Θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες το καλοκαίρι; -Η Ελληνίδα της Οργανωτικής Επιτροπής Τόκιο 2020 απαντά στο iefimerida - iefimerida.gr

Θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες το καλοκαίρι; -Η Ελληνίδα της Οργανωτικής Επιτροπής Τόκιο 2020 απαντά στο iefimerida

Η Μελίνα Ξανθοπούλου, Διευθύντρια Αγωνιστικού Σχεδιασμού και Διευθύντρια Συμμετοχής Αθλητών και κριτηρίων Πρόκρισης στην Οργανωτική Επιτροπή Τόκιο 2021
Η Μελίνα Ξανθοπούλου, Διευθύντρια Αγωνιστικού Σχεδιασμού και Διευθύντρια Συμμετοχής Αθλητών και κριτηρίων Πρόκρισης στην Οργανωτική Επιτροπή Τόκιο 2021

Η παγκόσμια αθλητική κοινότητα περιμένει με μεγάλη αγωνία και συνάμα ανυπομονησία τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο.

Πέρυσι αναβλήθηκαν λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού και μεταφέρθηκαν για το φετινό καλοκαίρι. Μέχρι στιγμής όλα δείχνουν ότι σε λίγους μήνες θα διοργανωθούν. Και ότι πιο συγκεκριμένα από τις 23 Ιουλίου θα δούμε το μεγαλύτερο παγκόσμιο αθλητικό γεγονός που «κουβαλά» τις μνήμες, τις εμπειρίες και τα όνειρα εκατομμυρίων αθλητών λίγο πριν την 32η διοργάνωση τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Τόκιο είναι έτοιμο από πέρυσι να φιλοξενήσει αυτή τη μεγάλη διοργάνωση. Ως Ιάπωνες, θιασώτες της εξαιρετικής οργάνωσης και προετοιμασίας, είχαν τα πάντα έτοιμα. Μετά την αναβολή… μετέφεραν το πρόγραμμα για φέτος και το προσάρμοσαν στα νέα δεδομένα. Αυτά επιτάσσουν την παρουσία μόνο φιλάθλων από την Ιαπωνία στις εξέδρες, ενώ από το εξωτερικό θα μπουν στη χώρα μόνο τα μέλη των αποστολών των χωρών.

Ωστόσο, ακόμη και τώρα δεν υπάρχει οριστική απόφαση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2021 και άπαντες αναμένουν τις ανακοινώσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης και της Οργανωτικής Επιτροπής.

Το iefimerida επικοινώνησε με τη Μελίνα Ξανθοπούλου, την Ελληνίδα που είναι διευθύντρια Αγωνιστικού Σχεδιασμού και διευθύντρια Συμμετοχής Αθλητών και Κριτηρίων Πρόκρισης στην Οργανωτική Επιτροπή Τόκιο 2020. Μία θέση με βαρύνουσα σημασία και ευθύνες, που της επιτρέπει να έχει εικόνα και άποψη για όσα συμβαίνουν στο Τόκιο ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Και απαντά σε όλες τις ερωτήσεις μας για το μεγάλο αθλητικό γεγονός του καλοκαιριού.

Η συνέντευξη της Μελίνας Ξανθοπούλου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Το μεγάλο ερώτημα όλων είναι: Μπορούν να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες το καλοκαίρι στο Τόκιο εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και βεβαίως ευνόητους περιορισμούς, ΝΑΙ μπορούν. Η Οργανωτική Επιτροπή Τόκιο 2020 σε συνεργασία με την ιαπωνική κυβέρνηση και τη ΔΟΕ  αλλά και μετά από εκτενή διαβούλευση με εμπλεκόμενους φορείς κατέληξε σε μία σειρά μέτρων που θα πρέπει να τηρηθούν από όλους τους διαπιστευμένους ευλαβικά, ώστε να γίνουν οι αγώνες με ασφάλεια».

Πόσο ασφαλείς μπορεί να είναι αυτοί οι Αγώνες, εφόσον δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό παγκοσμίως;

«Οι Αγώνες μπορούν και πιστεύω ότι θα είναι ασφαλείς εφόσον όλοι ακολουθήσουν πιστά τους κανόνες που έχουν ορισθεί. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι η πλειοψηφία των αθλητών αλλά και γενικότερα ένα μεγάλο ποσοστό των υπόλοιπων συμμετεχόντων θα είναι εμβολιασμένοι, παρά το γεγονός ότι ο εμβολιασμός δεν είναι σε καμία περίπτωση προϋπόθεση για τη συμμετοχή. Πολλές Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές έχουν ήδη καταρτίσει πρόγραμμα εμβολιασμού για τα μέλη της αποστολής τους». 

Η Μελίνα Ξανθοπούλου
Η Μελίνα Ξανθοπούλου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποια είναι η κατάσταση στο Τόκιο με τον κορωνοϊό, τα κρούσματα, τους εμβολιασμούς και τα μέτρα περιορισμού;

«Στην Ιαπωνία ο νόμος δεν επιτρέπει την επιβολή lockdown όπως εμείς το γνωρίζουμε. Η κυβέρνηση έχει κηρύξει το Τόκιο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω αυξημένου αριθμού κρουσμάτων τον προηγούμενο μήνα, που σημαίνει ότι "προτρέπει" περιορισμό στις μετακινήσεις, τηλεργασία, κλείσιμο νωρίτερα για τα εστιατόρια, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί στην ουσία να επιβάλλει διά νόμου lockdown. Είναι στη διακριτική ευχέρεια του επιχειρηματία και του κάθε πολίτη να ακολουθήσει την κυβερνητική προτροπή. Οι πολίτες παρ' όλα αυτά τηρούν πιστά τα μέτρα που θα τους ζητηθούν. Όσον αφορά στις επιχειρήσεις -και επειδή στην Ιαπωνία η διαπόμπευση είναι η μεγαλύτερη τιμωρία- δημοσιοποιείται λίστα με όσες επιχειρήσεις δεν ακολουθούν την "προτροπή" της κυβέρνησης... Σύμφωνα με τον ιαπωνικό Τύπο, θα αρθεί η "κατάσταση έκτακτης ανάγκης" στο Τόκιο την Κυριακή 21 Μαρτίου. Ο εμβολιασμός έχει ήδη ξεκινήσει και η Ιαπωνία έχει εξασφαλίσει εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού. Όμως είναι βέβαιο ότι ένα μικρό ποσοστό θα έχει εμβολιασθεί μέχρι την τέλεση των Αγώνων. Τα κρούσματα τον τελευταίο μήνα κυμαίνονται μεταξύ 250-400 την ημέρα, σε μία πόλη 9.500.000 κατοίκων».

Υπάρχει εικόνα αυτή τη στιγμή για τα μέτρα ασφαλείας για τον κορωνοϊό στους Ολυμπιακούς Αγώνες; Μπορούμε να δώσουμε κάποια στοιχεία τώρα;

«Βεβαίως υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τα μέτρα και τα έχουμε ήδη επικοινωνήσει λεπτομερώς και προς τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές αλλά και προς τις Διεθνείς Ομοσπονδίες, τον Τύπο, τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, τους χορηγούς κλπ. Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι θα απαιτείται αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών πριν από την άφιξη, θα υπάρχει εκτενές testing στους αθλητές, περιορισμός στις μετακινήσεις, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να εγκαταστήσουν συγκεκριμένη εφαρμογή στο κινητό τους που συμβάλει στην ιχνηλάτηση κ.λπ. Όλα τα παραπάνω περιέχονται στα Playbooks όπως ονομάζονται και μπορεί όποιος θέλει να τα διαβάσει στο συγκεκριμένο link. https://www.olympic.org/tokyo-2020-playbooks».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι οριστικό, θεωρείτε, ότι θα διεξαχθούν τελικά μόνο παρουσία Ιαπώνων φιλάθλων στις εξέδρες και οι μόνοι από το εξωτερικό θα είναι τα μέλη των αποστολών;

«Γνωρίζω κι εγώ όσα έχουν δημοσιοποιηθεί στον Τύπο, όμως η Οργανωτική Επιτροπή δεν έχει ακόμη επίσημα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις. Πιστεύω ότι θα αξιολογηθούν διάφορες παράμετροι και σύντομα θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση».

Εχοντας εμπειρία ετών και πολλών αντίστοιχων διοργανώσεων, ποιος είναι ο φόβος σας για αυτούς τους Αγώνες;

«Δεν φοβάμαι κάτι συγκεκριμένο σε σχέση με τον κορωνοϊό, απλά λυπάμαι διότι το Τόκιο 2020 ήταν κατά κοινή ομολογία η καλύτερα προετοιμασμένη ΟΕ των τελευταίων 20 ετών και δεν θα έχει την ευκαιρία να δείξει στον κόσμο όλα όσα σχεδίαζε προ κορωνοϊού».

Τι διαφορετικό θα δούμε το καλοκαίρι στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, σε σχέση με τους προηγούμενους;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πολλά θα είναι διαφορετικά, όχι μόνον μέσα στους αγωνιστικούς χώρους με τον πιθανό περιορισμό των θεατών αλλά και εκτός. Θα λείπει σίγουρα η αίσθηση του "ένα μεγάλο πάρτι" σε όλη την πόλη που υπήρχε έντονα σε προηγούμενες διοργανώσεις, θα λείπουν οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί, θα δούμε μια διαφορετική παρέλαση στην τελετή έναρξης, θα είναι μία διαφορετική εμπειρία για όλους...» .

Εχει επηρεάσει οργανωτικά και οικονομικά τους Ιάπωνες η αναβολή των Αγώνων πέρυσι;

«Σαφέστατα! Το οικονομικό κόστος είναι σημαντικότατο και όσον αφορά στην οργάνωση πιστεύω ότι κάποτε αυτή η διαχείριση κρίσης θα διδάσκεται ως case study. Οι Ιάπωνες απέδειξαν ότι στην κρίσιμη ώρα μπορούν και ανταποκρίνονται άμεσα με λύσεις. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα από τα πολυπλοκότερα project, φανταστείτε να το οργανώνεις με έναν χρόνο αναβολή και εν μέσω πανδημίας!».

Και τέλος, τι σημαίνει για έναν αθλητή η συμμετοχή σε αυτούς τους Ολυμπιακούς με τους τόσους περιορισμούς και τη μη παρουσία φιλάθλων από όλο τον πλανήτη; Μπορεί να επηρεαστεί;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι αθλητές αυτού του επιπέδου ξέρουν να αγωνίζονται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και δεν επηρεάζονται εύκολα. Θα είναι σίγουρα μια διαφορετική εμπειρία, ειδικά για όσους συμμετέχουν για πρώτη φορά, όμως δεν πιστεύω ότι θα έχει επίπτωση στην απόδοση των αθλητών. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτοί οι Ολυμπιακοί θα μείνουν στην ιστορία και κάθε ένας που θα συμμετέχει σε αυτούς θα είναι ένα κομμάτι αυτής...».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ