως πρωθυπουργός του Τουβαλού, που σκέφτεται την ανάπτυξη, σκέφτεται τις υπηρεσίες για τις βασικές ανάγκες του λαού μας και ταυτόχρονα αντιμετωπίζει μια πολύ ανησυχητική πρόβλεψη», δήλωσε ο Teo στην Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στη Νίκαια της Γαλλίας.
«Η εσωτερική μετεγκατάσταση στο Τουβαλού δεν είναι επιλογή γιατί είμαστε εντελώς επίπεδη χώρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός στις 12 Ιουνίου. «Δεν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης προς το εσωτερικό ή σε υψηλότερο έδαφος, επειδή δεν υπάρχει υψηλότερο έδαφος».