Μονακό και Φενερμπαχτσέ θα κονταροχτυπηθούν απόψε στον μεγάλο τελικό της Euroleague με έπαθλο το στέμμα του πρωταθλητή Ευρώπης.
Η Μονακό παρουσιάστηκε έτοιμη στον ημιτελικό κόντρα στον Ολυμπιακό και επικράτησε με 78-68 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό της Euroleague παίρνοντας έτσι το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό για πρώτη φορά στην ιστορία της. Αντίπαλος της η Φενερμπαχτσέ που αποκαθήλωσε τον Παναθηναϊκό με 82-76 και είναι έτοιμη για την δεύτερη κατάκτηση της Euroleague στην ιστορία της.
Ο τίτλος έχει ξεχωριστή σημασία και για τους δύο προπονητές, καθώς όποιος και να το κατακτήσει θα το κάνει για πρώτη φορά στην καριέρα του. Οι δύο τεχνικοί δεν αντιμετωπίζουν κανένα νέο πρόβλημα τραυματισμού.
1ος Τίτλος για τη Μονακό, 2ος για Φενέρ
Η Μονακό διεκδικεί τον πρώτο τίτλο στην Ιστορία της, ενώ η Φενερμπαχτσέ τον 2ο, καθώς ο πρώτος είχε έρθει για την τουρκική ομάδα, το 2017, απέναντι στον Ολυμπιακό, στην Κωνσταντινούπολη.
Μιλώντας στην κάμπερα της NOVA, πριν από την τελευταία προπόνηση της Μονακό ενόψει του τελικού της Euroleague, με τη Φενερμπαχτσέ, ο τεχνικός των Μονεγάσκων Βασίλης Σπανούλης επισήμανε: «Δουλέψαμε πολύ από την πρώτη ημέρα που πήγαμε στη Μονακό. Δουλέψαμε πάρα πολύ, μαζί και με τους συνεργάτες μου, στο πνευματικό κομμάτι, να γίνουμε πιο ανθεκτικοί, πιο σκληροί σε δύσκολες στιγμές όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, γιατί εκεί φαίνονται οι καλές ομάδες. Δεν ήταν εύκολο, ήταν μια επίπονη προσπάθεια, αλλά όλοι οι παίκτες έδειξαν τρομεροί προσήλωση, δούλεψαν και κατάφεραν να πάμε στο τελικό και τους αξίζουν συγχαρητήρια. Κάθε παιχνίδι είναι ζωντανό και διαφορετικό. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί το ματς. Είμαστε δύο ομάδες που παίζουμε σκληρή άμυνα, δυο προπονητές που μας αρέσει να ελέγχουμε το παιχνίδι από την άμυνα. Θα δούμε ποιος θα είναι πνευματικά πιο έτοιμος για να υπερισχύσει».
3.000 και πλέον φίλοι του Ολυμπιακού στο Αμπου Ντάμπι
Για την παρουσία 3.000 και πλέον φίλων του Ολυμπιακού που θα τον στηρίξουν στον τελικό, ο Σπανούλης είπε: «Νιώθω εκπληκτικά! Ήταν περίεργο συναίσθημα στον ημιτελικό να βγαίνω και ενώ όλο αυτό τον κόσμο πάντα στο πλάι μου όταν έπαιζα Final Four και έπαιρνα δύναμη, να τον βλέπω και να παίζω απέναντι στην ομάδα της καρδιάς που πέρασα όλα αυτά τα χρόνια. Ήταν πολύ δύσκολο. Όλες αυτές τις ημέρες δούλεψα πάρα πολύ στην πνευματική ετοιμότητά μου για να το διαχειριστώ. Δεν είναι εύκολο, έχω ζήσει πάρα πολλά πράγματα στον Ολυμπιακό και απλώς προσπάθησα για 40 λεπτά να είμαι συγκεντρωμένος στο παιχνίδι και πλέον όλα είναι τα ίδια όπως ήταν πριν. Είδα τους γιους μου να τραγουδούν συνθήματα του Ολυμπιακού στην κερκίδα!».
Για τον αν έχει συνειδητοποιήσει ότι αν νικήσει θα γίνει ο πρώτος ρούκι προπονητής στην Ευρωλίγκα που κερδίζει τον τίτλο μετά τον Ομπράντοβιτς τόνσε: «Δεν το βλέπω έτσι, εγώ προετοιμάζομαι για ένα παιχνίδι 40 λεπτών. Όποιος το βλέπει έτσι πιστεύω δεν πρόκειται να πετύχει. Αυτό που σκέφτομαι και ισχύει είναι πως σκέφτομαι πως να προετοιμάσω την ομάδα μου».
O τεχνικός της Φενερμπαχτσέ, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, λίγες ώρες αφού είχε βρεθεί στο ίδιο πάνελ με τον Βασίλη Σπανούλη, στη συνέντευξη των δύο προπονητών του τελικού, είπε για τον Έλληνα τεχνικό: «Για να είμαι ειλικρινής, ποτέ δεν πίστευα ότι θα γινόταν προπονητής. Με εξέπληξε που ακολούθησε αυτόν τον δρόμο. Δεν είμαι σίγουρος, αλλά νομίζω ότι έλεγε ότι δεν ήθελε πραγματικά να γίνει προπονητής. Ακόμη και εγώ δεν ήμουν σίγουρος ότι θα γινόμουν προπονητής μέχρι τα δύο τελευταία χρόνια της καριέρας μου, είχα αφήσει αυτές τις σκέψεις στην άκρη μέχρι τότε. Ναι μεν δεν πίστευα ότι θα γινόταν προπονητής, αλλά τελικά έχει λογική, αφού ζει και αναπνέει για το μπάσκετ».