ΥΠΠΟ: Τρεις παραστάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους για την αρχή της εβδομάδας - iefimerida.gr

ΥΠΠΟ: Τρεις παραστάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους για την αρχή της εβδομάδας

Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος
Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος στη Μαγνησία, φωτογραφία magnesianews.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η εβδομάδα ξεκινά με τρεις εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους από το ΥΠΠΟ.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο του θεσμού Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός παρουσιάζει τη Δευτέρα 24 Αυγούστου, τις παρακάτω τρεις εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους στη Καστοριά, τη Μαγνησία και τη Χίο

ΒΙΟΛΙ
Σίμος Παπάνας (φώτο Γιάννης Γούτμαν)
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καστοριά / Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους Ορεστικού | Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους Ορεστικού | 21.00
Προκρατήσεις ΕΔΩ

Στο μικρό θερινό θέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους Ορεστικού, σύνολο εγχόρδων της Κ.Ο.Θ. θα παρουσιάσει τα ‘Δύο Βυζαντινά Σκίτσα’ του Σόλωνα Μιχαηλίδη, έργο γεμάτο συναισθήματα και πρωτότυπες μελωδίες βυζαντινότροπου χαρακτήρα, που αποτελεί αποτέλεσμα των μελετών του Κύπριου ιδρυτή της Κ.Ο.Θ. για τη βυζαντινή μουσική παράδοση. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με το διαχρονικό αριστούργημα του Αντόνιο Βιβάλντι ‘Οι Τέσσερις Εποχές’, που αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα έργα στην ιστορία της μουσικής. Σόλο βιολί και διεύθυνση ορχήστρας ο εξάρχων βιολιστής της Κ.Ο.Θ. Σίμος Παπάνας.

Πρόγραμμα: Σόλων Μιχαηλίδης: Δύο Βυζαντινά Σκίτσα, για ορχήστρα εγχόρδων
Αντόνιο Βιβάλντι: Οι Τέσσερις Εποχές, τέσσερα κοντσέρτα για βιολί και ορχήστρα εγχόρδων
Συντελεστές: Σύνολο εγχόρδων της Κ.Ο.Θ. / Μουσική διεύθυνση/βιολί: Σίμος Παπάνας

ΒΑΚΧΕς
«Βάκχες» από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στο Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μαγνησία / Βάκχες από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης | Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος – Μαγνησία | 19.00
Προκρατήσεις ΕΔΩ

Οι Βάκχες είναι η κατεξοχήν τραγωδία για το συλλογικό ασυνείδητο του διονυσιακού κόσμου.

Ο Ευριπίδης ενορχηστρώνει αριστοτεχνικά την έλευση ενός νέου Θεού, ο οποίος διεκδικεί την αποδοχή και την λατρεία σε μια προσπάθεια να συμβιβάσει και να εξισορροπήσει την ζωώδη με την έλλογη φύση του ανθρώπου. Ο Θεός Διόνυσος, γιος του Δία και της Σεμέλης, επιστρέφει στην γενέτειρά του, την Θήβα, προκειμένου να διδάξει την ιερή βακχεία στην πόλη του. Βρίσκοντας αντίσταση από την Αρχή της πόλης, τον ξάδελφό του Πενθέα, ξεσηκώνει τις γυναίκες της πόλης σε μια ιερή τρέλα, την Βακχεία, προκειμένου να δείξει την δύναμή του. Ο Πενθέας τον συλλαμβάνει, προσπαθώντας να επιβάλει την δύναμή του και να φυλακίσει έναν θεό. Ο Θεός όμως έχει ήδη παρακινήσει τις Βάκχες του στον Κιθαιρώνα, όπου μέσα στην ιερή φύση, εκείνες κάνουν θαύματα εγκολπώνοντας την διάσταση της φύσης του περιβάλλοντος μέσα στην ανθρώπινη φύση. Η εκδίκηση του Θεού έρχεται σαν τον κεραυνό του Δία που είχε κατακάψει την μητέρα του Σεμέλη: παρασυρμένος από την δίψα του για να μην αποδεχτεί τον θεό, ο Πενθέας μεταμφιεσμένος ανεβαίνει στον Κιθαιρώνα προκειμένου να δει με τα ίδια του τα μάτια το μελωδικό μεθύσι των Βακχών και τα θαύματα που κάνουν. Εκεί, όμως τον κατασπαράσσει ζωντανό η ίδια του η μητέρα, Αγαύη, νομίζοντας ότι είναι νεαρό λιοντάρι. Ο Διόνυσος, θριαμβευτής επιβάλλει την δύναμή του στην Θήβα η οποία τον λατρεύει σαν θεό και θεραπευτή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συντελεστές: Μετάφραση: Ομάδα Χρώμα / Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Χατζής
Κίνηση/Χορογραφία: Χριστίνα Σουγιουλτζή
Διανομή: (με αλφαβητική σειρά) Τζίνα Θλιβέρη/ Τειρεσίας-Χορός, Ηλέκτρα Καρτάνου/ Α, Β Αγγελιοφόρος-Χορός, Νίκος Μάνεσης/ Διόνυσος-Χορός, Μαριάμ Ρουχάτζε / Κάδμος- Χορός (Μαντούρα, Βιολί), Κωνσταντίνα Τάκαλου/ Πενθέας-Χορός, Γιλμάζ Χουσμέν/Χορός, Όλος ο θίασος/ Αγαύη

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Συναυλία του μουσικού συνόλου Encardia στον Αρχαιολογικό Χώρο Εμποριού

Χίος / Συναυλία του μουσικού συνόλου Encardia από την Εθνική Λυρική Σκηνή | Αρχαιολογικός Χώρος Εμποριού | 19.00
Προκρατήσεις ΕΔΩ
Οι Encardia, η ιδιότυπη αυτή μουσική κολλεκτίβα, αποτελεί ένα από τα πλέον καταξιωμένα στη χώρα και διεθνώς ελληνικά σχήματα της world μουσικής. Έχοντας διαγράψει μια λαμπρή πορεία εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, εξακολουθούν να εμπνέονται και να δημιουργούν μουσικές και τραγούδια μέσα από την πλούσια παραδοσιακή και γεμάτη ενέργεια μουσική της Κάτω Ιταλίας, τα ελληνόφωνα χωριά της Grecia Salentina, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.

Στις καλοκαιρινές τους συναυλίες, οι Encardia θα μας ταξιδεύουν μουσικά στα απόμακρα χωριά της Καλαβρίας, στις όμορφες περιοχές του Σαλέντο και σ’ όλα εκείνα τα μέρη που μιλούν ακόμη Γκρεκάνικα κι άλλες τοπικές διαλέκτους. Ένα πολύχρωμο μωσαϊκό διαλέκτων και ήχων με παραδοσιακές ταρανέλτες και ερωτικά τραγούδια. Μια διονυσιακή γιορτή θερινής νυκτός. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Pizzica di San Vito (παραδοσιακή ταραντέλα πίτσικα από την πόλη Άγιος Βίτος των Νορμανδών –San Vito dei Normanni– στην Απουλία του ιταλικού Νότου), Vavel (μουσική του ακορντεονίστα Βαγγέλη Παπαγεωργίου σε ναπολιτάνικο ρυθμό, πάνω σε μια αραβική φράση), Nifta Maiou (ερωτικό τραγούδι των Encardia σε παραδοσιακή διάλεκτο Γκρίκο), La tarantella del Gargano (Montanara) (παραδοσιακή ταραντέλα από την περιοχή του Γκάργκανο σε τοπική διάλεκτο), Pizzica di Cosimino (παραδοσιακή ταραντέλα πίτσικα από την περιοχή του Σαλέντο της Κάτω Ιταλίας), Kalinifta (κλασικό ερωτικό και παραδοσιακό τραγούδι από το χωριό Καλημέρα του Σαλέντο) κ.ά.
Συντελεστές: Bαγγέλης Παπαγεωργίου (ακορντεόν, φυσαρμόνικα, τραγούδι), Μιχάλης Κονταξάκης (κιθάρα, τραγούδι), Ναταλία Κωτσάνη (τραγούδι, κιθάρα, καστανιέτες), Δημήτρης Τσεκούρας (κοντραμπάσο, τραγούδι), Κώστας Κωνσταντάτος (κρουστά, μαντολίνο, τραγούδι), Δάφνη Σταθάτου, Αναστασία Δρούγα, Jan Labner (χορός), Πασχαλής Κολέντσης (τεχνικός ήχου)

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου η συναυλία θα ξεκινήσει αυστηρά στις 19:00. Από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου μέχρι το σημείο διεξαγωγής της εκδήλωσης υπάρχει ανάβαση 20 λεπτών. Για την ομαλότερη διεξαγωγή της εκδήλωσης κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη προσέλευση του κοινού στο σημείο εισόδου (1 – 1,5 ώρα πριν από την ώρα έναρξης).

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει.

  • Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης.
  • Οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Ισχύει ο κανόνας της απόστασης των 1,5 μέτρων κατ’ ελάχιστον για ανοικτούς χώρους και 2 μέτρων για κλειστούς χώρους.
  • Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.
  • Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 – 1, 5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ