Αντιπυρική-αντικεραυνική θωράκιση της Κνωσού -2ος σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός χώρος μετά την Ακρόπολη - iefimerida.gr

Αντιπυρική-αντικεραυνική θωράκιση της Κνωσού -2ος σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός χώρος μετά την Ακρόπολη

κνωσσος
Κνωσσός / shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με δίκτυο πυροπροστασίας και αντικεραυνική εγκατάσταση θωρακίζει το Υπουργείο Πολιτισμού τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

Στο πρόγραμμα της συνολικής αναβάθμισης - προστασίας και ανάδειξης του μινωικού ανακτόρου της Κνωσσού περιλαμβάνεται και η βελτίωση της περιήγησης στον χώρο.

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ εντάσσεται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2021-2027». Το συγκεκριμένο έργο, όπως και η αναδιαμόρφωση στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού. Στόχος του είναι η μόνιμη διαχείριση των λειτουργικών και των αισθητικών θεμάτων, επιτρέποντας τη συνολική αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου και την ενδυνάμωση της εμπειρίας των επισκεπτών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κνωσός δεύτερος σε επισκεψιμότητα χώρος μετά την Ακρόπολη

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η Κνωσός αποτελεί τον δεύτερο σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας, μετά από την Ακρόπολη των Αθηνών. Η ανάδειξη του Μινωικού Ανακτόρου της Κνωσού, μαζί με πέντε ακόμη ανακτορικά συγκροτήματα της ίδιας περιόδου, αποτελεί βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού. Τα έξι μινωικά ανάκτορα έχουν προταθεί από τη χώρα μας για ένταξη, ως σειριακή εγγραφή, στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, για το 2025. Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα αποκατάστασης σε εμβληματικά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου, καθώς και επεμβάσεις που βελτιώνουν την προσβασιμότητα και την εμπειρία περιήγησης των επισκεπτών.

Τα έξι μινωικά ανάκτορα έχουν προταθεί από τη χώρα μας για ένταξη, ως σειριακή εγγραφή, στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, για το 2025
Τα έξι μινωικά ανάκτορα έχουν προταθεί από τη χώρα μας για ένταξη, ως σειριακή εγγραφή, στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, για το 2025

Ολοκληρώνονται κρίσιμα έργα για την προστασία του από κινδύνους, όπως κεραυνοί και πυρκαγιές, ενισχύοντας την ασφάλεια εργαζομένων και επισκεπτών. Η συνολική αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού αποσκοπεί στην ανάδειξη της μοναδικής αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας του, προσφέροντας μια εμπειρία αντάξια του μεγέθους και της σπουδαιότητας του συγκεκριμένου μινωικού μνημείου. Ευχαριστώ ιδιαίτερα την Περιφέρεια Κρήτης και προσωπικά τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για τη διαχρονική και αμέριστη στήριξη στο έργο του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και για την πάντα άριστη και αποτελεσματική συνεργασία μας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σκοπός της εγκατάστασης ενεργητικής πυροπροστασίας στον περιβάλλοντα χώρο είναι η λήψη μέτρων για την προστασία εργαζομένων και επισκεπτών, του μνημείου και των υποδομών του, σε περίπτωση πυρκαγιάς. Οι ανάγκες πυρόσβεσης για το δίκτυο του περιβάλλοντος χώρου καλύπτονται από νέο πυροσβεστικό συγκρότημα, με χρήση της υφιστάμενης δεξαμενής. Γίνεται εγκατάσταση υπόγειου δικτύου σωληνώσεων και μόνιμου υδροδοτικού δικτύου, με πυροσβεστικές φωλιές. Προβλέπεται, επίσης, η εγκατάσταση πυροσβεστικών κανονιών, σε επιλεγμένες θέσεις, ενώ θα τοποθετηθούν, κατάλληλου τύπου, φορητοί πυροσβεστήρες ανάλογα με τη χρήση του χώρου. Σε λειτουργία θα είναι και το σύστημα της πυρανίχνευσης, ενώ, σε διάφορες θέσεις στον αρχαιολογικό χώρο, τοποθετούνται σχέδια με τις οδεύσεις διαφυγής, τα σημεία συγκέντρωσης και τα μέσα πυροπροστασίας του χώρου.

Χώρος συγκέντρωσης 1 για την αντικεραυνική προστασία του κοινού
Χώρος συγκέντρωσης 1 για την αντικεραυνική προστασία του κοινού

Στο πλαίσιο της προστασίας και ανάδειξης των μνημείων της Κνωσού, προβλέπεται η εγκατάσταση συστήματος αντικεραυνικής προστασίας. Αναλυτικά, προβλέπεται να τοποθετηθούν τρία συστήματα αντικεραυνικής προστασίας στο σημείο συγκέντρωσης 1, στα βόρεια του μνημείου όπου θα κατασκευαστεί στέγαστρο εμβαδού 320 τ.μ., στο σημείο συγκέντρωσης 2, νοτιοδυτικά του μνημείου, δίπλα στο αντλιοστάσιο και στο φυλάκιο, όπου θα κατασκευαστεί στέγαστρο εμβαδού 201 τ.μ., στο σημείο συγκέντρωσης 3, στον δυτικό χώρο εισόδου επισκεπτών, πάνω σε υφιστάμενη πέργκολα εμβαδού 258 τ.μ. Για την ηχητική αναγγελία μηνυμάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλης έκτακτης ανάγκης προβλέπεται μεγαφωνική εγκατάσταση σε επιλεγμένα σημεία του χώρου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ