Ένα τρανς αγόρι αγκαλιά με τον πατέρα του -Οι ελληνικές ιστορίες αποδοχής κόντρα σε κάθε αποκλεισμό, στη Στέγη - iefimerida.gr

Ένα τρανς αγόρι αγκαλιά με τον πατέρα του -Οι ελληνικές ιστορίες αποδοχής κόντρα σε κάθε αποκλεισμό, στη Στέγη

Ι m possitive
O Διονύσης, ένα τρανς αγόρι, με τον πατέρα του Μάριο / Μαργαρίτα Νικητάκη Onassis Culture


Μητέρες τρανς εφήβων που στηρίζουν κάθε βήμα των παιδιών τους. Γονείς ομοφυλόφιλων, φίλοι οροθετικών ανοίγουν την αγκαλιά τους και στηρίζουν άνευ όρων τους δικούς τους ανθρώπους που πρέπει να δώσουν μάχη για να γίνουν αποδεκτοί. Μαθήματα αποδοχής, στη Στέγη με το I’m Positive.

Eλληνική τηλεόραση και η επίκληση της διαφορετικότητας που βγάζει τίτλους, βίντεο, viral της στιγμής. Τελικά κρατά εκτός τα τρανς άτομα που επιχειρούν να γίνουν μέρος αυτού που οραματίζονται και επιθυμούν. Ο χρόνος που παίρνουν στην οθόνη είναι μια πρόφαση. Τόσο όσο… Αυτό σκεφτόμουν και τον τρόπο που ουσιαστικά συνεχίζονται τα στερεότυπα μέσω αυτών των εκπομπών, όταν είδα στο Instagram, ασπρόμαυρα πλάνα με πρόσωπα που ένιωσα να τρυπάνε την οθόνη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

O Mάριος, μια φτερούγα αγάπης ολόκληρη πλάι στον τρανς γιο του Διονύση. Κοιτάνε κατάματα την οθόνη, σε καθηλώνουν. Η Μαρία που είναι λεσβία και η μητέρα της δίπλα, αγκαλιά, μιλούν για μια σχέση ισχυρή, αδιατάρακτη. Η Αμαλία και η Δήμητρα μητέρες τρανς εφήβων περιγράφουν τις πρώτες στιγμές που συνειδητοποίησαν τι συμβαίνει και μιλούν για τη δύναμη της εκπαίδευσης των γονιών. Ο Γιώργος με την Ειρήνη, που μεγάλωσαν σε κλειστά και ομοφοβικά περιβάλλοντα, με την ιστορία τους, δείχνουν και την πραγματική έννοια, τη δύναμη της φιλίας. Στίγμα, στερεότυπα, αποκλεισμοί, ψυχικοί εγκλωβισμοί καταρρίπτονται.

Οι πραγματικές ιστορίες αποδοχής και αγάπης, σε μια κοινωνία που οφείλει επιτέλους να αλλάξει και η συμπερίληψη να γίνει κυρίαρχο αίτημα, θριαμβεύουν. Οι παρανοήσεις και οι προκαταλήψεις για τους ορoθετικούς έχουν εδώ και χρόνια απαντηθεί από την Ιατρική, καιρός να υιοθετηθούν και από την κοινωνία. Μηνύματα, με τη δύναμη του βιώματος που θα ακουστούν από την κεντρική σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στις 13 Οκτωβρίου, στο I’m Positive με την σφραγίδα του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή».

Οι πρωταγωνιστές του I’m Positive 2022

Η Αμαλία Κουτσούκου και η Δήμητρα Παπαϊωάννου είναι μητέρες δύο τρανς εφήβων, καθηγήτριες αγγλικής φιλολογίας και μέλη της ομάδας υποστήριξης και ενδυνάμωσης γονέων με ΛΟΑΤΚΙ παιδιά, Proud Parents Greece (Υπερήφανοι Γονείς). Ενώνουν τις φωνές τους για να αναδείξουν την εμπειρία ενός γονέα απέναντι σε έναν έφηβο που διεκδικεί την ταυτότητά του. Μια διαδικασία που μπορεί στην αρχή να μην είναι εύκολη, στο τέλος όμως τροφοδοτείται με πολλή υπομονή και αγάπη γιατί, όπως τονίζει η Αμαλία, «είναι τα παιδιά μας» και αυτό αρκεί. Έχοντας ήδη ακούσει εκατοντάδες άλλες ιστορίες Υπερήφανων Γονέων, οι δύο μητέρες τονίζουν τη σημασία της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης κάθε γονέα πάνω σε θέματα της LGBTQIA+ κοινότητας, ώστε να μπορούν να σταθούν δίπλα στο queer παιδί που αναζητά την υποστήριξη ενός ενήλικα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

O Διονύσης Λεβεντάκης είναι ένα τρανς αγόρι που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Δέχτηκε πολλή αγάπη και στήριξη από τον πατέρα του, τον Μάριο, γεγονός που του έδωσε δύναμη να αποδεχτεί την ταυτότητά του. Γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι η εξαίρεση στον κανόνα, καθώς τα τρανς άτομα, στην πλειονότητά τους, δεν λαμβάνουν τη στήριξη των οικογενειών τους. «Πολλά άτομα που κάνουν φυλομετάβαση βρίσκονται στον δρόμο. Εγώ επέλεξα να είμαι δίπλα στον γιο μου» λέει ο Μάριος.

Ο Γιώργος Ανδρουλάκης μεγάλωσε στην Ιεράπετρα της Κρήτης, σε ένα κλειστό και ομοφοβικό περιβάλλον. Διαγνώστηκε με HIV το 2010 και λίγες μέρες αργότερα επέλεξε να το μοιραστεί με τον περίγυρό του. Πίστεψε ότι θα ξεσπάσει πόλεμος, όμως υπήρξαν άνθρωποι που τον πλησίασαν και τον αγκάλιασαν. Ανάμεσά τους και η αγαπημένη φίλη του, η Ειρήνη. «Είναι σημαντικό να πάρεις τον εαυτό σου από το χέρι. Είναι σημαντικό να σου κρατάνε το χέρι αυτοί που σε αγαπάνε» λέει ο Γιώργος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μαρία (Cyber) Κατσικαδάκου είναι ΛΟΑΤΚΙ ακτιβίστρια, ιδρύτρια και διοργανώτρια του Outview Festival. Ήταν από τα πρώτα άτομα στην Ελλάδα που μίλησε δημόσια για την ταυτότητά της, δηλώνοντας ανοιχτά ότι είναι λεσβία. Ήθελε να το μάθουν όλοι. Μαζί με τη μαμά της, την Ουρανία, έρχονται να μιλήσουν για τη σημασία της αποδοχής μέσα στον κύκλο της οικογένειας, την οποία θεωρούν αυτονόητη. Συμφωνούν ότι είναι βασικό να σε αγκαλιάζουν οι δικοί σου άνθρωποι, ενώ προτρέπουν τους γονείς να αγαπούν άνευ όρων τα παιδιά τους και να στηρίζουν κάθε απόφασή τους. Γιατί τελικά το «τι θα πει ο κόσμος» δεν έχει καμία σημασία μπροστά στην ευτυχία ενός παιδιού που ονειρεύεται τη ζωή του.

Πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κεντρική Σκηνή

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, 20:30

Διάρκεια εκδήλωσης: 60΄

Συντονίζουν η Λυδία Παπαϊωάννου και ο Φώτης Σεργουλόπουλος

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, με απαραίτητη προκράτηση θέσης www.onasssis.org

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ