«Θεσσαλονίκης εμπόριον 1870-1970»: Καταστήματα, ποτοποιία, βιοτεχνίες, στη νέα έκδοση του ΠΙΟΠ [εικόνες] - iefimerida.gr

«Θεσσαλονίκης εμπόριον 1870-1970»: Καταστήματα, ποτοποιία, βιοτεχνίες, στη νέα έκδοση του ΠΙΟΠ [εικόνες]

Κατάστημα με φημισμένα λικέρ
Κατάστημα με φημισμένα λικέρ που λειτουργούσε από το 1916 στην Πλατεία Εμπορίου στη Θεσσαλονικη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς παρουσιάζει τη νέα έκδοση με τίτλο Θεσσαλονίκης εμπόριον 1870-1970. Εισαγωγή στην εμπορική ιστορία και γεωγραφία της πόλης, του δρ Οικονομικής Ιστορίας Ευάγγελου Χεκίμογλου.

Ξεφυλλίζοντας την εμπορική ιστορία της Θεσσαλονικης

Στην νέα έκδοση αυτή του ΠΙΟΠ η εμπορική ιστορία της πόλης «διαβάζεται» σε συσχετισμό με τα σημαίνοντα ιστορικά γεγονότα.

Τις τελευταίες δεκαετίες της τουρκικής κυριαρχίας, τους Βαλκανικούς Πολέμους και την ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης στο ελληνικό κράτος, την πυρκαγιά του 1917, το προσφυγικό κύμα που συνδέεται με τη Μικρασιατική Καταστροφή, τα χρόνια της Κατοχής και την σχεδόν ολοσχερή εξόντωση της εβραϊκής κοινότητας της πόλης, τη σταδιακή ομαλοποίηση της οικονομικής και καθημερινής ζωής από τη δεκαετία του ’50 και έπειτα, τις αλλαγές στον τρόπο ζωής κατά τη δεκαετία του ’60, τη διαχρονική παρουσία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έκδοση, αποτέλεσμα διευρυμένης ερευνητικής εργασίας του συγγραφέα, είχε σημείο εκκίνησης την ομώνυμη έκθεση «Θεσσαλονίκης εμπόριον 1870-1970», η οποία παρουσιάστηκε από το ΠΙΟΠ στη Θεσσαλονίκη το 2017, με αφορμή τα εκατό χρόνια από την πυρκαγιά του 1917.

Ο συγγραφέας εμπλούτισε την αρχική έρευνα, παραδίδοντας ένα έργο σύνθετο και εμπεριστατωμένο, πολύτιμο για την επιστημονική κοινότητα αλλά και ιδιαίτερα χρήσιμο και για το ευρύτερο κοινό.

Στην έκδοση του ΠΙΟΠ καταγράφεται και φωτίζεται η εξέλιξη της οικονομικής γεωγραφίας στη Θεσσαλονίκη, η τοπογραφία του εμπορίου και της βιοτεχνίας, η δεκτικότητα σε νέες επιδράσεις, η προσαρμογή στις ιστορικές μεταβάσεις ή τομές που συντελούνται στην πόλη κατά την περίοδο των εκατό υπό μελέτη ετών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
εμποροϋπαλληλοι
Ο χριστιανικός Σύνδεσμος των Εμποροϋπαλλήλων, που ιδρύθηκε επισήμως βάσει του ελληνικού νόμου περί σωματείων το 1914, λειτουργούσε τουλάχιστον από το 1905και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις ενδοκοινοτικές διενέξεις. Στη φωτογραφία εικονίζονται υπάλληλοι διαφορετικών επαγγελμάτων: βυρσοδέψες (μπροστά και πίσω), σερβιτόροι (δεξιά), λογιστές και γραμματείς (στο κέντρο), ξυλουργοί (αριστερά). Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτοπροσδιορίζονται ως εμποροϋπάλληλοι μιας συγκεκριμένης περιοχής, του Ιστιρά.
© Αρχείο Δημητρίου Σερέφα.

Μερικά από τα θέματα που προσεγγίζονται, στην έκδοση του ΠΙΟΠ, είναι οι θαλάσσιοι και χερσαίοι εμπορικοί δρόμοι, το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο, οι επενδύσεις και οι μεταφορές, η διαμόρφωση των εμπορικών αγορών και των βιοτεχνικών γειτονιών, οι μεταβολές και αλλαγές χρήσης γης και ιδιοκτησίας, η συγκέντρωση εργαστηρίων και εμπορικών καταστημάτων ανά γειτονιά, η κοινωνικότητα μέσω του καθημερινού λιανικού εμπορίου, η εξέλιξη των καταναλωτικών συνηθειών των κατοίκων.

Γωνία Τσιμισκή και Βενιζέλου, 1960. Αριστερά, στο Μέγαρο Γκατένιο, στο οποίο στεγάζονταν ο Καφές Λουμίδη στο ισόγειο και η οικοκυρικήσχολή «Το Ελληνικό Σπίτι» στον πρώτο όροφο. Δεξιά, στο Μέγαρο Βόγα, στεγάζονταν στο ισόγειο το κατάστημα γυναικείων ενδυμάτων «Ελεγκάντ» και στον ημιώροφο το ραφείο Κίτση, ένα από τα μακροβιότερα του είδους του. Στο κέντρο, το «Τζεντίντ Χάνι» (σήμερα Εβραϊκό Μουσείο), που στέγαζε την εποχή εκείνη κυρίως ζαχαροπλαστεία, αλλά και το κατάστημα «Μέλκα» (όπου σήμερα το «Πλαίσιο»). Το επαγγελματικό αυτοκίνητο με το μεγάφωνο, των κινηματογραφικών επιχειρήσεων Κτενίδη, διαφημίζει κάποια ταινία. © Ένθετο Εφημερίδας Η Δράσις, Σεπτέμβριος 1960.
Γωνία Τσιμισκή και Βενιζέλου, 1960. Αριστερά, στο Μέγαρο Γκατένιο, στο οποίο στεγάζονταν ο Καφές Λουμίδη στο ισόγειο και η οικοκυρικήσχολή «Το Ελληνικό Σπίτι» στον πρώτο όροφο. Δεξιά, στο Μέγαρο Βόγα, στεγάζονταν στο ισόγειο το κατάστημα γυναικείων ενδυμάτων «Ελεγκάντ» και στον ημιώροφο το ραφείο Κίτση, ένα από τα μακροβιότερα του είδους του. Στο κέντρο, το «Τζεντίντ Χάνι» (σήμερα Εβραϊκό Μουσείο), που στέγαζε την εποχή εκείνη κυρίως ζαχαροπλαστεία, αλλά και το κατάστημα «Μέλκα» (όπου σήμερα το «Πλαίσιο»). Το επαγγελματικό αυτοκίνητο με το μεγάφωνο, των κινηματογραφικών επιχειρήσεων Κτενίδη, διαφημίζει κάποια ταινία.
© Ένθετο Εφημερίδας Η Δράσις, Σεπτέμβριος 1960.
ποτα
Σιών Μπεζά & Ρεβάχ. Μεγάλη αποθήκη λικέρ των καλύτερων ευρωπαϊκών οίκων, και κονσερβών όλων των ειδών. Εικονίζεται το εσωτερικό του καταστήματος, που λειτουργούσε από το 1916 στην Πλατεία Εμπορίου.
© Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα στατιστικά στοιχεία της έκδοσης και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό «συνομιλούν» με το κείμενο, τεκμηριώνουν την έρευνα, αναδεικνύουν το ευρύ φάσμα της οικονομικής ζωής και της εμπορικής τοπογραφίας της Θεσσαλονίκης.

βιβλιο
Η έκδοση του ΠΙΟΠ

Θεσσαλονίκης εμπόριον 1870-1970.
Εισαγωγή στην εμπορική ιστορία και γεωγραφία της πόλης
Ευάγγελος Χεκίμογλου
Αθήνα 2022, σ. 364, εικ. 199
ISBN 978-960-244-221-0
€ 55,00

ΠΙΟΠ | Εκδόσεις , Αγ. Γέροντα 6, 10558 Πλάκα, Τ.: 210 3256943 | www.piop.gr

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ