Ο Γιάννης Αλαφούζος, παρέθεσε δείπνο εργασίας σε δημοσιογράφους με σκοπό την συζήτηση για το μέλλον της Super League και την οικονομική ενίσχυση των μικρότερων ομάδων.
Ο Γιάννης Αλαφούζος, όντας ο νέος πρόεδρος της Super League, για έναν χρόνο, έπιασε άμεσα δουλειά, έχοντας μερικά πρωτοποριακά σχέδια όσον αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Λίγκας, αλλά και την ενίσχυση των μικρότερων ομάδων.
Πρόκειται για μια σειρά από προτάσεις, οι οποίες ακόμα δεν έχουν εγκριθεί από τις υπόλοιπες ομάδες της Super League, αλλά έχουν ως στόχο την βελτίωση του προϊόντος και την συνολική αύξηση των εσόδων.
Οι προτάσεις του Γιάννη Αλαφούζου για την Super League
Στο επίκεντρο των προτάσεων για την επόμενη ημέρα της Super League βρίσκεται και το ζήτημα της κατανομής των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Ο Γιάννης Αλαφούζος έχει προτείνει τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου, στο οποίο θα εισφέρεται ένα επιπλέον ποσοστό, μεταξύ 5% και 10%, από τα συνολικά τηλεοπτικά έσοδα. Τα χρήματα αυτά θα μοιράζονται ισόποσα στις 14 ομάδες του πρωταθλήματος.
Βασική επιδίωξη της συγκεκριμένης πρότασης είναι να υπάρξει μεγαλύτερη οικονομική ισορροπία μεταξύ των συλλόγων. Η λογική είναι πως ένα μέρος της αξίας που δημιουργεί συνολικά το πρωτάθλημα θα πρέπει να κατανέμεται σε όλους, ώστε οι μικρότερες ΠΑΕ να αποκτήσουν μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα και, κατ’ επέκταση, να αυξηθεί ο ανταγωνισμός.
Ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού είχε αρχικά στο μυαλό του ένα μοντέλο σύμφωνα με το οποίο το σύνολο των τηλεοπτικών εσόδων θα μοιραζόταν διά του 14, με όλες τις ομάδες να λαμβάνουν ακριβώς το ίδιο ποσό. Ωστόσο, αντιλαμβάνεται ότι μια τόσο μεγάλη αλλαγή δύσκολα θα μπορούσε να εφαρμοστεί άμεσα.
Η εναλλακτική πρόταση
Για αυτόν τον λόγο, η εναλλακτική που έχει πέσει στο τραπέζι προβλέπει ότι οι τέσσερις ισχυρότερες οικονομικά ομάδες θα περιορίσουν μέρος των εσόδων τους. Το ποσοστό της μείωσης θα υπολογίζεται με βάση το τηλεοπτικό συμβόλαιο κάθε συλλόγου και τα χρήματα θα διοχετεύονται στις υπόλοιπες δέκα ομάδες.
Ο Παναθηναϊκός, μάλιστα, εμφανίζεται έτοιμος να κάνει το πρώτο βήμα. Όπως ανέφερε ο Αλαφούζος, οι «πράσινοι» είναι διατεθειμένοι να απωλέσουν 4-5 εκατομμύρια ευρώ από τα τηλεοπτικά τους έσοδα, προκειμένου το συγκεκριμένο ποσό να μοιραστεί στις υπόλοιπες ομάδες της Super League.
Παράλληλα, ο ισχυρός άνδρας του Παναθηναϊκού δήλωσε πως προτίθεται να προχωρήσει στην παραπάνω κίνηση, ζητώντας από τους υπόλοιπους «μεγάλους» να πράξουν αναλόγως. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΠΑΟΚ έχει ήδη συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό πάνω στη συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Η διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων
Μια ακόμη ιδέα που έχει συζητηθεί αφορά την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο διαχειρίζεται η Λίγκα τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Στόχος είναι να εξεταστεί σταδιακά η επιστροφή σε ένα πιο κεντρικό μοντέλο διαχείρισης, ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και η δημιουργία ενός Super League TV.
Το συγκεκριμένο εγχείρημα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένας ανεξάρτητος φορέας ή τηλεοπτικό κανάλι, μέσω του οποίου η ίδια η Super League θα αξιοποιεί και θα διαθέτει το προϊόν της στην αγορά. Το μοντέλο θα μπορούσε να έχει ως σημείο αναφοράς το EuroLeague TV, προσφέροντας παράλληλα στη Λίγκα μεγαλύτερο έλεγχο και μια εναλλακτική απέναντι στον κίνδυνο δημιουργίας μονοπωλιακών καταστάσεων.
Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη ιδέα βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και απαιτεί περαιτέρω μελέτη, αλλά και τη συμφωνία των ΠΑΕ, προκειμένου να προχωρήσει από τη θεωρία στην πράξη.
Στο πλαίσιο των συζητήσεων εξετάζεται επίσης η διαφορετική αξιοποίηση των εσόδων από τη φορολογία του στοιχήματος. Ο Αλαφούζος υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνει προσπάθεια ώστε η Πολιτεία να αυξήσει το ποσό που κατευθύνεται προς τις μικρότερες ομάδες του πρωταθλήματος, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την οικονομική τους κατάσταση.
Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της διαιτησίας, με τον Παναθηναϊκό να καλείται να τοποθετηθεί για το ενδεχόμενο επιστροφής των Ελλήνων διαιτητών. Ο Αλαφούζος ξεκαθάρισε πως οι «πράσινοι» θα ακολουθήσουν την απόφαση της πλειοψηφίας, αναγνωρίζοντας ότι η κατάσταση με τον Στεφάν Λανουά έχει παρουσιάσει βελτίωση.
Παρά την εξέλιξη αυτή, πάντως, ο διοικητικός ηγέτης του Παναθηναϊκού εξακολουθεί να κρατά μικρό καλάθι, καθώς θεωρεί ότι μια νέα αλλαγή προσώπων ή μοντέλου δεν εγγυάται απαραίτητα καλύτερες συνθήκες και υπάρχει ο κίνδυνος η κατάσταση να γίνει ακόμη χειρότερη.