Η Εθνική πήρε ένα ματς… θρίλερ απέναντι στην Ισπανία και ο Βασίλης Σπανούλης ξέσπασε στη συνέντευξη Τύπου.
Ο Βασίλης Σπανούλης μίλησε μεταξύ άλλων για την κριτική που δέχεται η Εθνική, τονίζοντας ότι χρειάζεται μεν, αλλά δεν πρέπει να ξεπερνάει τα όρια.
Με την Ελλάδα να επικρατεί της Ισπανίας, φτάνοντας τις τέσσερις νίκες πλέον στη δεύτερη φάση των προκριματικών του MundoBasket 2027, κατακτώντας ένα ροζ φύλλο σε ένα απ' τα καλύτερα ματς που θυμάται ο Βασίλης Σπανούλης ως προπονητής.
Βασίλης Σπανούλης: «Η κριτική με έκανε ό,τι ήμουν ως παίκτης»
«Ήταν ένα ματς ζωής και θανάτου. Δεν παίξαμε καλά τα τελευταία ματς. Έπρεπε να απαντήσουμε απέναντι σε μία καλή ομάδα όπως η Ισπανία. Ήταν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που έχω δει ως προπονητής. Το αξίζαμε. Σέβομαι την Ισπανία αλλά τα παιδιά ήταν εκπληκτικά. Έπαιξαν με μυαλό. Η Ισπανία έβαλε δύσκολα τρίποντα αλλά τα παιδιά είχαν καρδιά και κουράγιο. Είμαι περήφανος και στο τέλος είχαμε ηρεμία και καθαρό μυαλό. Μας δίνει μεγάλη ώθηση για τη συνέχεια.
Η κριτική είναι μέρος του μπάσκετ. Είμαστε μεσογειακή χώρα και μας αρέσει η κριτική. Εγώ δεν είχα πρόβλημα ποτέ. Με έκανε ό,τι ήμουν ως παίκτης και ό,τι θα γίνω ως προπονητής. Μερικές φορές όμως ξεπερνά τα όρια και πηγαίνει σε κριτική μέσω ομάδων και στοχοποιούνται αθλητές. Η Εθνική είναι και στα καλά και στα άσχημα. Ας θυμηθούμε τι έκανε τα τελευταία χρόνια η Εθνική. Ξεχνάμε εύκολα. Λες και περιμένουμε σαν σαλιγκάρια να κράξουμε.
Δεν μας αρέσει που παίξαμε άσχημα, είμαστε οι πρώτοι που στεναχωρηθήκαμε. Δουλειά μας είναι να δεχόμαστε την κριτική. Ξεφεύγει από τα όρια της Εθνικής και πάει στα όρια των ομάδων. Θα μπορούσα να πάρω μετάλλιο και να φύγω. Είμαι όμως πατριώτης και αντιπροσωπεύω τη χώρα μου. Η ζωή δεν έχει μόνο καλά. Πάρτε παράδειγμα την Ισπανία. Ακόμα κι αν αποτύχουμε θα ξαναφτιάξουμε την ομάδα. Όταν αποτυγχάνεις ξαφνικά όλοι είναι άσχετοι. Δεν θα πάμε έτσι μπροστά. Κάθε κριτική είναι καλοδεχούμενη. Αλλά πολλές φορές υπερβαίνει τα όρια της Εθνικής.
Καλώς ή κακώς δεν υπάρχει άνεση να προετοιμαστείς με τους παίκτες που έχεις. Είναι παράθυρα σε δύσκολες φάσεις. Όταν έχεις τελειώσει τη σεζόν και είσαι σκασμένος και πριν αρχίσεις την προετοιμασία. Είμαι ισορροπημένος και θέλω έτσι να είναι και οι παίκτες μου. Λέω αυτό που αισθάνομαι.
Παίζαμε με μία εξαιρετική ομάδα. Είχαμε μία ειλικρινή κουβέντα με την Ουκρανία και είπαμε πως πρέπει να αντιδράσουμε. Είχαμε καλές αποστάσεις και κυκλοφορία. Ορισμένες φορές κουραστήκαμε και έπρεπε να χτίσουμε τη διαφορά. Οι παίκτες μου κατέθεσαν ψυχή, ο Ντίνος έπαιζε με κράμπες συνέχεια. Κάναμε εκπληκτικό παιχνίδι και δείξαμε πως όταν είμαστε συγκεντρωμένοι μπορούμε να κοντράρουμε τον οποιοδήποτε.
Στην τελευταία φάση ήθελα να πασάρουμε. Πίστευα πως θα βάλουμε τις βολές. Θέλω όμως να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στον κόσμο που μας στήριξε. Ξέρουμε πως οι Έλληνες ενωνόμαστε στα δύσκολα, τον ευχαριστώ πολύ που ήταν εδώ και μας στήριξε».