Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έλυσε τη σιωπή του: Δεν αποσύρεται από την Εθνική Πορτογαλίας, αφήνει αιχμές για τον Ζεσούς - iefimerida.gr

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έλυσε τη σιωπή του: Δεν αποσύρεται από την Εθνική Πορτογαλίας, αφήνει αιχμές για τον Ζεσούς

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο με την φανέλα της εθνικής Πορτογαλίας
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο με τη φανέλα της Εθνικής Πορτογαλίας / Φωτογραφία: AP
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΙΣΤΑΣ

Με μία μακροσκελή ανακοίνωση, ο Κριστιάνο Ρονάλντο ζήτησε συγγνώμη από τους συμπατριώτες του και έκανε αποκαλύψεις σχετικά με το μέλλον του στην Εθνική Πορτογαλίας.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο τοποθετήθηκε δημόσια για πρώτη φορά μετά την αιφνιδιαστική αποχώρησή του από την αποστολή της Εθνικής Πορτογαλίας και αναφέρθηκε αναλυτικά στα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι μετά το πέρας του Μουντιάλ 2026 βρέθηκε πολύ κοντά στο να αποσυρθεί από την Εθνική ομάδα, όμως η ομοσπονδία επέμεινε στην παραμονή του.

Επιπλέον, άφησε αιχμές για τον Ζορζέ Ζεσούς, τονίζοντας ότι θα είναι διαθέσιμος για την Πορτογαλία, όποτε κληθεί ξανά για να αγωνιστεί με τη φανέλα της.

Αναλυτικά η μακροσκελής ανακοίνωση του Κριστιάνο Ρονάλντο

«Όπως υποσχέθηκα, αποφάσισα να διηγηθώ, σε πρώτο πρόσωπο και άμεσα, τις συνθήκες γύρω από το τελευταίο προπονητικό καμπ της Εθνικής Ομάδας. Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026, ετοίμασα μία επιστολή προς τον πορτογαλικό λαό, την οποία εξακολουθώ να κρατώ, με τα λόγια που θέλω να τους απευθύνω όταν αποχωρήσω οριστικά από την Εθνική μας ομάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο τέλος της διοργάνωσης, ήδη κατά την πτήση της επιστροφής από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μου ζήτησε και επέμεινε να επανεξετάσω την απόφασή μου να αποχωρήσω, επειδή η FPF ήθελε να συνεχίσω. Αμέσως μετά, μου ζήτησε τη γνώμη μου για το όνομα του νυν προπονητή της Εθνικής, το οποίο εξέταζε μαζί με άλλα ονόματα που δεν μου αποκάλυψε.

Είπα στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας ότι, κατά τη γνώμη μου, θα ήταν η σωστή επιλογή. Γι' αυτό και την ημέρα που παρουσιάστηκε ο νυν προπονητής ήμουν πραγματικά χαρούμενος με την επιλογή. Ήταν η σωστή επιλογή, όπως επιβεβαιώνουν και τα αποτελέσματα. Λίγες ημέρες αργότερα δέχθηκα μία πρώτη επικοινωνία από τον νέο ομοσπονδιακό προπονητή, ο οποίος μου είπε ότι θα ήθελε να συναντηθούμε από κοντά. Συμφώνησα και προγραμματίσαμε τη συνάντησή μας για το τέλος των διακοπών μου.

Συναντηθήκαμε στην Cidade do Futebol, όπου η ομάδα μου πραγματοποιούσε την προετοιμασία της για τη νέα σεζόν. Εκείνη την ημέρα, ο προπονητής μου είπε ότι υπολόγιζε σε εμένα και ότι η παρουσία μου ήταν θεμελιώδης για το πρότζεκτ του. Μου παρουσίασε, μάλιστα, ένα πλάνο για τη συμμετοχή μου. Μου είπε ότι θα αγωνιζόμουν στο πρώτο και στο τελευταίο παιχνίδι και ότι, για λόγους διαχείρισης της φυσικής κατάστασης, θα έκανε πάντοτε τρεις με τέσσερις αλλαγές ανά αγώνα.

Σε εκείνο το σημείο έθεσε το ενδεχόμενο να μην ταξίδευα με την Εθνική ομάδα στη Νορβηγία και τη Δανία. Πρότεινε να αγωνιστώ στο πρώτο παιχνίδι και στη συνέχεια να παραμείνω στην Πορτογαλία, προτού ενσωματωθώ ξανά στην αποστολή πριν από το παιχνίδι στο ''Ντραγκάο''.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρνήθηκα αμέσως αυτή την πρόταση. Μου φάνηκε αυτονόητο ότι δεν μπορούσα να την αποδεχθώ. Δεν ήταν επειδή δεν θα αγωνιζόμουν στα εκτός έδρας παιχνίδια που θα σταματούσα να είμαι αρχηγός της ομάδας μας. Αυτό το «προνόμιο» να παραμείνω στην Πορτογαλία δεν θα αποτελούσε καλό παράδειγμα. Ο προπονητής τελικά συμφώνησε με την άποψή μου.

Στη συζήτηση αυτή ήταν παρών ο Σιμάο Κουτίνιο, αθλητικός διευθυντής της Αλ Νασρ, ο άνθρωπος στον οποίο αναφερόταν ο νυν προπονητής καθ' όλη τη διάρκεια της περασμένης σεζόν και ένας από εκείνους που ήταν υπεύθυνοι για την πρόσληψή του από τον σύλλογο το 2025. Την παραμονή της έναρξης του καμπ, ο προπονητής ήρθε στο σπίτι μου στη Λισαβόνα, κατόπιν δικού του αιτήματος, για μία ακόμη συζήτηση μαζί μου.

Η συζήτηση ήταν ήρεμη και όλες οι αρχές που είχαν συμφωνηθεί τον Αύγουστο παρέμειναν σε ισχύ. Αγωνίστηκα στο παιχνίδι στο ''Αλβαλάδε'' και, παρότι αντικαταστάθηκα, δεν δημιούργησα κανένα πρόβλημα. Έδωσα ο ίδιος το περιβραχιόνιο στον Μπρούνο Φερνάντες, χωρίς να φαντάζομαι ότι μπορεί να έκανα τότε τα τελευταία μου βήματα ως ποδοσφαιριστής και αρχηγός της Εθνικής Ομάδας.

Αυτό που είχε σημασία για μένα εκείνη την ημέρα ήταν η νίκη μας. Είναι πάντα καλό να κερδίζεις στην Πορτογαλία και για τη χώρα μου, ακόμη περισσότερο. Το μεσημέρι της ημέρας του αγώνα στη Νορβηγία, ένας βοηθός του προπονητή ήρθε στο τραπέζι όπου γευμάτιζε η ομάδα και με ενημέρωσε ότι ο προπονητής ήθελε να μου μιλήσει. Προς απόλυτη έκπληξή μου, ο προπονητής με ρώτησε αν ήμουν σε θέση να αγωνιστώ για 30 λεπτά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήμουν απόλυτα επικεντρωμένος στη σωματική μου αποκατάσταση, ενσωματωμένος όπως πάντα με τους συμπαίκτες μου και θεωρούσα ότι δεν θα αγωνιζόμουν εκείνη την ημέρα. Χωρίς κανένα πρόβλημα. Το αίτημα αυτό ήταν κάτι έξω από το πλάνο της σωματικής μου αποκατάστασης και της προπόνησής μου - καθώς επρόκειτο να αγωνιστώ μόνο στις 4 του μήνα στο ''Ντραγκάο'' - αλλά φυσικά είπα ''ναι''.

Μου απάντησε ότι, επομένως, θα έπρεπε να είμαι έτοιμος, καθώς θα αγωνιζόμουν για 30 λεπτά. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά σε όλους. Έκανα προθέρμανση από το ημίχρονο, έβλεπα τα λεπτά να περνούν και δεν κλήθηκα να μπω. Μετά το τέλος του αγώνα, το μόνο που ήθελα ήταν να ολοκληρωθούν όλα με τη νίκη και να μείνω μόνος. Δεν πήγα να χαιρετήσω τους φιλάθλους.

Ήταν ένα λάθος που βαραίνει αποκλειστικά εμένα και δεν έπρεπε να έχει συμβεί. Ζητώ συγγνώμη από τους Πορτογάλους που μας στήριξαν τόσο έντονα εκεί, ζητώ συγγνώμη από τους φιλάθλους και ζητώ συγγνώμη από εκείνους που, χωρίς να είναι Πορτογάλοι, μπορεί να ταξίδεψαν εκεί για να με δουν και τους οποίους ενδέχεται να απογοήτευσα.

Σαράντα οκτώ ώρες αργότερα είχαμε μία συζήτηση -εγώ, ο προπονητής και ο Σιμάο Κουτίνιο-, καθώς εκείνος ήταν ο άνθρωπος που είχε συμμετάσχει στις συζητήσεις μας τον Αύγουστο. Ήταν μία βαθιά συζήτηση, πολύ ειλικρινής, χωρίς κανενός είδους φίλτρο. Συμφωνήσαμε ότι υπήρχε μόνο ένας τρόπος για να κλείσει αυτή η ''υπόθεση'': ο προπονητής να επαναλάβει αυτά που μόλις μου είχε πει ιδιωτικά, παρουσία του Σιμάο Κουτίνιο, αλλά στην αίθουσα Τύπου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό που συμφωνήθηκε ήταν απλό: ο προπονητής θα ξεκινούσε τη συνέντευξη Τύπου με το συγκεκριμένο θέμα, επιδιώκοντας να το κλείσει λέγοντας την αλήθεια. Θα έλεγε ότι εγώ δεν ζήτησα ποτέ να αγωνιστώ ούτε λεπτό, ότι ήταν ο προπονητής και κανένας άλλος που μου πρότεινε το πλάνο για αυτό το καμπ, ότι ήταν λάθος να με βάλει να κάνω προθέρμανση και στη συνέχεια να μη με χρησιμοποιήσει και ότι, εάν συνέβαινε ξανά, δεν θα το έκανε.

Ολοκληρώσαμε εκείνη τη συνάντηση με τον προπονητή να μου ζητά μία αγκαλιά, υποσχόμενος ότι θα έλεγε στη συνέντευξη αυτά που μόλις μου είχε πει και ότι το θέμα θα ξεπερνιόταν. Εγώ δεν θα αγωνιζόμουν στη Δανία και θα έπαιζα στο παιχνίδι στο ''Ντραγκάο''. Όλα αυτά παρουσία του Σιμάο Κουτίνιο, πάντοτε.

Κατόπιν αιτήματος του προπονητή, πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια μία συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης μεταξύ του ίδιου, του Σιμάο Κουτίνιο και του Τιάγκο Κραβέιρο, κατά την οποία συνοψίστηκαν όσα είχαμε συζητήσει. Συντάχθηκε ένα σύντομο έγγραφο, το οποίο επικύρωσα ο ίδιος και το οποίο, εν γνώσει μου, παραδόθηκε στον προπονητή, όπως εκείνος είχε ζητήσει. Η συνέντευξη Τύπου εξελίχθηκε όπως είναι γνωστό: η στάση του δεν είχε καμία σχέση με τη συνάντησή μας.

Άκουσα εκφράσεις και μία επιθετικότητα που δεν πιστεύω ότι άξιζα, μία στάση του τύπου ''θέλω, μπορώ και διατάζω'', την οποία δεν μου είχε δείξει ποτέ, ούτε στο ελάχιστο, ιδιωτικά την προηγούμενη ημέρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι σημειώσεις που είχα επικυρώσει ήταν οι εξής:
''Πιστεύω ότι είναι σημαντικό, επίσης, επειδή αυτή είναι η αλήθεια, να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα πριν μιλήσω για τη Δανία:

  1. Εγώ ο ίδιος, και κανένας άλλος, πρότεινα στον Κριστιάνο ένα πλάνο για εκείνον για τη φετινή αγωνιστική σεζόν με την Εθνική Ομάδα. Ήταν μία μακρά και πολύ καλή συζήτηση.
  2. Γνωρίζω πόσο ζει και αγαπά την Εθνική Ομάδα και το βάρος που έχει στον κόσμο, και ακόμη περισσότερο το βάρος και τη θετική επιρροή που έχει ασκήσει στην Εθνική Ομάδα για 24 συνεχόμενα χρόνια.
  3. Το πλάνο που πρότεινα στον Κριστιάνο έγινε αποδεκτό.
  4. Δεν αμφισβήτησε ποτέ τις επιλογές μου. Ήταν υποδειγματικός, πιστός και επαγγελματίας.
  5. Ο αγώνας στη Νορβηγία δεν αποτελούσε μέρος του πλάνου που είχα καταρτίσει για εκείνον. Ωστόσο, αισθάνθηκα ότι είχε καταφέρει να ανακτήσει τη σωματική του κατάσταση μετά το πρώτο παιχνίδι και τον προειδοποίησα ότι μπορεί να χρειαζόταν να τον χρησιμοποιήσω. Ο Κριστιάνο συμφώνησε.
  6. Έκανα λάθος βάζοντας έναν παίκτη του διαμετρήματος του Πελέ ή του Μαραντόνα να κάνει προθέρμανση και στη συνέχεια να μην τον βάζω στο παιχνίδι. Αν ήταν σήμερα, δεν θα το έκανα.
  7. Για να κλείσω το θέμα: θέλω τον Κριστιάνο στην Εθνική Ομάδα. Στην πραγματικότητα, δεν τον θέλω απλώς λίγο, τον θέλω πολύ. Ευτυχώς, κι εκείνος πιστεύει σε εμένα. Πίστεψε σε εμένα στην Αλ Νασρ και το κάνει και εδώ.
  8. Σχετικά με το ότι δεν χαιρέτησε τους φιλάθλους. Έχουμε ήδη μιλήσει γι' αυτό. Κάποιος που έχει αγωνιστεί σε περισσότερα από 230 παιχνίδια με την Εθνική Ομάδα δεν δέχεται μαθήματα από εμένα για την αγάπη του για την Πορτογαλία. Ήταν μία στιγμή απογοήτευσης που δεν διαγράφει τίποτα. Είναι ο παίκτης που δίνει τα περισσότερα αυτόγραφα, βγάζει τις περισσότερες selfies και δείχνει τη μεγαλύτερη αγάπη στους φιλάθλους. Ας μην δημιουργούμε προβλήματα εκεί όπου δεν υπάρχουν. Όταν δεν είμαστε χαρούμενοι, αντιδρούμε. Αυτό ήταν όλο''.

Καμία από αυτές τις σημειώσεις, επομένως, δεν έλεγε ότι ο προπονητής έπρεπε καν να μου ζητήσει συγγνώμη. Ήταν η δεύτερη φορά που αθέτησε τον λόγο που μου είχε δώσει. Αποφάσισα να αποχωρήσω από το καμπ χωρίς να περιμένω να υπάρξει και νέα αθέτηση του λόγου που μου είχε δοθεί. Για μένα, η αλήθεια εξακολουθεί να είναι το σημαντικότερο στοιχείο στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Όσο κι αν πονάει, προτιμώ να μου λένε την αλήθεια.

Μάλιστα, σε μία συζήτηση που είχα με τον πρόεδρο της FPF και τον προπονητή το πρωί της ημέρας εκείνης της συνέντευξης Τύπου -και μπορούν ασφαλώς να το επιβεβαιώσουν- επανέλαβα ότι, εάν δεν με ήθελαν εκεί, έπρεπε απλώς να μου το πουν. Αρκούσε να είναι ειλικρινείς μαζί μου. Θα το αποδεχόμουν και τους υποσχέθηκα ότι θα προετοιμάζαμε κάτι όμορφο, όπως ονειρεύομαι ότι θα συμβεί, και κανείς δεν θα έμενε θυμωμένος.

Θυμάμαι τη συζήτηση σαν να έγινε σήμερα. Μου απάντησαν και οι δύο κατηγορηματικά ''όχι''. Μου είπαν ότι η θέση μου ήταν στην Εθνική Ομάδα. Ποτέ, σε κανένα σημείο, δεν έχω παρέμβει σε τεχνική ή τακτική απόφαση οποιουδήποτε προπονητή ή ομοσπονδιακού τεχνικού στα σχεδόν 25 χρόνια της καριέρας μου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αποδέχομαι, είτε μου αρέσει είτε όχι, ό,τι μου προτείνουν να κάνω. Σέβομαι την απόφαση και, όταν αθετούν τον λόγο που μου έχουν δώσει, αισθάνομαι ότι η θέση μου δεν είναι εκεί. Οφείλω, επίσης, μία συγγνώμη στους συμπαίκτες μου στην Εθνική Ομάδα επειδή αποχώρησα από το καμπ.

Παρά την απόλυτη παραβίαση της εμπιστοσύνης μου απέναντι στον λόγο του προπονητή, όπως μπορούν να επιβεβαιώσουν όσοι ήταν παρόντες σε αυτές τις συζητήσεις, δεν έπρεπε να το κάνω. Η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική μου.

Ζητώ για ακόμη μία φορά συγγνώμη από τον πορτογαλικό λαό, όμως για μένα η αθέτηση του λόγου έχει καθοριστική σημασία. Ένιωσα ότι, από εκείνο το σημείο και μετά, η παραμονή μου θα έκανε μόνο κακό στην ομάδα και γι' αυτό έκανα αυτό που έχω πει πάντα ότι θα κάνω όταν αισθάνομαι πως δεν είμαι χρήσιμος: μάζεψα τα πράγματά μου και έφυγα.

Η συνέπεια αυτής της πράξης μου πρέπει να αξιολογηθεί και να τιμωρηθεί από την Πορτογαλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Κατανοώ ότι η τιμωρία δεν θα πρέπει να έχει κανένα ελαφρυντικό. Δεν είμαι ένας οποιοσδήποτε παίκτης, είμαι ο αρχηγός της ομάδας και αυτό αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχω ήδη ζητήσει συγγνώμη, όμως γνωρίζω ότι οι πράξεις πρέπει να έχουν συνέπειες. Όποιος βρίσκεται στο ποδόσφαιρο όπως εγώ, γνωρίζει ότι, ανεξάρτητα από τη θέση ή το status του καθενός, οι κανόνες είναι ίδιοι για όλους. Σε αυτό το θέμα, έχω ακούσει πολλά για αγώνες αποχαιρετισμού, ότι πρέπει να έχω έναν αξιοπρεπή αποχαιρετισμό και ότι η Ομοσπονδία θέλει να μου δώσει αυτή την ευκαιρία.

Έμαθα στη ζωή, πολλές φορές πεινασμένος και χωρίς τίποτα να φάω, ότι κανείς δεν χαρίζει τίποτα σε κανέναν. Μπορώ να υποσχεθώ σε όλους τους φιλάθλους μου και, φυσικά και κυρίως, σε όλους τους Πορτογάλους, ότι θα έχουμε έναν ή περισσότερους αγώνες αποχαιρετισμού. Θα υπάρξει χρόνος γι' αυτό.

Όταν όμως σκέφτομαι την Εθνική Ομάδα, αυτό που πραγματικά σκέφτομαι είναι ο ανταγωνισμός. Αυτό σκεφτόμουν και την ημέρα που πληροφορήθηκα τον θάνατο του πατέρα μου. Ήμουν σε καμπ με την Εθνική μας ομάδα και αποφάσισα να παραμείνω εκεί μέχρι το τέλος του αγώνα την επόμενη ημέρα. Έκανα για τη χώρα κάτι που δεν θα έκανα ποτέ για κανέναν σύλλογο. Επομένως, εάν είμαι σωματικά καλά, αγωνίζομαι για τον σύλλογό μου και, όπως ελπίζω, σκοράρω, μετά την έκτιση της τιμωρίας που ενδέχεται να μου επιβληθεί, θα είμαι διαθέσιμος, όπως ήμουν πάντοτε μέχρι σήμερα, για να αγωνιστώ και να κερδίσω με την Εθνική μας ομάδα.

Αυτή είναι, πιστέψτε με, η πιο αγνή αλήθεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κριστιάνο Ρονάλντο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ