Η σέντρα-ξυραφιά του Μανώλη Σάλιακα στο γκολ του Ολυμπιακού στην Τρίπολη, θύμισε σε όλους ότι η συγκεκριμένη μορφή επιθετικής ανάπτυξης στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι εξαιρετικά χρήσιμη... αν εκτελείται σωστά!
Τους τελευταίους μήνες γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση για το ποδόσφαιρο που πρέπει να παίζει ο Ολυμπιακός του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Μέχρι και ο Βαγγέλης Μαρινάκης ενεπλάκη δημόσια σε αυτή με τις δηλώσεις του στην Cosmote TV και τον Αντρέα Παλομπαρίνι μετά το πέρας της κλήρωσης της League Phase του Europa League.
Μια κουβέντα απόλυτα δικαιολογημένη, γιατί η αλήθεια είναι ότι από την έναρξη της περσινής Άνοιξης η εικόνα που εμφάνιζαν οι «ερυθρόλευκοι» μέχρι και τα φετινά προκριματικά με τη Ναϊμέγκεν μάλλον... κουραστική ακόμη και για τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του πολύπειρου Βάσκου τεχνικού.
Ο Σάλιακας, ο Ολυμπιακός και οι σέντρες... με άρωμα Γεωργάτου
Μέσα στην όλη... παραζάλη, όμως, της συγκεκριμένης συζήτησης κάπου χάθηκαν μαζί και η μπάλα και το μέτρο. Ξαφνικά σημαντική μερίδα των αναλυτών στα social media άρχισε - ούτε λίγο, ούτε πολύ - να ποινικοποιεί κάθε σέντρα ή κάθε απόπειρα γεμίσματος στην αντίπαλη περιοχή.
Και επειδή η μνήμη αποτελεί σε ανάλογες περιπτώσεις τον πιο ασφαλή οδηγό για να μη... χάσουμε τα μυαλά μας, είναι χρήσιμο να θυμηθούμε ότι τα περισσότερα γκολ στην ονειρεμένη πορεία του Ολυμπιακού το 2024 προς την κατάκτηση του Conference League ξεκίνησαν από... σέντρες!
Δεν αποτελεί πρόβλημα, λοιπόν, για τους «ερυθρόλευκους» η συγκεκριμένη μέθοδος διάσπασης «κλειστών αμυνών» αρκεί φυσικά να μην αποτελεί αιχμή του δόρατος μιας μονοδιάστατης επιθετικής ανάπτυξης. Και καλές σέντρες χρειάζεται ο Ολυμπιακός, και καλές 50άρες-60άρες μακρινές μεταβιβάσεις από τον τερματοφύλακά του, και κάθετο συνδυαστικό ποδόσφαιρο και καλές εκτελέσεις στατικών φάσεων.
Εννοείται, λοιπόν, ότι η σέντρα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως... ποινικό αδίκημα στο ποδόσφαιρο! Ιδιαίτερα όταν διαθέτεις στο ρόστερ σου εργαλεία όπως ο Μανώλης Σάλιακας. Όσο υποτιμημένη κι αν είναι η συγκεκριμένη μεταγραφή, όσο κι αν δεν γεμίζει το μάτι σε «ειδικούς» και μη, ο Έλληνας ακραίος ανήκει στους κορυφαίους τροφοδότες επιθετικών που έχει αναδείξει εδώ και πολλά χρόνια η εγχώρια ποδοσφαιρική μας βιομηχανία. Χωρίς ίχνος υπερβολής οι σέντρες του θυμίζουν... Γεωργάτο στα καλύτερά του, από την αντίθετη πλευρά.
Όχι, βέβαια, ότι τίθεται σύγκριση της συνολικής ποιότητας των δύο παικτών, αλλά σε ότι αφορά την ποιότητα της σέντρας του, ο Μανώλης Σάλιακας μπορεί να συγκριθεί με οποιονδήποτε Έλληνα παίκτη. Όσοι παρακολουθούν βήμα-βήμα την καριέρα του, γνωρίζουν ότι ασίστ σαν αυτή που προκάλεσε το θαυμασμό ακόμη και του σκόρερ Ζότα Σίλα στην Τρίπολη, αποτελούν... ψωμοτύρι του.
Ο Σάλιακας ανέδειξε το καλοκαιρινό λάθος με τον Ροντινέι
Σε έναν Ολυμπιακό που αναβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο ποιοτικά με πολυδάπανες μεταγραφές, ουδείς μπορεί να προβλέψει πόσο μεγάλο ρόλο θα καταφέρει να βρει ο Σάλιακας στο ενεργό ροτέισον του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.
Υπάρχουν, όμως, δύο δεδομένα που αξίζει να επισημανθούν: Πρώτον με την εικόνα του στην Τρίπολη, ο Έλληνας ακραίος αμυντικός επιβεβαίωσε πόσο λανθασμένη ήταν καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού η επαναλαμβανόμενη επιμονή χρησιμοποίησης του Ροντινέι στη δεξιά πλευρά, παρά το γεγονός ότι ο σπουδαίος Βραζιλιάνος δείχνει να έχει χάσει πολλά από τα τρεξίματα που τον ανέδειξαν σε ηγετική μορφή της ομάδας τα προηγούμενα χρόνια.
Δεύτερον είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί (με τις προσθήκες Πέντερσεν, Τικνιζιάν, Σάλιακα, ενδεχομένως και ενός ακόμη μπακ) η επαναφορά της επιθετικής ανάπτυξης του Ολυμπιακού στις... εργοστασιακές ρυθμίσεις που θέλουν τους ακραίους αμυντικούς του να ξεχωρίζουν περισσότερο για το επιθετικό ταλέντο τους.
Από τον Γεωργάτο και τον Μαυρογενίδη, ως τον Τοροσίδη, τον Τσιμίκα και τον Ροντινέι οι «ερυθρόλευκοι» βασίζονται ιστορικά σε μπακ που είχαν την άνεση να κινούνται με την ίδια επιτυχία και στις δύο περιοχές. Από την περσινή σεζόν, η συγκεκριμένη αρετή άρχισε να... εκλείπει!
Εν κατακλείδι, μη φοβάστε τις σέντρες, αρκεί να είναι επιπέδου Σάλιακα. Και μην απαιτείτε μόνο... τίκι τάκα από τις ομάδες σας. Ειδικά από τον Ολυμπιακό του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, δεν θα το δείτε ποτέ!