Το φετινό Final Four της Euroleague θα διεξαχθεί από τις 23 έως 25 Μαΐου, για πρώτη φορά στο Άμπου Ντάμπι.
Η αντίστροφη μέτρηση για το F4 της Ευρωλίγκας στο Άμπου Ντάμπι έχει ξεκινήσει και ήδη όσοι τυχεροί πήραν στα χέρια τους τα μαγικά εισιτήρια ετοιμάζονται για να βρεθούν στην Etihad Arena, εκεί όπου Παναθηναϊκός AKTOR, Ολυμπιακός, Φενέρμπαχτσε και Μονακό θα διεκδικήσουν τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης 2025 στο μπάσκετ.
Το Άμπου Νταμπι είναι ένα από τα 7 Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μάλιστα πρωτεύουσά τους, φιλοξενεί τις μεγαλύτερες συναυλίες, αθλητικές συναντήσεις και φυσικά τη Φόρμουλα 1, που συγκεντρώνει πάντα πλήθος τουριστών από το εξωτερικό, αλλά και τους ντόπιους ή ξένους που ζουν στα Εμιράτα.
Αν και δεν είναι πια τόσο «συντηρητικό» όσο κάποιος θα φαντάζεται για μουσουλμανικό έδαφος, παρ' όλα αυτά όσοι θα το επισκεφθούν για το Final Four θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν νόμοι με πολύ σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση που κάποιος τους παραβεί.
Η Άντζελα Παντελή και η Δανάη Λιανοπούλου είναι δύο Ελληνίδες που τα τελευταία χρόνια ζουν και εργάζονται στα Αραβικά Εμιράτα. Μιλάνε στο iefimerida και ενημερώνουν για τους κανόνες που πρέπει να τηρήσουν ευλαβικά οι φίλαθλοι που θα βρεθούν εκεί.
Δανάη Λιανοπούλου για Final 4 στο Άμπου Ντάμπι: «Όχι μπύρες στους δρόμους και καμία ανοχή στον χουλιγκανισμό»
«Μια από τις ξεχωριστές συνήθειες που έχουν πολλοί Έλληνες φίλαθλοι είναι να πίνουν αλκοόλ, για παράδειγμα καμιά μπύρα. Αυτό θα πρέπει να το ξανασκεφτούν στο Άμπου Ντάμπι, γιατί η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιο χώρο απαγορεύεται ρητά, κι αν συλληφθεί κάποιος θα βρεθεί στη φυλακή» λέει η Δανάη Λιανοπούλου, η οποία είναι αεροσυνοδός της Emirates και μένει στο Ντουμπάι τα τελευταία 6 χρόνια. Το αλκοόλ, όπως αναφέρει, επιτρέπεται σε συγκεκριμένα μπαρ-εστιατόρια τα οποία συνήθως βρίσκονται σε μεγάλα ξενοδοχεία.
«Όταν γίνεται η Φόρμουλα 1, που προσελκύει φιλάθλους απ' όλο τον κόσμο, εκεί υπάρχουν διάφορα σημεία-κιόσκια όπου σερβίρεται αλκοόλ, και μόνο εκεί επιτρέπεται η κατανάλωσή του. Κάτι ανάλογο πιθανόν να δούμε και στο Final 4», εξηγεί η Δανάη.
Απαγορευτική είναι και η ανάρμοστη συμπεριφορά όπως π.χ. χειρονομίες, βρισιές και διαπληκτισμοί μεταξύ οπαδών. Ο όρος «χουλιγκανισμός» ούτε καν υπάρχει στο λεξιλόγιο σε αραβική χώρα. Τη στιγμή που η αστυνομία θα αντιληφθεί πως κάποιος οπαδός παρεκτρέπεται εντός ή εκτός γηπεδικού χώρου, χωρίς καμία σύσταση τον συλλαμβάνει. Όσοι, φυσικά, αρέσκονται να ζητωκραυγάζουν δεν παραβαίνουν κανέναν νόμο.
«Στο Ντουμπάι νιώθεις σαν να είσαι στην Ευρώπη»: Η DJ Angela Pandelis αποκαλύπτει όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν ταξιδέψεις
Η γνωστή Ελληνίδα DJ Angela Pandelis, που ζει αρκετά χρόνια στη Νέα Υόρκη αλλά βρίσκεται συχνά στο Ντουμπάι παίζοντας μουσική στα μεγαλύτερα πάρτι γνωστών club restaurants όπως το διάσημο Cipriani Socialista και σε σπουδαίες διοργανώσεις όπως η Φόρμουλα 1, μας μίλησε σχετικά με τη δική της εμπειρία για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται.
«Γενικότερα ο κόσμος που δεν έχει επισκεφθεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει μια "περίεργη" αντίληψη ότι είναι πάρα πολύ αυστηρά, ότι είναι επικίνδυνα, αλλά καμία σχέση και ειδικά στο θέμα της επικινδυνότητας! Την πόρτα του σπιτιού να αφήσεις ξεκλείδωτη, δεν θα μπει κανείς, αφού άλλωστε σε όλα τα κτίρια και στις βίλες υπάρχει σεκιούριτι. Ακόμη και το αυτοκίνητο να ξεχάσει κάποιος ξεκλείδωτο, δεν θα του πάρουν τίποτα από μέσα, ούτε θα του το κλέψουν. Στο θέμα της αυστηρότητας, το Ντουμπάι ειδικά είναι τόσο προχωρημένο που νομίζεις πως βρίσκεσαι σε ευρωπαϊκή χώρα. Το Άμπου Ντάμπι όμως είναι λίγο πιο "συντηρητικό". Οι φίλαθλοι θα πρέπει να προσέχουν το dress code και ειδικά οι γυναίκες. Όχι ότι απαραίτητα θα σε συλλάβουν, αλλά με τα βλέμματα ειδικά των ντόπιων και γυναικών που θα σε κοιτάζουν λοξά, θα νιώσεις λίγο αμήχανα, ίσως και ντροπή. Σοβαροί περιορισμοί στο θέμα του ντυσίματος υπάρχουν σε συγκεκριμένα μέρη, όπως δημόσιες υπηρεσίες. Καλά, για θρησκευτικούς χώρους δεν το συζητάμε, δεν μπορείς να ντύνεσαι έξαλλα αποκαλύπτοντας επίμαχα σημεία και ειδικά στο μεγάλο τζαμί του Άμπου Νταμπι, που αποτελεί τη μεγαλύτερη τουριστική ατραξιόν - εκεί σου δίνουν και βάζεις κελεμπία. Σε διοργανώσεις όπως το Final Four φαντάζομαι πως η κατάσταση θα είναι όπως με τη Φόρμουλα 1, όπου παίζω κάθε χρόνο τα τελευταία 6 χρόνια, δηλαδή πιο χαλαρά τα πράγματα στο θέμα του ντυσίματος. Όσον αφορά στο αλκοόλ, φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν, όπως και στη Φόρμουλα 1, συγκεκριμένοι χώροι κατανάλωσης, κάποια κιόσκια ή τέντες με μπαρ. Τώρα, για αυτούς που θα θέλουν, με την ευκαιρία του Final Four, να πάνε σε κάποιο μπαρ ρεστοράν, εκεί επιτρέπεται το αλκοόλ σε απεριόριστο βαθμό, όμως υπάρχει μηδενική ανοχή στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Έστω ένα ποτήρι κρασί να πιεις και να οδηγήσεις, αν σε σταματήσουν σε κάποιο μπλόκο ή προκαλέσεις ατύχημα ή κάποιος άλλος προκαλέσει ατύχημα χωρίς εσύ να φταις, σε συλλαμβάνουν και μετά δεν ξεμπλέκεις - γι' αυτό και το ποσοστό τροχαίων ατυχημάτων και θανάτων από τροχαία είναι πολύ μικρός. Τώρα, γενικά στο θέμα της συμπεριφοράς των φιλάθλων, τσακωμοί, βωμολοχίες, χειρονομίες και τα σχετικά δεν υπάρχουν ούτε για πλάκα! Προσωπικά έχω πάει σε τόσα events, μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις στα Εμιράτα, και δεν έχω δει ποτέ ούτε στο ελάχιστο να συμβαίνει κάτι ανάλογο με αυτά που έχουμε δει ακόμη και στην Ελλάδα. Το "οργανωμένοι χούλιγκαν στα Εμιράτα" ούτε για αστείο».

Φωτογράφιση χωρίς συγκατάθεση στο Άμπου Ντάμπι: Τι απαγορεύεται και ποιες είναι οι συνέπειες
Κάτι σημαντικό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι φίλαθλοι και αφορά την ιδιωτικότητα των ντόπιων είναι ότι η φωτογράφιση προσώπων χωρίς τη συγκατάθεσή τους, ειδικά γυναικών, θεωρείται προσβλητική και μπορεί να έχει νομικές συνέπειες. Απαγορεύεται, επίσης, η λήψη φωτογραφιών σε στρατιωτικές και κυβερνητικές εγκαταστάσεις.
Όπως λέει η γνωστή DJ Angela Pandelis, εάν ένα ζευγάρι έρθει στο Άμπου Ντάμπι για τους αγώνες, θα πρέπει να είναι λίγο προσεκτικοί όσον αφορά τις εκφράσεις και εκδηλώσεις αγάπης μεταξύ τους. «Αν κάποιο ζευγάρι, ειδικά όχι παντρεμένο, προβεί σε πράξεις όπως να φιληθεί, να σφιχταγκαλιάζεται δίχως αύριο, αυτό είναι κατά του νόμου. Τώρα, πάνω στον ενθουσιασμό του αγώνα στις κερκίδες, αν κάποιο ζευγάρι ανταλλάξει ένα σκαστό φιλί και δεν γίνει αντιληπτό από αστυνομικό, τότε εντάξει, γλιτώνει τις συνέπειες. Όμως, αν γίνεται επανειλημμένως, τότε υπάρχει περίπτωση κάποιοι μουσουλμάνοι που ίσως βρίσκονται κοντά στο ζευγάρι να θιχτούν και να το αναφέρουν στις Αρχές. Θα μπορούσε κάποιος να απαθανατίσει το ερωτευμένο ζευγάρι και μετά να παραδώσει το βίντεο στην αστυνομία κατηγορώντας το για προσβολή της δημοσίας αιδούς» περιγράφει.
Όπως ανέφερε στο iefimerida η Δανάη, ένα ακόμη στοιχείο στο οποίο θα πρέπει να δώσουν προσοχή οι Έλληνες φίλαθλοι που θα βρεθούν στο Άμπου Ντάμπι είναι το ότι οι Άραβες προσεύχονται πέντε φορές την ημέρα, κάτι που σημαίνει πως θα ακούγεται έντονα η προσευχή από τα μεγάφωνα των τζαμιών, ενώ σταματάει η μουσική στα μαγαζιά. «Ένα πράγμα που μου είχε συμβεί ήταν μια φορά που είχα πάει σε ένα κλαμπ και είχα μια μπλούζα με τη σημαία της Παλαιστίνης επειδή η DJ που έπαιζε ήταν από την Παλαιστίνη. Στην είσοδο μου πήραν την μπλούζα και μου την έδωσαν μετά, γιατί θεώρησαν ότι ήθελα να περάσω κάποιο πολιτικό μήνυμα».
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φίλαθλοι για το κάπνισμα στο Άμπου Ντάμπι
Ένα ακόμη που θα πρέπει να γνωρίζουν οι φίλαθλοι αφορά το κάπνισμα. Η νόμιμη ηλικία για κάπνισμα είναι τα 18, όμως απαγορεύεται αυστηρά σε κυβερνητικά κτίρια, σε γραφεία και σε εμπορικά κέντρα. Επιτρέπεται μόνο σε ειδικά οριοθετημένες περιοχές. Όσο για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (vape), είναι παράνομα και συχνά κατάσχονται στα σύνορα! «Σίγουρα όσοι ταξιδέψουν για το Final 4 είτε είναι Παναθηναϊκοί είτε Ολυμπιακοί θα έχουν μια ξεχωριστή εμπειρία στο Άμπου Ντάμπι. Αρκεί να σεβαστούν τους νόμους και τους κανόνες των διοργανωτών» επισημαίνει η Angela Pandelis.