Αφγανιστάν: Οι εξόριστες ποδοσφαιρίστριες ξέφυγαν από τους Ταλιμπάν και ονειρεύονται τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028 - iefimerida.gr

Αφγανιστάν: Οι εξόριστες ποδοσφαιρίστριες ξέφυγαν από τους Ταλιμπάν και ονειρεύονται τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028

Mέλη της Εθνικής Αφγανιστάν φοράνε για πρώτη φορά την νέα εμφάνιση της χώρας
Mέλη της Εθνικής Αφγανιστάν φοράνε για πρώτη φορά τη νέα εμφάνιση της χώρας / Φωτογραφία: AP: Mosa'ab Elshamy
EΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΚΟΛΟΣ

Μια απόφαση της FIFA την Τετάρτη (29/4) γέμισε ελπίδες τις κατατρεγμένες γυναίκες του Αφγανιστάν, που ονειρεύονται να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι συγκεκριμένες γυναίκες, ποδοσφαιρίστριες στο επάγγελμα, είχαν σκορπιστεί σε όλο τον κόσμο, μετά τη φυγή τους από το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, όμως πλέον φαίνεται πως ανοίγει και πάλι ο δρόμος της επιστροφής τους στο διεθνές ποδόσφαιρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η FIFA ενέκρινε την Τετάρτη αλλαγή κανονισμών που τους επιτρέπει να αγωνίζονται σε επίσημους διεθνείς αγώνες, βασισμένη στην ομάδα Afghan Women United που δημιουργήθηκε πέρσι για παίκτριες που ζουν εκτός πατρίδας.


Αφγανιστάν: Η πρώτη αντίδραση των γυναικών μετά την απόφαση

Η τερματοφύλακας Φατίμα Γιουσούφι, που πλέον ζει στη Μελβούρνη μαζί με πολλές συμπαίκτριές της, δήλωσε πως όλες συγκινήθηκαν πάρα πολύ όταν άκουσαν την είδηση. «Δάκρυα χαράς, δεν σταματήσαμε ποτέ να εκπροσωπούμε το Αφγανιστάν μέσα μας», είπε, τονίζοντας παράλληλα ότι πολλές γυναίκες στη χώρα εξακολουθούν να μην έχουν αυτή την ευκαιρία.

Πριν την επιστροφή των Ταλιμπάν το 2021, το Αφγανιστάν είχε 25 επαγγελματίες ποδοσφαιρίστριες, οι περισσότερες από τις οποίες πλέον ζουν στην Αυστραλία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών, έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028 στο Λος Άντζελες.

Η αποχώρηση από το Αφγανιστάν ήταν δραματική για πολλές παίκτριες. Η Γιουσούφι προλαβαίνοντας να μαζέψει μόλις μερικά προσωπικά της αντικείμενα, φεύγοντας αεροπορικώς με βοήθεια της αυστραλιανής κυβέρνησης.

«Έπρεπε να σβήσουμε την ταυτότητά μας για να είμαστε ασφαλείς», ανέφερε, περιγράφοντας την επικίνδυνη περίοδο εκείνων των ημερών.

«Ονειρευόμουν να δω την εθνική Αφγανιστάν σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Αν το πετύχουμε, θα είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα για το γυναικείο ποδόσφαιρο της χώρας», κατέληξε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ